Gjimnastikë gjimnastikë terapeutike terapeutike në osteokondroza


Fizioterapia në sëmundjet neurologjike


Ushtrime terapeutike (gjimnastikë) - Ky është një ushtrim për shumicën e sëmundjeve kronike të njeriut që lidhen me humbjen e fuqisë muskulore dhe varg e levizjes e joints.

Ushtrime terapeutike e manifestimeve neurologjike duhet të kryhet në dispozitat dhe në mungesë të dhimbjes, ose të paktën - në kufirin e dhimbjes. Përndryshe zhvillon "vjedhin fenomen" që kthen zëvendësime kompensuese të paprekura nga segmente të trupit; Si rezultat - ekspozuar grup trajnimit muskujve paprekur që është "i dobët" vjedhjen "e fortë" dhe "të sëmurë" - ". shëndetshme"

Ushtrim terapeutik duhet të kombinohet me kujdes. Para klasa e nevojshme për të kryer dhomat ventilim dhe kabinete të fizioterapi. A e këshillueshme për të kryer në dritare të hapur, dritaret në verandë. Pacientët e përfshirë në tuta të lehta.

Nëse pacienti është në mënyrë napivpostilnomu, ju duhet të përgatisë atë për klasat - hedh batanije, fletë oblyamuvaty vendin e duhur ose hequr jastëkë shtesë. Në fund të klasave në të dhënat përkatëse klinike e pacientit duhet të sigurojë një dispozitë që ka vlera terapeutike (dispozitat e trajtimit), veshin rrip për nxjerrjen, splints prybyntuvaty, për të transferuar pacientin në një pozicion ulur në një karrige. Është e nevojshme për të monitoruar gjendjen dhe shëndetin e pacientëve të të gjitha vërejtjet apo infermiere instruktorë sjelljes dhënat, të njoftojë mjekun tuaj.

Mëngjesit gjimnastikë higjienike mbajtur në mëngjes, pas zgjimit në mëngjes. Klasët janë kryer me pacientët terapi Metodist fizike apo infermiere repart.

Pacientët me çrregullime të lëvizjes, të bëjë ushtrime në mëngjes në shtëpi, personat pa kufizime të lëvizjeve - në palestër apo në ajër. Lokalet, të cilat të përfshira pacientë ka ventiluar mirë. Gjatë ushtrimeve trupi vjen nga shteti i proceseve fiziologjike letargjia gjatë gjumit, rrit tonin e përgjithshëm dhe emocionale, aktivitet në rritje të të gjitha organeve dhe sistemeve. Përzgjedhja e ushtrimeve për dozimin dhe higjienike gjimnastikë të ushtruar moshën caktuar të pacientit, natyra e sëmundjes themelor, shkallën dhe formën e funksioneve të shqetësuar. Gjatë ushtrimeve mëngjesit trajnon sistemet kardiovaskulare dhe të frymëmarrjes për ngarkesa të ardhshme gjatë ditës. Një grup i ushtrimeve është zgjedhur në mënyrë që të sigurohet se ajo ishte në dispozicion për të gjithë pacientët e këtij grupi. Për pacientët me çrregullime të lëvizjes të fillojë në fillim të ushtron pozicion të prirur, pastaj duke lëvizur pacientët në një pozicion ulur. Kohëzgjatja e ushtrime në mëngjes - 10-20 min. Ushtrimet komplekse mëngjesit të përfshijë jo më shumë se 8-12 ushtrime me përsëritjen e çdo 3 deri në 6 -8 herë.

Ushtrime terapeutike - forma kryesore e terapisë fizike. Aplikoni dy metoda fizioterapist - individuale dhe grupore. Fizioterapisti mësim përbëhet nga seksione hyrëse, themelore dhe përfundimtare.

Kapitulli hyrës siguron përgatitjen e pacientit për ushtrimin e ardhshëm. Pacienti shpjegoi qëllimin e mësimit, akuza e aparatit transmetues impuls, e përgjithshme ushtrime zhvillimit dhe trajnimit. Kohëzgjatja e kësaj pjese të mësimit - 5-10 min.

Seksioni kryesor përfshin ushtrimet që ofrojnë ndikim të veçantë dhe të përgjithshëm në pacientit. Qëllimi i tyre - Restaurimi dhe kompensimin funksionet dëmtuar ndihmojë pacientin për të mësuar aftësitë motorike, trajnimin fizik dhe adaptim të jetës. Kohëzgjatja e seksionit kryesor - 25 - 30 min. Pjesa e fundit ka për qëllim gradualisht reduktimin e ngarkesës së përgjithshme, veprimtarinë e sistemit kardiovaskulare dhe respiratore, reduktimin e stresit emocional dhe për të sjellë pacientin në fazën fillestare. Kohëzgjatja e këtij seksioni -5-10 min.

