Sindromi Autizmi Kanner


Për herë të parë termi "autizmi" për të përshkruar të sëmundjes u propozua nga shkencëtar amerikan Leo Kanner në vitin 1943. Ai gjithashtu i dha përshkrimin e parë të detajuar të sëmundjes, kështu emrin e dytë të autizmit infantile - sindromi Kanner.

Autizmi - një sëmundje mendore, të cilat duhet të shfaqen simptomat e para në foshnjëri për 2.5 vjet. Megjithatë, diagnoza e saktë e autizmit infantile mund të vendosen vetëm në një moshë të vonë (5 vjet), kur një fëmijë zhvillim aftësitë e komunikimit në ekip. Manifestimet kryesore të autizmit përfshijnë izolimin, dëshirë për vetmi, shkelje të kontaktit emocionale me të tjerët, oddities në sjellje. Fëmijët më me autizëm ndodh në djemtë.


Shkaqet e autizmit

Shkaqet e autizmit infantile nuk janë kuptuar plotësisht. Shumica e shkencëtarëve doli në përfundimin se baza e kësaj sëmundjeje është dëmtimi i trurit që mund të shkaktohet nga infeksioni intrauterine (zakonisht, rubeolës) dhe rreziqet profesionale të prindërve, në Përveç kësaj, dëmtimi fetusit trurit mund të ndodhë si rezultat i Rh-konfliktit.

Shumë shkencëtarë besojnë se fëmijët me autizëm pasojë e keqfunksionimit të gjeneve specifike që njohin natyrën e trashëguar e sëmundjes.

Një grup i vogël i studiuesve rol vendimtar në zhvillimin e sindromës Kanner kushton faktorëve të jashtëm, kryesisht të marrëdhënieve të veçanta në familje (edukimi jofunksionale të familjes në një jetimore, mungesa e kontaktit emocionale me nënën e tij). Ndoshta në zhvillimin e autizmit tek fëmijët e përfshirë sërë arsyesh.

Simptomat e autizmit

Gjëja e parë që zakonisht prindërit e kujdesshëm, autistic gjatë para se të iu drejtuar ekspert - një varfëria e emocioneve. Këta fëmijë më vonë të fillojnë të buzëqeshni dhe të bëjë atë shpesh. Ata janë indiferentë ndaj përkëdheljet e prindërve dhe nganjëherë jep përshtypjen se fëmija të shmangur kontaktin prekshëm me nënën. Në ndeshjen e parë fëmijët autistic gjithashtu kanë veçori të tilla si orë fëmija mund të shqyrtojë dhe të lloj përmes gishtat e tyre, nuk tregon interes në lëkund reja të ndritshme. Shpesh fëmijët me autizëm janë diagnostikuar me vonesë zhvillimore. Ndonjëherë edhe mjekët roditeleyi përshtypjen se fëmija sheh një të vdekur apo keq - kështu që injoron thirrjet për të komunikuar.

Si fëmija bëhet devijimet më të dukshme në sferën emocionale: fëmijës duke adekuate shprehjeve të fytyrës dhe gjestet kur shprehin emocionet e tyre, për të shmangur kontaktin me sy-me-sy (duket si me anë të Njeriut), ndonjëherë i trajton njerëzit si të objekteve të pajetë. Në sjelljen e fëmijës mund të mbizotërojë si pasivitetit, dhe aktiviteti anasjelltas joadekuat.

Gjuha e fëmijës me autizëm shpesh monotone, ka shumë fjalë të përsëritura, fëmija mund të bie për të rriturit fjalë të veçanta ose të japë të njëjtin lloj të tingujve të pakuptimta. Veçantë është përdorimi i përemrit "ju" në vend të "unë".

Goditës gjeste të pazakonshme, stil ndërlikuar shëtitje, rri atje. Në lojërat fëmijët autistic preferojnë vetmia, lojra ndryshojnë stereotipin që përsëritet në një lojë të dominuar nga një sërë veprimesh. Karakteristike të përdorur si lodra objekte të ndryshme shtëpiake (shtylla, rrota biçikleta), duke i shoqëruar ato me jetën e përditshme. Një nga aktivitetet e preferuar e fëmijëve me auizmom janë manipulime të ndryshme me ujë - transfuzioni, me lojëra ujë të rrjedhshëm.

Disa fëmijë me autizëm janë të prirur për të dëmtimit të vetvetes - ata kafshoj veten, tërheqja e flokëve përplasem kokën e tij kundër murit. Në këtë rast, prindërit duhet të tregojnë menjëherë fëmijëve një neuropsikiatër fëmijëve apo psikiatër.

Ndonjëherë ka konfiskimet autizmi, ajo është gjithashtu shërben si bazë për vizitat e hershme te mjeku, sepse konfiskimet të shkaktojë dëme në tru në zhvillim dhe fëmijët kërkojnë trajtim urgjent.

