Çrregullim bipolar është bipolar, psikozë maniak-depresive


Çrregullimi bipolar (bipolar, psikozë maniak-depresiv) - një çrregullim i humorit (çrregullim emocional), në të cilën të alternuara episode të mania ose hypomania dhe depresioni.

Shumë prej nesh, kohë pas kohe, ishin në një të keqe ose një humor të mirë. Të përballur me situata të vështira, ne ndjehen në depresion, nervoz, ndonjëherë duke qarë, nuk janë të interesuar të kryejnë asnjë veprimtari, pa marrë parasysh se çfarë ka forcë dhe dëshirë. Kur diçka e mirë ndodh, ne ndjejmë një hov të energjisë, eksitim, gëzim, eufori. Të gjithë janë duke përjetuar këto momente dhe këto kushte nuk lidhen me sëmundjen. Tipari kryesor i çrregullim bipolar - është kur gjendja ndryshon për asnjë arsye të dukshme dhe nuk është i varur nga faktorët e jashtëm.


Shkaqet e çrregullim bipolar

Sëmundja mund të ndodhë në çdo moshë, por më shpesh në mes 20-30 vjet.
Çrregullim bipolar është më pak e zakonshme se unipolare. Rreziku i sëmundjes shkon nga 0.4% - 1.6%, në krahasim me depresion konvencionale (çrregullim) unipolare prekur 21% e femrave dhe 13% burra.

Me kusht shkaqet biologjike dhe psikologjike të sëmundjes.

Shkaqet biologjike janë kryesisht polyhennoho trashëgim (numrin e ndryshëm të gjeneve) karakter. Studimet tregojnë se shkaku kryesor i sëmundjes është mosbalancim e neurotransmitters serotonin, dopamine, norepinephrine faktorëve biokimike. Gjatë episode të shumës mania e dopamine dhe norepinephrine rritur ndjeshëm. Një tjetër faktor biologjik themel formimin e sëmundjes, një shkelje e funksionimin e duhur të sistemeve (hypothalamic-hipofizë-veshkave, hipofizë, hipotalamus, gjëndrës tiroide) dhe biorhythms tyre.

Shkaqet psikologjike - këto përfshijnë çrregullime depresive maniak dhe, e cila është një manifestim i mbrojtëse të trupit për shkak të gjendjes së rëndë stresues. Aktiviteti i tepërt mund të shprehet përpjekje për të izoluar ngjarje traumatike në jetë. Kalimi nga mania deri depresioni ndodh në kohën e rënies së funksioneve mbrojtëse mania, ndërsa depresioni transformimi mania - mbrojtje nga ndjenja e inferioritetit. Përvojat e tensionuar në fazat e hershme të sëmundjes mund të përshpejtojë shfaqjen e episodeve depresive maniak apo. Atëherë sëmundja përparon në mënyrë të pavarur me një probabilitet të vogël në varësi të stresit.

Simptomet e çrregullim bipolar

Simptomet e mani:

- Ndjenja e optimizmit të tepruar apo lumturi për një kohë të gjatë.
- Ndjenja të përziera lehtë (që disa e përshkruajnë atë si nervozizmi).
- Pacientët thonë shpejt.
- Ankthi karakteristike ose shtytje.
- Shkelja e vetë-kritika.
- Besimi.
- Sjellje të rrezikshme (seks i shfrenuar, lidhjet kumar në kleptomani, revelry, shpenzime të mëdha financiare)

Shenjat e depresionit:

- Trishtim apo ankthi për një kohë të gjatë.

- Pacientët janë të fshehura nga miqtë dhe familjen, humbje e interesit në aktivitetet.
- Mungesa ose rritje në oreks.
- Lodhje.
- Fjalimi i ngadalshëm.
- Problemet me kujtesën dhe përqendrimin.
- Mendim apo vetëvrasje përpjekje (sjellje vetëvrasëse).