Task mësim përcaktohet nga mjeku. Kur kryerjen e studimeve të ngarkesës të rregulluara në bazë të të ashtuquajturit kurbë fiziologjik - kurba e ndryshimit të normës impuls gjatë ushtrimeve. Me mësim e duhur të ndërtimit norma maksimale përshpejtimin nuk duhet të kalojë më shumë se 50% të normës fillestare zemrës.

Sidomos përgjegjëse janë duke krijuar ushtrime komplekse që korrespondon me detyrën e rivendosjen e funksioneve të shqetësuar. Kjo veçanërisht vlen për çrregullime motorike. Sipas natyrës së lëndimit dhe rehabilitimit fazave duke përdorur lëvizjet pasive dhe aktive.

Kur luajnë disa impulse pasive lëvizje vijnë në ato qeliza të lëvore cerebrale që shkaktojnë atë. Në mungesë të lëvizjeve aktive përdoret pasiv me të njëkohshme dërgojnë impulset pacientëve.

Si forca e muskujve në gjymtyrë paretic është e mundur për të kryer lëvizje aktive, të cilat janë kryer fillimisht duke përdorur stafin pastaj në mënyrë të pavarur. Me rëndësi të madhe është qëndrueshmëria në trajnimin e grupeve të veçanta të muskujve dhe të izoluar lëvizjet aktive.

Një mësim i rëndësishëm gjendja në metodat e dozë terapi fizike duhet të ushtrojnë, përcaktuar një numër të treguesve. Këto përfshijnë: ushtrimin e përzgjedhjes, e cila është e bazuar në parimin e vazhdimësisë: nga e thjeshtë në kompleks. Kohëzgjatja e ushtrimit përcaktohet nga koha e kaluar sëmurë në zbatimin e tyre. Numri i repetitions varet nga natyra e sëmundjes dhe funksion ushtrimet. Lloj ushtrimi jetëdhënës e këshillueshme për të përsëritur 5 - 6 herë për të forcuar grupet dobët muskujve 10-20 herë.

Zgjedhja e supozimeve të varet nga karakteristikat e sëmundjes dhe natyrën e ushtrimit. Ka tre pozita themelore fillestar: shtrirë, ulur dhe në këmbë. Supozimet janë konsideruar si një element i rëndësishëm në rregullimin e aktivitetit fizik.

Ka lëvizje të shpejtë paced ngadalshëm, të mesme dhe. Në lëvizje të ngadaltë lëvizje kryhet në 4 llogaritë, mesatare - dy, në të shpejtë - në një faturë. Zgjedhja normën e lëvizjes varet nga karakteristikat e sëmundjes, mosha e pacientit dhe karakteristikat e tij individuale. Rregullo ngarkesën gjatë ushtrime fizike të lejojë gjithashtu shkallën e përpjekjeve dhe lëvizjes saktësi. Madhësia e ngarkesës ndikon në shkallën e vështirësisë së lëvizjeve. Ju duhet gradualisht të komplikuar lëvizjen si mastering e tyre dhe për të rritur funksionalitetin e organizmit.

Lëvizjet Rhythm ndihmon për të përmirësuar qarkullimin e gjakut dhe limfatike dhe redukton lodhjen.

Numri vëmendjen stërvitje. Me rrotullimit të tyre është arritur me rritje të madhe efikasitetin e muskujve. Këto ushtrime janë përdorur edhe në mësim.

Duke përdorur faktorin emocional është se kur ushtrimi fizik shkaktojnë emocione pozitive e pacientit. Kjo arrihet me përfshirjen e elementeve në një lojë ose konkurrencës, shoqërim muzikor dhe të tjerët.

Dozimi i aktivitetit fizik gjatë ushtrimit siguruar mbikëqyrje të ngushtë mjekësore dhe mësimdhënien dhe vëmendje personale të pacientit. Planifikimi i përdorimit të ushtrimit terapeutik për periudha ushtrime metodist nën mbikëqyrje mjekësore. Forma të rafinuar të terapisë fizike, procedura për aplikimin e tyre në rutinën e përditshme, në kombinim me efekte të tjera terapeutike të përbëhet shembullore seanca terapi fizike komplekset.

Pacientët e pavarur studimore paraqesin një formë të terapisë fizike. Caktuar Pacienti zgjedhur të ushtrimeve, të cilën ai e përsërit disa herë gjatë ditës. Varësisht nga sëmundje të caktuar në një ushtrim është 2-3 për 10-15 minuta. Për pacientët me çrregullime të rënda të lëvizjes që kërkojnë trajtim intensiv, por për shkak të defektit nuk mund të pavarur të angazhohen rekomanduar kryerjen klasa duke afërmit të cilët më parë metodat e terapisë fizike mësonin dhe ushtrimet të cilat janë të vendosura për të kryer me pacientin.

