Trajtimi i një hernie diskale dhe vrima stenozirovannyh


Osteokondroza, patologji degjenerative e shpinë, hernie diskale, stenozë kurrizore - një diagnoza shumë të zakonshme tani. Zhvillimi i metodave diagnostike mund të përcaktojë shkakun e dhimbje në shpinë.

Kurrizore stenozë kanalit - ngushtimi i - shpesh zhvillon një proces degjenerative - deformimeve spondylosis, spondylarthritis, hypertrophy dhe ligamentet e sklerozës, herniation disk. Mundur stenozë kongjenitale - tipar anatomike të njeriut dhe të fituara - post traumatike, nga sëmundjet e Bechterew, tuberkulozi i shtyllës kurrizore. Herniation disk është një manifestim i ndryshimeve degjenerative në segmentin vertebrale-motorike të shtyllës kurrizore. Në zhvillimin e sëmundjes klinike është e rëndësishme jo vetëm prezenca e hernia, dhe madhësinë e saj, vendndodhja - që është, roli i saj në compression rrënjë, palcës kurrizore dhe të radiculopathy, radikulomielopatiya. Stenozë kurrizore e kanalit dhe foramenalnyh vrima mund të shkaktojnë dhimbje vetëm në prani të compression të përmbajtjes - strukturat neuro-vaskulare.


Për studimet diagnostikuese radiografike kryera, kompjuter dhe tomography rezonancë magnetike, elektroneyrohrafiya dhe përjashtimin e patologjisë somatike si një shkak të mundshëm të dhimbjes në këtë nivel.

Trajtimi konservativ i patologjive kurrizor - një ilaç - droga jo-steroidal anti-inflamator, relaxants muskujve, droga kardiovaskulare, vitamina, nukleotideve pyrimidine, gabapentin ... fizioterapi, terapi manuale, që shtrihen, trajtim spa.

Nevoja për trajtim neurosurgical përcaktuar nga mjeku. Dhimbja gjatë rezistente, sindroma radicular në prani të herniation disk, që e shtyp këtë nervore rrënjës stenozë foramenalnoho vrimave në prani të radiculopathy ... klinikat, mungesa e efektit të trajtimit konservativ.

Spinoskopiyi

Duke përdorur një trajtim minimalisht invazive e sëmundjeve kurrizore, disponueshmëria e mikrokamer ultra-kompakt angazhuar catheters, lazer, endoscopes dhe shumë mjete të tjera të teknologjisë së lartë për të minimizuar ndërhyrjen kirurgjikale dhe të bëjë operacion më të sigurt, më pak traumatike, më pak kohë. Metodat moderne - një nukleotomiya percutaneous endoskopike, mikroskopike nukleotomiya, laminektomiy mikroskopike, protezë intervertebral disk, thermocoagulation percutaneous, joints Cryotherapy intervertebral, stabilizimi intervertebral segment minimalisht invazive, Decompression mikroskopike e stenozë kurrizore kanalit.

Metoda dhe shtrirja e operacioneve do të varet nga mënyra e anestezi, dhe kohëzgjatja e qëndrimit në spital dhe rehabilitimin e mëvonshme, dhe kohën e aftësisë së kufizuar.

Vëllimi i trajtimit kirurgjik përcakton neurokirurgu: decompression laminektomiy, diskectomy - heqjen (heqje) strukturat, të marrë me qera rrënjë nervore, decompression laminektomiy kombinuar me stabilizimin operacionet fiksim mezhostystaya dinamik, sistemet stabilizuese përdorimit, microdiscectomy lazer, kirurgji endoskopike ...

Për trajtim minimalisht invazive neurosurgical të një hernie diskale dhe vrima stenozirovannyh në të gjitha nivelet e shpinë spinoskopiyi përdorur.

 

Mjet kirurgji endoscopic siguron lëvizjen e kontrollit në të gjitha drejtimet, duke siguruar një kënd kthesë 90 gradë, ofron qasje në disk L5-S1, brenda dhe vnediskovyy kontrollit, duke hequr herniation disk me një lazer apo pincë mekanike, të kryejnë decompression me hapjen stenozyrovannoho vrima - foramenoplastika.

Microdiscectomy (zakonisht L4-L5, L5-S1) kryhet në pozicionin e shtrirë në shpinë, nën anestezi intravenoze. Kaloni lëkurën prerë dhe aponeurosis sipër proceset spinous e L4-L5, Departamenti okolopozvonochnyh muskujt e harqe dhe proceseve spinous, lidhjet verdhë seksioni, zbulimin hernie, izolimi dhe rrënjë zhvendosje medially, autopsinë e rrethit fijor, duke hequr hernie zgjatje, Hemostaza, suturing shtresa indeve të buta, të imponojë fashë pa mikrobe. Kohëzgjatja e ndërhyrjes 20-60 minuta. Qëndruar në spital për 7 ditë. Rehabilitimi i mëtejshëm kryer neurologë.

Chrezkozhnaya decompression lazer kryhet nën anestezi lokale, operacioni i kohëzgjatje të shkurtër, dëmtimin e indeve dhe nervore praktikisht mbresë të jetë e mundur është praktikisht nuk formuar. Energjia e lazer "avullohet" Bërthama pulposus e diskut intervertebral çon në uljen dhe heqjen e ngjeshje të indet përreth tyre. Qëndrimi në spital 1-3 ditë.

Spiral nukleotomiya - kryhet nën anestezi lokale dhe kontrollin e X-ray, pa prerje e lëkurës. Në hernie diskale është futur gjilpërë e hollë uritur është futur në gjilpërë spyralevydnaya. Duke u kthyer ajo kap grimcat "ra" dhe t'i bëjë ata të përzënë, decompression është e nevojshme. Kohëzgjatja e trajtimit - 15 - 30 minuta. Indet përreth nuk është dëmtuar. Ndoshta procedurë pacient i jashtëm.

Sigurisht, zgjedhja e trajtimit është e rëndësishme diagnoza të sakta, klinika specialiteti, ajo është e pajisur me pajisje moderne dhe ekspertizën e specialistëve - neurosurgeons.

Diskectomy lazer endoskopike përdorur

Neurolog Doktor Kobzeva SV