Bulimia


Bulimia - është një çrregullim të hahet që përbëhet nga një seri prej grykësi dhe episode të vjella, përdorimi i laxatives, etj Marrëdhënia pakontrolluar për ushqim, dhe humbje peshe rritje - vetëm simptoma të dukshme. Në fakt, si rezultat i çrregullimeve të rënda në shëndetin mendor.
Bulimia është konsideruar si një sëmundje relativisht e re dhe e saj atribuohet kohët e fundit për çrregullime mendore. Kjo është ndoshta arsyeja kryesore pse sëmundja është ende kuptohet dobët.

Bulimia moderne ka shumë forma. Për shembull: përdorimi i laxatives, diuretics, ushtrim i zellshëm, dietë intensive ose uria në mes të periudhave të shkurtra të lakmi. Lexoni më shumë për shkaqet e sëmundjes dhe dallimet nga lakmi të zakonshme në nenin "Grykësi e pakontrolluar, uria pangopur"


Për të kuptuar më mirë shkaqet e sëmundjes, ne duhet të kujtojmë historinë. Bulimia - një term i huazuar nga greqishtja dhe do të thotë një lakmi patologjike.

Në Romën e lashtë, ishte relativisht e zakonshme "vomitoria" - Nxiti artificialisht të vjella pas festës. Përkrahësit e kësaj procedure ishin perandorë Klaudi dhe Vitellius. Në kulturën e lashtë egjiptiane trupin pastruar mujore me diarre. Ka pasur një perceptim se sëmundja "vijnë nga ushqimi." Për shkak se mjekët mesjetare shqyrtuar këto pastrim si një metodë e trajtimit.

Refuzimi i plotë i ushqimit në 70 vjet të shekullit të njëzetë ka filluar të konsiderohet veçmas si anoreksi. Ajo nuk kishte të bënte me tendencën moderne për humbje peshe. Për etërit bagëtinë tonë ishte e neveritshme. Në 80 vjet, studime epidemiologjike kanë treguar se bulimia është shumë më e zakonshme se anoreksi.

Simptomat dhe diagnoza e bulimia

Së pari të kuptuar nëse sëmundje bulimia pavarur.
Besohet se bulimia zakonisht fillon me pakënaqësisë me pamjen e tyre. Rezultati - dështoi, duke çuar në qejf të hahet, duke u përpjekur për të humbur peshë. Frika për të marrë yndyrë ndryshon fajin e marrë sasi të mëdha të ushqimit dhe të vjella përkohshëm i shtetit lehtësohet, të marrë "rreth vicioz".

Ndonjëherë, për të justifikuar gjendjen e tyre, pacientët të dalë me shpjegime të ndryshme për veprimet e tyre. Për shembull, njohje ideologji bulimia (dhe çrregullime të tjera të hahet) si një mënyrë e jetës, jo sëmundja. Këto ide janë aplikuar në komunitetet online, forume dhe blogje. Shumica e këtyre temave, zhvillimin vajzat adoleshente fiksuar me humbje peshe.

Vajzat e përshkruajnë veten si «pro - MPB» - duke kërkuar për të thinness, dieting dhe agjërimi trillime, herë pas here duke lejuar veten që të shkelin rregullat strikte të furnizimit. Çfarëdo dëmtimi dietë menjëherë pas overeating krejtësisht të shpëtoj ngrënë, duke shkaktuar të vjella. Overeating është zakonisht spontan, kur uria bëhet i padurueshëm, por mund të jenë të planifikuara (ëmbëlsirat e veçanta blerjes gjatë festave).


Një fushë tjetër i «pro - ana», besoj se të vjella është e ndyrë, me erë të keq, dhe qejf të hahet sulm është një shenjë e dobësisë dhe cen, mungesa e vullnetit. Vajzat diskutuar stilin e jetës tuaj, këshilla ndajnë dhe fotot botuese dobët modele dhe të famshëm këshillojë se si për të zbardh dhëmbët tuaj, të rritur sasinë e flokëve, lëkurë të qartë, "të pastruar trupin" (enemas, urisë).