Në kryerjen e sistemit të fizioterapisë duhet të jetë i vetëdijshëm për sport aplikuar dhe llojin stërvitje, të cilat përfshijnë llojet kryesore të lëvizjes natyrore të njeriut -. Ecje, vrapim, duke kërcyer, zvarritje, stërvitje në ekuilibër dhe kështu me radhë D. ecur përdorur gjerësisht në terapi fizike, si fizike ushtrim, e cila është një mënyrë të natyrshme për të udhëtuar. Duke ecur rrit metabolizmin, përmirëson qarkullimin dhe të marrë frymë, ka një efekt pozitiv në të gjithë trupin. Duke ecur përdoret kur bën ushtrimet terapeutike në këmbë, dhe të tjerët. Indikacionet ecin një ilaç shumë të gjerë.

Running në krahasim me këmbë mjet më të fuqishëm të veprimit mjekësor në trupin e personit të sëmurë. Running në terapi fizike është përdorur në një formë strikte dozë të kufizimit të shpejtësisë së tij. Trajnimi pacientin në këmbë dhe drejtimin e shpenzuar në orar të veçantë në bazë të vazhdimësisë dhe të konsistencës me kontrollin e kujdesshëm mjekësor dhe pedagogjike.

Hedhur në efektin e saj fiziologjik është ushtrime të shkurtra me intensitet të konsiderueshëm. Perdorimi i lupulus është e dobishme në periudhën e rigjenerimit.

Hedhja ndihmon të rivendosur koordinimin, përmirëson lëvizshmërinë e përbashkët, rritjen e gjymtyrë forcës së muskujve dhe trungu, shpejtësinë e përgjigjeve motorike, zhvillon saktësinë. Përdorni hedhur topin, shkop, makinë.

Ngjitje në mur palestër rrit lëvizshmërinë e përbashkët, zhvillimin e forcës së muskujve.

Ushtrimet në zvarritje përdorur kryesisht për korrigjimin e lakim të ndryshme kurrizore.

Ushtrimet në bilancin e përdorur për të sëmundjeve që lidhen me mosfunksionimin e sistemit vestibular dhe tru i vogël.

Sistemi Sport Games përdorur terapi fizike si një mjet të rëndësishëm të edukimit fizik të personit të sëmurë. Lojërat trajnuar dhe zhvilluar një numër të cilësive fizike, morale dhe vullnetshëm: forcë, shpejtësi, agility, fokus, ekspozimit, dhe të tjerët. Vlerë e madhe në lojëra për shkak se ata të nxitur emocione pozitive dhe tonin e pacientëve të shëndetit neuro-mendor. Përdoret kryesisht lojëra që nuk i japin një peshë të madhe në pacientit, performancë relativisht të thjeshtë dhe të arritshme teknike. Ata ishin të ndarë në joaktive, në natyrë dhe sportive. Loja gjithnjë ulur kryer me pacientë të shtrirë. Lojërat në natyrë përbëhet nga kombinime të ndryshme të ecje, vrapim, duke kërcyer dhe kështu me radhë. Lojërat AP Sport brenda terapi fizike e përdorur është e kufizuar.

Not dhe ujë ushtrime. Karakterizohet nga një kombinim i lëvizjeve dhe ndikimit mjedisin ujor. Ujit Gjetja e përmirëson metabolizmin, aktivizon qarkullimin e gjakut. Në rrethana të veçanta (vaske, pellgut) lehtësuar lëvizjen e muskujve atrophic dobësohet. Swimming është emëruar edhe me zakalyvayuschymy dhe Wellness qëllimet.

Përdorur ushtrime të tjera sportive si ecje, ski, çiklizëm dhe kështu me radhë. AP

Mënyra Motor. Ushtrim terapeutik është një pjesë integrale e të gjitha mënyrat motorike. Përzgjedhja ushtrimi i formave të tyre, ngarkesës në klasë në çdo rast duhet të plotësojnë aktivitetin fizik, modes lejueshme individuale.

Nuk janë të tjerët të rreptë shtrat, pjesa tjetër krevat, napivpostilnyy, të plotë, mesatarisht trajnim, obschetreniruyuschiy.

Në departamentin e rehabilitimit të marra janë zakonisht pacientët të cilët janë napivpostilnomu ose në mënyrë të avancuar, rreptësisht e respektojnë pacientët Regjim shtrati në periudhën akute të sëmundjes.

Kur Mënyra napivpostilnomu gjatë klasë gjimnastikë mjekësore pacientit përgatitur për kalimin në një pozicion ulur në shtrat varur këmbët për të lëvizur karrige në këmbë, ngadalë duke ecur brenda dhomës. Mode avancuar ju lejon të përdorni të gjitha mjetet e terapisë fizike. Kur Regjimi shpimit seanca terapi fizike duhet të lehtësojë rehabilitimin e pacientit dhe do të shërbejë si një nga mjetet kryesore të rehabilitimit.