Ekzaminimi i një fëmije me autizëm

Në autizëm në manifestime fazën miturake mundshme dhe sëmundje të tjera mendore të tilla si skizofrenia, neurozë. Disa nga simptomat e autizmit mund të jenë si mendërisht fëmijët të shëndetshme dhe fëmijë me dëmtime të trurit si pasojë e fiseve dhe të tjera të lëndimeve, infeksione të rënda. Duhet të vlerësojë gjendjen e fëmijës mund vetëm specialist në psikiatri fëmijëve, zakonisht jo vetëm, por në bashkëpunim me psikologët, edukatorët, neurologë dhe pediatërve. Prandaj, prindërit nuk duhet të angazhohen në vetë-diagnostifikimit, dhe më shumë vetë, sepse ekziston një rrezik serioz i mëtejshëm i mërzitur sistemit nervor e përdorimit paarsyeshme fëmijëve të ndonjë drogë.

Për të konfirmuar diagnozën e autizmit dhe përjashtimin e sëmundjeve të tjera mjeku mund elektroencefalogramë, këshillim psikolog. Ndonjëherë psikiatër rëndësishme të dini gjendjen e përgjithshme të fëmijës - në këtë rast ai do të ketë nevojë për të lexuar konkluzioni pediatri, neurolog, mjeku Ent vlerësuar analizat e gjakut, urinës.

Trajtimi i Autism

Shumica e mjekëve të përshkruara me shumë kujdes barna psikotrope të fëmijëve me autizëm, për shkak se nuk ka të dhëna të sakta mbi efektet pozitive të barnave psikotrope në simptomat e sëmundjes. Përdorimi i barnave psikotrope justifikohet vetëm nëse sjellja e fëmijës prekur, tendenca për vetë-lëndim, dhe çrregullime të gjumit. Në raste të tilla trajtimi mjekësor për autizëm përdorur doza të vogla të neuroleptikëve (haloperidol shpesh, sonapaks ryspolepta), ilaqet kundër depresionit (p.sh., amitriptyline).

Trajtim të drogës e autizmit gjithashtu përfshin recetat që nxisin metabolizmin në indet e trurit (cerebrolisin, amynalon, acid glutamik) dhe nootropics (nootropil).

Shpesh përmirësim në gjendjen e fëmijës me autizëm dhe vjen pas një kurs të terapisë vitaminë. Vitamina përdorura B, C dhe PP. Farmaci ju mund të bleni nootropil dhe përgatitjet multivitamin pa recetë, por është më mirë për të bërë një vendim për emërimin e një mjeku mori drogë, sepse ka nuanca të ndryshme. Për shembull, disa barna nootropic mund të rrisë eksitim dhe përgatitjet, të cilat përfshijnë gjoja të njëjtën substancë mund të ketë ndikim të ndryshëm mbi gjendjen e fëmijës (p.sh. amynalon dhe gammalon). Prindërit duhet të ndjekim rreptësisht Mjeku sugjeroi dozen dhe menjëherë të raportojnë ndryshimet në gjendjen e fëmijës.

Kurë Autizmi nuk ekziston ndonjë drogë vetëm të ndihmojë në lehtësimin e disa simptomave.

Rëndësia e madhe në trajtimin e autizmit është psikoterapi, terapi familjare dhe kryesisht, për shkak se prindërit e fëmijës me autizëm kërkojnë mbështetje profesionale të paktën një pacient pak. Ne duhet të mësojmë komunikim efektiv me fëmijën tuaj, të kuptuarit, të kuptojnë veçantitë e ndërveprimit fëmijës me shoqërinë. Durimi dhe përsëri durimi është i nevojshëm për edukimin e fëmijë me autizm.

Në shtëpi çdo gjë duhet të jetë në vendet e njohura të fëmijëve, kështu që humbja në mendjen tuaj me vogëlsira obstavnoki mund të mërzitur fëmijën më shumë se mungesa e mom ose baba. Dhe në çdo rast nuk do të ngrejë zërin gjatë stimulimit të mirë largohen dhe të vendosen poshtë.

Është e rëndësishme për fëmijën dhe punësimin e mësuesve. Inteligjenca nuk është prekur në autizëm, por për shkak të çrregullimeve specifike dhe sferën emocionale të veçantë të të menduarit, këta fëmijë përgjithësisht të vështira për të studiuar programin. Mësuesi-psikologu në bashkëpunim me mjekë të përcaktuar mënyrën më të përshtatshme të të mësuarit për një fëmijë do të zhvillojnë një program individual që lejon përdorimin e plotë të aftësisë së fëmijës.

