Trajtimi i frakturave të rruazë C1


Rruazë qafës së mitrës parë - Atlanta - Formimi rrjet-kockave midis kockave zverku dhe rruaza të dytë të qafës së mitrës - kockat e kafkës ofron një lidhje (mbrapa) dhe shpinë, përkulje-zgjatues lëvizjet dhe përuleni rrotulluese dhe lateral aty. Rruazë I pari ka të trupit dhe proceseve nervore. Masë lateral Atlanta - dy kockave formë pykë-- janë bashkuar në një rrjet harqeve, përpara dhe prapa. Masat e para anësore të lidhura me lidhjen kryq të fuqishëm, i cili siguron stabilitet shtesë dhe pengon zhvendosjen e rrethit Atlanta përpara. Procesi i parë rruazë në formë të dhëmbëve të vënë në rruazë e dytë. Rreth dhëmb dhe është rotacioni Atlanta me një kafkë.


 Qafën e dobët muskulor rruaza madhësisë së vogël e bën atë të prekshme për lëndim. Trauma "Diver" - compression vertikale, "dëmtim i zverkut" dëmtim në aksidentet e trafikut rrugor që rezultojnë në dëmtime të rënda e rruaza të qafës së mitrës dhe palcës kurrizore deri në vdekje.

Ring thyerje C1 shpesh ndodhë kur tensioni axial, më shpesh e kombinuar me dëmtime të tjera të rruaza të qafës së mitrës në 50% të rasteve me thyerje të rruazë qafës së mitrës dytë - aks. Dëmtojë Atlanta - lidhja oktsipitalnoy mund të shkaktohet nga të mprehtë hedhur kokën mbrapa, duke rënë mbi kokën e tij. Kur i plotë ligament këputje - struktura kyçeve e shtyllës kurrizore - rezultat i vdekjes.

 

Paraqitja skematike e Jefferson thyerje në Atlanta.

Para thyerje e mëposhtme qafës së mitrës Rruazë:
1. hark prapa thyerje,
2. pasmë hark frakturë në kryqëzimin e masave anësore të atlasit,
3. ndara masa rruazë anësore në njërën anë,
4. ndara masa rruazë anësore nga njëra anë me një frakturë të thyerje hark pasmë të masës anësore,
5. ndara masa rruazë anësore nga njëra anë me një hark pasme thyer në anën e kundërt.
6. shpërthyese thyerje lloj thyerje Jefferson. Jefferson frakturë - një thyerje shpesh 4-2 thyerje të harkun pasmë të para dhe dy fraktura.

Në zhvillimin e qëndrueshmërisë luan një dëm-muskulor sistemin rol ligament. Thyerje e harkut pasmë në thelb e qëndrueshme, para mund të jetë e paqëndrueshme dhe e qëndrueshme.

Të gjitha viktimat me një lëndim qafë kërkon shtrimin në spital dhe kryerjen e X-ray, studime kompjuterike, nëse është e nevojshme, dhe tomography rezonancë magnetike, ekzaminimi i përgjithshëm klinik.

Trajtimet janë të ndryshme dhe varet nga diagnoza dhe gjendjen individuale të pacientit. Kur vendosjen Atlanto-oktsipitalnoy mundur përdorimin bashkim dhe fiksimi i brendshëm, strukturat titan forcuar rruazë, fiksimit, ndonjëherë - skeletnevytyahuvannya. Në thyerje të izoluara C1 pa thyer ndër-lidhjet e fiksimit të jetë e mundur të jashtëm me shkyçje - fiksimit të jashtëm ose kirurgjikale. Në fillim të Jefferson - fiksimit përdorur haloapparata ose zverku i qafës së mitrës-bashkim. Në rastin e lëndimit të palcës kurrizore decompression kërkon të palcës kurrizore dhe stabilizimit kurrizore. Kryerja Laminectomy. Kur operacioni duke përdorur anestezi të përgjithshme nganjëherë me premedication lokale. Zgjedhja është bërë anesteziolog në varësi të gjendjes së përgjithshme të pacientit dhe kompleksitetin e operacionit, kohëzgjatjes së saj. Mundësia e përdorimit të një operacioni endoskopik, përdorimi i qasjes pasme apo përparme të zgjidhen individualisht.

 
Kryesisht përdoret konservatore trajtim - duke tërhequr lak Hlissona, reposition, imobilizimi. Të gjitha të mësipërme - trajtime serioze dhe lëndimit të rëndë të aftë kërcënojnë jetën njerëzore - zgjedhjen e trajtimit - një mjek fatin. Task kirurgjia - decompression e strukturave neurovascular të shtyllës kurrizore; restaurimin e plotë të aksit të shtyllës kurrizore në tre prostran¬stve (3D); spondylosyndesis besueshme rruaza shtesë fiksimi.

Në periudhën e rehabilitimit është e rekomanduar që të veshin një llogore jakë e deri në gjashtë muaj në varësi nga shkalla e dëmtimit të Atlanta.

Kular Shangqiu

Në prani të komplikimeve neurologjike (sindromi mund të zhvillojë arterie vertebral, dështimi vertebrale-bazyllyarnoy) - Rehabilitimi i një neurolog.