Psikoterapia në trajtimin e sëmundjeve neurologjike


Fizibilitetit i përdorur metoda psikoterapeutike në sëmundjet organike të sistemit nervor.


Në lidhje me transformimin e neuroinfections klinike figurë gjitha format e tillë janë lezione më të zakonshme të sistemit nervor qendror, e cila me pak ashpërsinë e karakterizuar nga çrregullime neurologjike zgjatur zakonisht, rrjedhës gjatë dhe rezistenca terapeutik. Në këto rrethana, shkelje neurodynamics cortical proces organik, personalitetin e mesme neurotike si një reagim ndaj sëmundjes themelore dhe shkaqet e lidhura psikologjik i sëmundjeve në shumë raste janë banues të pashmangshme proces organik patologjike. Futja e përhapur në praktikën klinike të electrophysiological, kontrast X-ray, tomography llogaritur, rezonancë magnetike dhe të tjerët. Shumë më të lehtë diagnozën fshirë, formon unexpressed disa sëmundje organike të sistemit nervor. Në këtë drejtim, më shumë se kurrë, është e mundur në çdo rast që duhet të vlerësojë vlerën e komponentëve organike dhe neurotike në këtë sëmundje dhe në përputhje me rrethanat të përcaktojë vendin e somato- dhe psikoterapi në trajtimin dhe shërim më racionale komplekse. Vështirësitë diagnostike nënvlerësim neurologë metodat e hulumtimeve klinike psikologjike shpesh të çojë në keqinterpretimin e çrregullimeve neuropsikiatrike në sëmundjet organike. Simptomat neurotike të shkaktuara nga psikogjenike konsiderohet si një manifestim të procesit shkatërrues, duke rezultuar në një rivlerësim të mundshme të somatoterapii rolin dhe neglizhojnë apo nënvlerësim metodat e psikoterapisë. Kjo është e gjitha më e nevojshme të theksojë se, përveç vlerës terapeutike, përdorimi i psikoterapisë në këto raste është e dobishme për diagnostike ndan lezione diferenciale organike të çrregullimeve që ndodhin psikogjenike. Megjithatë, mund të ketë gabime të një tjetër lloji, kur neurozë debuts lezione organike të sistemit nervor (sklerozë të shumëfishtë, tumoret e trurit, etj). Largimi i teknikave psikoterapike lidhura shkaqe funksionale nga zhvlerësimi i vonuar, vonuar diagnoza.