Në aplikimin e terapisë fizike duhet t'i përmbahen parimit të trajtimit shkrirjen, ndjekin një gradual ndërtuar-up në intensitetin e aktivitetit fizik sipas gjendjes klinike të pacientit.

Shembuj të ushtrime ushtrime terapeutike në sëmundjet neurologjike, përfshirë osteokondroza kurrizore e protrusions dhe disqe diskale.

Monument
për terapi vetë-studim fizike në osteokondroza e shpinë mesit


Në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve degjenerative disk të shpinë janë sistematike klasa të veçanta të rëndësishme gjimnastikë mjekësore.

Para se të vazhdojmë të teas pavarur ushtrime klasa terapeutike, ju duhet të konsultoheni me një specialist (neurolog, trauma ortopedike, ushtrim mjek terapi).

Angazhohen në gjimnastikë mjekësore në çdo kohë të ditës. Shumë e dobishme në mëngjes, menjëherë pas zgjimit të kryer disa ushtrime (p.sh. W 1,3,13,17,20 periudhës akute), pastaj të bëjë tualet në mëngjes dhe do të vazhdojnë të ushtrojnë propozuar nga mjeku dhe komplekse Methodist stërvitje.

Rrobat gjatë ushtrimit duhet të jenë të lehta, nuk pengojnë lëvizjen, por nuk lejon për hipotermi. Më të mirë - kostum leshi trajnimi.

Disa nga ushtrimet e rekomanduar që ju të kryer dobishme gjatë ditës së punës (p.sh. stërvitje periudhës së trajnimit №I - periudha e faljen).

P & H O N T E!

Shfaqja e dhimbjes gjatë ushtrimit është një sinjal për të reduktuar amplitudë e ushtrimeve dhe intensitetin e tyre ose ndërprerjen e plotë të ekzekutimit.

Për ushtrime terapeutike klasa sjellë përfitim më të madh, ju duhet:
a) të kryejë ushtrime çdo ditë;
b) të kryejë ushtrime me kujdes, në lëvizje të ngadaltë, me dashje shtrembëruar formën, shpejtësinë dhe intensitetin e ushtrimeve;

c) kur kryejnë ushtrime nuk e mbaj frymën tuaj;
d) të konsultohet me një mjek në mënyrë periodike, jo i fshehur nga ai sëmundjen e tij.

Vlerësohet hiinastiki komplekse mjekësore. përdoret në periudhën akute (fazë fillestare)

IP shtrirë. Lakimi dhe straightening e këmbët dhe gishtat në një grusht.
IP prirur, prirje të majtë këmbë në gju. Lakimi dhe straightening këmbën e djathtë, rrëshqitje thembra në shtrat. Pas 8-10 repetitions - i njëjtë me këmbën tjetër.
IP Leka. Heqjen Alternate duart lart.
IP Leka, këmbën e majtë vendosur në gju. Pleas këmbë të djathtë në anën. Pas 8 përsëritje - i njëjtë me këmbën tjetër.
IP shtrirë, armët në supet. Qarqet palosur duart mbrapa dhe me radhë.
IP Leka. Alternate straightening këmbët në gjunjë, hips u mbështetur në rul.
IP Leka, këmbët vendosur. Alternuara Bending këmbët prirje ndaj arkës.
IP Leka. Curls në supet e kombinuar me frymëmarrje.
IP Leka, këmbët vendosur. Alternuar heqjen gjunjë larg.
IP Leka, këmbët vendosur. Hands up - thith, shtypni gju të arkës - nxjerr. E njëjta - këmbën tjetër.
IP Leka, këmbët larg. Këmbët rotacionit brenda dhe jashtë"
IP Leka. Frymëmarrje diafragmës.

Ushtrime veçanta përdorur në fazën e dytë të periudhës akute

IP shtrirë, këmbët prirje. Prypodnymanye kryqe në bazë të shpinë nyzhnehrudnoy dhe këmbë nga kifozirovaniya shpinë mesit.
IP shtrirë, këmbët prirje. Kreu Prypodnymanye ndërsa muskujt e barkut tendosura.
IP shtrirë. Tensionit statike muskujt gluteal mëdha. 8.10 thekson çdo 4-6 p.
IP shtrirë, këmbët vendosur mënjanë. Dorën e majtë lart - thith. Krahun e ulët përpara dhe poshtë, brenda, ngre kokën dhe supet, zgjas krahun e djathtë deri në gjunjët e tij - nxjerr. Njëjtë me tjetrin.
IP shtrirë. Këmbët alternative Bending. Kur drejtimi presion mbi krevat këmbë, ndërsa kifoziruya mesit shpinë.
IP shtrirë. I njëjti ushtrim që №17, por kryhet me të dy këmbët në të njëjtën kohë.
IP shtrirë, jastëk këmbë, pellgut Prypodnymanye nga kifozirovaniya shpinë mesit.
IP Stresi në gjunjë. Merrni pesë, pa marrë duart nga shtrati dhe të kthehet në IP Kur ju të ktheheni në IP nuk epem!
IP Stresi në gjunjë. Lakimi shpinë (pa pryhynannya kur kthehen në IP!)

