Dhëmb plotësojë dëmtimit të dhëmbëve dhe kanalet rrënjë


Nëse prishjen e dhëmbëve është përhapur thellë në shtresën sipërfaqësore të smalt, sidomos në gjetjen e një defekt në grooves natyrore (fissurah) ose në mes të dhëmbëve, ajo ka indikacione për mbushje të dhëmbëve. Në kariesit të mesme dhe të thellë të plotësojë defekt është i detyrueshëm dhe kryhet me përdorimin e të ashtuquajturës substrate - izolim (për të mbrojtur shtresat më të thella të dentin) dhe terapeutik (kalciumit që përmban dhe ndihmon për rigjenerimin dentin).

Konsideroni se si pryshodyt plotësojë dëmtimit të dhëmbëve.

Cilat janë llojet e ndryshme të vulave sot? Cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e tyre?


"Svetootverzhdayemyye" vula

Tani një të ashtu-quajtur "svetootverzhdaemye" vula e fundit dhe shumë e famshme. Ata janë të quajtur kështu për shkak ndërpreu kur ekspozohet në dritë të një frekuencë të caktuar. Këto vula shumë përparësi mbi të tjera: së pari, ata janë shumë estetike (të padukshme), e cila është veçanërisht e rëndësishme në ndalimin grupin e dhëmbët e parë, dhe së dyti, ata kanë forcë të mirë dhe tkurrje të ulët. Përveç kësaj, ata janë shumë të përshtatshëm për të përdorur një dentisti si për të mundësuar atij që të kalojnë kohë të mjaftueshme për të formuar formën anatomike të dhëmbit.

Për një material të tillë nënshkrimin mjek mekanikisht (diamanti dhe pisha metalike) heq të gjitha indet e prekur nga kariesi.


 
Në dhimbje në përgatitjen e anestezi mundshme. Pastaj, pas trajtimit antiseptik, domosdoshmërisht vënë "substrate", qëllimi i të cilit - për të izoluar dhëmbin nga efektet e dëmshme të materialit mbushjes. Pastaj tërë zgavrën është trajtuar me acid të veçantë, pas së cilës shpëlarje, vënë "bondinhovoy" (ngjitës) e sistemit. Ajo e bën një aderimin e mirë (prilepaemost) vula të tilla.

  


  
Më tej, materiali mbushje është aplikuar në shtresa, çdo shtresë të veçantë dritat llambë lart.

 

Pas materiale mekanike soshlyfovky tepërt (kur mjeku ju pyet për të "nakusit" këto tepricat janë parë në të), është bluarje dhe lustrim të mbushje. Në një pllakë të mirë lëmuar vulën formuar shumë më ngadalë, dhe këtë - një premtim të vulave të gjata të jetës, përveç kësaj, edhe vulën e lëmuar praktikisht identike me indet.

 

I tërë procesi i përcaktimit të vulave të tilla, në varësi të kompleksitetit, merr 40-90 minuta.

Vula forcim kimike

Mbushjet po aq popullore dhe shërimin kimike. Ngurtësim ndodh nën ndikimin e reaksionit kimik mes të përfshira në përbërjen dhe katalizator paste e tij janë të përziera menjëherë para përdorimit. Forcim i materialit fillon brenda disa minutave dhe zgjat për ditë. Përndryshe, ata kanë të njëjtat përfitime si materiale të lehta - ata gjithashtu kanë një gamë të gjerë me ngjyra, e cila u mundëson atyre të zgjedhin ngjyrën e dhëmbit, shumë të fortë, të ketë tkurrje të ulët.

Vendosja e vulave të tilla gjithashtu fillon me anestezi (nëse është e nevojshme) dhe për të hequr inde të infektuar duke përdorur një stërvitje. Përpunimi i mëtejshëm është kryer deklaratë antiseptik me gojë dhe "substrate", e cila mbron dhëmb nga efektet e vulave kimike. Muret e acidit dëmtimit të dhëmbëve të përpunuara (njëjtë si në vulat formulimit), acid larë. Atëherë sa aplikohen "bondinhovoy" (ngjitëse) perberjes, material njëkohësisht mbushjen futet në kavitetin e përgatitur në formë formë anatomike e dhëmbit është tokë dhe të lëmuar.

