Chiropractic, Osteopathy


Osteopathy (Nga Οστεον greke -. «Kockave" dhe πάθεια (πάθος) - «sëmundje, sëmundje") - një nga metodat jo-Medikamentoze e mjekësisë alternative që është dorë të ndikojnë në strukturën anatomike të trupit me qëllim të përjashtimit nga blloqe funksionale dhe rivendosjen e qarkullimit të lëngjeve një motor optimal i gjendjes njerëzore, duke çuar në përmirësimin e cilësisë së jetës së tij.

Seksionet e osteopathy


Osteopathy thellë: trajtimin e çrregullimeve mekanike në organet e brendshme të barkut, legen dhe gjoks.

Terapia Craniosacral: Praktikat osteopatov Pjesa lidhur me mosfunksionim të trurit dhe kockave të fytyrës të kafkës.

Terapi Craniosacral - një grup i teorive dhe teknikave, zhvilluar fillimisht nga W. Sutherland. Bazuar në supozimin se kafka kryejnë lëvizjet mikroskopike që në një ritëm të caktuar. Thuhet se kranyalnaya Osteopathy është i bazuar në "mekanizmin kryesor të frymëmarrjes" - CSF Pulsation ritëm, i cili mund të përcaktohet zhvilluar vetëm në posaçërisht mjekun Palpatsiynyy ndjeshmëri. Disa Osteopaths besojnë se impulset korrigjim mosfunksionim ritëm kafkës ndikuar duart në kafkë, rrit CSF aktuale të nervave periferike, duke përmirësuar metabolizmin. Kjo teknikë ofrohet gjithashtu për përdorim në trajtimin e foshnjat dhe fëmijët.

"Mekanizmi kryesor i frymëmarrjes" nuk është përmendur në literaturën klasike mjekësore, dhe të paktën një studim shkencor nuk e ka konfirmuar mundësinë e vlerësimit në përputhje të ritmit të ndryshme të osteopathy. Edhe pse ka studime të kryera duke përdorur hardware, duke konfirmuar ekzistencën e një ritëm të tillë, aftësia për të identifikuar dhe matur ritmin e duarve të dyshimit, përveç ndonjë lidhje mes ritmit dhe shkalla e shëndetit ose sëmundjes kontestuar. Analiza të shumta sistematike e punimeve shkencore, të kryera nga Departamenti i Vlerësimit të Teknologjisë në Shëndetësisë (Zyrës së Vlerësimit Teknologjisë Shëndetësisë) në Universitetin Shtetëror të British Columbia (Kanada) arriti në përfundimin: "Ka prova të ekzistencës Craniosacral ritëm, pulsation apo" frymëmarrje fillore "pavarur nga ritmet e tjera të matshme trupit ", por ka deklaruar se" këto dhe studime të tjera sugjerojnë asnjë provë shkencore se një "ritëm" të tilla Craniosacral mund të vlerësohet me besueshmëri mjek [duar], "dhe se" ndikimi Ritmi Craniosacral në për shëndetin ose sëmundje krejtësisht të panjohur "

Osteopathy strukturalisht: Praktikat osteopatov Pjesa lidhje me trajtimin e kockave dhe të përbashkëta çrregullimeve - kjo pjesë duket si një trajtim në chiropractor.

Karakteristikat dhe avantazhet e osteopathy

 • Diagnostifikimi Reliable
  Osteopathy gjen dhe trajton shkakun e sëmundjes, e cila mund të jetë, jo aty ku dhemb.
 • Trajtim të sigurt dhe pa dhimbje
  Osteopathy është i sigurt për shkak se një mjek-osteopath përdor teknika që përjashtojnë ndikim bruto, duke mbetur vetëm brenda barrierat fiziologjike e indeve.
 • Trajtim pa kirurgji
  Osteopathy është një alternativë për ndërhyrjen kirurgjikale në sëmundjet e shpinë, këmbët banesë, cholecystitis, gurët në veshka, venat me variçe dhe të tjerët.
 • Zëvendësimi ose zvogëlimin e ilaçeve
  Osteopatinë është një alternativë për terapi hormonale në sëmundjet endokrine, terapi antibiotike të sëmundjeve të organeve të frymëmarrjes dhe sëmundjeve të zgjatura gjinekologjike inflamatore.
 • Trajtim të shkurtër kohëzgjatjen
  Kursi i trajtimit në osteopathy është 4 deri në 8 seanca në intervale një seancë në javë (ose dy javë).