Vlerësohet fizioterapisti komplekse të zbatueshme në e dytë (Subacute) Periudha

IP shtrirë. Njëkohshme përkulje dhe zgjerimi ndaluar.
Duke vepruar shtrirë. Alternuara përkulje dhe ekstensionit këmbët në gjunjë.
Seksioni IV. Shtrirë. Alternuar heqjen duart lart dhe pastaj nxjerrjen e tyre gjimnastikë pasive instruktor.
Seksioni IV. Gënjeshtare, prirje të majtë këmbë. Pleas këmbë të djathtë në anën. Pas disa përsëritje të së njëjtës këmbën e majtë.
IP shtrirë, armët në supet. Qarqet palosur duart.
IP prirur, këmbë lënë presion në bark. Ngritja këmbën e djathtë përpara. Pas disa repetitions - të njëjtën këmbën e majtë.
IP shtrirë, këmbët prirje. Prypodnymanye kryqe ndërsa shpinë kifozirovaviem mesit.
IP shtrirë, këmbët e përkulura, duart në bark. Kreu Prypodnymanye dhe supet. Ndreqim këtë situatë 2-4 p.
IP shtrirë. Tensionit statike muskujt gluteal mëdha. Koha Voltage 6-8 p.
IP shtrirë, këmbët prirje. Simultan Bending këmbët në bark.
IP Stresi në gjunjë. Merrni pesë, pa marrë duart tuaja off kolltukë.
IP stresi në gjunjë, këmbët larg. Nga ana e majtë, majtë krah. E njëjta e drejtë.
IP Stresi në gjunjë. Lakimi shpinë. Kur ju të ktheheni në IP nuk epem.
IP Stresi në gjunjë. Shpjegoj këmbën tuaj të majtë, të kryer stres në gjurin e tij të djathtë. Këmbë të lartë nuk e ngre. Njëjtë me këmbën tjetër.
IP stresi në gjunjë, këmbët larg. Lakimi këmbën e majtë dhe të djathtë deri të prekë gjurin e djathtë të dorës së tij të majtë. Njëjtë me këmbën tjetër.
IP Stresi në gjunjë. Vendosja këmbën e majtë prapa, rri në thembra e duhur (polushpahat). Njëjtë me këmbën tjetër. Duart në shtrat nuk e tërheq.
IP shtrirë në barkun e tij (stomaku gjatë rul). Furnizimi Alternate këmbët e kolltukë 3-5 cm në mbajtjen e tyre në këtë pozitë me 4-6.
IP shtrirë në barkun e tij, armëve në anët. Ngritja kokën dhe supet off shtrat për 3-5 cm dhe mbajtjen në këtë pozicion me 4-6.
IP shtrirë në barkun e tij. Këmbët alternuar alokimit larg. Këmbët e kolltukë nuk ngrenë lartë.
IP shtrirë në barkun e tij. Këmbët alternative bending në gjunjë.
IP të përqëndrohet në gjurin e djathtë, u largua këmbë përpara korrigjohet (anën e shtrat). Lutjet lënë këmbë në anën. Njëjtë me këmbën tjetër.
IP shtrirë në anën e saj. Simultan Bending këmbët përpara. E njëjta gjë në anën tjetër.
IP shtrirë, këmbët në bosht. Prypodnymanye kryqe me shpinë kifozirovanin mesit.
IP shtrirë. Me radhë "zgjerim" këmbët poshtë.
IP shtrirë. "Kohë"- Hands up. "Dy" - Bending këmbën e djathtë përpara, gju presion në barkun e tij.
IP shtrirë, këmbët njëri-tjetrit. Këmbët e rotacionit drejtë brenda dhe jashtë.

Ushtrime të veçanta janë të rekomanduara për përfshirje në kompleksin e ushtrimeve terapeutike aplikuar në faljen