   


   
Që në këtë rast nuk duhet të shpenzojnë ndriçim kohë e çdo shtresë të materialit, atëherë kohëzgjatja e procedurës është reduktuar në 20-30 minuta.

Rekomandimin e mjekut në këtë rast do të përmbahen nga përdorimi i ngjyrosur fort ushqime (panxhar, karrota, sodas, lëngje, etj) në mënyrë që ata mund të shtrembërojnë ngjyra e vulës.

Çimento

Lloji tjetër i vulave - çimento. Deri më sot, këto vula pak të njohura, sepse ata kanë disa disavantazhe. Ato nuk mund të marr ngjyra e dhëmbëve, ata janë duke kërkuar formimin e një mbushje zgavër mjek dhe mënyra e përgatitjes. Ata janë më pak të fortë dhe jeta e vogël e tyre. Por ata janë shumë të përballueshme dhe janë përdorur në disa raste, sidomos në Stomatologji pediatrik të ndaluar dhëmbët e qumështit. Në këtë grup ka një nëngrup i çimento jonomeresh xhami, të cilat duhet të ju tregojnë më shumë, kështu që është përdorur gjerësisht. Këto çimento përmbajnë një lloj të joneve fluoride që shkaktojnë aftësinë e tyre për të forcuar dhëmb. Përveç kësaj, ata janë rezistent ndaj lagështisë në formulimin që është gjithashtu shumë i përshtatshëm në praktikë pediatrik, ku është e pamundur të arrihet thatësi absolute.

Për prodhimin e vulave çimentos mjeku gjithashtu heq të gjitha karies shkatërruara dhëmb (nëse është e nevojshme nën anestezi), proceset zgavër antiseptik, atëherë zgavrën tharë plotësisht dhe kjo solli sasinë e kërkuar të çimentos. Atëherë teprica hiqet duke përdorur një stërvitje, sipërfaqja e vulës lëmuar.

Lustrim mbushjet çimento e pamundur, dhe kështu nënshkruan sipërfaqja është i përafërt, i cili është një faktor i favorshëm për "fërkimit" në pllakë të saj.

Në këtë mënyrë, koha e kaluar në vendosjen e vulën e çimentos është vetëm 10-20 minuta. Pas përcaktimit mjeku vulën do t'ju them që të përmbahen nga të hahet për 2 orë për të shmangur tendosje të tepruar në vulën e saj dhe shërimin përfundimtar.

Mbushje amalgami dhe plastike përdoren tani shumë rrallë për shkak të toksicitetit të lartë dhe neestetychnosti.

Plotësimi i kanalet rrënjë dhëmbi.

Nënshkrimi i kanalit rrënjë dhëmbi është e nevojshme kur një dhëmb kalon minber.

Plotësimi i kanalet rrënjë dhëmbi është që të plotësojë materialet sa fort të jetë e mundur për të mbushur kanaleve rrënjë dhëmbi, pasi që pas heqjes nervore ky kanal është bosh.

Metodat moderne të kanalit të mbushjes së dhëmbëve dhe materialeve të plotësojë të lejuar për të kryer këtë proces është mjaft i shpejtë dhe mjaft i pa dhimbje.

Rrënja e dhëmbit të vështirë për të trajtuar, pasi ajo është e vështirë për të inspektuar, dhe kjo është si vështirësitë që lidhen me kanalin mbushje. Është e rëndësishme për të përcaktuar gjatësinë e kanalit rrënjë, e cila përcaktohet duke përdorur X-ray. Gjëja përgjegjës është e duhur kanal rrënjë mbushje.

Për mbushjen kanal rrënjë në klinikat moderne dentare përdorur metodat e mëposhtme:

1. Nje metode per mbushjen e një ushqim paste.
2. Metoda e një gjilpërë (qendrore).
3. Plotësimi Canal Gutta-Percha.
    Metoda e kondensimit laterale.

