Pështymë hemoptysis me gjak, peshtyn gjak


Simptomat si peshtyn gjak,


• Gjak në pështymë • mukusit të përgjakshme me gjak pështymë • • • gjak hemoptysis fol

Pështymë të përgjakshme (gjakut pështyrë ose mukusit të përgjakshme) mund të vijë nga një formë e zakonshme e infeksionit në mushkëri dhe traktin respirator, të tilla si bronkit akut ose pneumoni. Shkaku i hemoptysis mund të jetë kanceri i mushkërive. Procesi normal i hemoptysis nuk mund të jetë. Në çdo rast të gjakut në këlbazë duhet të kontaktoni menjëherë mjekun!  

Sëmundje, e cila mund të shkaktojë peshtyn gjak

• bronkit akut

• amiloidosis
• bronkit kronik
• venë trombozë (DVT)
• Kanceri i mushkërive
• Pneumonia
• Tuberkulozi
Granulomatoza e Wegener •

Shkaqet e mundshme këlbazë të përgjakshme

• Gjakderdhje përfshirë pas trajtimit me antikoagulant
• adenoma bronkiale
• bronkiektazise
• Objektet e huaja në mushkëri
• infeksion fungale e mushkërive, të tilla si coccidiomycosis, histoplazmozën, bllastomikozë
• Sindromi Goodpasteur
• hemosiderosis pulmonare idiopathic
• abscesi mushkërive
• stenozë mitrale
• Parazitëve përfshirë skistosomiasis, paragonimus westermani

• tumoreve të mushkërive
• drita lëndimit

Për çfarë mjeku për të adresuar pamjen e gjakut në pështymë?

  • terapist
  • sëmundjet ngjitëse
  • oncologist (në raste të rënda)