Rehabilitimi i pacientëve neurologjike


Nën rehabilitim mjekësor i referohet një sistemi të masave publike, sociale, ekonomike, profesionale, edukative, psikologjike dhe të tjera që synojnë parandalimin e zhvillimit të proceseve patologjike që çojnë në paaftësi të përkohshme apo të përhershme, dhe në kthimin efektiv dhe të hershme të sëmurët dhe të paaftët në shoqëri dhe për punë të dobishme shoqërore. Siç përcaktohet nga Komiteti i ekspertëve të OBSH (1980) Rehabilitimi mjekësor është një proces aktiv, i cili synon të arrijë restaurimin e plotë të shqetësuar për shkak të sëmundjes apo lëndimit funksione ose në mungesë - zbatimi optimal i invalidit të mundshme fizike, mendore dhe sociale, integrimi më i përshtatshëm në shoqëri ( McLellan DL, 1997;. Wade D.B 1992). Rehabilitimi, si një degë e pavarur e mjekësisë ishte që të lulëzojë pas Luftës së Dytë Botërore, në të cilën popullsia aftësisë së kufizuar ka arritur përmasa të papara.


Neurorehabilitation, ose rehabilitimi i pacientëve me profilin neurologjike është rehabilitimi private mjekësore, e cila është një degë e shkencës shfaqur relativisht vonë. I pari në neyroreabilitatsiyne vendin tonë (tonik) departamenti u krijua në vitin 1964 në Institutin e Neurologjisë Akademisë së Shkencave Mjekësore (tani Instituti i Neurologjisë) Kërkimeve me iniciativën e krerëve të institucioneve dhe akademikë N.V.Konovalova E.V.Shmitda. Në krye të institutit shërbimet rehabilituese rrit ekspertë të shquar: prof. L.H.Stolyarova, E.S.Beyn, H.R.Tkacheva.

           Vetëm në vitin 1996, Newcastle (Angli) organizoi Kongresin e Parë Botërore e Neurologjike Rehabilitimin. Aktualisht, këto kongrese mbahen rregullisht çdo tre vjet. Në prill të vitit 1999 në Toronto (Kanada) mori dytë dhe të tretë në prill 2002 në Venecia, i katërti në shkurt 2006 në Hong Kong. Këto kongrese mbahen nën patronazhin e neurorehabilitation Shoqërisë Amerikane, Forumin Botëror të rehabilitimit neurologjike dhe rehabilitimin neurologjike e shoqërisë gjermane.

           Përgjigje të qarta e pacientëve dhe të paaftët nevojë neurorehabilitation fizike nuk ekziston në literaturë (LA Chernikov, 2003). Disa autorë të gjeni se rehabilitimi mjekësor duhet të jetë pjesë e procesit të trajtimit për të gjithë pacientët në rrezik të paaftësisë afatgjatë, ndërsa të tjerët - besojnë se rehabilitimi duhet të përdoret vetëm për të paaftët.

           Në vendin tonë tradicionalisht ndaj sëmundjeve kryesore të sistemit nervor në nevojë për rehabilitim, atribuohet:

 • goditje,
 • lëndimet traumatike të trurit dhe palcës kurrizore,
 • neuropati periferike,
 • syndromes vertebral neurologjike,
 • paralizë cerebrale.

           Indikacionet për demyelinating rehabilitim dhe sëmundjet degjenerative konsiderohet e diskutueshme. Deri më sot përcaktohet listë mjeshtër të subjekteve që janë për t'u përdorur në rehabilitimin fizik. Këto përfshijnë:

 • goditje,
 • trauma të trurit dhe palcës kurrizore,
 • dëmtimit të nervave periferike,
 • paralizë cerebrale,
 • skleroza e shumëfishtë,
 • Sëmundja e Parkinsonit,
 • Sëmundje Hentynhtona,
 • sëmundje neuron motor (sklerozë laterale amiotrofike, paralizë progresive bulbar, atrofi progresive muskulare)
 • sëmundjet e trashëguara të sistemit nervor (torzyonnaya distonia, ataksia)
 • polyneuropathy,
 • sëmundja e muskujve,

 · Vertebrogenic sindroma neurologjike.

