Bllokada terapeutik dhe Neurologji


Që shkaku më i zakonshëm i mjekut e pacientit është dhimbje, atëherë detyrë e mjekut jo vetëm për të krijuar shkakun, por edhe të eliminojë dhimbjen, dhe nëse është e mundur, të bëjë atë sa më shpejt të jetë e mundur. Ka shumë mënyra për të trajtuar dhimbjet, ilaçe, terapi fizike, masazh, chiropractic, akupunkturë dhe të tjerët.

Një metodë e trajtimit të dhimbjeve në praktikën mjekësore neurolog është një bllokadë mjekësore.

Metoda e trajtimit është bllokadat më të re, në krahasim me të tjerët - ilaçe, trajtime kirurgjikale, psikologjike dhe të shumta natyrore të tilla si masazh, akupunkturë, manipulimit, që shtrihen dhe kështu me radhë.


Bllokada mjet anastezik, duke thyer rrethin vicioz të dhimbje - spazma e muskujve - Dhimbje, kanë shprehur efekt pathogenetic në dhimbje.

Terapeutik bllokada - një metodë moderne të trajtimit të dhimbjes dhe manifestimeve të tjera klinike të sëmundjes, bazuar në futjen e drogës direkt në fokus patologjike, përgjegjës për formimin e dhimbjes. . Krahasuar me metodat e tjera (ilaçe, terapi fizike, masazh, chiropractic, akupunkturë, etj), bllokada Terapeutik aplikuar kohët e fundit - rreth 100 vjet dhe janë krejtësisht të ndryshme nga metodat e tjera të trajtimit të sindromave të dhimbjes.

 
Objektivi kryesor i bllokadës - nëse është e mundur për të hequr shkakun e dhimbjes. Por, pikë e rëndësishme është lufta me dhimbje më të madhe. Kjo luftë duhet të kryhet shpejt, me fewest efekte anësore, materiale dhe kohore shpenzimet. Me fjalë të tjera shpejt dhe me efikasitet. Kjo metodë plotëson këto kushte bllokada.

Ka disa opsione bllokadat.

Kjo bllokadë lokale dhe segmental.

Bllokada lokale bëhen direkt në zonën e prekur, në një zonë të reagimit të ndryshuar të lezioneve indeve ose rreth tyre, ku ka inflamacion, mbresë dhe të tjerët. Ata mund të jenë peryartykulyarni (në indet periarticular) dhe perineural (në kanale, ku nervore).

Të përfshijnë segmental bllokadën paravertebral, dmth projektimin e segmenteve të caktuara të shtyllës kurrizore. Terapitë alternative sehmentarnoy tillë ka një shpjegim. Secili segment i shtyllës kurrizore dhe nervat kurrizore korrespondon me një zonë të caktuar të lëkurës, indeve lidhës (i quajtur dermatologji), muskujt (myotom) dhe një "segment" e sistemit skeletor (sklerotom). Në segmentin e fibrave nervore kalimi të jetë e mundur dhe të ndër-ndikim. Ndërveprimet nëpërmjet injektimit intradermal e një substance në dermatologji, mund të ndikojë edhe në segmentin përkatës të shpinë, dhe gjendjen e organeve të brendshme, innerviruyemyh këtë segment të palcës kurrizore, duke arritur efektin terapeutik. Në anën tjetër, sëmundjet e organeve të brendshme në një segment të caktuar mund të jetë plagë e duhur dermatome ose myotomes. Sipas të njëjtit mekanizëm përmes ndikimit në myotom apo sklerotom mund të arrijë efekte terapeutike në organet e brendshme.

Cilat droga janë përdorur për të bllokadës? Kjo është kryesisht anesthetics lokale (prokainë, lidocaine, etj). Dhe steroid (diprospan, cenalog dhe të tjerët.) Aplikimi i barnave kardiovaskulare. Droga ndryshojnë në kohëzgjatje prej fakt, në aspektin e toksicitetit, performancës, mekanizmi i veprimit. Vetëm një mjek mund të përcaktojë nëse bllokim tregon në këtë rast që të drogës dhe se opsioni bllokada është e preferueshme.

Cila është përparësia e metodës së bllokadave terapeutike?

  • Efekti i shpejtë analgjezik

Efekti i shpejtë analgjezik e bllokadës për shkak të faktit se mjet anastezik drejtpërdrejtë zvogëlon impulset larta kryesisht nga përçuesve ngadaltë të sistemit nervor, e cila shtrihet dhe dhimbje kronike. Me metoda të tjera (electroneurostimulation, akupunkturë dhe faktorë të tjerë natyrore) janë stimuluar kryesisht të njëjtat udhëzon shpejtë nervore, që refleks dhe indirekt pengon impulset dhimbje, sepse efekti analgjezik zhvillohet ngadalë.

  • Efekte anësore minimale

Në metodën e ilaçeve (pilula ose marrja intramuskular injeksion) drogë për herë të parë hyjnë në qarkullimin e përgjithshëm (kur ata nuk janë të nevojshme) dhe më pas, në një masë më të vogël - në fireplace dhimbshme. Kur bllokada njëjtë droga janë dorëzuar direkt në fokus patologjike (ku ata janë më të nevojshme), dhe pastaj në sasi më të vogla të hyjnë në qarkullimin e përgjithshëm. 

  • Mundësia e përdorimit të përsëritur

Sigurisht, mjet anastezik bllokada vetëm përkohësisht ndërpret dhimbjen, impulset patologjike, duke e mbajtur impulse të tjera normale nervore. Bllok impulset megjithatë përkohshme, por të përsëritura dhimbje nga fokus patologjike lejon për një efekt të theksuar dhe zgjatur terapeutike. Prandaj, bllokada terapeutike mund të përdoret në mënyrë të përsëritur, çdo herë përkeqësimin.  

  • Efektet Gjithëpërfshirës terapeutike

Përveç avantazhet kryesore (lehtësim dhimbje të shpejtë, efekte minimale toksike) bllokadës terapeutik të ketë një numër të efekteve terapeutike. Ata hoqën një kohë të gjatë tension lokale muskujve patologjike dhe spazma vaskulare, inflamacion, edemë. Ata rivendosur pëlhura shqetësuar trofik lokale. Bllokada terapeutik, ndërprerë impulse dhimbje nga lezione patologjike, duke çuar në normalizimin e marrëdhënieve refleks në të gjitha nivelet e sistemit nervor qendror.

Kështu, bllokada terapeutik është një metodë e terapisë pathogenetic manifestimeve klinike të sëmundjeve dhe sindromeve dhimbje. Përvoja e bllokadave mjekësore sugjeron se bllokada terapeutik është një nga trajtimet më efektive për dhimbje.     

Megjithatë, ne duhet të kujtojmë se bllokadën terapeutik, si dhe çdo metodë tjetër të trajtimit, sidomos injektuar lidhur me rrezikun e disa komplikime, ka indikacione të saj, contraindications dhe efektet anësore.

Vite përvoje dhe përvojë të gjerë të mjekëve të institucioneve të tjera mjekësore tregon se komplikimet e bllokadave toksike, alergjike, traumatike, inflamatore dhe përndryshe nuk ka më shumë se nga intramuskulare konvencionale dhe injeksioneve intravenoze. Shumë mjekë të kualifikuar klinika zvogëlon probabilitetin e komplikimeve nga mbylljet e trajtimit në minimum.

Por në çdo rast, nevoja për emërimin e këtij lloj trajtimi është përcaktuar nga një mjek. 

Indikacionet për primenenib terapeutik bllokadën

Tregues kryesor për bllokadën terapeutik e metodës është dhimbja shkaktohet nga osteokondroza i qafës së mitrës, shpinë kraharorit dhe të mesit, arthralgia, nevralgji, dhimbje e fytyrës dhe të kokës, vertebral-vistseralhii, postoperative dhe fantazmë dhimbje, pleksopatyy, dhimbje komplekse regionarny dhe të tjerët. Bllokada terapeutik aplikojnë sindromi Mineri, sindromi Miotonichna, sindromi çrregullime trofike gjymtyrë tunel dhe të tjerët.

Bllokada mjet anastezik është e njëjta metodë teknologjisë së diagnozës ish juvantibus - vlerësimi i efektivitetit të bllokadës zakonisht siguron ndihmë të konsiderueshme në formulimin e një mjeku diagnozë korrekte lejon mirë imagjinoni mënyrat e krijimit të dhimbjeve, identifikojë burimet e saj të prodhimit.

Kur planifikoni masat terapeutike duke bllokadën terapeutik eksploruar burimet e mundshme të dhimbjes. Ajo është e bazuar në një shkelje të strukturave të ndryshme anatomike të segmentit motorike kurrizore:

• disk
• pasmë ligament gjatësisë
• Anijet epidural
• nerva kurrizore
• Membranat palcës kurrizore
• nyje duhootrostchatyh
• muskujt, kockat
• Na kontaktoni

Innervation i këtyre strukturave është kryer duke u kthyer (nervore Lyushka) dhe degët e pasmë nervore kurrizore. Dhe kthese, ariu thread dhe të pasme informacioni përhapet më tej pjesë të ndjeshme të rrënjës nervore në drejtim centripetal.