Psikologu mund të ofrojnë mbështetje të domosdoshme për fëmijë të sëmurë. Me teknikat e ndryshme psikologjike mund të prodhojë aftësitë e komunikimit social, të kapërcyer vështirësitë në përshtatjen e ekipit të fëmijëve. Ka teknika psikologjike projektuar posaçërisht për njerëzit me autizëm, për shembull, duke mbajtur terapi (Metoda e përqafimi detyruar) që forcon lidhjen emocionale midis fëmijës dhe prindërve.

Tani një shumë kudo "Normat" Fëmijët me autizëm dhe prindërit e tyre, ata punojnë në një teknika krejtësisht të ndryshme. Para se të marrë pjesë në kurse të tilla të shqyrtojnë me kujdes programin dhe metodat e punës, kualifikimet dhe përvojën e mësuesve dhe psikologëve tyre. Ajo mund të jetë qasje e gabuar nuk hap përpara dhe të tharë përsëri, dhe të çojë në humbjen e një fëmije janë mishëruar aftësitë sesa preobretenyya tyre. Ju duhet të zgjidhni një psikiatër me përvojë i cili do të çojë fëmijën tuaj, pothuajse të gjithë jetën e tij.

Gjëja më e rëndësishme në rritjen e një fëmijë me autizëm - durim dhe përsëri durim. Është shumë e vështirë për të tërhequr vëmendjen e fëmijës me autizëm, dhe pa se të gjitha veprimet e tua për të - ajër bosh. Telefononi fëmijën me emër, në qoftë se e nevojshme disa herë, zëri i qetë derisa ai të kthehet vëmendjen e tij për ju. Në asnjë rast nuk e ka ngritur zërin e tij dhe nuk e përdorin forcën brutale. Ndjekur me durim të përsëritur dhe të konsoliduar në të njëjtën ditë ka marrë një aftësi fëmijë (të tilla si i lidhur shoelaces ose zastibannya rrufe), edhe shumë kohë pas fëmijës, si në qoftë se ata kanë mësuar. Ju duhet të respektojnë ditën, ngjarjet e paparashikuara me një mundi të gjatë autikov brazdë.

Në qytetet e mëdha, si dhe në internet, janë klubet për prindërit e fëmijëve autikov ku ju mund të ndani ndjenjat tuaja dhe përvojat.

Veç e veç për të thënë në lidhje me zakonet e të ushqyerit e një fëmijë me autizëm. Vërtetuar se fëmijët me sindrom Kanner është një defekt në enzimat ndihmon tretjen e ushqimit - këta fëmijë reduktuar mundësinë për ndarjen e disa proteinave që gjenden në qumësht dhe miell produkteve. Prandaj është e këshillueshme për të kufizuar të miellit dhe produkteve të qumështit në dietën e fëmijëve.

Disa prindër të kthehet në mjekësi tradicionale nga frika e drogave që përdoren në psikiatri. Megjithatë, mjekësia tradicionale ka në dispozicion të saj një trajtim efektiv për autizëm fëminor. E gjithë kjo mund të ofrojnë mjekët popullorë - sedativë butë bimor, të cilat janë komponenti kryesor i sanëz, Motherwort, tërfili medicinale. Megjithatë, ajo zakonisht nuk jep asnjë efekt. Shumë keq kjo "trajtim" është vënë off trajtim në aspektin e specialistëve dhe më vonë fëmija do të marrin ndihmë të kualifikuar - keq prognozë. Me lejen e një mjeku mund të marrë një trajtim qetësues bimor si një degë.

Shumica e fëmijëve autistic me moshën adekuate lecheniis shënuar përmirësim në gjendjen. Për fat të keq, ne nuk mund të përjashtojmë që në pleqëri një fëmijë mund të zhvillojnë patologji të rënda mendore, të tilla si skizofrenia. Prandaj është e rëndësishme për prindërit sa më shpejt të jetë e mundur për të parë një mjek dhe të fillojnë trajtimin dhe rehabilitimin e fëmijës, përveç kësaj, edhe me një përmirësim të ndjeshëm nuk duhet të neglizhohet inspektimit parandaluese neuropsikiatër fëmijëve apo psikiatër.

Parandalimi Autizmi

Parandalimin efektiv të autizmit infantile nuk është zhvilluar. Por për të zvogëluar rrezikun e kësaj sëmundjeje do seriozisht çift shtatzënisë planifikimit. Është e nevojshme për studim ekspertët për të identifikuar dhe trajtimin e infeksioneve dhe sëmundjeve kronike. Një grua shtatzënë duhet të vëzhguar rregullisht nga një mjek paralindjes dhe të çojë një mënyrë jetese të shëndetshme, për të shmangur kontaktit me pacientë infektive.

Në çdo rast, prindërit e fëmijëve të veçanta nuk kanë nevojë për dëshpërim. Me mbështetjen e specialistëve, ju mund të bëni fëmijën tuaj të lumtur dhe të ndihmojë atë të gjejnë vendin e tij në jetë.