Shenjat diagnostike e bulimia:

- Episode të përsëritura të overeating (të paktën 2 herë në javë për 3 muaj), në një periudhë të shkurtër kohe konsumuar një sasi të madhe të ushqimit.

- Pacienti përqëndruar në ushqim ose uria.
- Opozitë "shtim në peshë" një nga më poshtë: të vjella, agjërimi, dieting, ushtrim të tepruar. Përdor droga të reduktuar oreksin, hormonet tiroide, diuretics, enemas ose laxatives.
- Të ulët vetë-respekt për shkak të ndryshimeve në peshë dhe formë trupit.

Duhet të theksohet se klasifikimi i tanishëm përditësuar. Ndryshimet e planifikuara do të përfshijnë situata të tilla si:

- obsesioni me ushqim të shëndetshëm (ortoreksiya), 'mënyrë jetese të shëndetshme';

- jeta e përjetshme në një dietë
- humbje e përhershme peshë për shkak të krijuar kufirin për ushqim,
- ushqim pushon të jetë e shijshme dhe pacienti është vetëm një mjet për të përmbushur nevojat e trupit;
- pacienti ka grupe më diete, vitamina, hollim, në alternativë "hahet normale";
- shumica opinione person i sëmurë që ai ha apo është ngrënë;
- Qëndrimi dismissive për ushqim;
- Jo overeating aksidentale, pacienti "nuk e mbani mend se si ishte më parë", dhe të mos lejojnë mendimi "të kthehet në ushqim normal."

Features në diagnozën bulemiyi

Pjesa më e madhe e informacionit mbi bulimia është i bazuar në studimet amerikane. Ka karakteristika të rëndësishme të sëmundjes që janë dalluar nga sjellje të tjera të hahet çrregullime bulimia.
- gratë kanë më shumë gjasa për të bulimia se anoreksi ndryshime për shkak etohormonalnymi gjatë ciklit menstrual;
- grykësi e pakontrolluar të ndryshme nga anoreksi. Megjithë luhatjet e theksuara në peshën e trupit të pacientëve me bulimia shpesh mbetet normale;

- overeating - Sjelljet kompensuese pak vazhdimisht se anoreksi (rreth 2 herë në javë);
- të vjella ose të përdoren rregullisht vyplovuvannya ushqim shumë, nuk gëlltitjes.

Është e rëndësishme të bëhet dallimi normale nga lakmi pakontrolluar overeating (overeating i sëmurë). Overeating vetë nuk është një sëmundje. Këtu është një përshkrim të shkurtër të këtyre koncepteve, me një fokus në dallimet në mes tyre.

Përbashkët të dhimbshme në mes të overeating dhe lakmi:

- hani shumë;
- nebrezhnee trapezuyut dhe më shpejt se normale;

- Sulmet ndodhin kryesisht në territorin e "tyre", larg nga prying;
- pasi të hahet njerëz përjetojnë turp dhe konfuzion;
- Të dy çrregullime mund të çojë në mbipeshë dhe trashje;
- dy çrregullime të varet në sferën emocionale;
- të shoqëruara me çrregullime të tjera ngrënë;

Karakteristikat e bulimia:

- Sulmet varet nga stresi, mërzinë, trishtim, trishtimi është lloj i reagimit
për ndjenjat ndryshme dhe emocionet;
- Overeating është planifikuar dhe të organizuar;
- pacienti paraqesin qëndrim negativ në ushqim;

- njerëzit hanë në mënyrë të izoluar hezitoni akt të hahet;
- që vuajnë nga bulimia, larguar nga shoqëria si të hahet vetëm;
- Kompensimi është një tjetër formë e sjelljes (ushtrimit, të vjella, përdorimi pastrues)
- Gratë nopem dy herë më shumë gjasa se sa meshkujt;
-ndryshme dhe paraqitja estetike e ushqimit të konsumuar gjatë një vakt, nuk është një punë e madhe.

Trajtimi i bulimia

Me bulimia vetë-trajtimin në shtëpi janë zakonisht rrezik shumë të lartë të dështimit. Trajtim efektiv kërkon disa kushte. Më të rëndësishme prej tyre - është motivimi (dispozita) të pacientit dhe mjeku eksperiencë në trajtimin e kësaj sëmundjeje. Trajtim profesional bulimia duhet të përfshijë psikoterapi (njohëse-sjelljes ose terapi familjare) dhe mjekim.