Sipas innervation e segmentit vertebrale mund të përcaktojë nivelin e ndërprerjes së impulseve patologjike përmes degëve bllokadën nervore. Nga kjo perspektivë, bllokada e ndarë në disa grupe:

1.Blokady në fushën e innervation të degës pasmë të nervore kurrizore
• muskujt Bllokimi paravertebral, ligaments, vnutrisuhlobni
• Paraartikulyarnye bllokada nyje duhootrostchatyh
• paravertebral degët bllokada e pasme të nervave kurrizore për
2. bllokadat në fushën e degëve kurrizore nervore kthyeshme
• injeksion vnutrishnodyskovoho
• bllokada epidural
• bllokada selektive e nervore kurrizore
Grupi 3.Otdelnuyu i bllokada Miotonichna shtrëngoni muskujt dhe gjymtyrë.

Efekti terapeutik është për shkak të bllokadës disa mekanizmave:

• vetitë farmakologjike e drogës anestezisë dhe të lidhura
• veprim refleks në të gjitha nivelet e sistemit nervor
• Efekti i përqendrimit maksimal të drogës në fokus patologjike dhe të tjerët.

!!! Mekanizmi kryesor i efektit terapeutik të bllokadës është një tipar i veçantë i anestezisë për të shtypur përkohësisht excitability e receptorëve dhe impulseve përgjatë nervave.

Anesthetics depërtojnë mjedisin biologjik të fibrave nervore, adsorbed në sipërfaqe të tyre, për shkak të ndërveprimit të fosfolipide grupeve polare dhe fosfoproteydov, fikse në një receptor membranë dhe / ose dirigjent. Molekulat anestezike të përfshira në strukturën e proteinave dhe membranat e lipideve të vijë në ndërveprim konkurrues me jonet e kalciumit dhe shkelin shkëmbimin e natrium dhe kalium, i cili pengon transportin natriumi nëpër membranën dhe duke bllokuar daljen e parregullsive në ushtrimin e receptorët e saj dhe fibrave nervore.

Shkalla e veprimit për fibra anestezisë nervore varet nga njëra anë në vetitë fiziko-kimike të anesthetics nga ana tjetër - llojin e dirigjent nervore. Mjet anastezik ofron ndikim madhe në ato liderëve ku ajo lidh një membranë të madhe zonë që bllokon bezmielinovye parë, fibrave ngadalshëm - Drejtuesit dhimbje dhe autonome, atëherë myelin që epikriticheskaya sjellja dhimbje dhe e fundit - fibra motorike.

Për të bllokuar ngacmim të fibrave myelin duhet anestezion efekt, së paku 3 vjedh Ranvier, si ankth mund të transmetohet me anë të 2 të përgjimit.

Efekti selektiv mjet anastezik në përçuesve ngadaltë krijon kushte për raportin normalizimi dhimbje afferentiation nga fibrave të ngadaltë dhe të shpejtë.

!!! Sipas teorive moderne "dhimbje kontrolli portal" në nivelin segmentale është rregullimi afferentiation themelore nociceptive, i cili është mekanizmi kryesor që pengon nxitjen e shpejtë fibrave afferentation nga ngadaltë - "mbyll porta".

Në kushte patologjike acarim të fibrave të ngadaltë, i cili lehtëson afferentation mbizotëruese - "hap dyert" dhe formoi dhimbje.

Për të ndikuar në procesin në dy mënyra:
1.stimulirovat fibër kryesisht të shpejtë - duke përdorur electroneurostimulation perkutan
2.uhnetat së shumti i ngadalshëm - duke përdorur anestezion lokal.

Në kushtet e patologjisë fiziologjike më shumë dhe më mirë mënyra e dytë - shtypjen e afferentiation preferencial në fibrave të ngadalshëm, të cilat mund të zvogëlojë jo vetëm afferentation dhimbje, por edhe normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet flukseve centripetal në përçuesve të ngadaltë dhe të shpejtë në nivelin më optimal fiziologjik.

!!! Ndikimi madhe në fibrave medlennoprovodyaschie mund të arrihet duke futur një shumë të reduktuar përqendrimin anestetik indeve.

Duke vepruar kryesisht në udhëheqësve ngadaltë bezmielinovye blloqe anestezike jo vetëm afferents dhimbje, por bezmielinovye efferentov - fibrave para autonome. Prandaj, në kohën e anestezisë dhe kohë më pas tërheqja e saj të plotë nga trupi redukton reagime jonormale autonom si vasospasm, shkeljet trofike, ënjtje dhe inflamacion. Normalizimi i centripetal rrjedh në nivel segmental çon në restaurimin e aktivitetit normal refleks dhe në të gjitha nivelet e sistemit të lartë nervor qendror.

Rol të rëndësishëm në arritjen e efekteve terapeutike e bllokadës kanë faktorët e mëposhtëm:
Përzgjedhja 1.pravilnyy e një përqendrim të anestezisë të mjaftueshme për të bllokuar bezmielinovyh dhe të pamjaftueshme për të bllokuar fibrave myelin
2.ot furnizimit me saktësi për të receptorit ose dirigjent nervore anestetia zgjidhje (afër dirigjent do të dorëzohet mjet anastezik, aq më pak ajo do të mezhtkanevoy lëng holluar, më të ulët përqendrimi fillestar i anestezisë do të jetë e mjaftueshme për cilësinë e bllokadës, të ulur rrezikun e komplikimeve toksike)

!!! Nga kjo perspektivë, bllokada duhet të jetë, në fakt, "shtënë snajper, që bllokada terapeutik duhet të ndjekë parimin - "ku ajo dhemb - kur nuk".

Gjatë kryerjes bllokada terapeutik shënuar karakteristike, ndryshim tre-faza e dhimbje:
1) Faza e parë - përkeqësimi "dhimbje të njohur"Cila është shkaktuar nga stimulimi mekanike të receptorëve të zonës dhimbje me futjen e pjesëve të parë të solucionit (faza korrespondon kohëzgjatja e periudhës së latente anestetik)

2) Faza e dytë - anestezi, kur nën anestezion reduktuar dhimbje në minimum - një mesatare prej 25% nga dhimbje bazë (kohëzgjatja e kësaj faze korrespondon me kohëzgjatjen e anestezisë në zonën e dhimbshme)
3) Faza e tretë - Efekti trajtim kur, pas skadimit të anestezisë dhe hequr atë nga dhimbjet e trupit rinisur por një mesatare prej 50% nga dhimbje bazë (kohëzgjatja e kësaj faze mund të jetë nga disa orë në disa ditë)

Duhet të abstenojnë përpunuar lidhur me këtë çështje të përmendur më sipër, zbatimi i bllokadës si një diagnozë diagnostik sredstva.Tselyu është përcaktuar fusha e dhimbshme, e cila çon dhimbje provokim prekje. Në mënyrë tipike, syndromes ndryshme dhimbje disa zona të tilla dhe metodat shpesh konvencionale të diagnozës është mjaft e vështirë për të përcaktuar fokusin kryesor të acarim patologjike.

Në këtë rast, të përqëndrohet në efikasitetin e bllokadave mjekësore. Në këtë situatë, mjeku është një detyrë alternativën:

• ose kryejnë infiltrimin e disa pikave të dhimbshme ???
• është më e dhimbshme një bllok ???

Në rastin e parë - bllokada e disa dhimbje vë në doza terapeutike të barnave do të shpërndahet në disa pika në zonën më të rëndësishme të përqendrimit do të jetë e pamjaftueshme, përveç kësaj, thithjen e njëkohshme e drogës nga disa pika i bën ata efekt toksik. Në këtë rast, vlera diagnostike e manipulimit të tillë zvogëlohet si bllok disa pika dhimbje nuk të përcaktuar më së fundi duke marrë pjesë në formimin preferencial të dhimbjes specifik dhe pengon më tej ndikojnë qëllimisht këtë zonë më aktuale.

Në rastin e dytë - një bllokadë e zonës më të dhimbshme të arrijë përqëndrimin e saj maksimal indeve të drogës dhe për të minimizuar mundësinë e reagimeve toksike. Natyrisht, kjo është alternativa më e mirë. Për disa pika të njëjtën dhimbje, të aplikojnë bllok e tyre alternative. Dita e parë e bllokadës të prodhojnë një pikë të vetme, zakonisht një proksimalen dhe të shikojnë ndryshimin e dhimbjes gjatë ditës. Nëse zgjidhja medicinale futur në zonën e dhimbshme deri më sot, ajo zakonisht shfaqet në fenomenin pacientëve "dhimbje të njohur"Dhe më tej, dhimbje regresses jo vetëm në pikën në të cilën kryer bllokadën, por edhe në pika të tjera të dhimbshme. Nëse pas fenomen parë bllokadën "dhimbje të njohur" dhe efekti terapeutik janë shprehur mjaft, pas bllokadës duhet të kryhet në një zonë tjetër të dhimbshme.

Anesthetics lokale

Anesthetics lokale janë ato droga që përkohësisht shtypin excitability e receptorëve dhe bllokojnë kryerjen impuls në fibrave nervore. Shumica e anesthetics lokale të sintetizuara në bazë të kokainës dhe komponimeve të azotit të ketë dy grupe - thelbësore (kokainës, dikaina etj) dhe amide (ksikain, trimekain, bupivakaine, ropivakayin etj)..

Secili anestetik karakterizohet nga disa parametrave:
• Forca dhe kohëzgjatja
• toksiciteti
• Periudha latente dhe shkalla e depërtimit në indin nervor

• fiksimin forcë të indit nervor
• Koha dhe mënyra e inactivation
• mënyra e heqjes
• stabiliteti në ambientin e jashtëm dhe sterilizimi

!!! Me rritjen e përqendrimit të rritet anestezisë forcë rreth aritmetikë dhe toksicitetit - në mënyrë eksponenciale.

Kohëzgjatja e anestezisë lokale në një masë më të vogël në varësi të përqendrimit të saj.