Efektiviteti i Hypnotherapy në pacientët të përgjigjet edhe për hipnozë, që synon lehtësimin e manifestime të tilla thjesht organike si parezë, paraliza, dysarthria, dridhjet intentsionnoe, muskujve ton shqetësim, dhimbje fantazmë et al., Studimet tregojnë shumë autorë. Duke iu referuar vëzhgimeve të tyre të njohura terapist familje Platonov tha dobësuar parezë të freskët dhe të vjetër organike dhe paraliza e etiologies të ndryshme nën ndikimin e ushtrimeve të trajnimit në terapi fizike, të kryera në një gjendje të gjumit hipnotik. Kjo përshpejtuar procesin e shërimit e lëvizjes në gjymtyrë e prekur. Një shpjegim i mundshëm për efektivitetin e neyrofyzyolohycheskoe Hypnotherapy me sëmundjet organike të sistemit nervor Bekhterev vuri në dukje. Në 1911 ai shkroi se "... Në çdo sëmundje organik të çrregullimit të sistemit nervor është shkaktuar nga ndryshimet funksionale shoqëruese zonat fqinje ose më të largët i sistemit nervor", Dhe kjo për këtë arsye është e mundur "disa sugjerime ndikimi hipnotik mbi nervore lezione origjinë organike". Në regresionit jo vetëm ankesa subjektive, por simptomave objektive neurologjike në pacientët Hypnotherapy me sëmundje të sistemit nervor te traumatik, vaskulare, infektues, toksik origjinë tregohet Shohami. Autori besonte se në këtë rast ndikimi psikoterapeutike realizohet përmes strukture jo-specifik limbiko-reticular kompleks që ndikon në gjendjen funksionale të sistemit nervor, në nivele të ndryshme në mënyrë të tërthortë përmes gjuhës (druhosyhnalni) zonë neokortykalnyh. Theksoi efikasitetin e Hypnotherapy në burimore forma të mëdha diencephalic të sëmundjeve organike të trurit. Kur lezione fokale e trurit që përfshin, për shembull, hemyparezamy spastik, sipas autorit, ju mund të zvogëlojë manifestimet e tyre klinike - pak më të rritur forcën e muskujve, ton të reduktuar, të rivendosur disa ndjeshmëri shkallë dhe të tjerët. - Në mënyrë të veçantë, duke mobilizuar të rezervojë kapacitetet kompensuese të strukturave jo-specifike limbiko-reticular komplekse. Efektshmëria e sugjerimeve hipnotike në pacientët me sëmundjen e Parkinsonit, për shkak të rolin jo-specifik të veçantë në patogjenezë e sëmundjeve të trurit dhe çrregullimeve kryesisht neyrodynamycheskymy, themelor symptomoobrazovanyya organik një sëmundje të dhënë, theksuar Golubev. Hypnotherapy dhe të gjitha psikoterapi tjetër suhhestyvnoy mund të përdoret me sukses në lehtësimin e simptomave natyrën nevrozopodobnoy nepsihohennoy me sëmundjet organike të sistemit nervor.

Efektiviteti i këtyre metodave për çrregullime të gjumit dhe oreksit, përkeqësimi i çrregullim humor, kujtesës, vëmendjes, kapaciteti i zvogëluar mendore është i njohur mirë.

Në kryerjen e psikoterapi në masat e përgjithshme komplekse terapeutike (dehydratatsyonnoy, rozsmoktuvalnu, terapi anti-inflamator) është thelbësor gjatë qëndrimit të pacientit në spital. Rëndësia padyshimtë për pacientin psikoterapeutik merr faktin e krijimit të atij sëmundje të caktuar pas studimi të kryer me kujdes. Objektivat kryesore të terapisë në këtë fazë është besimi i pacientit në kapacitet të madh kompensues të sistemit nervor, aktivizimin e individit për të kapërcyer çrregullime të dhimbshme dhe të përshtaten me kushte. Për këtë qëllim mund të përdoren, me përjashtim të terapisë racionale, të gjitha format e sugjerimin duke përfshirë hypnoterapyyu, narkohipnoterapiyu dhe të tjerët. Me rëndësi të madhe është psikoterapi në një grup, sidomos në formën "perspektivat terapeutike". Aplikimi i kësaj metode është e këshillueshme, pasi diagnoza e sëmundjeve organike të trurit, zakonisht frikëson pacientët. Ju duhet të jepni atyre mundësinë për të parë perspektivat për terapi të tyre. Për këtë grup të pacientëve të ftuar me çrregullime të ngjashme të dhimbshme që përfundoi trajtim me rezultate të favorshme, të mira sociale dhe të rehabilitimit të punës pas.