Trajtimi i drogës i bulimia

Standardet e njohura botërisht të trajtimit të bulimia thonë se terapi të drogës duhet të jetë i vetëm, ose forma dominuese e trajtimit. Shumë studime tregojnë se pacientët shkelje kyç - mungesa e serotonin neurotransmitter. Serotonin luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e humor, deficiti i saj i shprehur si çrregullime afektive humor që shpesh shkaktojnë çrregullime të hahet. Përfundimi logjik është se më efektive në trajtimin e bulimia është ilaqet kundër depresionit. Mjekimi kryhet në mënyrë rigoroze nën mbikëqyrjen e një psikiatri.

Ilaqet kundër depresionit klasë moderne kanë provuar të efektshme në trajtimin e bulimia dhe droga të reja gjeneruese në këtë grup karakterizohen nga më pak efekte anësore.

Më të mirë të të gjitha frenuesit provuar selektiv reuptake serotonin (SSRIs). Përveç efektit antidepresiv, ata të reduktuar oreksin - efekti i përhershëm, por është e rëndësishme në fazat fillestare të trajtimit. Droga në këtë grup: citalopram (Celexa), eskilatopramit (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem), Fluvoksamyn, paroxetine (paxil), sertraline (Zoloft), velanfaksine - (Velaksyn, Velafaks, Efevelon, Venlaksor).

Atidepressanty të tjera që mund të përdoret në trajtimin e bulimia:

Tritsiklicheskie.Amitriptilin (Elavil), clomipramine (Anafranil), desipramine (Norpramin, Pertofrane), imipramine (Janimine, Tofranil), nortriptyline (Aventyl, Pamelor)

Frenuesit Monoaminoksidazy.Brofaromin (Consonar) Isocarboxazide (Benazide), moklobemid (Manerix) Phenelzine (Nardil) Tranylcipromine (Parnate) Tetracyclics, mianserin (Bolvidon) mirtazapine (Remeron)

Tetracyclic ose grupe të tjera antidepressantov.Trazodone (Desyrel), Aminoketonea, bupropion (Zyban)

Serotonin reuptake frenuesit dhe noradrenalina.Venlafaksin (Effexor)

Një frenues i serotonin dhe reuptake norepinephrine. Duloksetina (Cymbalta)

Ka raporte të efektivitetit droga të tjera, p.sh. topiramate (Maksitopir, Topreal, Topamaks, Topsaver) - ilaçe për trajtimin e çrregullimeve konvulsive. Në bulimia ndihmon normalizimin humor dhe ul thirrje për të mos kontrolluar marrjes të ushqimit.

Mjetet për trajtimin varëshme (Alkooli, droga) - Naltrexone (Nalorex, Vivitrol) zvogëlon rrezikun e varësisë nga bulimia.

Antiemetic - ondansetron (Zofran) (përdoret për të dhënë një ndjenjë të ngopjes dhe plotësi.)

Të tjera.Karbonat litium (Carbolith, Cibalith-S, Duralith, Eskalith, Lithane, Lithizine, Lithobid, Lithonate, Lithotabs)

Bulimia Psikoterapia

Ka shumë lloje të psikoterapisë, çdo mjeku e sheh në të personalitetit të vet, emocionet dhe problemet e pacientit të tij. Në trajtime të ndryshme të ndryshme mjekësore. Një nuk mund të përcaktojë se cila mënyrë është më e mirë dhe më efektive. Qasje të ndryshme, në varësi të natyrës së problemit do të jetë më pak ose më shumë efektive.

Njohës - terapi të sjelljes

Bazuar në çrrënjosjen e mendimeve negative për veten dhe trupin tuaj, të cilat janë kyçe në formimin e sëmundjes dhe qëndrimet negative ndaj ushqimit.
Rreth 4-6 muaj, pacienti mëson të hani 3 herë në ditë, duke përfshirë edhe produktet që më parë nuk e përdorin.
Gjatë kësaj periudhe, pacienti përshkruan dietën tuaj të përditshme, të gjitha rastet e overeating dhe të kalorive, dhe mendimet negative për ushqimin, nëse ka ndonjë.
Me kalimin e kohës, pacienti do të jetë në gjendje për të zbuluar një foto të rreme dhe të shtrembëruar të pamjen e saj.