Përqendrimi i anestezisë në gjak në thelb varet nga mënyra e administrimit të anestezisë, dmth në pëlhurë në të cilën është administruar. Përqendrimi mjet anastezik në plazmë është arritur më shpejt kur injektuar intravenoz ose intraosseous të ngadalshme - Administrata e nënlëkurës. Pra, secili herë gjatë trajtimin e nje bllokimit duhet nxirrnin koncentrim dhe dozë të anestetik dhe për të parandaluar intravaskular goditur atë.

Për anestetikë lokalë, përveç analhetycheskoho efekt është e karakterizuar nga:
• vasodilatation qëndrueshëm lokal më shumë se një ditë, ajo përmirëson microcirculation dhe metabolizmin,
• Stimulimi i rigjenerimit riparues
• resorption dhe mbresë fijor ind, i cili çon në regres e procesit dystrofychesky-degjenerative lokale
• relaksim i muskujve të butë dhe hulli, veçanërisht në administratën e tyre intramuskular (të hequr patologjike tensioni i muskujve refleks, duke eliminuar sjellje jonormale dhe contracture, restauruar varg normale e levizjes)

Për çdo anestezion ka veçantitë e veta.

• prokainë (Novocain) - mjet anastezik eter. Ajo përmban toksiciteti minimale dhe potencë të mjaftueshme. Ka një pikë referimi në vlerësimin e cilësisë së të gjitha anesthetics tjera. Shumë autorë tani preferojnë novokaina gjatë, për shembull, bllokada Myofascial. Pika e tij e parë që justifikojnë se prokainë shkatërroi më së shumti në psevdoholinesterazoy lokale indeve, duke ndikuar pozitivisht në metabolizmin e këtyre indeve. Disavantazhet kryesore të novokaina janë enëve të gjakut të shpeshta dhe reaksione alergjike, mungesa e pushtetit dhe kohëzgjatjes.

• ksilokain (Lidocaine) - lloj amide mjet anastezik metabolized kryesisht në mëlçi, pak excreted në urinë. Ksilokain favorshme me anesthetics tjera kombinim i rrallë i pronave pozitive: rritur stabilitetin në zgjidhje dhe ri-sterilizimit, toksicitetit të ulët, forca të lartë, pėrshkueshmėrisė mirë, periudhë latente veprime të hershme të shkurtër, ka shprehur thellësinë e anestezi, praktikisht asnjë sëmundje dhe reaksione alergjike. Kjo ksylokayn është aktualisht mjet anastezik më i zakonshëm që përdoret.

• Trymekayin (mezokayin) janë shumë të ngjashme në strukturë dhe veprim kimike të ksilokain aplikuar shpesh. Ai pranon ksilokain në të gjitha parametrat për 10-15% të tyre që kanë të njëjtin toksicitet të ulët dhe mungesa e enëve të gjakut praktike dhe reaksione alergjike.

• prylokayin (tsitanest) - një nga anesthetics e pakta që ka më pak toksiciteti dhe rreth të njëjtën kohëzgjatje prej anestezi, si ksylokayn, por inferior këtij të fundit në shkallën e depërtimit në të indit nervor. Ajo ka një kombinim të mirë të dy pronave: një prirje të dukshme për indit nervor, duke shkaktuar një kolaps të gjatë dhe narkozë të thellë lokal, dhe të shpejtë në mëlçi nën ndikimin e amide, duke e bërë komplikimet e mundshme toksike të vogla dhe të rastit. Të tilla si tsitanesta lejojë përdorimin e saj në gratë shtatzëna dhe fëmijët.

• Mepivakain (karbokain) - forca nuk është veprim inferiore ksilokain, por toksik. Karbokain nuk ka të drejtë për të vazhduar për të anijeve, ndryshe nga anestetikë të tjera, të cilat ngadalësojnë resorption e saj dhe ofron një kohëzgjatje më të madhe se ksilokaina. Karbokain ngadalë çaktivizohet në trup, kështu që mbidozë e saj të jetë e mundur theksuar efektet toksike që duhet të merren parasysh kur zgjedhjen dozën dhe përqendrimin e drogës dhe e përdorin atë me kujdes.

• bupivakaine (markain) - më toksike, por edhe mjet anastezik gjatë aktive. Kohëzgjatja e anestezisë mund të arrijnë 16 orë.

Për zgjatjen e veprimit anestezisë në pëlhura lokale përdoret prolonhatory:

• vasoconstrictors - në zgjidhjen anestezisë menjëherë para përdorimit, adrenalin shpesh shtohet në një dobësim të 1/200 000 - 1/400000, atë rënie të vogël prej 0.1% epinephrine 10-20 gram shiringë anestezisë zgjidhje (epinephrine shkakton vasospasm dhe depërtojnë periferi ngadalësuar rezorbimit e saj, shtrihet një efekt lokal mjet anastezik, redukton reagime saj toksike dhe vaskulare)

• komponimet krupnomolekulyarni - dextrans (Efekti i zgjatur mjet anastezik përafërsisht 1,5-2 herë), zëvendësuesit (4-8 herë) zhelatynol (8% zgjidhje - 2-3 ditë), produktet e gjakut proteina, autokrov (në prill 8 herë) - molekula të mëdha adsorb molekulat marrë anestezion dhe droga të tjera, mbetem gjatë në indet në gjak lokale, duke zvogëluar efektin e vazhdueshme lokale dhe të përgjithshme toksike të anestezisë

!!! Prolonhatorom ideal nga ky grup mund të konsiderohet autokrov hemolyzed që vazhdon të anestezisë në fuqi ditën, përveç saj, ndryshe nga droga të tjera krupnomolekulyarnyh nuk shkakton alergji, jo carcinogens, të lira dhe të arritshme, dhe ka zgjidh imunostimulues efekt dhe redukton ngacmues droga janë të futur në indet lokale. Prolonhatory tjetrin përdoret më rrallë.

Për të rritur dhe / ose për efekt të veçantë terapeutik të bllokadës terapeutik përdorur droga të ndryshme.

Glukokortikoideve

Siguron fuqishëm anti-inflamator, anti-desensitizing, alergjik, imunosupresive, antishock dhe veprimin antitoksik. Në aspektin e parandalimit të komplikimeve të ndryshme të bllokadave mjekësore, glukokortikoide janë drogës përsosur.

Në proceset distrofike-degjenerative në aparatin lokomotor janë procese të rëndësishme jospecifik inflamatore autoimune që ndodhin kundër një sfond të mungesës relative glucocorticoid në indet ishemike lokale. Shkrimi direkt në një glukokortikoideve celularë të shtypur në mënyrë efektive e lejon atë, këto protsessy.Dlya parregullt një efekt pozitiv i glukokortikoideve nevojë për një sasi të vogël, e cila është shitur pothuajse tërësisht në indet e lezioneve degjeneruese, por efekti rithithes është minimale, por të mjaftueshme për të eliminuar mangësitë relative veshkave glucocorticoid, të cilat shpesh vërejtur në dhimbje kronike steroid sindromah.Primenenie në doza minimale, sidomos në nivel lokal, nuk është e rrezikshme. Megjithatë, në pacientët me hipertension, ulçerë stomakut dhe ulcerat duodenale, diabeti, purulent dhe proceset septike, si dhe glukokortikoideve moshuar pacientët duhet të përdoren me kujdes.

• acetate hydrocortisone ose një pezullim mikrokristaline, në 5-125 mg në bllokadë - ajo duhet të jetë tronditur tërësisht para përdorimit dhe vetëm shkruani atë në zgjidhjen e anestezion lokal për të shmangur zhvillimin e nekroza në injeksion periarticular ose intraarticular të hydrocortisone pezullimit mykrokrystallycheskoy
• Dexamethasone - hydrocortisone aktive 25-30 herë, efekt relativisht të vogël në shkëmbimin e elektroliteve të njohura rastet e nekrozë indeve të buta, kur përdoret në një bllokadë duke përdorur 1-4 deksametason mg

• cenalog (acetonide triamcinolone), për shkak të ngadalshëm thithjen, gjatë vepruar indet lokale (cenalog terapeutik bllokada kryer kryesisht në artrit kronike, arthrosis për të krijuar kohë të glukokortikoide aktuale depo në indet lokale; ri-hyjnë cenalog mundur vetëm përmes të javës, në mënyrë që të Hyrja duhet të ketë një pamje të saktë të lokalizimin e procesit patologjik, gjatë bllokadat e para që bartin një ngarkesë kërkesë të madhe diagnostike e cenalog papërshtatshme)

Vitamina B

• përdoret për të rritur efikasitetin terapeutik të bllokadave terapeutike.
• kanë hanhlioblokiruyuschimdiyeyu moderuar të rënda.
• potentiates veprimin e anestetikë lokalë.
• pjesë në sintezën e aminoacideve.
• ka një efekt pozitiv në metabolizmin e karbohidrateve dhe lipideve.
• Përmirësimi i shkëmbimit të sistemit nervor biokimike.
• përmirëson trofik indeve.
• Të ketë një efekt të moderuar analgjezik.


Vitaminë B1 është përdorur në formë të klorur thiamine - 1 ml 2.5% ose 5% solucion të bram ose thiamine - 1 ml prej 3% ose 6% solucion.

Vitamina B6, pyridoxine - 5% 1 ml.
Vitamina B12, cyanocobalamin - 1 ml 0.02% ose 0.05% zgjidhje.