Simptomat psikotike:

Mënyrë reale e të menduarit (iluzionet) ose halucinacione (perceptimi është larg nga realiteti) .Soderzhanye ide delusional dhe hallucinations nuk përputhen nastroeniyu.Simptomy, për dallim nga skizofrenia, ndodhin në mënyrë periodike, ajo ofron një funksionim relativisht normal të trupit të njeriut, pasi në fund.

Çfarë duhet të bëni dhe kë të kontaktoni një mjek

Regjistrohu për psikiatri mjeku apo terapisti, në qoftë se ju zgjidhni për veten ose një të dashur, shenja të ndonjë sëmundje. Njerëzit me çrregullim bipolar më shumë gjasa për të mohuar ndonjë problem, sidomos gjatë episodeve maniak, por nuk le ta budalla ju.

Çrregullim bipolar, si çdo sëmundje tjetër serioze, kërkon diagnozë kohë dhe trajtim. Me trajtimin e duhur, çrregullim bipolar mund të kontrollohet dhe pacienti mund të jetojnë një jetë të plotë.

Diagnostics

Çrregullime afektive janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme me të dy shteteve ekstreme.

Mani - gjendje e karakterizuar nga ndjenjë intensive dhe joadekuat të eksitim dhe euforisë. Episodi i zgjat nga dy javë deri në pesë muaj. Periudha e rritjes së prosperitetit, shpesh ndodh në pranverë dhe verë.

Depresion - trishtim shumë të thellë dhe pikëllim. Vazhdimi pak më shumë se mania, 4-9 muaj. Episodet ndodhin rregullisht në vjeshtë dhe dimër.

Në dallimin e sëmundjeve, si dhe faljen (operacion normale) dhe shtetit të përzier (pamja e përbashkët e simptomave të mania dhe depresioni) ndërmjet episodeve hypomanyy (formë e butë e mani) - njerëzit ndjehen më energjik se zakonisht, më të sigurt dhe të plotë të ideve.

Çrregullim bipolar është e vështirë për të diagnostikuar nëse mania rënda (këtë rast shenja të dukshme). Shpesh, pacientët të kërkojnë ndihmë kur vuan nga depresioni dhe mjeku nuk mund të dini se sëmundja shkon në fazën e maniak. Ndonjëherë ka probleme shëndetësore në harmoni të tilla si çrregullim ankthi, varësia nga substancat psikoaktive (drogë, alkool), deficiti vëmendje, narcisizëm, etj

Nëse jeni të shqetësuar që vuajnë nga çrregullim emocional, ju duhet të gjejnë veten në simptomat e kundërta të pod'ema.Bolny lartë dhe të ulët emocionale ata prej nesh që janë në "ritëm" këto dy qëndrime.

Llojet e çrregullim bipolar humor

Çrregullim bipolar karakterizohet nga swings ekstreme humor nga maksimumi deri në minimum. Këto episode mund të zgjasë orë, ditë, javë apo muaj. Swings humor mund të jenë të përziera (qan dhe buzëqesh). Llojet më të zakonshme të çrregullim bipolar:

Bipolar 1: Kjo është forma klasike e sëmundjes. Lë asnjë dyshim në lidhje me diagnozën. Nëse nuk trajtohet, një person në fund mund të jetë në njësinë e kujdesit intensiv.
Bipolar 2: Kjo ndodh katër herë më shumë gjasa se bipolar 1. Karakterizohet shumë më pak të rënda simptomat maniak. Kjo është më e vështirë për të njohur, kur një person ka nevojë për ndihmë. Pa trajtim të duhur, pacienti shpesh bëhet më e keqe dhe pacienti mund të thellë zhyten në episodet depresive maniak apo.

Trajtimi i çrregullim bipolar dhe rezultatet (parashikimi)

Trajtimi farmakologjik i çrregullimeve afektive - një futje e kombinuar e ilaqet kundër depresionit, antipsychotics dhe qetësuesit. Monoterapi (një terapi të drogës) shpesh përshpejton konvertimin e një episod në një tjetër. Megjithatë, për të parë se si drogës, mjeku mund të përshkruajnë vetëm një çrregullim bipolar lekarstvo.Lechenie është një metodë e gjykimit dhe gabim. Efikasiteti dhe performanca e barnave të caktuara është vlerësuar vetëm disa javë.

