Mesit birë LP


Birë mesit është kryer për qëllime të ndryshme: të marrë lëngun cerebrospinal për analizë, përcaktimin e presionit intracranial dhe qenët i qartë i hapësirës subarachnoid, kryejnë myelography, për qëllime terapeutike (për lëngun cerebrospinal dhe kështu të reduktojë presionin intracranial, për administrimin e barnave).

Birë është bërë zakonisht me një gjilpërë të veçantë në mes të proceseve spinous LIII-LIV-LV rruaza. Pacienti ishte vendosur në anën e saj me këmbët prirje dhe rregullohen për bark poshtë. Pacient kokë si disa palosur dhe të vendosur në një plan horizontal të trungut. Hapësira në mes të proceseve spinous e rruaza LIV-LV është në një linjë që lidh kreshtë çapokor. Pas trajtimit të lëkurës në vendin shpuese me një zgjidhje dezinfektues (alkooli, hebitan) prodhuar anestezi të lëkurës dhe të indeve të buta (zgjidhje 2-3 ml 0.5% e Novocain).


Për gjilpërë speciale shpuese me një diametër prej 0,5-1 mm dhe një gjatësi prej 9-12 cm. Futje gjilpërë mandrenom të nxitur atë në mënyrë rigoroze në aeroplan shigjete dhe disa në përputhje hendeku midis proceseve spinous. Momenti birë kirurg dura mater përcakton ndihet "bie përmes" hala. Gjilpërë lëviz pak milimetra më të thella, mandren pastaj nxjerrë dhe gjilpërë del lëngun cerebrospinal. Në lëvizin gjilpërën në hapësirën subarachnoid mund të shkaktojë dhimbje të mprehtë, kur gjilpëra aplikon një bisht kali. Në këtë rast, ju butësisht reposition gjilpërës. Duke ju bashkangjitur tub gjilpërë për të matur presionin. Normalisht në një pozicion të prirur, ajo varion 100-180 mm kolonën e ujit Nëse ka dëshmi kryer lykvorodynamycheskye mostër. Pastaj nxirret 2-3 ml të lëngut cerebrospinal për hulumtime laboratorike (përcaktimin e proteinave, përbërjen celulare, Wasserman et al.).

Me qëllim të trajtimit, sidomos pas operacionet neurokirurgjike mund të nxirren sasi të ndryshme të lëngjeve (10-15 ml).

Testet Lykvorodynamycheskye bërë për të përcaktuar qenët i qartë i hapësirës subarachnoid të palcës kurrizore.

Mostra Kvekenshtedta është ngjeshja e venat e qafës, duke rezultuar në rritjen e presionit intracranial. Në mungesë të hapësirave bllok pijeve mbi birë në të njëjtën kohë ka një rritje në tub matës presioni bashkangjitur birë gjilpërë (Kvekenshtedta negative mostër).

Nëse ka vështirësi në qarkullimin e lëngut cerebrospinal, ka një presion të vogël të ngadaltë kthim prapa në nivelin e mesit. Në bllok ndryshime të plota hapësirë ​​subarakinoidale në presion matës tub në përgjigje të compression të venave qafës nuk ndodhin (Kvekenshtedta pozitiv testi). Një rezultat i ngjashëm mund të merret duke u përkulur kokën e pacientit, e cila gjithashtu çon në vështirësi lykvornoho dalje nga zgavrën kraniale dhe rritjen intrakranialnogo presion.

Informata shtesë për qenët i qartë i hapësirës subarachnoid të palcës kurrizore mund të merret duke shtypur mbi murin e barkut të pacientit - testojë Stukkeya, e cila gjithashtu çon në rritjen e presionit CSF për shkak të vështirësisë së daljeve nga zgavër venbryushnoy dhe kanalit kurrizore. Në bllok lykvornoho hapësirë ​​në nivelin e qafës së mitrës ose kraharorit kur mostër CSF Stukkeya presion mbi nivelin e mesit do të rritet, ndërsa me ngjeshje të venave qafës (mostër Kvekenshtedta) do të jetë e njëjtë.