Një nga qëllimet kryesore të përdorimit të psikoterapisë në trajtimin e pacientëve me sëmundje organike të sistemit nervor qendror është eliminimi i komponentit nevrotike shkaktuar nga reagimi i individit ndaj sëmundjes, shpesh në lidhje me iatrogjenike, si dhe psyhohenyy më komplekse të lidhura. Në disa pacientë, shfaqja e çrregullimeve neurotike është shkaktuar nga reagimi jo normale të sistemit nervor, dhe përvoja e merr karakterin e sëmundjes psychogenic për shkak të karakteristikave të tyre personale (alarmante mosbesim, ypohondrychnost). Gjeneza e këtyre simptomave të mesme neurotike në klinikën e lezioneve organike të trurit, sidomos në lezionet e ndërmjetme me encefalit e trurit e lidhur ngushtë kryesisht me çrregullime pergjithshme sistemike zonat shqisore. Për këta pacientë karakterizohet senestopatyy nga abuzimi shpeshta fizike, skemë sidomos organeve të brendshme të trupit, çrregullime të ndritshme psyhosensorni. Këta pacientë ndjenjat përjetuar veçanërisht akute dhe e vështirë, dhe ata kanë një besim në realitetin e katastrofave të jetës që mund të ndodhin në çdo kohë, pavarësisht nga sigurimet e mjekut. Shpesh, pacientët përjetojnë një lidhura thellë tërësisht me ndjesi të tmerrshme fizike, të përqëndrohet në to të gjithë vëmendjen e tyre dhe janë jashtë për një familje të rregullt dhe problemet sociale (Leshchenko). Përgjigja për këto çrregullime kanë tendencë që të ketë frikën neurotike "çmendem", Gjakderdhje në tru, shfaqjen e tumoreve. Vidmichuvana shumë autorë humor hypochondriacal e pacientëve me këto sëmundje të shoqëruara me fiksimit të vazhdueshme në ndjenjat e tyre, shqetësimi i tepruar për shëndetin e tyre dhe shpesh të mbështetur iatrogjenike nga gabimet diagnostike. Kur trajtimin e pacientëve me pamjes crregullime neurotike organike është psikoterapi thelbësor indirekt, veçanërisht në formën e psikoterapi dhe efektshmëria ndërmjetësim të llojeve të ndryshme të terapisë biologjik. Në chrezpredmetnoho fizibilitetit (indirekt) Efekti psikoterapeutike ka qenë prej kohësh i njohur (Bekhterev, Platonov dhe të tjerët.).

Roli i rëndësishëm i psikoterapisë në trajtim merr pacientëve me rrjedhën zgjatur gjatë të sëmundjeve organike të sistemit nervor është një faktor që kontribuon për një psyhohenyy më komplekse që janë gjetur vetëm në studimin e thellë të historisë së pacientit dhe formimin e marrëdhënieve të tij me realitetin. Siç vuri në dukje Myasishchev, lezione destruktive trurit ndryshohen me dhimbje substrate karakterizohet nga rezistenca e reduktuar dhe durim, sepse situata është i parëndësishëm për sistem të shëndoshë nervor është në këto kushte dekompensiruyutsya. Pacientët e tillë kryesisht "organik"Të prirur për relapses dhe dekompensimi në mënyrë psychogenic dhe mbulohen mirë në zgjidhjen e situatës përmes psikoterapisë. Kështu ka raste kur një apo një tjetër faktor negativ në jetën e pacientit bëhet rëndësinë patogjene vetëm pas një sëmundje organike të sistemit nervor. Në sëmundjet organike me çrregullime të mëdha neurotike Psikoterapia kryhen mundësisht në një spital, ky është vendi ku kushte të favorshme (gjatë dhe kontakti i vazhdueshëm me mjekun sëmurë, nevoja për psikoterapi sistematike individuale, psikoterapi grupore për të kryer dhe një shumëllojshmëri të ashtuquajturës Sociotherapy). Rëndësia psikoterapeutike është fakti i marrjes së pacientëve me sëmundje organike të sistemit nervor në spital për një ekzaminim të plotë, dhe zyrat ose klinikat mjekësore atmosferë. Pas shkarkimit duhet të jetë psikoterapi mbështetëse, të cilat në raste të rënda zgjat për muaj dhe nganjëherë vjet. Në mungesë të kapaciteteve të mjaftueshme për këtë qëllim mund të përdoret metoda psikoterapi e korrespondencës me korrespondencë.