Task farmakoterapia - për të stabilizuar gjendjen e pacientit, zgjidhni kombinimin më të mirë të ilaçeve për të mbështetur faljen, të ndihmojë në lehtësimin e ankthi, depresioni, mania, dhe simptoma të tjera.

Kryesisht në trajtimin e psikoza maniak depresiv është një antidepresant përkasin grupit te rithithjes se serotonines (veçanërisht të mirë-provuar Prozac).

Droga përdoret më së shpeshti litium për të stabilizuar gjendjen shpirtërore. Këto përfshijnë: karbonat litium, litium hydroxybutyrate, Mycale, kontemnol dhe të tjerët. Kripë litium punon si ilaqet kundër depresionit dhe në këtë mënyrë parandalon episode ciklike e mania dhe depresioni. Pacientët me një diagnozë të çrregullim bipolar duhet gjithmonë të marrë kripëra litium ngurta, kjo në masë të madhe zvogëlon frekuencën e rifillimi, por nuk është në gjendje për të eliminuar plotësisht të gjitha simptomat. Për fat të keq, terapi litium rënduar nga efektet anësore të padëshirueshme: humbja e koordinimit të lëvizjeve, probleme gastrointestinale, ndërhyrje në funksion renal.

Pacientët të cilët nuk mund të tolerojë litium, Anticonvulsants përshkruara droga (Anticonvulsants): benzodiazepine (qetësues, Barbiturikët) ose antiepileptic (carbamazepine, phenytoin, acid Valproik, gabapentin, lamotrigine, levetiratsetam, tiahabin, topiramate, zonisamid). Veprimi i tyre është i bazuar në ndalimin e impulseve nervore, parandalimin e sëmundjes nga tranzicionit faza në fazë.

Në prani të simptomat psikotike herë në trajtimin e çrregullimeve përdorur antipsychotics maniak-depresiv. Ato ndihmojnë për të hequr simptomat e çmendur dhe kanë theksuar qetësues (qetësues) efekt. Më i njohur droga, derivatet phenothiazine, chlorpromazine (chlorpromazine), triftazin, propazyn (promazyn) levomeprazin, etaperazyn, metofenazat (frenolona) ftorfenazin, tyoproperazyn (mazheptil) pinotiazin (pinortil) neritsiazin, thioridazine (sonapaks); Thioxanthenes derivative: Chlorprothixene (tarasan); Butyrofenonu derivat: haloperidol, trifluperidol, droperidol, dhe benperidol të tjera: flumpirinen (IMAP), pimozide (Orapa) penflyuridol (senap) azaleptyn (klozapine), sulpiride, tiapirid.

Përveç farmakoterapinë në trajtimin e crregullimit bipolar është përdorur shpesh elektroshok. Megjithatë, rezultati më i mirë në trajtimin dhe arritjen e një heqje të qëndrueshme dhe afatgjatë, kur efektet e farmakoterapinë plotëson individual ose në grup psikoterapi.

Trajtimi i çrregullim bipolar nuk është e lehtë zadachey.My gjithë dëshirojnë efektin e një tabletë, por ajo është shumë e lehtë dhe kështu nuk punon. Truri ynë është një strukturë komplekse, kështu që ka shumë opsione dhe kombinime të trajtimit të çrregullim bipolar.

Çfarë ju duhet të diskutoni me mjekun tuaj nëse ju jeni duke marrë ilaçe:

Pyesni mjekun tuaj i cili barna duhet të merren dhe çfarë rezultatesh të presin.
Mëso se si medikamente tuaj të ndikojë biokimi trurit.
Nëse ju merrni ilaçe, atëherë herët a vonë pacienti do të ndjeni efektin e dëshiruar. Gjendja është përmirësuar apo stabilizuar.
Kur zgjedhur siç duhet terapi, disa njerëz ndjehen shumë më keq se sa ilaçe. Raportoni ndonjë problem marrin pjesë mjek tek një specialist mund të merrni një pamje të saktë të asaj se si ndikon droga ju.