Përgatitjet për osteopaticheskaya parë seancës.

Para së gjithash, ne duhet të qartësojë se të vijnë në konsultim fillestar është e dëshirueshme me të gjitha të dhënat tuaja ekzistuese të studimeve të mëparshme - X-rrezeve, ultratinguj, llogaritur dhe rezonancë magnetike, e përgjithshme, kimi gjakut, urinalysis dhe të tjerët. Kombinuar informacionin nga këto burime me informata nga testet osteopathic manual, rishikimin e të dhënave dhe prekje, osteopath do të kërkojë të detajuar klinike (neurologjike klasike) dhe diagnoza Osteopathic, të përcaktojë humbjen kryesor. Sigurisht, diagnoza osteopaticheskaya është vetë-mjaftueshme dhe nuk kërkon mjet konfirmim, por prania e burimeve të tjera të të dhënave objektive identike me ato duar të marra dobishme për osteopath dhe besimin e tij në saktësinë e diagnozës pacientit. Përveç kësaj, prania e ndryshimeve në gjak, ultrazërit ose X-ray të dhënave u lejon atyre për të bërë një pikënisje për monitorimin e mëtejshëm të trajtimit Osteopathic. 

Duke pasur parasysh se seanca e parë mundësisht të hequr rrobat (mjek osteopath duhet të kryejë një shqyrtim, analizë e simetri trupit, ndryshon forma, konturet, ngjyra, dhe do të kryejë disa teste në dorë duke tërhequr muskujt dhe tabelë), veshin rroba të rehatshme për ju ose (gratë) rroba banje në natyrë. Nevoja për të shqyrtuar gjithë trupin, edhe në qoftë se ju të pranishëm vetëm ankesat lokale (p.sh. dhimbje në kokë ose qafë), për shkak të faktit se kryesor dëme Osteopathic (rrënjë, fillor, mosfunksionim shkakësore) mund të jetë larg nga vendi juaj parehati. Kështu, paragjykim në legen të ndikojë në statusin e kafkës dhe rruaza të qafës së mitrës dhe mbresë mbetur pas heqjes së shtojcë mund të ndihmojë kompensuar hip përbashkët dhe, si pasojë - dhimbje në gjurin e djathtë.

Fillimi i marrjes së parë Osteopathic - veçanërisht bisedë. Osteopath diskutuar tërësisht me pacientin, shqetësimi i tij është se si ajo shfaqet në trupin kur ka sa kohë, sa shpesh përkeqësuar të bëhet trajtim. Nuk ka nevojë për t'iu përgjigjur diagnoza. Për shembull, diagnoza - osteokondroza e shpinë mesit - nuk mjeku thonë pothuajse asgjë, përveç, ndoshta, tregues të zonës lokalizimin e shqetësim në shpinë të ulët. Shumë më e rëndësishme për atë për të dëgjuar se çfarë keni "lënduar në rajon sakrale, më në të djathtë (ju vetëm mund të shihni dorën), dhimbje periodike ndodh pas zgjatur ulur në timon, nganjëherë jep këmbën e djathtë në pjesën e prapme të gju, mund të shoqërohet me ndjenjat e mpirje në dritë këmbë të drejtë, së pari u shfaq pesë vjet pas heqjes kabinete të rënda (riparimet e bëra), është rezistent ndaj trajtimit me analgesics (të cilat) dhe masazh, ul në pozitë të caktuar (ku tregojnë). "

Një përgjigje e tillë sjell një shumë informacione të dobishme dhe lejon osteopath ka për të marrë ekzistencën e ndryshimeve të caktuara lokale në ligaments, nyje, të përzënë rruazë pestë mesit, kryqe, legen kockat. Informacion shtesë në lidhje me sëmundjet e kaluara dhe intervenimeve kirurgjike - gjithashtu do të jenë të dobishme. Nëse dukuri e ankesave paraprirë ose i shoqëruar nga dëmtime psiko-emocionale (stresi, ngjarjeve të rënda në jetën e tij personale) - është e këshillueshme për të prekur ato dhe për të përcaktuar rolin e komponentit të stresit emocional në tabelë muskujve.

Faza tjetër - një shqyrtim.

Në diagnozën osteopatycheskoy, ka shumë teknika të ndryshme të testimit.