Në praktikën e përgjithshme mjekësore shpesh gjenden pacientët të cilët fillimisht vënë diagnozën e saktë të sëmundjes organike të sistemit nervor, por shpesh afatgjatë, trajtimi afat-gjatë është në këto raste jo efektive. Në studim klinik psikologjike e pacientit zbuluar neurotik dhe hypochondriac reagim fiksimit dhe simptomat kryesore të sëmundjes. Vetëm një sqarim të plotë të historisë së jetës së pacientit, karakteristikat e personalitetit të tij lejon të kuptuar këtë fiksim dhe të identifikojë faktorët psikogjenike shkaktuar atë. Një nga kryesore dhe metodat më të përshtatshme të trajtimit të restaurimit në këto raste është psikoterapi në format e saj të ndryshme dhe mbi të gjitha në formën e personalitetit të orientuar psikoterapi.

Një numër studimesh treguar efektivitetin e llojeve të ndryshme të psikoterapisë - racionale, në formën e sugjerim, narkopsyhoterapyy dhe të tjerët. - Në trajtimin kompleks të pacientëve neurologjike të eliminuar çrregullimet sekondare neurotike dhe neurozë-si në sfondin e infektive, vaskulare, sëmundjet traumatike të sistemit nervor. Psikoterapia është e dobishme në lëndimet traumatike të shtyllës kurrizore dhe të palcës kurrizore, me çrregullime të mesme neurotike dhe neurotike dhe çrregullime neurologjike karakteristike e këtij grupi të pacientëve (mosfunksionim të zorrëve, fshikëzës, çrregullime të lëvizjes dhe ndjeshmëri). Efektiviteti i Hypnotherapy dhe formave të tjera të psikoterapisë për pacientët me sëmundje të sistemit nervor në nivelet kurrizore dhe periferike pjesëmarrja për shkak në mekanizmat e kompensimit strukturave cerebrale, strukturat e sidomos jo-specifike limbiko-reticular kompleks; rregullimi përkatës dhe në rënie e ndikimit të sistemit limbic mbi gjendjen funksionale të strukturave kurrizore dhe periferike, duke përfshirë motorike, ndijore, vegjetative-ushqyese manifestimeve. Yatskova psikoterapi zgjatur ambulatore (për 80-100 seancat) është përdorur në pacientët me pasoja të largëta cerebro-organike patologji dhe prania e çrregullimeve neurotike dhe neurozë-si. Pikat e autorit për efektivitetin e ndryshme psikoterapi varësisht nga çrregullime neuropsikiatrike Struktura syndromalnoy. Ishte terapi më pak efektive në pacientët me hypochondria dhe senesto-tsefalhichnoho syndromes.

Ne trajtimin e pacientëve neurologjike të sistemit të gjerë përhapur autohennetrenuvannya. Një përmbledhje e hulumtimeve mbi zbatimin e kësaj teknike në klinikën e sëmundjeve nervore listuara në monografi Panova dhe të tjerët. Gazeta thekson se autohennetrenuvannya terapi më të përshtatshme në efekte rigjeneruese e mbetur të sëmundjeve organike të sistemit nervor qendror, kryesisht për të trajtuar një gamë të gjerë të çrregullimeve funksionale dhe karakterit neurotik nevrotike. Të denjë për vëmendje të veçantë në përdorimin e të dhënave të trajnimit autogenous për t'u çlodhur grupeve të veçanta të muskujve në forma të tilla terapeutike rezistente e sëmundjeve të tilla si keqbërje që jap mundësi të paraqit akt i dënu spastik, paraspazm fytyrës dhe të tjerët. Numri i shembuj trajtimin e sëmundjeve nervor dhe mendore përdorur principin e biofeedback. Kjo metodë jep rezultate mirë terapeutike në mjekimin e arachnoiditis cerebral sindromi kryesisht vrullshëm në pacientët me traumat e palcës kurrizore, me trajtim aktiv regjenerues e pacientëve post-goditje me çrregullime motorike. Literaturë shumë të përkushtuar për të përdorur këtë metodë në trajtimin e migrenës.

Fig. Foto 8 të durueshëm me paraspazm fytyrës para dhe pas trajnimit kurs autogenous.