!!! Vitamina B duhet të përdoret me kujdes në pacientët me angina, predispozitë për trombozë, alerhoanamnezom negativ. Nuk rekomandohet për bashkë-administrimit të vitaminave B1, B6 dhe B12 në të njëjtën shiringë. Vitamina B12 kontribuon në shkatërrimin e vitaminave të tjera mund të përkeqësojnë reaksione alergjike të shkaktuara nga vitaminë B1. Vitamina B6, vitaminë B1 konvertimit vështirë për formën biologjikisht aktive (phosphorylated).

Antihistamines

Ulja disa efekte qendrore dhe periferike të dhimbjes, është një mjet parandalues ​​i reaksioneve alergjike dhe toksike, të rritur efektin terapeutik të bllokadave terapeutike. Antihistamines shtohen zakonshme dozë të vetme anestezisë:

• diphenhydramine 1% - 1 ml
• prometazina ose 2.5% - 2 ml
• suprastin ose 2% - 1 ml

Vasodilators

Gjithashtu përdoret për të rritur efektin terapeutik të bllokadës terapeutik.

• papaverine, duke qenë spazmolitiki myotropic ul tonin dhe redukton qetë aftësinë shtrëngohet të muskujve, dhe kjo është për shkak të veprimit të saj antispasmodic dhe vasodilator.

• Jo-Spa ka një efekt më të gjatë dhe më të theksuar vasodilating.

Sigurisht shtuar zgjidhjen anestezisë e 2 ml 2% papaverine hydrochloride ose Nospanum.

Për bllokadën terapeutik mund të përdorë komponentët e mëposhtëm:
• lidocaine 1% - 5.10 ml
• Dexamethasone 1.2 mg - 0,25-0,5 ml
• Në diskrecionin e mjekut, mund të shtohet në përzierje drogës e vitaminës B12 - 0.05% - 1 ml, jo-kapanoneve 2% - 2 ml autokrov - 4.5 ml
20-gram shiringë rekrutuar rresht referuar drogës, pastaj mbajti venopunktsiy dhe tërhequr në një autokrov shiringë. Përmbajtja e shiringë janë të përziera për 30 sekonda për të përfunduar haemolysis e qelizave të kuqe të gjakut, dhe përzierje pastaj i gatuar është futur në zonën e dhimbshme.

Kundërindikimet për përdorimin e bllokadës terapeutik
• shtete ethshme
• Sindromi hemorragjike
• lezione infektive në një zonë të zgjedhur për bllokadës terapeutik
• Dështimi rënda kardiovaskulare
• mëlçisë dhe / ose renal dështim
• droga e imunitetit të përdorura në bllokadës mjekësore
• mundësia e përkeqësimit të një tjetër sëmundje e barnave të përdorura në bllokadën mjekësore (diabet, stomakut hapur, porphyria, etj).
• sëmundjeve të rënda të sistemit nervor qendror

Komplikimet që rezultojnë bllokadë terapeutik

Studimet statistikore kanë treguar se si rezultat i bllokadës mjekësor dhe anestezi lokale komplikime të ndryshme ndodhin në më pak se 0.5% të rasteve dhe në varësi të llojit të bllokadës, cilësia e performancës së saj dhe gjendja e përgjithshme e pacientit.

Komplikime Klasifikimi

1. toksike në lidhje me:
• Përdorimi i dozave të mëdha apo përqendrime të larta të anestezisë
• futja aksidentale e anestezisë në anije
2. alergjike:
• lloji i vonuar
• Familja e menjëhershme
3. vegjetativ-vaskulare:

• sipas llojit simpatik
• sipas llojit parasympathetic
• bllokim aksidentale e nyjeve sipërme të qafës së mitrës simpatik
4. dëmtimit të dhëmbëve birë:
• pleural
• barkut
• hapësirë ​​Spina
5. komplikime traumatike:
• dëmtimin e enëve të gjakut
• dëme nervore
6. reagimet inflamatore.
7. reagimet lokale.

Komplikimet edhe për të dalluar në mes të shkallës së ashpërsisë:
• Drita
• mesatarja
• vështirë

Komplikime toksike në zhvillim në zgjedhjen e gabuar dozë dhe përqendrimi i anestezion lokal, futja anestezisë aksidental në shtrat vaskulare, shkelje të teknikës bllokadën e parandalimin e komplikimeve. Shkalla e toksicitetit varet nga përqendrimi i anestezion lokal në plazmën e gjakut.

• Në toksiciteti mjet anastezik simptoma të butë vëzhguara - mpirje, fjalës, marramendje, ndërprerje, takikardi.
• Në dehje të rënda - twitching muskujve, agjitacion, konfiskimet, nauze, të vjella.
• Në dehje të rëndë - gjumë i rëndë, koma, depresioni respirator dhe aktivitetin kardiovaskular.

Reaksionet toksike kohëzgjatja varet nga doza e drogës, shkalla e përthithjes dhe eliminimit, si dhe afatet kohore dhe saktësinë e trajtimit. Kur ju të hyjë në një dozë e madhe e shenjave lokale anestezisë intramuskulare e dehjes zhvilluar brenda 10-15 minuta, gradualisht në rritje, duke filluar simptomat e agjitacion dhe prodovzhuyuchys krizave konvulsive deri në gjendje kome. Doza firë e zakonshme e anestezisë lokale në simptomat e dehjes anije të zhvilluar brenda disa sekondave, nganjëherë duke filluar menjëherë me manifestime krizave konvulsive, pasi ajo mund të administrohet në mënyrë të rastësishme në arterie karotide edhe doza të vogla të anestezisë.

!!! Në kryerjen e bllokadat ambulatore duhet të ketë të gatshëm të gjithë reanimim të caktuar dhe të jenë në gjendje të përdorin ato. Edhe komplikime më të rënda toksike qethur shkurt trajtimin në kohë dhe reanimim dhe nuk duhet të përfundojë me vdekje.

Reaksione alergjike

Reaksionet alergjike ndaj Përbërësit medicinale bllokadat shpesh manifestohet në formën:
• vonuar alergji Type - skuqjen e lëkurës dhe kruarje, ënjtje që zhvillojnë disa orë pas bllokadës.

• shoku anafilaktik - zhvillohet menjëherë pas injektimit dhe është treguar rënie të shpejtë dhe të konsiderueshme në presionin e gjakut, edemë, dështim të frymëmarrjes dhe madje edhe arrest kardiak.

Ndonjëherë futja e madje edhe doza minimale të përzierjeve të drogës reaksion alergjik të manifestuar në formën e bronchospasm të shkurtër, i shoqëruar nga një ndjenjë e frikës, shkeljes, rënie të presionit të gjakut, simptomat e dështimit të frymëmarrjes. Reaksionet alergjike zakonisht zhvillohet në anesthetics thelbësore (novokaina) dhe rrallë - nga amide (lidocaine, trimekain).

Reaksionet vegjetative-vaskulare.

Kur kryen bllokadat mjekësore në disa pacientë vërejtur reagimet vegjetative-vaskulare. Ato karakterizohen nga një fillimin e shkurtër kohëzgjatjen mjaft të shpejtë të simptomave të presionit të gjakut, pa shenja të acarim apo CNS depresioni, të frymëmarrjes dhe aktivitetit kardiak kërcënuese.
• Reaksionet vegjetative-vaskulare të zhvilluar në tipit sympatotonykiv simpatik dhe më shumë kur shtohet anestetikë lokalë të adrenalin. Ato karakterizohen nga takikardi, hipertension, dhimbje koke, ankth, t'i shtyer të fytyrës. Ata qethur shkurt futjen e qetësuesve, antihipertensive dhe Vasodilators.

• Reaksionet vegjetative-vaskulare të ndodhë në llojin parasympathetic vahotonikov kryesisht gjatë bllokadës terapeutik në një pozitë të drejtë ose të shpejtë në rritje pas bllokadës. Ato karakterizohen nga bradycardia, hipotension, lëkurë të zbehtë. Ata janë ndaluar hyrje kardiotonikiv, adoptimi pozicion horizontal.

Dëmtimit të dhëmbëve birë

• birë e zgavrën pleural është zhvillimi i rrallë dhe e rrezikshme dhe pneumatoraks normale valvulës. Brenda 1-2 orë pas bllokadës, dhimbje në gjoks, frymëmarrje të cekët, takikardi, rënie të presionit të gjakut, astma, dyspnea, emfizemë nënlëkurës, trokitje - kuti të shëndoshë, dëgjim - dobësuar frymëmarrjes, rreze X - reduktimin e madhësisë së indeve të mushkërive.

• Shpoje zgavrën e barkut është i mbushur me zhvillimin në periudhën e largët pas komplikime bllokada qelbëzues që mund të kërkojnë kirurgji.
• çaj hapësirë ​​kurrizore dhe duke i vënë atë mestnohoanestetika gjatë peryduralnoy ose bllokadës paravertebral në nivele verhnoshyynomu mund të ndodhë kur diverticula membranave birë kurrizore. Ajo shpejt vjen bradycardia, hipotension, humbja e vetëdijes, depresioni respirator dhe aktivitetit kardiak, shenjat e paralizë totale kurrizore.

Komplikime traumatike

• Dëmtimi në zhvillimin e hematoma të rrezikshme anije.
• Kur kryerjen bllokadën në fytyrë, e cila është zonë e pasur vaskulyaryzyrovannoy, bruising mundur.
• Dëmtimi nervore shoqëruar nga sindromi dhimbje, të ndjeshme dhe, rrallë, në fushën e çrregullime të lëvizjes innervation e nervit të dëmtuar.