Kjo testet aktive kur osteopath pyet pacientin për të bëj në drejtime të ndryshme, bëj, shtendos, curl, vlerësuar me dorë ose me sy lëvizjen e shtyllës kurrizore, kockave, tensioni i muskujve.

Testet pasive - osteopath kur ai kryen lëvizjen e përbashkët e pacientit gjatë relaksimit të tij të plotë dhe përjashtimit, vlerësimin e vëllimit të tyre, elasticitet, fleksibilitet dhe të tjerët.

Testet axial ngarkimit - kur mjeku vërë dorën e tij mbi kokën e një pacienti me një shtyn të vogël të forcës përgjatë boshtit qendror të shtyllës kurrizore, duke vlerësuar stabilitetin fizike të sistemit me një ngarkesë të jashtëm, bilancin e saj, mundësitë për dobësitë e kompensimit. Ndonjëherë osteopath pyet pacientin gjatë testit ose të marrë një nxjerr frymë, ndonjëherë - kryerjen e një rishikimi në pozicion të prirur, ose kur ngarkesa në boshtin e këmbët.

Testet elastik - kur Osteopaths, me pacienti shtrirë, mban një goditje të lehtë kokën apo këmbët (dhe nganjëherë të armëve) për të përcaktuar nivelin e elasticitetit të shtyllës kurrizore, joints, muskujt, tabelë, zgjidhni fushën e tensionit maksimal të indeve-vrull - zona e mundshme e Osteopathic rëndësishme dëme.

Një nga opsionet më të mëdha - testimi është një natyazhenyy-fascial testi vrull të tërthortë (twists) dhe cranio-sakrale testimi ritëm.

Një osteopath përvojë me ndjeshmëri të mirë në diagnozën mund të heq qafe me amplitudë e testeve pasive dhe aktive, por ai kurrë nuk bëjnë pa provë "tension fascial" dhe "ritëm cranio-sakrale."

Çfarë lloj testeve ata kryer?

Sa për fascial tensionit provë - osteopath vë duart mbi trup në disa fusha diagnostikuese të rëndësishme të algorithm zgjedhur diagnostike. Ajo mund të fillojë me kokë, lëvizin qafën, pastaj zonën e gjoksit, diafragmë, bark, legen, këmbët, dhe ndoshta të rritet me kokë në kokë. Duke bashkëngjitur dore, Osteopaths, kontrollin fuqi shtyjnë zhytur në nivele të ndryshme të indeve të trupit. Kaluar fillimisht lëkurës (fikse maksimale), atëherë - indin nënlëkuror, tabelë sipërfaqësore, muskujt, tabelë të thellë, periosteum dhe madje kockave. Më vete, ju mund të krijojë presion për të përcaktuar gjendjen e enëve të thellë gënjyer apo rrënjët nervore. Kjo nuk është misticizmi, thjesht duke ndryshme presionin kemi një ndikim në një shtresë të veçantë të trupit, duke bërë atë për lirimin nga kjo ngarkesë e jashtme. Nëse indet janë të shëndetshme dhe tensioni brenda tyre (reduktim vrull) mungon - në përgjigje të presionit duart osteopath ata vetëm do të rozsuvatysya anët dhe duke arritur kufijtë e elasticitetit, butësisht shtytje dorë. Eli është diku në strukturat fqinje është i mundur nëse ekziston kocka zhvendosja e trupit apo fibrozë qelizave inflamatore - ky seksion si të prerë në fletë do të drejtohet përreth indeve. Varësisht nga thellësia e dëmit ose natyra e indeve të sëmura (nervore, enëve të gjakut, kockave) - osteopath dorës do të përjetojnë tensione të ndryshme në drejtim të përqëndrohet patologjike, në nivele të ndryshme të presionit në trup. Në qoftë se pjesët e ndryshme të trupit është i fut në drejtim të një dhe të njëjtin rajon - është shkaku kryesor i sëmundjes. Kjo diagnozë osteopaticheskaya osteopath kërkon përvojë të gjerë dhe ndjeshmëri të lartë, por ajo është një nga burimet më të besueshme të informacionit në lidhje me plagë primar.

Një tjetër metodë informative dhe kompleks i diagnoza - definicion ritëm Craniosacral në kafkë dhe pjesë të ndryshme të trupit.