Kifozirovanie mesit shpinë mbyllur në këtë pozicion 10-60 s .:
a) të mbështetur në mur; këmbët rreth 40 cm nga muri;
b) IP në këmbë.
IP lartësi duke qëndruar në mur palestër, armëve palosur. Bending këmbët lëvizin në prisede përzier në lartësi.
IP stresi në gjunjë, këmbët larg. Duke duart majtë, bëj bust tuaj të majtë. E njëjta mënyrë tjetër.
IP Prehër portier. Gray në kofshën e djathtë, dorën e majtë. E njëjta mënyrë tjetër.
IP shtrirë, këmbët përpara prirje. Gjunjë anojnë majtë dhe të djathtë.
IP shtrirë, këmbët e përkulura, duart prapa kokës. Ulu - shtrihem.
IP rri përsëri në mur palestër. Simultan Bending këmbët përpara.
IP ul receptorin e telefonit në mur para e palestër. Që kthese basenit lënë përkulem përpara. E njëjta mënyrë tjetër.
IP shtrirë në barkun e tij në stol palestër, duart prapa kokës, këmbët fikse. Zgjerimi bust mbrapa. Fort nuk e bëj!
IP shtrirë, këmbët presion në bark. Rrotullon prapa nuk mbrapa dhe me radhë
IP lartësi duke qëndruar në mur palestër, armëve palosur. Lakimi këmbën e djathtë dhe të shpjegoj armëve tuaj, lëvizin në të përzier rri ulur në këmbë të djathtë. E njëjta gjë në këmbën tjetër.
IP shtrirë në barkun e tij, duart nën kokën e tij. Lakimi bust në të majtë, tërheqja e njëkohshme e këmbët mbetur. E njëjta mënyrë tjetër.
IP shtrirë në barkun e tij në buzë të shtrat, këmbët poshtë, rrokje fund me duart e tij në shtrat. Këmbët extension mbrapa. Mos bëj!
IP shtrirë. Bending përpara, hyni në pozicion gri, këmbët skrestno. Kryen duart bazuar prapa pa mbështetje.
IP përqëndrohet ulur. Shpjegoj këmbët tuaja, lëvizin pozicionin fokus prirje këmbë.
IP theksi gënjyer. Shkelën mbrapa duart, të shkojnë në pozitën fokus prirje këmbë.
IP Tabela këmbët larg, duart për supet e tij. Lakimi këmbën e majtë në të djathtë-përpara, prek bërryl drejtë kofshën e majtë. Njëjtë me këmbën tjetër.
IP shtrirë, duart lart. Ngritja këmbën e tij të majtë përpara, dora e djathtë e prekni këmbën e majtë. Njëjtë me këmbën tjetër.
IP shtrirë, këmbët përpara prirje, fashë gome është fiksuar në një fund në këmbë të ulët, i dyti - për mur gjimnastikor. Këmbët extension mbrapa.
20) Walking: këpucë me majë, Heels, këmbët mbi buzë e jashtme, lunges me rotacionet trupin e majtë dhe të djathtë, duke ecur me ijet larta heqjen, duke ecur me këmbët lakimi mbrapa, etj 

Regjimi Udhëzimet motor në periudhën akute

Në fazën akute, në praninë e dhimbjes akute të vëzhgojë tjetër shtrat strikte. TE është kryesisht përdoren për qëllime higjienike dhe është tonik në natyrë. Në lëvizjen e gjymtyrëve të ulët për të shmangur rritjen e lordosis mesit, të cilat mund të rrisin dhimbjen. Në këtë drejtim, performanca e ushtrimit duhet të vihet nën rul shin butë.
   Në fazën e dytë të periudhës akute me një rënie në intensitetin e dhimbjes duhet të përfshijnë ushtrime isometric kujdesshme për trajnimin muskujt e barkut dhe muskujt gluteal mëdha.

   Ushtrimet që shkaktojnë dhimbje duhet të jetë i kufizuar në amplitudë, shkalla e tensionit të muskujve ose fshihet krejt. A nuk ushtrojnë për shkak të dhimbjes!
   Numri i përsëritjes së çdo ushtrimi 8-10 herë. Ritmi i ushtrimet - i ngadalshëm.

Mënyra Udhëzimet motor në e dytë (Subacute) periudhë

Me uljen zbatueshmërinë dhimbje e rritjes së përgjithshme dhe ushtrime të veçanta. Në këtë periudhë, përveç ushtrimeve që rrisin abdominals forcës së muskujve dhe hip muskujt zgjatues vaske ushtrime rëndësinë kkfoziruyuschie shpinë mesit (№ 7,8,10,11,13,15, 22,23,).

   Kur zgjedhjen e një ushtrime të veçanta ose të përgjithshme zhvillimore është e rëndësishme për të parë për atë që ata nuk janë rritur mesit lordosis. Dhimbja është një sinjal për një ushtrim të ristrukturimit (përveç ndihmave) ose ta përjashtojë atë.
   Në fund të periudhës së dytë duhet të përfshijnë gradualisht ushtrime që rrisin fuqinë e muskujve mbrapa.
   Ushtrimi № 7,6,9 dhe 10 mund të kryejnë sistemin rrethore 2-3. Ata janë më të rëndësishme.
   Numri i repetitions e ushtrimeve specifike të sjellë në 15-50 herë. Ritmi i ushtrimeve mund të rritet gradualisht.

   Edhe një herë ajo është me vlerë duke kujtuar: Ushtrimi nuk duhet të të shkaktojë dhimbje!
 