Natyrisht, qëllimet dhe objektivat për sëmundjet fizike neurorehabilitation të cilat kanë dalë defekt neurologjike (të tilla si goditje, trurit dhe palcës kurrizore) dhe sëmundjet degjenerative progresive dhe trashëguar (sëmundja e Parkinsonit, sëmundje neuron motor, etj) të ndryshme .

Kështu, për grupin e parë të sëmundjeve, të cilat përfshijnë goditje, trurin trauma dhe palcës kurrizore, nevropati periferike dhe pleksopatyy, shpinë vertebral dhe syndromes kurrizore, paralizë cerebrale, qëllimi kryesor i rehabilitimit është që të arrijë restaurimin e plotë të shqetësuar për shkak të sëmundjes ose lëndimit funksioneve ose, nëse kjo është e pamundur, realizimi optimal i invalidit të mundshme fizike, mendore dhe sociale, integrimi më i përshtatshëm në shoqëri, parandalimin e komplikimeve të periudhave akute dhe shërimit të parandaluar sëmundje të përsëritura (kryesisht në lidhje me parandalimin e pash korrente).

Për grupin e dytë të pacientëve me sëmundje, të cilat përfshijnë degjenerative progresive dhe sëmundjet trashëgimore të sistemit nervor, qëllimi i rehabilitimit është për të reduktuar simptomat kryesore, parandalimin dhe trajtimin e komplikacioneve të lidhura me ulur veprimtarinë motorike, korrigjimin e çrregullimeve funksionale, adaptim ndaj deficiteve ekzistuese neurologjike, duke rritur toleranca për aktivitet fizik, cilësinë e jetës, duke rritur aktivitetin shoqëror, i ngadalshëm (më pak pezullim) përparimin e procesit patologjik.

             Një nga çështjet e rëndësishme që janë diskutuar gjerësisht në literaturë moderne, është vlerësimi i efikasitetit të neurorehabilitation.

              Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, para së gjithash, ju duhet të vlerësojë siç duhet nivelin e efekteve të sëmundjes apo lëndimit, në mënyrë që të zhvillohet një program adekuat rehabilitimit.

               Sipas rekomandimeve të OBSH te 1980 gram (. Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 1980, McLellan DL, 1997; Wade D.B 1992) në të gjithë pacientët, duke përfshirë edhe neurologjike, ka tre nivelet e pasojave të sëmundjes ose lëndimit:

 E para - një nivel i dëmit neurologjike (defekt), të tilla si motor, ndijor, tonik, çrregullime psikologjike, të cilat janë fotografia klinike e sëmundjes së pacientit.

Niveli i dytë - një mosfunksionim (invaliditetit), e cila mund të shkaktojë dëme neurologjike, të tilla si shkelje të ecin, vetë.

Niveli i tretë i pasojave (handikap), duke përfshirë shkelje të konsumit dhe të veprimtarisë shoqërore, rezulton lëndimit dhe mosfunksionim neurologjike. 

              Në vitet e fundit, rehabilitimi gjithashtu paraqiti konceptin e "cilësisë së jetës në lidhje me shëndetin." Disa autorë mendojnë se kjo shifër duhet të udhëhiqet në vlerësimin e efektivitetit të pacientëve rehabilitimit. Pa dyshim, rikuperimi më optimale e dëmtimit neurologjike, por, për fat të keq, në klinikën e sëmundjeve nervore nuk është vërejtur shumë shpesh. Nëse rehabilitimi i pacientëve me procesin patologjike ka përfunduar (goditje, traumat, infeksion) në shumicën e rasteve është shumë efektive, kur sëmundje progresive e SNQ efikasiteti i saj varet jo vetëm nga natyra dhe intensitetin e rehabilitimit, por më së shumti nga shkalla dhe shkalla e progresin e sëmundjes dhe Mundësitë terapi pathogenetic drogës. Masat e mëdha korrigjuese duhet të synojnë rivendosjen e funksioneve të trazuar dhe të përshtaten me jetën e pacientit në mjedisin e ri. Për pacientët neurologjike është aftësi veçanërisht e rëndësishme në këmbë dhe të mësuarit e vetë-shërbimit.

              Megjithatë, pavarësisht nga Neurorehabilitation nosologji sëmundje është e ndërtuar mbi bazën e parimeve të përbashkëta për të gjithë pacientët që kanë nevojë për rehabilitim.