Craniosacral ritëm - një fenomen i njohur osteopatycheskoy shkenca e 40 të shekullit të njëzetë, kur themeluesi student i Osteopathy Andreas Still - Dr William Sutherland treguar se rritur sutures kafkës nuk janë ekspozuar për bashkim të plotë, dhe kockat e kafkës mbetet mikropodvizhnosti gjatë gjithë jetës. Në të njëjtën Sutherland zbuluar se në ventricles e trurit me një ritëm të caktuar është lëshuar lëng intracranial (CSF) dhe thithjen e saj. Çdo lirimin e CSF është zgjeruar kafkë dhe në vazhdimësi valë dridhje përhapet në të gjithë trupin. Ky proces i përfshirë jo vetëm kurrizore, trurit dhe nervore membranat, por lëngu ndërqelizor. Kjo është arsyeja pse ritmi Craniosacral si një aktivitet të vogël mund të regjistroheni nga çdo pjesë të trupit. Normalisht, në përgjigje të lirimit të pijeve dhe zgjerimin e kafkës, tabelë trupi vendosur gjithashtu. Kur thithjen CSF - ngjeshur. Nëse ka Lezioni Osteopathic, kockave ose vrull të kompensojë çdo ind në këtë fushë, ritëm Craniosacral është regjistri i shtrembëruar. Ndryshimi vendosjen e saj amplitudë vektor. Këto të dhëna dhe do të lejojë Osteopaths sugjerojnë vendndodhjen e trupit funksionojnë çrregullime të rëndësishme. Sa për mishërim i tillë diagnostikuese, në njëzet vitet e fundit, shkenca zyrtare mjekësore kreu shumë eksperimente që provojnë ekzistencën e ritmit Craniosacral. Audiodatchiki që regjistrojnë impuls valë ritmin, dhe sensorë presion, që shtrihen dhënë të njëjtin informacion dhe duart osteopath. Kjo është arsyeja pse kjo metodë është diagnozë të besueshme dhe të sakta, pavarësisht nedramatychnym e saj për një vëzhgues të jashtëm. Me kalimin e kohës trajtim Osteopathic, shumë pacientë të mësojnë të identifikojnë ritmin e tyre dhe kranioskralnyy mund të diskutojnë me mjekun tuaj të mbajtur gjatë ndryshimeve të seancës.

Pas testeve dhe të përcaktuara më e rëndësishme, fushat kyçe që kërkojnë korrigjim, mjeku vazhdon të trajtimit osteopaticheskaya.

Trajtimi Osteopathic

Në mënyrë tipike, trajtimi fillon me pozitën e ulur pacientit apo i shtrirë në shpinë.

Numri i teknikave osteopathic është i madh, kështu që seanca të ndryshme për pacientë të ndryshëm dhe në osteopatov të ndryshme mund të jetë mjaft i ndryshëm.

Zgjedhja e ndikimit mënyrë Osteopaths ndikon:

a) karakteristikat e plagë, sidomos në plagë e indeve të trupit (disa mosfunksionim dhe zhvendosja kërkojnë të kujdesshëm, i ngadalshëm ndikojnë tek të tjerët - teknika ritmike, në disa raste kërkon manipulimin shpejtë apo ndikimin indirekt përmes muskujve)

b) prania ose mungesa e lezioneve shoqëruese kompensuese, traumave, sëmundje (trauma, plagët operacionale dhe mbështjelljes që kërkojnë vëmendje të detyrueshëm vend dhe ndikimi shtesë lokale të tyre)

c) mosha e pacientit (fëmijët e vegjël dhe të moshuarit kërkojnë trajtim të veçantë butësi)

d) karakteristikat individuale të trupit, mënyrën e jetesës e pacientit, avantazhet e saj (atletët nganjëherë kanë nevojë për ndikim më intensive gratë e reja - myahkotkanevoe uravnoveshyvayuschee dhe trajtim i matur)

e) personale preferencat osteopath (disa Osteopaths fokusuar kryesisht në punën e kafkës dhe të sistemit nervor, të tjera - njësia muskujve-pjezë-ligament-kockave, i treti - qasjet fascial, i katërti - në teknikat biodinamike, e pesta - psiko-somatike komponent - kjo nuk do të thotë se ata nuk do të jetë aq e nevojshme për të përdorur teknika të tjera, por shumica e fjalës do të mbajnë gjurmë të "preferuar" drejtim)