Udhëzime Periudha e tretë (faljen)

Në këtë periudhë, detyrat dhe karakteristikat metodologjike të periudhës së dytë të përfshira në rritje lëvizshmërinë e punës e shpinë. Megjithatë, ushtrimi për qëllim zgjidhjen e këtij problemi duhet të jetë me kujdes dhe pozitën e lehtë e fillimit. Ajo duhet të kërkojë mbështetje specifike sjellje automatike kur në këmbë dhe në këmbë kur kifozirovav mesit shpinë.

   Numri i repetitions e ushtrimeve specifike të dytë rritet periudhë deri në 50-100 herë (mund të jetë një avari gjatë ditës). Në objektet e tjera të ushtrimit duhet të njohin përdorimin e duhur të atyre që nuk do të ndikojë në një dehenerovani negativ mbi rrota: not, rrugën shëndetit, Ski, rutine, ergometer, stërvitje me fashë gome. Përdor mjete të tilla si volejboll, tenis (të mëdha dhe të vogla), biking rrugor, ndër-vend running, valle e shpejtë, gjimnastikë ritmike duhet të jetë jashtëzakonisht i kujdesshëm, në mënyrë që të mprehta, shpesh lëvizjet e pakoordinuara dhe rotacionet mund të provokojë përkeqësimin e osteoarthritis. Ushtrimet me shtangë dore kryesisht kryer në IP i shtrirë në shpinë (në shpinë, abdomen) për të përjashtuar ngarkesën vertikale në shpinë.

   Pa dyshim përdorimi i pavend i Davis pastër për gjoja shtrihet shpinë mesit. Kjo pengesë është një tensioni të fortë shtrirë muskujt e trungut. Padëshiruar edhe hedhur në thellësitë e lartësi, stërvitje në makinë kanotazh, duke hedhur. Në çdo rast, klasa stërvitje, të jenë të vetëdijshëm se mbingarkesë të vazhdueshme dhe microtrauma shpinë, lëvizjet e shpeshta, të dridhura përgjatë aksit të shtyllës kurrizore të përgatisë një sfond të përshtatshme për të thyer disk degjeneruar dhe përkeqësimin e dhimbjes. Këto rekomandime duhet të merren parasysh kur zgjedhin mjetet dhe format e ushtrimit për sanatorium dhe ambulatore faza e rehabilitimit.

   Në periudhën e tretë ne rekomandojmë përdorimin e ushtrimeve terapeutike në pishinë. Duhet të theksohet se ushtrimet terapeutike në pishinë nuk zëvendësojnë, por plotëson themelore "thatë" gjimnastikë mjekësore klasa.

Parandalimi ortopedike i osteokondroza

Për qëllim të ngadalësuar proceset degjenerative në shpinë dhe për të parandaluar një përsëritje të rëndim të dhimbjes, rekomandohet një pozitë të veçantë sjellje kifozirovannym e shpinë mesit në situata të ndryshme në kryerjen e banimit, punësimit dhe veprimtarive të tjera. Në parandalimin e osteokondroza të rëndësishëm rolin mikro dhe të reduktuar disqe intervertebral makrotravmatizatsii, si dhe mbingarkesë statike dhe dinamike e shpinë.

   Duhet pranuar bust veçanërisht e pafavorshme përpara nga një pozicion në këmbë. Kur drejtimi i kësaj situate edhe më e mundur ndryshim dehenerovanyh rruaza të afërm me njëri-tjetrin. Në këtë drejtim tilts përpara (veçanërisht ekzekutuesit duke kthyer trungun) duhet të fshihen si ushtrimin e seancave të rregullta fizike terapi.
   Gjatë kryerjes së punës shtëpiake lidhur me bust përpara (larëse lavanderi, shpëlarje, dysheme të thella dhe të bezdisur), është e këshillueshme të shkarkoj shpinë, të paturit e një dorë të lirë në atë - apo rezistencës. Për Apartament Pastrimi me një tub fshesë me korrent të pastër e dëshirueshme për të ndërtuar në mënyrë të tillë që trupi nuk ka zhynalosya përpara, sepse lëvizjet ritmike ndryshe në polunaklonom përpara duke punuar me nepereustroennym vakum shkaktojnë mbingarkesat e shpinë.

   Ajo duhet të jetë kujdes ndaj punës që lidhet me të njëjtin lloj të lëvizjeve intensive (sidomos në katin tilted përpara), për shembull, e pa dhe i shëndoshë dru, punë kopsht me një lopatë dhe SAPO, lëvizjes ryvkovye rollover heqjen, larje në bordin larëse, etj . për shkak të ngarkesës në rruaza, ligaments dhe muskujt fluturoj.
   Veçanërisht të ndikojë negativisht në pozicionin e saktë të trupit dhe punës nekoordinirovannaya muskujt e në heqjen dhe mbante peshë. Opsioni më i mirë - korrigjohet mbrapa ku shpinë qëndron në mënyrë të vendosur në legen. Në këtë rast, disqe intervertebral ngarkuar në mënyrë të barabartë dhe jo të deformuar. Përveç kësaj, transferimi, dhe sidomos jo edhe të heqë një peshë të rëndë, kur të vendosur prapa (p.sh. në frontin e tij dhe duar të shtrira) shpesh çon në përkeqësimin.