Komplikime inflamator

Ndërlikimet më të rrezikshme infektive janë:
• Meningjiti
• peryostyt ose osteomielit pas bllokadës vnutrykostnoy

Reaksione lokale

Acarim indeve lokal të zhvilluar ekzekutimin si të pahijshme e bllokadës dhe të cilësisë së dobët, ose dozen pasaktë të përzierje.

Kështu, lëndimet e tepruar për të indeve të buta me një gjilpërë apo një vëllim të madh të zgjidhje mund të shkaktojë:
• blanë
• Ënjtje
• inflamacion nonspecific
• Dhimbje në rritje

Hyrje në indet lokale apo vonuar "i rremë" koktej të drogës i drogës papajtueshme - mund të shkaktojë:
• kur administrohet klorur kalciumi reagime intramuskulare indeve lokale deri në nekrozë

• Futja e norepinephrine ose një pjesë e madhe e hydrocortisone mund të shkaktojnë nekrozë të indit

Trajtimin e ndërlikimeve bllokadës

Kur simptomat e para të dehjes duhet të fillojë pacientit mbytje oksigjen. Në qoftë se shenjat e acarim (dridhje, konvulsione) diazepam administruar, natriumi hexenal ose thiopental Seduxen Relanium ose vena. Kur shtypja CNS, barbiturates kardiovaskulare dhe respiratore të përdorni funksion është i kundërindikuar. Aplikoni vasoconstrictors, stimuluesve qendër të rrugëve të frymëmarrjes, shpenzojnë intubation trakeal, terapi detoxification infuzion: glukozë, gemodez, reopolyglukine; diuresis detyruar. Me zhvillimin e rënies, të ndaluar të marrë frymë dhe reanimim kardiak mbajtur në përgjithësi: ventilim artificial të mushkërive, compressions gjoks dhe më shumë.

Me zhvillimin e anaphylaxis duhet droguar vendi zgjidhje bllokada adrenalin hyjë deksametason intravenoze, suprastin, kardyotonyky dhe stimuluesve Qendra frymëmarrjes; telefononi menjëherë mjekët e urgjencës dhe, nëse është e nevojshme, të iniciojë tërë kompleksin, duke përfshirë compressions gjoks dhe frymëmarrje artificiale. Në rast të alergjive vonuar tipit janë përdorur protivogistaminnye, desensitizing dhe steroid - dhe pipolfen suprastin, prednisone ose hydrocortisone / m, 10% klorur kalciumi -10,0 / v, diuretics - Lasix / m ose / në. Në dermatit alergjik ointments steroide janë përdorur. Kur bronchospasm përdorni atropine, adrenalin.

Kur hapësirë ​​kurrizore birë dhe pamja kërcënuese e simptomave gjatë bllokadës, është e nevojshme, pa hequr gjilpërë, do të përpiqen për të evakuar lëngun cerebrospinal me anestezion të tretur - 20 ml. Zhvillimi i shpejtë i këtyre simptomave është një tregues për reanimim urgjente.

Në identifikimin e bërë pas bllokadës zhvillon bruising nevojë për disa minuta për t'u përcaktuar një gisht bllokadën vend, aplikoni një fashë, të ngutshme dhe të ftohtë, si dhe pjesa tjetër për 1-2 orë. Nëse hematoma ka formuar, është propunktirovat e nevojshme dhe e zbrazët, të caktojë thithjen, terapi anti-inflamator, trajtime ngrohjes.

Në formimin e bruises në fytyrë (edhe pse kjo komplikime kozmetike dhe jo të rrezikshme për shëndetin, por jep shumë shqetësim të pacientit, dhe për këtë arsye kërkojnë trajtim) menjëherë të caktojë terapi cilin zgjidhet, fizioterapi, heparynovuyu krem, locion plumbi, trajtime termike.

Trajtimi kryhet si lëndimit nervore në nevropati traumatike, terapi rezolutë - ose iontophoresis lidasa hymotrypsynom; inflamator dhe analhetycheskaya - indometacin, reopyryn etj droga që përmirësojnë kryerjen e eksitimit (Neostigmine, Ipidakrin) dhe metabolizmi biokimike të qelizave nervore (nootropics) elektroneyromiostimulyatsiya percutaneous, akupunkturë, masazh, fizioterapi. Është e njohur se fibrave nervore shëruar ngadalë, rreth 1 mm në ditë, kështu që ju duhet trajtim afat-gjatë që kërkon pacientit dhe mjek këmbëngulje dhe durim. Otsrochennost dhe pasiviteti në rezultatet e trajtimit dhe do të keqësojë prognozë.

Komplikime inflamator si infiltrate dhe abscese kërkojnë trajtim të përshtatshëm anti-inflamator, fizioterapi, antibiotikë dhe, nëse është e nevojshme, kirurgjikale.
Meningjiti, e cila mund të ndodhë kur peryduralnoy ose bllokada paravertebral, që kërkon trajtim aktiv me sanitar dhe pijeve endolumbar futjes së antibiotikëve.

Me zhvillimin e periostitis dhe osteomielit kryer si një lokal (antibiotikët obkalyvanie) dhe terapi të përgjithshme antibiotike.

Në zhvillimin përgjigjet lokale të bllokadës terapeutik në të gjitha rastet kanë nevojë për trajtim simptomatik: anti-inflamator, biodegradable, natyrore.

Parandalimi i komplikimeve

1. Ju duhet të keni një ide të qartë të kësaj patologjisë, zona bimore zgjedhur për rregullat bllokadën dhe të performancës për bllokadës specifike, farmakologji terapeutik bllokadën, njohjen e komplikimeve të mundshme dhe trajtimin e tyre.

2. Në ekzaminimin, pacienti duhet të vlerësojë gjendjen e saj të përgjithshëm nga pikëpamja e komplikimeve të mundshme: mosha, pesha, sistemin kardiovaskular dhe autonom, lloji i nivelit nervor aktivitetit dhe presionin e gjakut ndryshueshmëri, gjendjen funksionale të mëlçisë dhe të veshkave, nivel të traktit gastrointestinal sheqerit në gjak, numërimin e gjakut, allerhoanamnez.

3. Në studimin e gjendjes lokale duhet të vlerësojë gjendjen e lëkurës (Neus prania dhe inflamacionit) dhe indit nënlëkuror (prania wen, lipoma, lezionet vaskulare, venat me variçe), të përcaktuar miofibrozy zjarri, pikë të shkaktojë, vendndodhjen e anijeve të mëdha dhe nerva. Bazuar në prekje të tillë të kujdesshëm e më të imët vend për bllokadës.

4.Patsientu nevojshme për të shpjeguar në terma të thjeshtë se çfarë përbën bllokadë terapeutik se mekanizmat themelore të veprimit dhe ju do të presim rezultate, japin shembuj të përdorimit të suksesshëm të bllokadave të tilla.

5. Duhet të ketë nën-pajisur dhomë trajtim me të gjitha antiseptics të rregullave; droga dhe mjetet për bllokadat për të mbajtur në një vend të veçantë, vazhdimisht të monitoruar datat e skadimit të drogës. Ju duhet të ndarë dhe për të mbajtur grup vigjilent përtëritja. Drejton përgatitjen dhe zbatimin e bllokadës është e nevojshme për të kryer një dhomë procedurë, ose salcë të pastër.

(!!!) Si kërkohet (sindromi i mprehtë dhimbje) mund të prodhojë bllokadën thjeshtë dhe shtratin e pacientit. Por në çdo rast gjatë aderimin terapeutik bllokadën ndaj rregullave pa mikrobe, si në operacione të vogla: mjeku duhet të dezinfektoj duart, vishni doreza sterile, procesi vendi bllokadën 70% alkool ose antiseptik tjetër. Gjatë përgatitjes dhe zhvillimit të bllokadës, për të parandaluar komplikimet inflamator, nuk mund të flasin dhe të marrë frymë në shiringë, gjilpërë mund të prekni gishtat tuaj, edhe në qoftë se doreza sterile.

6.Stroho monitorimi nga mjeku që ka drogë në një shiringë që duhet, përqendrimit të tyre, datat e skadimit, transparencës, paketimit integriteti shiringa, gjilpëra, ampula dhe shishe të drogës.

7. Për zbatimin e një bllokadë është e nevojshme që të ketë një shiringë apo gjilpërë e duhur. Nevoja për të zgjedhur shiringat dhe gjilpërat ndryshme gjatë bllokada të ndryshme të vendosura zgjidhje e diktuar nga vëllimit, trashësi dhe dendësia e indeve, i cili prezantoi zgjidhjen, parimin e traumave minimale indeve të buta gjatë kryerjes bllokadë terapeutik. Në ekzekutimin e bllokadës për tip i rëndësishëm i shtetit të gjilpërës. Nëse tip gjilpërë hapur sipas llojit "fiksohem peshkimit", Pastaj kjo gjilpërë nuk mund të përdoret si një gjilpërë të tillë shkakton dëmtim të indeve të buta, e cila kërcënon zhvillimin e reaksioneve lokale, bruises dhe ekzemë.

!!! Në prodhimin e bllokadës mund të zhyt gjilpërë në indet e buta të themelimit të saj, pasi dobësitë e gjilpërës është vendi i ambjentet e pipëz, e cila më së shpeshti është pika e saj kthese. Nëse ky ndryshim do të ndodhë në kohën e zhytje të plotë në pipëz gjilpërë, ajo do të mbetet në indet e buta. Në këtë rast, ekstrakt atë, madje edhe me kirurgji, është e vështirë.

8. Në kohën e bllokadës duhet të ndjekin disa rregulla të parandalimin e komplikimeve të ndryshme:

• gjilpërë duhet të përparojnë në inde të butë, por me besim.