Përdorur kryesisht myahkotkanevye, fascial, artikulimi dhe teknikat biodinamike të korrigjimit. Kjo do të thotë duke ndjekur trajtimin, osteopath tuaj mjeku do të vendosë duart mbi pjesë të ndryshme të trupit për të arritur gishtin relaksim shtrirë nën pëlhura, goditje e butë lëvizur fiziologjik "legjitime" vendin e kockave, organeve dhe nyje. Ndonjëherë ndikimi do të jetë më i thellë dhe dinamik, me një kuptim të qartë të "damarët" e tensioni i muskujve, por gjithmonë e butë, të këndshme dhe pa dhimbje. Qëllimi i metodave osteopathic trajtimit fascial - të përcaktojë drejtimin e vrull dhe metodave speciale manuale për të hequr këtë vrull kthyer indeve, joints, organet pozicion normal dhe mobilitetit.

Si fenomeneve mjekësore që shënojnë heqja e vrull dhe normalizimin e rrjedhjes së gjakut, pacienti mund të ndjehen nën drejtimin e mjekut - plotësinë, zgjedhja e ngrohjes të fortë (! Përmirësimin e fluksit të gjakut), gurgullimë, zbutje, "përhapjen" e muskujve, rritjen e ndjeshmërisë lokale, lëkurë të lehta skuqje. Gjithashtu, trajtimi do të shoqërohet me lehtësimin e levizjes në joints, zhdukjen e dhimbje, trishtim, dhimbje, gjendjen e përgjithshme qetësi, relaksim, rehati, të qenët i përgjumur lehta.

Korrigjimi i përhershëm - kjo është nyjet e shpinë, sup dhe këllk përbashkët, këmbë, eshtrat e legenit, brinjë, kockat, kafkës dhe fytyrës, barkut dhe kraharorit zgavër.

Nëse është e nevojshme, Osteopaths mund të kryejnë amplitudë e levizjes në nyjet e legenit dhe shpinë, duke përdorur si levave duart dhe këmbët mund të kërkojë tendosje të caktuar të muskujve apo të mbajë frymën tuaj. Disa teknika Osteopathic do të kujtoj masazh, disa do të shoqërohet nga një dridhje apo goditjeve të buta.

Periodikisht osteopath për të ndaluar dhe të rishikojë efektivitetin e manipulimit të tyre, vlerësojmë simetri, tonin e muskujve, tërheqje fascial.

Pas përfundimit të ndreqje të nevojshme, Osteopaths të largohet nga ju shtrihem për 3-7 minuta në një gjendje të relaksuar. Kjo do të le trupin të kryejë ristrukturimin e nevojshëm në funksion të trajtimit dhe mund të identifikojë fusha të tjera që kanë nevojë për korrigjim.

Rregullohen shkeljet gjetur, Osteopaths pret disa minuta dhe, pas marrjes së informacionit të kënaqshme nga testet, fillon të përgatisë pacientin për shërim.

Fakti që pas trajtimit Osteopathic të gjithë muskujt e trupit është në relaksim të thellë, për shkak se në çdo rast, ne nuk mund të lejojmë një rritje të mprehtë dhe kolltukë. Ajo mund të shpërthejë gjithë punën e bërë dhe madje edhe të shkaktojë lëndim.

Para se të ngrihet, të bëjë disa cikle ngadalshëm marrë frymë thellë, ndërsa fryma mbahet shputës (gishtat larg nga ju) Bending këmbët, duart të kthehet nga jashtë (pëllëmbët nga lart) dhe një boshtor të vogël shtrihen, nxjerr - mbrapa (gishtat vetes) të ndaluar bending , rotacioni i brendshëm i duarve (pëllëmbët poshtë) dhe compression dritë në vijën qendër të trupit. Ky ushtrim ndihmon për të "zgjohen" e muskujve dhe sistemin nervor, reagime të bilancit autonom. Pas breaths duhet të përkulem në gjunjë sjellë së bashku për të ngritur duart dhe këmbët, clasping e kundërta nyje bërryl duart shuplakat. Getting duart e buta dhe këmbët lëkundje nga njëra anë në tjetrën, duke e bërë një gjarpërues diagonalisht. Këmbët janë lënë dorë - të drejtën dhe anasjelltas. Amplituda e ushtrimit nuk është shumë i madh, qëllimi i stërvitjes - për të rivendosur ton çanta periarticular shpinë dhe nyje të mëdha gjymtyrë.