   Tabelat dhënë vizatimet e duhura (të zezë) dhe e gabuar (shaded) bust kur heqjen dhe mbante peshë. Siç mund të shihet nga fotot, kur transferimin peshën e rekomanduar bust korrigjohet. Ngarkesës duhet të mbajë sa më afër trupit. Kur heqja nga toka nuk mund të përkulem përpara dhe për të rritur ngarkesën, ngre bust tuaj. Ne duhet të bëj gju, mbledhje, duke e mbajtur shpinën drejt dhe të heqë ngarkesën duke straightening këmbët në gjunjë.
   Kur hipur në një makinë gjatë rul mesit pidkladayetsya. Dhe të jetë i sigurt për të shmangur headrest shpinë qafës së mitrës traumatike në jerks mprehta e makinave.

   Këpucë Zashnurovyvaya për të marrë deri në një gju, hips dhe trungu për të prekur vetëm atëherë dantella deri këpucë.
   Megjithatë, një pozitë të rehatshme trup mund të shkaktojë ndryshime të padëshirueshme në shpinë, ku jashtë profesional mbetet e pandryshuar. Prandaj është i nevojshëm ndryshimi periodik në pozitën e trupit gjatë operacionit. Për shembull, në një pozicion në këmbë - ndryshimit periodik të mbështetjes së një këmbë në një stol, jo vetëm siguron këmbët rekreative, por edhe promovon kifozirovaniyu shpinë mesit në kushte lehtësuese.

   Kur tranaportirovke këshillueshme për të marrë ashensor lehtëson sjellje vertikale për të zvogëluar barrën mbi disqet dehenerovani gjatë përshpejtimin dhe ngadalësimin e ashensorit. Kjo pozitë është e rekomanduar për të marrë një ditë si kohën e ekspozimit 10-60 sec. dhe se si për të ushtruar.


Nga masat parandaluese duhet të përfshijnë sigurimin e trajtimit. Në rollers mjaft të lartë gjatë shin reduktuar mesit lordosis, të relaksoheni muskujt e tendosur ", ul presionin mbi prapme disqe dehenerovanyh e shpinë mesit, zvogëlon dhimbjen. Pas një dite të punës për të mbajtur këtë pozicion në shtëpi 30-60 minuta para gjumit.


   Rritja dobësi (detrenyrovannost) muskujt trungu në pacientët të cilët nuk janë të angazhuar në gjimnastikë mjekësore - shumë e zakonshme. Trajnuar dhe të zhvilluar mirë të muskujve "korse" Trupi lehtëson në masë të madhe dhe shkarkon "burimet" shpinë aparat. Ushtrimet që forcojnë muskujt e barkut dhe muskujt gluteal mëdha, muskujt zgjatues e pasme dhe mesit trajnimit kifozirovaniya (sidomos kur në këmbë) duhet të jetë pjesë mënyra motorike dhe të jenë të durueshëm gjatë gjithë ditës.

   E ndikim të madh në shpinë ofron mbingarkesë pune mobilje zgjedhur joracionale, sidomos karrige. Në këtë drejtim, është e këshillueshme që të përdorin karrige me seli të ulët, me shpatin e saj të brendshme dhe me një pak konvekse kthehet në vend Bending mesit shpinë. Është më mirë nëse gju ulur do të jetë pak mbi hip joints.
   Ajo gjithashtu duhet të marrin në konsideratë të veshur këpucë të përshtatshme për shputën fleksibël, sepse ajo redukton amortizimit mbingarkesë dehenerovanyh makinë. Nuk rekomandohet për rides të gjatë në makinë, veçanërisht në rrugët e përafërt.

   Është e nevojshme për të eliminuar faktorët që rrisin lordosis mesit, të veshur këpucë me takë të lartë, trashje. Duhet të fle në shtratin e fortë, e cila përdoret një bord prej druri dhe një dyshek të hollë.
   Constant veshur e corsets të gjitha ose rrip vjedhës në disa raste i jep një efekt të mirë. Mekanike kufizuar lëvizjen e shpinë (sidomos mesit) është thelbësore për parandalimin e acarimin, sidomos në prani të jostabilitetit të shtyllës kurrizore.

Memo përgatitur CDB Nevojtore ushtrim mësuesi në BRSS CM OB Rubaylovym

gjimnastikë redaktuar kokë V.I.Zubkova