Këto parime janë (marangoz LG, Tkachev GR, 1978; Adamit mollë AS, 2003):

 • Fillimi i hershëm i masave rehabilituese që mund të zvogëlojë ose të parandaluar një numër të komplikimeve periudhën e hershme dhe kontribuon për një shërim të plotë dhe të shpejtë të funksioneve të shqetësuar,
 • rregullsinë dhe kohëzgjatja, e cila është e mundur vetëm në një faza e ndërtimit të organizuar dhe të rehabilitimit;
 • integruar (duke përdorur të gjitha masat e mundshme dhe të përshtatshme të rehabilitimit);
 • shumëdisiplinore (të përfshira në procesin e rehabilitimit specialistë të ndryshme);
 • mjaftueshmëria (individualizimin e programeve të rehabilitimit);
 • Dimensioni social;
 • pjesëmarrja aktive në procesin e rehabilitimit të pacientit, të afërmit dhe miqtë e tij.
 • përdorin metoda të kontrollit të ngarkesave përshtatshmërinë dhe efektivitetin e rehabilitimit.

 


1. Nevoja e rehabilitimit të hershëm të pacientëve të grupit të parë ka konstatuar se në periudhën akute, një numër i komplikimeve, në masë të madhe të shkaktuar nga hypokinesia (thrombophlebitis e gjymtyrë të ulët, e ndjekur nga emboli pulmonare, ngjeshur në mushkëri, plagë, etj). Si dhe, atje Rreziku i zhvillimit dhe avancimit të kushteve të mesme patologjike (të tilla si, për shembull, spastik contractures paretic gjymtyrë, modele parregullt lëvizjes, "stil telegrafike" me afazi motorike). Fillimi i hershëm i rehabilitimit kontribuon për një shërim më të plotë dhe më të shpejtë të shqetësuar funksione. Rehabilitimi i hershëm parandalon zhvillimin e mospërshtatje sociale dhe psikologjike, paraqitjen dhe përparimin e shteteve asthenic-depresive dhe neurotike. Rëndësia e hulumtimit në fillim të rehabilitimit tregon shumicën (zdrukthëtari Samsung, Tkachev GR, 1978; Bain ES et al 1982;. Mollë e Adamit, AS et al 1997;. Mollë Adamit AS, 2003; Feigenson JS, 1981, Anderson TR, 1989). Aplikimi i funksional rezonancë magnetike zbulohet se rehabilitimit, një proces më aktive të riorganizimin funksionale të sistemit nervor qendror parë filluar, ngritur performance përmban përfshirë më parë rajonet inaktyvni të trurit.

Në lidhje me grupin e dytë të pacientëve (sëmundjeve kronike progresive dhe degjenerative) parimin e rehabilitimit të hershëm të trurit sinjalizon fillimin e rehabilitimit kur simptomat e para që kërkojnë rehabilitim aktiv, lëvizjes, koordinim, çrregullime njohëse.

2. kohëzgjatja sistematike dhe i pacientëve aktive rehabilitimit te grupit te pare eshte e vendosur kryesisht me periudhën e përmirësimit funksional. Rikthe varg e levizjes dhe forcë në gjymtyrët paretic ndodh kryesisht në 1-3 muaj pas goditje (mollë Adamit AS, 1992, 1997, 2003, Kelly-Haues mea, 1989). Shërim spontan është më aktive në 30 ditët e para, shërim i mëtejshëm është i lidhur kryesisht me rehabilitimin (ea Duncan PW, 1992). Restaurimi shëtitje, vetë, aftësitë komplekse shtëpiake mund të zgjasë për vite me rradhë (Duncan ea PW, 1992), aftësisë së kufizuar fjalim, statike (në ataxia postynsultnoy) vërejtur pas një viti (mollë Adamit, AS et al., 1992). Rehabilitimi sistematik mund të arrihet vetëm mirë organizuar në faza ndërtimin e procesit të rehabilitimit. Modeli "ideal" i rehabilitimit të pacientëve me sëmundje akute trurit përfshijnë:

Faza 1 - fillon në rehabilitimin neurologjike (anhyonevrolohycheskom) ose departamenti neurosurgical ku pacienti është dorëzuar me ambulancë (në rastin e pash apo dëmtimi të trurit traumatik) ose vjen në mënyrë rutinore (në rastin e tumor beninje të trurit).