Pas përfundimit diagonale pacienti luaj spirale drejton krahët dhe këmbët përgjatë trupit, u kthye në anën e saj, duke ndihmuar veten me duart e tij si "Jack" ngadalë merr pozitën "ulur në shtrat." 1-2 minuta duhet të rrimë të rivendosur ton enëve të gjakut, të rishpërndarë rrjedhjen e gjakut.

Pacienti qëndron lart, mjeku-osteopath kryen vlerësuese Testi axial bën rekomandime për 2-3 ditët e ardhshme pas trajtimit, i përgjigjet pyetjes, caktojë vizitën e ardhshme.

Seanca përfundoi.

Disa rekomandime:

Pas seancës, nuk nxitojnë menjëherë për të përzënë apo të transportit publik. Në qoftë se ju përdorni një makinë - rri 15 minuta ngarje para se të kthehet në shumën ndezjen rrugën. Është e nevojshme për të hequr ndikimin mbetur të relaksimit të brendshme pas seancës, koncentrohen. Nëse ju vini me anë të transportit publik - shëtitje. Së bashku me klinikën "Doktor jonë" është një park "care". 20-30 minuta jashtë, larg nga zhurma në komunikimin me pemë - të forcojë ndikimin pozitiv të osteopathy në sistemin nervor qendror, lejojnë sistemet të punojnë në mënyrë më efikase trupin e vetë-rregullimit.

Brenda 2-3 ditëve pas një sesioni të marrëveshjes Osteopathy me aktivitet të rëndë fizik të padëshirueshme (klubet palestër, pishina, palestra, të bëjë riparime, ndryshimi i rrotave të automjeteve :), pastrimi, duke punuar në kopsht), të përpiqet të shmangë stresin shumë të rënda psiko-emocional. Kjo është për të siguruar që trupi i përshtatet për idealin e brendshme, por jo gjatë stresit traumatik. Seanca e Osteopathy është i krahasueshëm me rewiring plotë të trupit tuaj. Kufizimet patologjike dhe tërheqje u hoqën, por truri nuk ka mësuar të jetojnë në një kapacitet të ri. Ju jeni duke u përpjekur për t'u kthyer në stereotipin e vjetër të lëvizjes në trupin tuaj është lufta e padukshme dhe pothuajse i padukshëm në mes të vjetra dhe të reja. Ndonjëherë kjo luftë mund të shprehet në vende të ndryshme në rast të shqetësimit lokale, madje edhe dhimbje, e cila për asnjë arsye të dukshme zhduket pas disa minuta pas ngjarjes. Ajo përmban vetë-korrigjim të sistemit. Nëse ju ngarkues punën e tepërt e trupit nga jashtë, rezultati nuk mund të arrihet.

Gjithashtu brenda 2-3 ditë duhet të shmanget masazhet dhe efektet terapeutike të tjera telesnooryentyrovannoy, marrja (të marra jo më parë) ilaçe të reja homeopatik. Trajtimi Osteopathic plotësisht përdor të gjitha mundësitë e adaptimit të brendshëm të sistemit dhe marrjen e pulses shtesë (edhe tërësisht shëruese aplikimin veçantë!) Trupi thjesht nuk mund të përballojë dozë. Nuk do të jetë një shkelje e proceseve mjekësore dhe ka arritur efekt mund të jetë e humbur.

Duke pasur parasysh mundësinë e sekretim të homotoksynov që erdhi me ind kur heqjen spazma lokale në gjak - pas sesionit Osteopathic trajtimit duhet të rritet futje e pastër të ujit të pijshëm për 1.5-2 litra në ditë për 1-2 ditë (jo kafe dhe çaj!).

Seanca e ardhshme e terapisë Osteopathy zakonisht emërohet në një javë ose (në raste të rënda) 3-4 ditë pas seancës fillestare.

Në këto sesione osteopath do të pyesin se si progresi shkon. Shënoni ku përmirësim (ulur dhimbjen, kanë më shumë lëvizshmëri, gjumë përmirësuar, etj). Është e dëshirueshme që të ketë një blog personal, i cili pasqyron dinamikën e shëndetit për ditë. Kjo do të korrigjuar trajtim të mëtejshëm.