• shiringë duhet të mbani një progres të vazhdueshëm protivouporom e gjilpërave të jetë në gjendje të shpejt të ndaluar përparimin e gjilpërës në çdo kohë dhe nuk çan disa arsimin takuar në indet e buta.
• Si ne shkojmë gjilpërës thellë në indet e buta të zgjidhjes së nevojshme ynfyltryrovat e anestezisë lokale që është vazhdimisht progresi predposylat e hala drogës zgjidhje është në thelb autopsi hidraulike e indeve.
• Zgjidhje Numri parathënie në kohën e promovimit në zonën e gjilpërës thellë dhimbshme zakonisht nuk e kalon 10-20% të shiringë dhe është e drogës në thelb biologjike toleranca ndarje të administruara, pas së cilës ju duhet të prisni 1-2 minuta, shikuar si pacienti nuk A është ai simptoma alergjike, vaskulare apo reagim të tjera sistemike.

• Para se të hyjnë në zgjidhje pjesa më e madhe duhet edhe një herë të bëjnë aspiratën mostër dhe nëse ajo është negative, atëherë hyjnë në përmbajtjen kryesore të shiringë në inde të buta.

• Testi aspirata duhet të kryhet disa herë si ju hyni gjilpërës thellë në inde dhe gjithmonë pas çdo shpuese Arsimit ngushtë.

• Gjatë bllokada është e nevojshme për të komunikuar me pacientin, flasin, mbajnë kontakte verbale me të, duke kontrolluar gjendjen e saj të përgjithshëm.

!!! Në mënyrë ideale, monitorimi i vazhdueshëm i gjendjes së përgjithshme të pacientit në kohën e terapisë bllokadën duhet të zbatojë infermiere procedurale.

Pas bllokada rekomanduar një tjetër pacient shtrat për 1-2 orë. Kjo është parandalimi i komplikimeve mjekësore të bllokadës si sëmundje vegjetative-vaskulare dhe themelor, si në orët e para pas bllokadës kur vepron anestezion, efekti i tij simptomatike terapeutik dominon, se dhembja dhe muskuloz-tonik sindroma reduktuar ndjeshëm, ndërsa si shenja të degjenerimit dhe inflamacion jospecifik në strukturat aktive motorike (muskujt, ligaments, çanta kyçeve, kërc, etj), është ruajtur. Nën ndikimin e anestezisë tensioni mënjanuar muskujve, i cili rrit varg e levizjes në pjesën e prekur të aparatit lokomotor. Por nën ndikimin e anestezisë hequr jo vetëm jonormale, por tensioni mbrojtëse muskujve. Në këtë rast, nën anestezi, kur kryerjen e lëvizjeve aktive në mënyrë të plotë në aparatin prekur lokomotor departamentit mund neuroorthopedic përkeqësimin e sëmundjes, manifestimi kryesor i të cilit do të jetë pas përfundimit të anestezisë në formën e forcimit simptoma neurologjike, duke përfshirë dhimbje.

!!! Prandaj, menjëherë pas bllokadës që të heq dorë shumën e plotë të lëvizjeve aktive në të prekur të përbashkët ose shpinë të nevojshme për të vëzhguar bedrest ose përdorimin e proteze (korse, holovoderzhatelya etj) Sepse dashuria e aparatit prekur lokomotor në kohën e anestezisë -. 2-3 orë.

Në kryerjen e bllokadat komplekse për të sqaruar vendndodhjen e tip gjilpërë dhe administrimin më të saktë të zgjidhjes produktit, dhe për dëshmi të dokumentuara bllokadën e duhur është e nevojshme X-ray kontroll.

Premedication

Premedication - një mënyrë për të parandaluar komplikimet e bllokadave. Pacientët somatike të shëndetshme zakonisht nuk është e nevojshme. Megjithatë, nëse një pacient shenjat që tregojnë të vegjetative-vaskulare ndryshueshmëri, emocione të tepërta, frikë bllokadën, ose keni nevojë për të kryer bllokadën komplekse dhe të gjatë, në këto raste, premedication nevojshme.

Premedication ka për qëllim të:
• reduktuar stresin emocional të pacientit
• përmirësimin e transportueshmëri procedurë
• parandaluar reagime sistematike

• reduktuar efektet toksike të barnave

Më shpesh për qetësim për 1-2 orë para se bllokada emërojë:

derivatet benzodiazepine:
• elenium - 5.10 mg,
• Seduxen ose -5-10 mg,
• ose phenazepam - 0,5-1 mg ose të tjerët.

antihistamines (dhe gjithashtu për të parandaluar reaksionet alergjike):
• suprastin 20-25 mg
• pipolfen ose 25 mg
• tavegil

Ndonjëherë duke përdorur një premedication dy faza.
1) Faza e parë (gjatë natës) të përshkruara ndonjë dozë hipnozës zakonshme.
2) Në fazën e dytë, 30-60 minuta para se të bllokadës, të emërojë Seduxen dhe diphenhydramine, ju mund të hyjë në nënlëkurës 0,5-1 ml 0.1% atropine.

Në raste të rralla, para përdorimit të bllokadave komplekse analgesics narkotike (Promedolum, morfinë, fentanil, moradol).

Konsideroni disa pajisje të mëtejshëm të bllokadave mjekësore.

Bllokada Paravertebral

Technique. Pas trajtimit të antiseptics lëkurës (zgjidhje jod, etanol, etj.) Për metodën konvencionale gjilpërë të hollë të bërë anestezi lëkurës në katër pikat në të djathtë dhe të majtë të proceseve malcim i kockës, tërhequr 1,5-2 cm nga midline. Pastaj një gjilpërë të trashë (jo më pak se 10 cm në gjatësi), me një përshkon shiringë e lëkurës në një pikat anestezirovannyh dhe ngadalë shtyn gjilpërë pingul me planin ballore të trupit dhe parathënie lumë e anestezisë duke arritur kllapa rruazë. Anesthetics (zgjidhje Lidocaine 0,5-0,75%) me të mundshëm të drogës shtesë hlyukokortykoydnoho administrohet në kraniale llak, lateral dhe drejtimet është pranë bishtit. Shuma totale e anestezisë nuk duhet të kalojë dozën maksimale të vetme. Bllokada Paravertebral përdorur kryesisht për qëllime terapeutike në lidhje me trajtime të tjera distrofike sëmundje shkatërruese e shpinë mesit (chiropractic, nënujore dhe duke tërhequr nakrovatnym, terapi mjekësore, etj). Në mënyrë tipike, kur kryerjen bllokadën paravertebral në anestezisë zgjidhje mesit shpinë injektuar në rajonin midis nadostisthh dhe të komunikimit, të cilat në mënyrë të konsiderueshme rrit efektivitetin e trajtimeve. Tregues më e zakonshme për përdorimin e bllokadave paravertebral janë miotonicheskie muskujt reagimi paravertebral në variante të ndryshme klinike të osteoarthritis.

Joints kyçeve bllokada duhootrostchatyh

Technique. Metodat e birë nyjet duhootrostchatyh e shpinë mesit të zgjedhur në varësi të orientimit të aspektet kyçeve. Kur i synimeve të dhënësit në aeroplan ballore dhe 45 ° punktyruyut përbashkët më poshtë. Gjilpërë është injektuar diametër prej 1.5 gishtin linjë e proceseve spinous, kryejnë mënyrën majën e gjilpërës në indeve të eshtrave, pas së cilës pacienti kërkohet të kthehet në kënd korrespondon me orientimin e hapësirës së përbashkët. Në kohën e rastësisë së saj me drejtimin e gjilpërës shtytje më të fundit në të përbashkët zgavër 1-2 mm. Duhet të theksohet një gjilpërë veçoritë inxhinierike në të përbashkët. Zakonisht pas një lëkurë të birë dhe tabelë shënuar tensionin e muskujve refleks, e cila çon në një ndryshim në drejtim të promovimit të gjilpërës. Për të përjashtuar këtë, të kryejë një të plotë-Woo infiltrimin anestezi e lëkurës dhe muskujt përreth gjilpërë, deri në kapsulë të përbashkët. Në frontin e orientimit të aspektet kyçeve e më shumë se 45 ° në të ulët gjarpërues përbashkët punktyruyut. Shpim është kryer në pacientin në anën ose në stomak me instalimin e domosdoshme Bending në shtyllën kurrizore mesit. Gjilpërë është futur, duke u fokusuar në pjesën e poshtme ostystohovidrostka buzë korrespondon nivelit punktiruemomu përbashkët, tërhiqet 2-3 cm anësore dhe shtimin është pranë bishtit në distancë ndryshuar më parë për spondilohrammah. Maja e gjilpërës kryejë përmbysja të përbashkët në fund të gjithë rrugën në sipërfaqe kërc të procesit superiore kyçeve. Pas gjilpërës intraartykulyarno transmetimin aspiratë mostër e lëngjeve synovial për të shpëtuar. Pastaj injektuar anestetik dhe kortikosteroidet total prej 2-3 ml. Për të përdorur një bllokadë gjilpërë prej jo më pak se 12 cm. Vargjet e kapaciteteve të përbashkëta 0,3-2,0 dhe madje 2.5 ml., Për shkak të natyrës së ndryshimeve patologjike në të. Kur kapsulë paprekur përbashkët pas administrimit të 0.5 ml ndjerë rezistencë elastike amplitudë 0,1-0,4ml. Kur jostabilitetit rozpuschenosti zgavër të përbashkët rrit kapacitetin e saj. Reduktimi i kapacitetit është vërejtur zakonisht në ndryshimet trashë destruktive distrofike-në nyje. Indikacionet bllokada brenda është nyje duhootrostchatyh spondylarthritis mesit, manifestimet klinike të cilit janë duke udhëhequr apo të zënë një vend të rëndësishëm në formimin e tyre. Për përdorimin e trajtimit, zakonisht 3-4 injeksione në intervale të 5-7 ditë.