Faza 2 - Rehabilitimi në spitale të specializuara të rehabilitimit, ku pacienti është transferuar 3-4 javë pas goditje, dëmtimi traumatik i trurit, kirurgji hequr hematoma, tumor beninje, abscesit, aneurizëm; Hapi 2 mund të ketë opsione të ndryshme në varësi të ashpërsia e pacientit:

Mundësia e parë - shërim të plotë e pacientit të funksionit të shkarkohet për përkujdesjen pas mbylljes ambulator ose sanatorium rehabilitim.

Mundësia e dytë - e pacientëve me defekte të rënda motorike që deri në fund të periudhës akute nuk mund thjesht të lëvizin në mënyrë të pavarur dhe të shërbejnë vetë, të përkthyera në departamentin neyroreabilitatsiyne (Departamenti i Rehabilitimit hershëm) të të njëjtit spital, ku pacienti është ulur, ose departamenti neyroreabilitatsiyne e një qyteti të madh apo të spitalit rajonal.

Mundësia e tretë - pacientët me defekte motorike që mund të lëvizin në mënyrë të pavarur dhe të shërbejnë vetë thjesht transferohen nga neurologjike ose departamenti neurosurgical në qendër rehabilitimi. Ata gjithashtu transferohen pacientët me departamentin neyroreabilitatsiynoyi (Departamenti i Rehabilitimit hershëm) Spitali si aftësitë e rimëkëmbjes lëvizjes pavarur. Pacientët me patologji kryesisht e gjuhës mund të transferohen në Qendrat patologji të folurit dhe neurorehabilitation.

Faza 3 - rehabilitimi ambulator në drejtim të qendrës rajonale ose ndër rehabilitimit ambulatore apo departamentet klinike rehabilitimi ose poliklinikave të rinovueshme. Format vijuese të rehabilitimit ambulatore si "çerdhe" dhe të shkojnë keq për pacientët të rënda - rehabilitimi në shtëpi.

Për pacientët me sëmundje kronike progresive të sistemit nervor rregullsisë dhe kohëzgjatjen e rehabilitimit do të thotë krijimin e kushteve për rehabilitimin pothuajse progresiv, e cila është veçanërisht e rëndësishme duke pasur parasysh natyrën progresive të sëmundjes. Pa dyshim, ky është parimi i papranueshëm dallueshme pikë referimi e rehabilitimit të nevojshme për pacientët me sëmundje akute të trurit. Rehabilitimi spitalor është e nevojshme vetëm nëse përkeqësimi, theksi vihet në lloje të ndryshme të rehabilitimit pacient i jashtëm (në departamentet shërim ose poliklinikave në formën "spitali ditë" rehabilitim në shtëpi). Përvoja e kolegëve të huaj, disa rehabilitimi duhet të bëhet në një sanatoriume të specializuara.

Shumë i modelit "ideal" të rehabilitimit të përfshira në Urdhrin e Ministrisë së Shëndetësisë së Ukrainës 25.01.99h. №25 «Për masat për përmirësimin e kujdesit për pacientët me goditje" dhe në librin "Stroke. Parimet e dhe parandalimin. Ed. N.V.Vereschahina, M.A.Piradova, Z.A.Suslinoy, 2002 ".

Deklaruar në №25 parimet urdhër të kujdesit për pacientët me goditje përmbush udhëzimet për menaxhimin e pacientëve me goditje Evropian "Iniciativa Stroke" (Vilensky BS, A. Kuznetsov, 2004).


3. Rehabilitimi Kompleksiteti

 

 

Kompleksiteti i rehabilitimit është përcaktuar shumëllojshmërinë e pasojat e lëndimit akut të trurit, në të cilën zakonisht vuan jo një por disa funksione. Rehabilitimi i çrregullimeve motorike mund të përfshijnë metodat e mëposhtme:

 • Kinesitherapy (terapi ushtrim);
 • Reagime Bioupravlinnya;
 • Massage Therapy;
 • Dispozita trajtim;
 • Nervnoomyshechnuyu elektrike;
 • Fizioterapia (duke përfshirë akupunkturë) me spasticity, artropati, sindromave të dhimbjes;
 • Rehabilitimin e përditshme me elemente të terapisë profesionale (jashtë vendit - terapi profesionale, ergoterapi);
 • Nëse masat e nevojshme ortopedike.