Gradualisht lloji i ushqimit është duke u rritur, dhe pacienti duke përdorur terapist fillon të merret me reflekset të parregullt dhe sjellje automatike. Ish besimet sfiduar, dhe të fillojnë të dominojnë përfundime në bazë të pritjeve të arsyeshme dhe realiste.

Besohet se terapi ndërpersonale është më pak efektive në trajtimin e bulimia sesa njohëse - sjelljes. Natyrisht, pasi që ky lloj i terapisë merr shumë më shumë!

Terapia ndërpersonale

Terapi Interpersonal krijuar për t'u marrë me depresion dhe ankth, të cilat janë themelore në formimin e çrregullim të hahet. Ky lloj i terapisë nuk trajton çështjet e peshës, ushqim dhe imazhin e trupit. Kur një pacient gjatë një sesioni kujton atë, terapisti heshtje duke ndryshuar drejtimin e bisedës.

Objektivat Terapia ndërpersonale:
- shprehja e ndjenjave,
- pacienti të përshtaten me pasiguri dhe ndryshimet në jetë,
- të krijojë një ndjenjë e individualitetit dhe pavarësisë,
- merret me të gjitha ngjarjet negative të së kaluarës (dhunës seksuale apo ngjarjeve të tjera traumatike që kanë kontribuar në formimin e çrregullime të hahet).

Familjes terapi

Ky lloj i terapisë është e bazuar në supozimin se roli kryesor në zhvillimin e çrregullimeve të hahet luajnë një marrëdhënie të gabuar në familje. Familjes terapi mund të jetë efektive për të dy të rinjtë dhe më të vjetër.

Metoda Terapia Mawdsley

Përfshirja e prindërve në trajtimin e pacientëve adoleshentë me bulimia. Trajtimi përfshin rivendosjen peshën e fëmijës nën mbikëqyrjen e prindërve, problemet që lidhen me periudhën e maturimit dhe identitetin seksual, fuqizimin e familjes. Qasja është e mirë për shkak se ajo i inkurajon prindërit që të marrin pjesë në procesin e trajtimit, pengon zhvillimin e tyre të "kompleksit shkeljen" për fëmijën.

Terapi Psihodinamicheckaya

Në terapi psyhodynamycheskoy luan një rol të rëndësishëm vetëm të parë mjekun dhe pacientit ndaj ngjarjeve traumatike nga e kaluara. Terapist shpjegon ngjarjet dhe sjelljen e pacientit. Nën drejtimin e një pacienti mjeku fillon për të zgjidhur problemet që përforcojnë të (ushqim) sëmundjen e tij.

Për shkak të qasjes individuale është shumë e vështirë për të vlerësuar efektivitetin e vërtetë e këtij terapi në trajtimin e bulimia. Nëse pacienti është i bindur se sëmundja e tij - një pasqyrim i problemeve të brendshme dhe emocionet terapi psyhodynamycheskaya është jashtëzakonisht efektive.

Qasje e integruar

Disa mjekë të përshtatshme në mënyrë individuale për çdo rast dhe të përdorin një kombinim të disa trajtime. Për shembull, prerjet e ushqimit dhe emocionet e kombinuar me elemente terapi psyhodynamycheskoy ka bashkëveprim pozitiv në shumë manifestime të hahet çrregullime, duke përfshirë bulimia.

Phytotherapy bulimia

Për trajtimin e bulimia një kombinim i bimeve qetësues, stimuluesve e aktivitetit nervor dhe trurit dhe andedepressantov natyrore.

Soothing: Çaj Labrador, murriz, Valerian, nenexhik, rigon, pelin, motherwort, HOPS.
Stimuluesve Aktivizimi i nervozuar: AIR kënetë, aloe, Rhodiola Rosea, Eleutherococcus.
Ilaqet kundër depresionit: Aralia, xhensen, Shën Gjonit Wort, shafran, Wort Shën Gjonit
Herbs normalizuar metabolizmin dhe oreksin: buckthorn leh, Calluna, i urtë, kafe alga deti, Fucus vezikular.