Diskutoni me mjekun tuaj efektet anësore të barnave. Pothuajse të gjitha barnat kanë efekte anësore, por aty vjen një kohë kur një efekt anësor i drogës mund të kalojë të mirën. Duke diskutuar këtë me një specialist, është e rëndësishme për të zgjedhur trajtimin më të përshtatshme të çrregullim bipolar.

Disa efekte anësore janë droga shpesh të përshkruara:
- probleme peshe, duke përfshirë (shtuar ose humbje)
- të qenët i përgjumur,
- reduktuar dëshirën seksuale,
- dridhje,
- goja e thatë,
- vizion të paqartë,
- ndryshojë në oreks,

- mendimet e vetëvrasjes.
Nëse keni ndonjë mendimet e vetëvrasjes, kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Këto janë shenja se ilaçe tuaj dhe terapia nuk është duke punuar si duhet, ju duhet menjëherë të konsultoheni me një specialist në këtë fushë.
- përfundimisht reduktuar ilaçe forcë.

Ndonjëherë, pas një kohe, mund të zvogëlojë efektin e drogës. Zhvilluar varur dhe rezistencë (tolerance) të medikamentit.

Shenjat e varësisë dhe varësisë:

- Gjatë sëmundjes tuaj ndryshuar
- nuk ishte një tjetër sëmundje mendore,

- pavarësisht nga dietën e tij të zakonshme, ju shënojë luhatjet e mprehtë në peshën e trupit.

Phytotherapy çrregullim bipolar:

Ajo është përdorur përveç farmakoterapinë. Para përdorimit, duhet të konsultoheni me një mjek.

Ekuilibër i mirë disponimin e një tarife me bar:
leh shelg, lë hithër, lë ca balsam, oe limon, lule livando, rrënjë rodhe, kone hop, lule kamomil, Wort Shën Gjonit. Herbs të thata të përziera në proporcione të barabarta dhe të krijoj në një banjë me ujë në normën prej 10 g për 1 litër ujë.

Që do të eliminojnë simptomat psihotichesskie, vetëm të shtoni një bar mbledhjen 1-2 gram rutinë barishte, zambakut të luginës në maj ose ergot clavate.

Psikoterapia çrregullim bipolar:

Psikoterapia duhet të fillojë pas një humor të dështuar stabilizuar me ilaçe.
Së bashku me stabilizant humor, psikoterapi është e rekomanduar për të ndihmuar pacienti zhvillimin e strategjive të duhura dhe efektive për të kapërcyer stresin e përditshme.

Në dispozicion në versione të ndryshme të këshillimit;

Psikoterapi individ - një-on-one me një terapist profesional me eksperiencë në trajtimin e çrregullimeve bipolare. Gjatë seancës, mjeku duhet të ndihmojë pacientit të kuptojnë strukturën e sëmundjes, të mësojnë të njohin simptomat e hershme të sëmundjes të zhvillojnë mënyra për t'u marrë me stresin.

Këshillim familjar - Familja shpesh marrin pjesë në këtë lloj të terapisë për të mësuar për të zbuluar shenjat e hershme të afërt episod depresive maniak apo në personin afër tyre dhe menjëherë të kërkojnë ndihmë.

Këshillimi Group - është mënyra më e frytshme për të ndryshuar paraqitjen e pacientëve çrregullim bipolar dhe për të përmirësuar aftësitë për të kapërcyer vështirësitë e jetës. Sesionet ofrojnë një mundësi për të shkëmbyer informacion, pacientët në grup në mënyrë të pavarur të zhvillojnë strategji efektive për zgjidhjen e problemeve.

Profilaksia e çrregullim bipolar

Është e pamundur për të kryer sëmundje shënjestër parandaluese, sepse sëmundja është në masë të madhe varet nga faktorë të pakontrollueshme (i trashëguar, psihotravmatichesskih). Megjithatë, ju mund të ndiqni rrjedhën e sëmundjes, duke e ditur shenjat paralajmëruese bipolare.