Pacientët e rehabilitimit me gjuhën e dëmtuar përfshin, sesione edukative psikologjike kryer restaurimin gjuhën specialist, lexim, shkrim dhe aritmetikë, rolin e të cilave në vendin tonë zakonisht vepruar afaziolohy, terapistë të të folurit, të paktën - neuropsychologists. Ndihmë psikologët duhet në rehabilitimin e pacientëve me emocionale, zhvlerësimi njohëse, pacientët me pas goditje dhe sindromet neyropsihopaticheskimi post traumatike. Rehabilitimi duhet të kryhet në sfondin e terapisë adekuate mjekësore, qëllimi i së cilës, nëse është e nevojshme, të marrin pjesë mjek, kardiolog, psikiatër, urolog.

         4. Kjo shkakton multidisiplinare - pjesëmarrjen në procesin e rehabilitimit, së bashku me specialistë neurolog të ndryshme, duke përfshirë:

 • Kineziterapevta (fizioterapist specialist);
 • Specialist në byoupravlenyya reagime;
 • Terapistët masazh;
 • Holkorefleksoterapevt;
 • Instruktor i rehabilitimit në shtëpi (erhoterapevt);
 • Fjala terapist-afazioloha;
 • Psikologe;
 • Psikoterapist (psikiatër);
 • Neurourology;
 • Sociolog;
 • Infermiere Rehabilitimi.

Objekteve rehabilituese (spitalore dhe paraspitalore) duhet të përbëhet nga njësitë funksionale të mëposhtme:

 • Kinesitherapy (degë apo grup i departamentit fizioterapi), me dhomë fizike kulturës, mundësisht me dhomë për byoupravlenyya dhe rehabilitim në shtëpi;
 • Departamenti Fizioterapia me dhoma për masazh terapeutik, stimulimit elektrik dhe akupunkturë;
 • Masazh, terapistët fjalës dhe psikologët afaziolohom;
 • Zyrat e diagnostikës funksionale.

5. Përshtatshmëria e rehabilitimit përfshin hartimin e programeve të veçanta të rehabilitimit duke marrë parasysh:

 • sindroma, të cilat kanë për qëllim në programe rehabilitimi, ashpërsia e tyre dhe individuale;
 • Faza e rehabilitimit;
 • perspektiva funksionale shërim;
 • gjendja e sferës somatike dhe, mbi të gjitha, sistemin kardiovaskular;
 • mosha;
 • Shteti i, karakteristikat emocionale dhe njohëse psikologjike të pacientit, familjen e tij dhe statusin social.

Ne rekomandojmë krijimin e ekipeve të rehabilitimit, të cilat përfshijnë një neurolog, rehabilitim, ekspertët kinesitherapy dhe fizioterapi, infermiere rehabilitimi dhe, sipas nevojës, ekspertë nga profesionet e tjera (afazioloh, psikolog, psikiatër, erhoterapevt, mjek, urolog, etj), që të zhvillojnë një program individual të rehabilitimit dhe të ushtrojnë kontroll mbi zbatimin e saj.

Si me rehabilitimin e pacientëve me patologji akute cerebrale në rehabilitimin e pacientëve me sëmundje kronike duhet të ndjekin parimin e gjithëpërfshirjes, përshtatshmërisë dhe multidisciplinare (individualizimin e programeve të rehabilitimit).

6. Pjesëmarrja aktive e pacientit, të afërmit e tij dhe miqtë në procesin e rehabilitimit.

Përvoja klinike tregon se në rastet kur pacienti është aktiv, përfshirë në mënyrë aktive në procesin e rehabilitimit të të afërmve të tij, rikthimin e funksioneve me sëmundje më të shpejtë dhe më të plotë. Kjo është kryesisht për shkak të faktit se klasa kinesitherapy dhe rehabilitim në shtëpi, për të rivendosur klasat gjuhësore ndodhin në një interval kohe mjaft të kufizuar: 1 herë në ditë për 40-60 minuta dhe zakonisht vetëm gjatë ditëve të punës (dmth, 5 herë në javë). Ushtrim Metodist, terapistët fjalës, erhoterapevty dhënë detyrën e "shtëpi" dhe veprimtarinë e pacientit, familjen e tij (ose kujdestarët) varet në masë të madhe në cilësinë e performancës së tyre.