Këtu janë tre më të mirë provuar dhe i besueshëm përzierje bimore. Mos përdorni ato për një kohë të gjatë, për shkak se mund të ketë trup Addictive. Nevoja për të marrë një pushim në trajtimin ose të ndryshojë recetë.

Recetë №1:
1 rose - 100 gram vitaminave.
2. lule kamomil - 100 g - inflamacion akut dhe kronik i mukozën e stomakut.
3. lë balm - 50 gram
4. Yarrow barishte - 50 g
5. rrënjë Angelica - 50 g - qetëson sistemin nervor.
Wort 50g 6. Shën Gjonit
7. kone hop 7-20 g
Rrënjë sanëz 8. 8 - 20 g

9. gjethe mente - 20 gram

Recetë №2.
1. Yarrow barishte - 50 g
Rrënjë 2. Angelica - 50g
Rrënjë sanëz 3. - 50 g
4. rhizomes calamus - 50 g
5. HOPS kone - 50 g
6. lule livando - 50 g -uspokaivayut, të përmirësojë rrjedhjen e gjakut cerebrale.
7. gjethe mente - 50 gram
8. gjethe rozmarinë - 50 gram
9. limon balm lë - 50 gram
10. barishte trumzë - 50g

Përzierje të gjithë herbs, 1 lugë gjelle e bimëve, derdh një gotë me ujë të valë dhe vlim në banjë me ujë për 20 minuta. Pini ekstrakt të ngrohtë filtruar dy herë në ditë për një gjysmë filxhan.

Recetë №3.
1. lule kamomil - 50 g
2. lë balm - 50 gram
Wort 3. Shën Gjonit - 50g
4. hithër - 50 gram - tonik, pronës multivitamin.
5. HOPS kone - 50 g
6. rrënjë çikore - 50g
7. rrënjë lovage - 50 g - antiemetic
8. rrënjë sanëz 8-50 g
9. livando lule - 50g

Të gjitha bimëve të përziera tërësisht, nëse është e nevojshme bluaj. Një lugë gjelle e përzierje, derdh një gotë me ujë të valë. Le të qëndrojë për tre orë. Pini 2-3 herë në ditë për një gjysmë filxhan ushqim.

Bioenergotherapy në trajtimin e bulimia

Forma më popullore e mjekësisë alternative. Kjo është një nga metodat më të vjetra të rivendosjen e shëndetit. Terapia ka qenë i njohur që nga kohërat e lashta në Kinë, Indi, Egjipt, Mesopotami. Shumica e sëmundjeve në njerëzit fillon me mendime rreth sëmundjes, dhe sëmundja shfaqet në trupin fizik. Në rastin e trupit të pacientit bulimia vazhdimisht pakënaqur trup, shqetësimi i tij u rrit oreksin.

Bioenergjia aktivizon mbrojtjet natyrore, sjell "rendin" në trupin e pacientit. Kur burim energjie i problemit është eliminuar, sëmundja ndalesa. Ky opsion trajtim është shumë e mirë në qoftë se ju nuk mund të mposhtur rrugën sëmundje klasike.

Ilorefleksoterapiya

Acupuncture - një teknikë trajtim që erdhi nga Lindja e lashtë. Ajo nuk është përdorur si një metodë e pavarur e trajtimit, por si një plotësues për mjekësinë konvencionale. Pikat akupunkturë janë stimuluar me hala. Për trajtim efektiv është e nevojshme të dinë vendndodhjen e saktë të tochek.Ihloukalyvanie në trajtimin e bulimia - një drejtim të ri.

Efektet e trajtimit: normalizojë oreksit dhe të energjisë metabolizmit në pacientit. Përveç kësaj, akupunkturë relakson dhe ndihmon në lehtësimin e stresit.

Art - Terapi

Art Terapia. Për shembull, pacienti paraqet frikën dhe problemet në kanavacë tyre.