 

 

Paraspazm Patient fytyrës.


dhe - dy rrugë tonycheskaya simetrik vrull e muskujve të fytyrës. Muskujt intensive tic syrit rrethore eliminon mundësinë që pacienti ndonjëherë shoh, spazma e muskujve të gjuhës gojës vështirë dhe ushqim; b - gjatë shumë të shkurtër (disa sekonda) intervalet ndërmjet sulmeve ende mbetet vrull tonik nga tensioni i muskujve, i cili në mënyrë arbitrare duke ulur kundërshtarët, të kapërcyer me përpjekje të madhe dhe shpejt i mundimshëm i pacientit; në - pas trajtimit trajnimi autogenic është vetëm disa rrethore sytë tendosje të muskujve, nuk ndikon në pamje. (Për Lobzyn).

Eksperienca e akumuluar e psikoterapisë grupit në sëmundje të ndryshme të sistemit nervor, duke përfshirë njerëzit që vuajnë nga sëmundjet kardiovaskulare. Në mësimin e parë tiparet e sëmundjes (natyrisht, prognoza); vazhdojnë të diskutuar çështje me interes të pacientëve të tillë zakonisht - nevoja dhe mënyra për të përmirësuar aktivitetin emocionale dhe vullnetshëm dhe sociale, objektet e tyre korrigjim dhe marrëdhëniet me kushtet e ndryshme sociale, trajtim adekuat për simptomat, kundërshtimin ndaj shfaqjes së tyre. Problemet e lidhura me kthimin e pacientëve në familje (këtu është e rëndësishme dhe terapi familjare), përgatitja për të daljes në pension dhe, për këtë arsye, një mënyrë të re të jetës. Nëse shenjat përkatëse të psikoterapi grupore mund të kombinohet me Hypnotherapy dhe forma të tjera të psikoterapisë në të njëjtin grup. Në kryerjen e psikoterapi në pacientët me sëmundje vaskulare të sistemit nervor duhet të marrë parasysh ndjeshmërinë e tyre në rritje dhe psikikë labile; Sjellja pamatur terapist mund të shkaktojë yatroheniy dhe didaktohenii.