Është e nevojshme që ekspertë nga kinesitherapy, rehabilitimin shtëpi, fjalim restaurimin shpjegoi kujdesen për individët e sëmurë qëllimeve dhe metodave të mësimdhënies, shpjegoi nevojën për klasa të tilla shtesë në gjysmën e dytë të ditës dhe në fundjavë.

Aktiviteti i reduktuar, shpesh vërejtur në pacientët pas dëmtimit akut të trurit që lidhen me zhvillimin e sindromave të ndryshme patologjike, të cilat përfshijnë:

 • apati, ndodh në rreth 20% të pacientëve (ea Starkstein, 1993) dhe është i lidhur me dëmtim emocional dhe vullnetshëm dhe njohës;
 • Çrregullime të shënuara klinike (deri në çmenduri) që u zhvillua kundër sfondit të dëmtimit të rëndë të trurit;
 • sindroma neyropsihopaticheskie - "frontale" dhe "pravopivkulnyy" sindromi me aktivitet të zvogëluar deri aspontannosty e anozohnozyey (nënvlerësim ose mohimit defekt);
 • Sindromi asthenic;
 • negativizëm.

Së bashku me psikoterapi dhe mjekim aktivitetet një rol të madh në tejkalimin hipoaktyvnosti me të afërmit e pacientit. Në studime të tjera kinesitherapy dhe rimëkëmbja e gjuhës është në fazat e hershme të rolit të madh të familjes në aftësitë e vetë-mësimit (në qoftë se ka humbur): të hahet, higjienën personale, përdorimit të tualetit, salcë. Megjithatë, nga të afërmit dhe miqtë hasur shpesh përgjigje joadekuate ndaj pacientit: në disa raste giperopeka duke paralajmëruar çdo hap të pacientit, duke e bërë atë një, jo një pjesëmarrës aktiv pasive në procesin e shërimit, ajo redukton vetë-respekt, në raste të tjera mund të gjenden Qëndrimi negativ pesimist nga ana e të afërmve të mundësive të rehabilitimit që lehtë "tretet" dhe nga ana e pacientit.

Kjo është arsyeja pse puna me familjen është një element i rëndësishëm në rehabilitimin e pacientëve. Ajo duhet të:

 • rregullojë marrëdhëniet familjare me pacientët;
 • të kontribuojë për një situatë të ndryshuar pacienti është në gjendje për të marrë vendin që i takon në familjen;
 • motivuar anëtarët e familjes për të marrë pjesë në procesin e rehabilitimit.

Rehabilitimi duhet të shpjegojë me të afërmit dhe miqtë e nevojës pacientëve:

 • Përfshirja pacienti mundshme për atë për të punuar në shtëpi;
 • të krijojë kushte për klasa të ndryshme (terapi në kohë) për rivendosjen e vjetër dhe të zhvillojnë pëlqen të reja (hobi) për shkak se papunësia e detyruar rëndon pacientin, rrit depresioni, apatinë dhe negativizëm.

Rehabilitators detyrë është anëtarë të plotë dhe të saktë të familjes informimi në lidhje me perspektivat e shërimit dhe rolin e tyre në rehabilitimin e pacientit.

Po aq e rëndësishme është parimi i pjesëmarrjes aktive të pacientit dhe të anëtarëve të familjes së tij në procesin e rehabilitimit dhe për grupin e dytë të pacientëve, duke qenë se lodhje, mendore dhe motorike hypoaktyvnost tipike për shumicën e pacientëve me çrregullime kronike të trurit, sidomos si progresion tyre.

7. Përdorimi i monitorimit përshtatshmërinë dhe efektivitetin e rehabilitimit stresit.

Për të vlerësuar efektet e çdo nivel (shkelje e funksioneve private, kufizimet funksionale, shkelje të aktivitetit të brendshëm dhe shoqëror) sëmundjes në pacientët me forma të ndryshme neurologjike përdorur peshore shumë të ndryshme dhe pyetësorët. Dhe një nga problemet është standardizimi i klasifikimit peshore, përcaktimin besueshmërinë e tyre, vlefshmërinë dhe ndjeshmëri sa vetëm duke aplikuar masa të përshtatshme mund të përdoret për të vlerësuar efektivitetin e masave rehabilituese