Bllokada nga degët e pasme e nerva kurrizore

Technique. Pas trajtimit të antiseptics lëkurës prodhuar anestezi, e cila injektuar një gjilpërë, nisen tre gisht diametër anash nga buzë të ulët të proceseve spinous dhe një diametër pranë bishtit. Pas një gjilpërë është pranë bishtit shpuese të lëkurës tilted në një kënd prej 15-20 ° në aeroplan shigjete, duke e pozicionuar pipëz anash transmetimit të indeve për të ndaluar tip gjilpërë në bazë tërthor procesit. Shkruani 3-4 zgjidhje ml anestetik të përzier me 1 diprospan ml dhe pastaj të lëvizte llak gjilpërë injektuar 5-6 ml përzierje në lidhjet rajon mezhpoperechnyh. Kështu alternuar bllokojnë mesor, laterale dhe mesor degët e prapme të degëve kurrizore nervore, joints ynnervyruyuscheho, muskujt dhe ligaments Sipërfaqja dorsal të trupit. Bllokada Rear degët kurrizore nervore janë përdorur për të diagnostikuar sindroma dhimbje, çrregullime të shkaktuara nga të përbashkët-musculo-ligamentous kompleks, dhe relaksim të muskujve në kombinim me metodat tjera të trajtimit konservativ. Në kryerjen e këtij lloji të bllokadës, në qoftë se zgjidhet siç duhet pikë vkola, maja e gjilpërës mund të kalojë në zonën e foramen intervertebral që shkakton paresthesias në zonat përkatëse innervation kurrizore nervore.

Bllokada epidural

Teknika e bllokadës sakrale epidural në A. Pashchuk, 1987. Pacienti shtrihet në barkun e saj në "thyer" tryezë operativ ose pllakë e presës tipografike në symphysis pubike. Këmbët pak të ngritura dhe rotyruyut brenda për të zbuluar pjesën e sipërme të çarjes anal. Në mënyrë që të përmirësohet dhe të mbrojtur anal aseptychnosti dhe zonat gjenitale të zgjidhjes alkoolit e jodit dhe alkoolit të përdorur për përpunimin kufijtë operative, anusit imponojë një garzë të thatë. Midis kockat e pasme e sipërme ostyukamyklubovyh mbajë linjën, dhe paralel me atë në një distancë prej 1 cm nga ana pranë bishtit - Linja e dytë (ndalimi line). Thumb dhe gisht tregues prek dora e një anal departamentit folds kafkës brirë sakrale ekspozitë. Është e këshillueshme që të dalloni ato, sepse pas infiltrimit anestezi të lëkurës dhe indit nënlëkuror mbi kanalin vrimë sakrale dhe orientimin palpatornaya vizual mund të jetë e vështirë. Një gjilpërë e hollë narkozë lidhje sacro-coccygeal, pas së cilës një birë në kanalin sakrale injektuar një sasi të vogël të anestezisë (2,3 ml). Pas largimit të gjilpërave të bukura të fillojnë të hyjnë në është pranë bishtit, siç e cila mund të përdoret për të gjilpërës konvencionale kurrizore Tyuffe anestezii.Snachala promovuar gjilpërë në një kënd prej rreth 30-40 ° në aeroplan ballore. Indeksi dhe gishtit e prek me dorë, të vendosura mbi brirët sakrale, të parandaluar gjilpërë aksidentale rrëshqitje në indeve dhjamore nën lëkurë. Gjilpërë ngadalë është shtyrë deri Pasazhi sacrococcygeal ligament është ndjerë në rezistencën e papritur përfundimit. Atëherë këndi i përparimit gjilpërë reduktuar në rreth 10-15 °. Nëse në fund të gjilpërës qëndron në kockë, tërheqë atë, dhe promovimi i mëtejshëm i kafkës kënd anim në lidhje me aeroplan ballore edhe më të reduktuar. Gjilpërë nuk duhet t'i jepet mëtejshme 2-3 cm për të shmangur dëmtimin e harar procedural. Nëse lëngu cerebrospinal nuk është lëshuar, gjilpërë dy herë u kthye në 90 °, atëherë lidhur nëpërmjet një shiringë dhe të shpenzojnë testin aspiratë. Nëse aspyryruyut ndryshojë pozicionin gjilpërë gjakut derisa të përcaktohet vendosja extravascular. Pozicioni gjilpërë mund të konsiderohet i saktë në qoftë se ju shkruani 3 ml të rezistencës së ajrit nuk është ndjerë injeksion nënlëkurës e saj dhe nuk kërcëllimë. Pas testeve të përsëritura aspiratës administruara dozë prove (3.4 ml) anestezisë. Nëse pas 5 minuta anestezi kurrizore nuk ndodh, të gjithë dozë injektuar e drogës. Volumi i anestetik me shtimin e 1-2 ml diprospan zakonisht është 20-25 ml. Varësisht nga kapaciteti i kanalit kurrizore substanca medicinale plotëson atë në nivelin L1 rruazë përfshirëse. Droga, epidural hyrë, duke shkaktuar një efekt pozitiv duke bllokuar receptorët e prekur segmente vertebral, si dhe direkt në diskradikulyarnoho zonën e konfliktit, redukton (ndonjëherë - për të eliminuar) përgjigje inflamatore, e cila luan një rol shumë të rëndësishëm në formimin e dhimbjes. Kur zgjidhja epidural administrata në rastin e zgjatje ose diskale disk pacient zakonisht vë në dukje një rritje të mprehtë në dhimbje në zonat e prekura formacione innervation nervore. Ndonjëherë dhimbja është një shkallë të tillë që të drogës mëvonshëm injeksion bëhet e pamundur. Në të tilla raste zgjidhja është administruar ngadalë në intervale prej çdo 2-3 ml. Efekti mjet anastezik analgjezik ndodh brenda 3-5 minuta. pas hyrjes dhe shtrihet në rajonin e mesit dhe gjymtyrë të ulët. Me asnjë radicular disk hyni, konflikti drogës është pothuajse pa dhimbje. Një tregues i kontributit të saktë është një ndjenjë e shurdhim në shpinë mesit, e cila gradualisht shtrihet në drejtim të kafkës. Bllokada epidural është përdorur kryesisht në kombinim me trajtime të tjera distrofike sëmundje shkatërruese të shtyllës kurrizore: terapi manuale, trupit individualitet. Bllokada epidural gjetur kaq i përhapur në mesin e llojeve të ndryshme të specialistëve - traumave ortopedike, neurosurgeons, neurologë. Por shpesh ato nuk janë përdorur për rëndësinë e rreptë pokazaniyam.Diahnosticheskuyu e bllokada epidural përcaktimit përmban riprodhimet e dhimbjes kur administrohet drogës, dhe të përdorin rezultatin në të ardhmen e afërt. Sipas dhënave tona, në prani të konfliktit radicular disk shkaktuar nga zgjatje ose diskale intensitetin e dhimbjes pas një disk diprospan vetme administrim epidural të reduktuar me anë të të paktën 10-15%. Në varësi të situatës pathogenetic me kalimin e kohës (1-1,5sutok) dhimbje mund të kthehet, por pa ish injeksion intensivnosti.Posle e barnave, disa pacientë njoftim marramendje, vjellje, që, me sa duket, për shkak të ndikimit të përgjithshëm të agjentëve të anestezisë. Një nga gabimet gjatë kryerjes bllokadën epidural është e tepërt (më shumë se 2-4 cm) avancimi gjilpërë në kanal, e cila mund të çojë në injektimit subarachnoid të drogës. Nëpërmjet trajtimit diprospan, duke përdorur 2-3 bllokadën epidural me një interval prej 7-10 ditë.

Bllokada muskujt e vogla gjoks

Bllokada ushtrim muskujve gjoks të vogël në pacientit në shpinë të tij. Mjeku Preket fëmija vendin e muskujve attachment vogla gjoksit (shtojcë rostral dhe teh dhe brinjë-V në një vend të kalimit të kërc në kockave) dhe jod në komplot sëmurë projeksionit të saj. Places bashkëngjitur muskujt e vogla gjoks janë të lidhur nga vija e drejtë. Nga këndi, të vendosura më lart dzobovydnym lopata xhiruar, bie përgjysmues, i cili është i ndarë në tri pjesë. Midis pjesën e jashtme dhe të mesme bisectors bëjë birë gjilpërë të lëkurës, nënlëkurës yndyrë, para fascial fletë, indet e pasme të muskujve dhe fletë fascial muskujve të gjirit të mëdha. Pastaj mjeku përparimet një gjilpërë 5 mm përpara, duke arritur një muskujt e ulët gjoks. Vëllimi i materialit injektuar 3,0-5,0 ml.

Bllokada e muskujve gjoksit

Bllokada e muskujve gjoksit është kryer në seancën e pacientit ose shtrirë. Prekje të përcaktuar pikat më të dhimbshme dhe secili prej tyre është injeksion. Vëllimi i materialit injektuar për çdo zonë 0,5-1,0 ml.