Demidenko, Balun metodat e aplikuara të psikoterapisë janë integruar tashmë terapi rigjeneruese pacientët post-stroke. Objekti i efekteve terapeutike ishin shtresa reaktive të personalitetit (ulur vetë-respekt, humbja e besimit në shërim), e theksuar sidomos në pacientët me defekte të rënda në motor, ndijor dhe funksionet e tjera. Trajtimi është kryer në grupe të vogla dhe të përfshihen forma të ndryshme të psikoterapisë racional - seancat grup duke përdorur teknika "pasqyra psikoterapeutike", "Përvoja shkallë korrigjimi", "perspektivat terapeutike", Music që kontribuojnë në zhvillimin e sistemeve adaptive dhe mobilizimin pacientët e tyre të aktivitetit. Një vend i rëndësishëm i është dhënë elementëve psyhohymnastyky, terapi fizike, më të përshtatshme për të përmbushur sfidat e pacientëve aktivizimit emocionale dhe motorike. Në mënyrë për avokim dhe defekt lokale duke përdorur teknika të ndryshme duke luajtur dhe teknika të veçanta të trajnimit ideomotor. Vlera e madhe e fituar terapi familjare - ndërgjegjësimin e të afërmit e pacientit për fokusin e tyre në trajtimin adekuat të pacientit dhe të sëmundjes së tij, si dhe trajnim në kujdesin. Klasat Feature në psikoterapi grupore me pacientët të cilët kishin një goditje, është i përfshirë në to (me përjashtim të psikoterapistëve) infermierë. Në diskutimet në grup (sesioneve 30-minutëshe 5 herë në javë) Pacientët korrigjim janë të ekspozuar ndaj idetë e gabuara rreth paralizë, problemet e shërimit dhe parandalimin e pash korrente. Para shkarkimit përpjekje psikoterapeutike janë të drejtuara për të siguruar që lehtësimin e ankthit dhe të shpëtoj nga mendimet e rënda që kanë të bëjnë me frikën e pacientëve të shpëtoj i brengave, të frymëzojë besim në një përmirësim të shpejtë. Shklovsky tregon për efektivitetin e psikoterapisë në grup në sistemin e rehabilitimit të pacientëve me goditje dhe neurotrauma. Për të rivendosur funksionin komunikues fjalim në pacientët me terapi fjalim Afazia është bërë, duke kombinuar terapi fjalës dhe forma të tjera të punës në grup: Trajnimi duke përdorur metodat e tyre të psikoterapisë në grup; Klasat e gjuhës rastormazhyvayuscheho shërim dhe stimulimin klasa karakter duke përdorur metoda të diferencuara të përdorura në të mësuarit individual praktikë; Klasat Rimëkëmbjes klubet gjuhësore dhe në vendin e punës. Aktualisht, terapi grupi është përfshirë në grup të efekteve terapeutike dhe tonik në një shumëllojshmëri të sëmundjeve neurologjike, ajo mund të ndihmojë të zgjidhur në thelb të njëjtat detyra e përmendur më sipër. Psikoterapi grupi është e dobishme në rastet e paaftësisë zgjatur në pacientët. Përvoja e punës me pacientët që vuajnë nga formë kronike progresive e neuromuskular distrofi. Psikoterapia, e cila kishte për qëllim për të zvogëluar varësinë, të parandaluar tërheqjen nga aktivitetet sociale, izolimin dhe përjashtimin e pacientëve të mbajtur një ditë në javë për 1,5 orë. Pas një profesion 9-mujor shënoi parametrat terapeutike dobishme ndryshojë dhe anëtarët e operimit (Beyrakal).

Roli thelbësor i psikoterapisë në sistemin e rehabilitimit të pacientëve me epilepsi, duke pasur parasysh rëndësinë e madhe mjekësore dhe sociale të kësaj sëmundjeje. Epilepsi Psikoterapia (Gromov) synon të adresojë një numër të problemeve që lindin në trajtimin e sëmundjeve të tjera organike - Fuqizimi dhe të efektshëm efektin e trajtimit biologjik, të forcojë besimin e pacientit në trajtim sukses (të cilat kërkojnë veçanti vuajnë nga kjo sëmundje) marrëdhëniet pacientët korrigjim dhe perspektivat jeta e tyre të ardhme në sëmundje, të mësuarit, sjelljet më të përshtatshme adaptive. Edhe pse nuk ka asnjë dëshmi bindëse për mundësinë e përdorimit të psikoterapi ndikojë konfiskimet por lehtësimin e tensioneve emocionale, terapi të përgjithshme qetësim të rritur excitability pragut konfiskimi, në disa raste, duke zvogëluar frekuencën e konfiskimit. Neimperatyvnyh theksoi në një masë më të madhe të edukuar ndikimet sugjestive. Edhe metodat e psikoterapisë në grup përdorur.

Objektet terapi mirëmbajtja në pacientët me sëmundje organik të sistemit nervor mund të përdoret forma klubit të punës. Në klubet ish pacientë readaptatsionnyh masat terapeutike kryer jo vetëm me pacientët, por edhe me të dashurit e tyre, veçanërisht familjen.

Për shkak të përfshirjes së Shteteve të rinovueshme departamentet neurologjike psikologët duke rritur rolin e tyre në kryerjen e psikoterapi. Demonstrim psikoterapeutike rëndësishme e shumë të sëmurë në procesin e hulumtimit psikologjik në siguri. funksionet e tij mendore, disponueshmëria e rezervave për t'iu kundërvënë sëmundjes. Me të njëjtin qëllim i psikoterapi mund të përdoren njohuri, pacientët me dinamikën pozitive nën ndikimin e trajtimit të studiuar parametrat psikologjike.