Fizioterapi

Masazh - relakson, zvogëlon stresin

Tjetër

Meditimi dhe joga ndihmojë për të mësuar teknikat e relaksimit.

Mbështetja në bulimia ngushtë

  • Mos e vendosni pacientin në drejtim të shërimit. Çdo pacient po ecën me shpejtësinë e vet.
  • Bëhu i durueshëm dhe mbështetës gjatë gjithë procesit të trajtimit.
  • Anëtarët e familjes duhet të flasim hapur për ndjenjat e tyre dhe për të mbajtur komunikimin e hapur me personin e sëmurë.
  • Mos u mundoni për të kontrolluar veprimet që vuajnë bulimia.
  • Nëse nevojat e të vogla të ndihmojnë dhe nuk është e gatshme të ndajnë problemet e tyre me familjen, ju jepni atij një shans për të folur me një të rritur, i cili adoleshent besimin, të tilla si një psikolog shkollor, një infermiere, një mësues, trajner, prift.

Pasojat e bulimia

Komplikimi më i zakonshëm i sëmundjes:

- electrolyte çekuilibër - veçanërisht hipokalemise, zakonisht çon në çrregullime kardiake (aritmia, shok kardiogjenik, infarkt miokardi), dhe dobësia e muskujve të zemrës.
- niveli i ulët i joneve të lira kalciumit (koagulimit të gjakut, dobësimi i eshtrave dhe të dhëmbëve, abuzimi kalimi i impulseve nervore, rrit rrezikun e osteoporozës)
- mungesa e elementit klorit në trup duke shkaktuar tretje mosfunksionim dhe dehidratim.
- - Për të vjella, lëng stomakut ndikuar dëmtuar në mënyrë të konsiderueshme smalt dhëmb.

- vjella regjistruar gjatë infeksionit në gojë. Rezultati - acarim fyt, ënjtje gjëndrat submandibular pështymës, plagë në gjuhë.
- gjatë instalimit enemas procedurë mund të dëmtojë ezofagut dhe stomakut, gjakderdhje në traktin gastrointestinal, vrimë e stomakut, zgjerim stomakut, kapsllëk (varësisht nga laxatives), pancreatitis, sëmundjet e zorrëve dhe duodenum.
- dobëson murin e rektumit dhe hemorroide në zhvillim.
- ndonjëherë të vjella çon në këputje të ezofagut ose stomak.

- më fatal - kanceri i laring ose ezofagut.

Të tjerët (më pak të zakonshme) Efektet e bulimia:

- Mangësi zinkut - imunitet të reduktuar, shije shkelje dhe erë, humbje e flokëve.
- Çrregullime të ciklit menstrual, deri në zhdukjen e plotë të menstruacioneve.
- dehidratim i përgjithshëm si pasojë, lëkurë të thatë dhe mukozës.
- arthralgia apo dhimbje të përbashkët pa inflamacion.
- nivelet e ulëta të triptofanit dhe serotonin të ndikojë negativisht në disponimin, gjumë dhe nevojat seksuale.

- kequshqyerja dhe dehidratim të shkaktojë tension të ulët (marramendje, vizion të paqartë, i dobët, dhimbje koke).
- hekur mangësi dhe vitaminë B12 - një pasojë, anemi.
- vuajtur nga bulimia shpesh kanë kontakte seksuale me partnerë të rastësishëm (imoralitet), për shkak të vetë-respekt të ulët.
- ka një tendencë për të abuzimit të alkoolit dhe drogës.
- mund të jenë simptoma të tërheqjes (si droga), nëse afati i durueshëm në ushqim.

Parandalimi i bulimia

Parandalimi është shumë e komplikuar dhe ka për qëllim për të "kapur" çrregullim të hahet në fillim të zhvillimit të saj, në fillim të terapisë. Më shpesh, sëmundja është e fshehur nga të tjerët. Asnjë nga familja nuk është në dijeni të pranisë së sëmundjes, nuk mund të ndërhyjë në kohë për të ndihmuar pacientin.

Parandalimi më tej kanë për qëllim parandalimin e zhvillimit të sëmundjeve më të rënda dhe të dëmtojnë shëndetin e njeriut.