Përbashkët bllokada-acromial heqësit

Bllokada-acromial heqësit stërvitje e përbashkët në seancën e pacientit, përballet me mjekun. Mjeku përcakton përzgjedhjen prekje të përbashkët dhe të vë në dukje jod saj. Gjilpërë është futur pingul me qendrën e përparme të përbashkët. Vëllimi i materialit injektuar 0,3-0,5 ml. Bllokada e ushtrimit të përbashkët shpatullën në seancën e pacientit. Me qasje anë referencë është acromion. Mjeku gjen rolin e saj më konveks dhe për shkak se ajo është drejtpërdrejt nën krye të humerus, drejtimin gjilpërës nën acromion, që mbajnë kokën në mes tij dhe humerus.

Në fillim të injektimit dora pacienti presion në trupin e tij. Pasi gjilpërë depërton thellë në muskul trekëndësh dhe do të, dora butësisht heqë dorë dhe të kthehet pak rënie. Vazhdimi për të shtypni gjilpërë, mjeku ndjehet si ai kalon nëpër pengesë, e përbërë nga kapsulë dendur kyçeve dhe penetron zgavrën e përbashkët. Në kryerjen krahun mjeku rotuyetsya qasje mëparshëm bllokada pacientit nga brenda, duke i vënë duart parakrah në barkun e tij. Mjeku Preket fëmija procesin rostral dhe duke u përpjekur për të përcaktuar vijën e përbashkët nga rotacioni moderuar shpatullën.

Bllokada e muskujve subclavian

Bllokada e ushtrimit të muskujve subclavian në seancën e pacientit ose shtrirë. Klavikul ndarë mendërisht në tri pjesë. Midis pjesa e jashtme e mesme të skajin e poshtëm të gjilpërës klavikul është pingul me ballore thellësi shpuese avioni 0,5-1,0 cm (në varësi të trashësisë së yndyrës nënlëkurës) për të prekur majën e buzë gjilpërë e klavikul. Pastaj kthehet deri maja e gjilpërës në një kënd prej 45 ° dhe të avancuar në një tjetër 0,5 cm.
Vëllimi injektuar substancë - për 3,0 ml.

Bllokada e kafaz i kraharorit të përbashkët-rukoyatochnoho

Bllokada e kafaz i kraharorit rukoyatochnoho përbashkët me probleme në gënjyer pacientit ose ulur. Mjeku Preket fëmija linjë të përbashkët dhe shënon atë me jod, gjilpërë është futur pingule. Vëllimi i materialit injektuar 0,2-0,3 ml.

Bllokada kafaz i kraharorit-heqësit të përbashkët

Bllokada e ushtrimit të përbashkët kafaz i kraharorit-heqësit në seancën e pacientit ose shtrirë. Gjilpërë është drejtuar pingul me sipërfaqen e gjoksit në një thellësi prej jo më shumë se 1 cm. Volumi i materialit injektuar 0.3 ml.

Bllokada e muskujve para shkallë

Ulur pacienti kërkohet të anim kokën tuaj pak në një mënyrë të sëmurë për t'u çlodhur muskujt kafaz i kraharorit-heqësit-mastoid, buzë e jashtme e së cilës (mbi klavikul) mjeku shtyn brenda indeksin apo gishtin e mesëm të dorës së tij të majtë - në varësi në anën e bllokadës. Atëherë pacienti duhet të marrë frymë thellë, të mbajë frymën tuaj dhe të kthejnë kokën në anën shëndetshme. Në këtë pikë, kirurg vazhdon të shtyjë mbrapa muskujt kafaz i kraharorit-heqësit-mastoid medially, thellimin indeksin dhe gishtat e mesme poshtë, sikur të mbuluar para tyre më të ulët të muskujve pol shkallë e cila konturyruetsya edhe aq e vështirë dhe e dhimbshme. Djathtë injektuar gjilpërë shkurtër hollë vënë në shiringë në mes gishtat e dorës së tij të majtë në shkallë muskujt trashë në një thellësi prej 0,5-1,0 cm dhe injektuar 2 - 3 ml 0,5 - 1% zgjidhjen e novokaina.

Bllokada e muskujt më të ulët zhdrejtë e kokës

Krerët më të ulët zhdrejtë muskujve është shtresa e dytë e muskujt e qafës. Ajo fillon nga ostystohovidrostka rruazë qafës së mitrës dytë, shkon deri dhe jashtë dhe bashkangjitur procesit tërthor e rruazë qafës së mitrës parë. Mëparshëm të muskujve është nervoz lak rezervë arterie vertebrale. Tabelë muskujve përshtatshëm ka kontakt të ngushtë me një numër të strukturave nervore. Në mes të gjatësisë së muskujve në sipërfaqen e përparme e fletë fascial është qendër e dytë intervertebral, i cili shkon prapa një degë e nervit të madh zverku, si një muskul loop mbuluar. Duket nervore zverku dhe muskujve ndërmjet hark rruazë qafës së mitrës dhe të dytë vertebral Rezervës arterie loop - mes muskujve dhe kapsulë Atlanto-axial bllokada sochleneniya.Tehnika: jod mbajë linjën që lidh procesin e C2 mjekër e procesit mastoid 5. një distancë prej 2.5 cm nga proceset spinous përgjatë kësaj linje në drejtim të procesit të mastoid është kryer me një birë gjilpërë të lëkurës № 0625. gjilpërë është drejtuar në 45 ° në aeroplan shigjete dhe 20 ° në horizontale për të kyçur bazën e proceseve nervore. Maja e gjilpërës është tërhequr për 1-2 cm, dhe administruar drogës. Shuma e ilaçeve administrohen 2.0 ml.

Perivascular terapeutik arterie bllokada vertebrale

Arterie vertebrale zakonisht është një proceset tërthor vrimë e rruazë qafës së mitrës gjashtë dhe shkon deri në të njëjtin kanal i formuar nga hapje në proceset tërthor e rruaza të qafës së mitrës. Muskujve Mizhpoperechni vendosura përparme të muskulit të qafës midis gjatë dhe muskulit të përparmë shkallë është arterie karotide, disa janë brenda ezofagut dhe traheya.Tehnika bllokadës: një pacient në pozicionin shtrirë. Kur më pas gruri pidkladayetsya jastëk të vogël. Qafa shpjegoj. Kryetari u kthye në vendin e palës bllokada protyvopolozhennuyu. Gisht tregues mes trake, ezofag, arteries karotide dhe muskujve mëparshëm shkallë dukshëm procesin e tërthor malore fjetur e rruazë qafës së mitrës gjashtë. Në №0840 birë majë e gishtit gjilpërë e lëkurës është qafa dhe tabelë gjatë gjithë rrugës për procesin e tërthor. Pastaj butësisht lëviz gjilpërës në buzë të lartë të procesit tërthor. Para se futja e zgjidhjes është i kontrolluar nëse maja e gjilpërës është në anije. Vëllimi administruar 3,0 ml solucion. Nëse bëhet si duhet, LMB 15-20 minuta reduktuar dhimbje zverku, veshët, vizion më të qartë.

Bllokada ndër brinjëve nervore

Ajo është përdorur në ndër brinjëve nevralgji, radiculopathy dhe gjoks dhimbje përgjatë nervave ndër brinjëve në hanhlyonevryt (herpes). Në anën e pacientit prodhuar anestezi e lëkurës dhe gjilpere te përleshen me sipërfaqen e jashtme të skajin e poshtëm të brinja e afërt vendin e tij të lidhjes tek rruaza. Pastaj gjilpërë pak i vonuar dhe në fund ajo shkon poshtë. Zskovzuyuchy brinjë buzë, me pak përparimin në thellësi, gjilpërë bie në një pako neurovascular zonë, e cila paraqet dhe 3.0 ml. Zgjidhja 0,25-0,5% e novokaina. Duke përdorur këtë metodë, mos harroni se nevralgji vërtetë nervore ndër brinjëve është shumë e rrallë.

Bllokada terapeutik i muskujve, heqjen lugë

Muskujve që heq tehut, është në shtresën e dytë, duke filluar nga kodrat e pasme të proceseve tërthor e gjashta e shtatë rruaza të qafës së mitrës, dhe bashkangjitur në këndin e brendshëm të teh sipërme. Është mbyllur muskujve trapezius dorsal. Zonat këmbëz janë shpesh në vend të lidhjes së muskujve në kënd sipërme teh ose bllokadës trashësi ee.Tehnika: Pacienti shtrihet në barkun e tij. Namatsavshy teh të lartë të brendshme kënd, gjilpërë №0840 mjeku bën një birë të lëkurës, nënlëkurës yndyrë, muskujve trapezius gjitha mënyra për blades qoshe. Nëse zona shkaktojë është gjetur thellë në muskul, droga janë të futur në të. Vëllimi administruar 5,0 ml solucion.

Bllokada terapeutik i nadlopatochnoy nervore

Nadlopatochnuyu nervore shkon përgjatë buzë e pasme të muskujve të ulët teh-hyoid barkut, atëherë hyn në prerë lopatochnuyu dhe innervates nadostnuyu parë, pastaj podostnuyu muskujt. Mbi të është nivel të lartë blades ligament tërthor, nerv e pasme - nadostnaya dhe muskujt trapezoid. Teknologji bllokada: blade mjekër është i ndarë në tri pjesë. Midis birë tretë e sipërme dhe të mesme gjilpërë është bërë №0860 lëkurës, nënlëkurës yndyrë, dhe muskujt trapezius nadostnoy 45 ° në aeroplan ballore. Gjilpërë lëviz gjitha mënyra për të prerjes avantazh, pastaj shtyrë mbrapa nga 0.5 cm. Vëllimi i materialit injektuar 1,0-2,0 ml.