    Metoda e nënshkrimit kimikisht zbutur Gutta-Percha.
    Warm Gutta-Percha compaction vertikale.
    Thermomechanical compaction Gutta-Percha.
    Gutta-Percha mbyllje kanali administrohen nëpërmjet shiringë.
    Metoda Input Gutta-Percha në një bartës (-hermafil)
4. Depoforez hidroksid bakrit-kalcium.

Mbushjet dhëmbit kanalet.

Paste bazuar në oksid zinku dhe Eugenol. Ata janë të dizajnuara për nënshkrimin e të gjitha grupet e dhëmbëve. Megjithatë, ata kanë Shushunja aftësinë nga kanal rrënjë dhe kanë efekt të nevrikosur në dhëmb.

Resorcinol - formalinë paste është përdorur gjerësisht në mbushje të dhëmbëve për dekada të tëra. Materiali ndryshon ngjyrën e dhëmbit.

Paste forfenan. Gjatë polimerizim në kanalin ajo ngrohet dhe emeton formaldehyde gaztë. Ai hyn në kanalet anësore dhe konverton slurry në një arsim pazgjidhshëm antiseptik. Makarona futur lehtësisht në kanal dhe ndërpreu brenda 24 orëve.

Paste endametozon. Ajo ka karakteristika të mira. Kjo nuk është zhytur në kanalin e dhëmbit nuk shkakton iritim në kanalin mbetet e pandryshuar. Ushqim pluhur ka dy ngjyra: rozë dhe portokalli dhe fildish. Dhëmb rozë dhe portokalli ndryshon ngjyrën.

Disavantazhet pronësi xhel çimento dhe mbushjet:

Kur ndalimin e një paste, pavarësisht nga rezultatet gjoja thjeshtësisë në krye është rregull, jo përjashtim. Shpërndarja e materialit në kanalin shpesh është i pabarabartë, ekziston mundësia e shtresës së ajrit. Disavantazhi i kësaj metode është fakti se makaronat mund të tkurret në mënyrë të konsiderueshme në vëllimin dhe disa makarona - të shpërndarë në kontakt me lëngun e indeve.

Për fat të keq, në klinikat ruse kanali më i zakonshëm rrënjë të plotësojë një paste.

Metoda një pin (qendror) kryesor.

Kjo metodë në disa manuale të quajtur "Metoda e standardizuar". Metoda të tilla përdor parimin e kombinuar paste root-kanal me një gjilpërë të vetme. Duhet të theksohet, megjithatë, se kjo duhet të prodhojë përgatitje kanal rrënjë me krijimin e formës apikal konik. Kanalet rrënjë mbushur me paste.

Pas prezantimi i kanalit ushqim pajisur Gutta Percha-pin është zhytur në një paste dhe ngadalë futur atë në kanalin derisa të ndalet. Me ritmin e ngadaltë të pin nuk duhet të shtyjë përpara dhe të shtyjë ngjitur në krye dhe në mënyrë të barabartë të shpërndajë atë në kanal, duke e detyruar tepricë në zgavrën e dhëmbit. Kur përdoret siç duhet, kjo metodë siguron të besueshme kanalet rrënjë nënshkrimin.

Gutta-Percha Metodat e kanalit mbushje duhet të preferuar. Megjithatë, në këtë fazë, me vështirësi të konsiderueshme financiare dhe për shkak të zakonit të madh të plotësojë një metodë paste, metodën e një pin mjeku mjaft të qasshme nga çdo institucion të dhëmbëve.

Pas mbushjes renthenokontrol kanal rrënjë e nevojshme, dhe vetëm pastaj të mbivendosur vulën.

Plotësimi kanal rrënjë Gutta-Percha

Kërkesat më të mëdha për mbushje materiale korrespondon Gutta-Percha metodë kanalit të mbushjes. Por si material mbushje Gutta-Percha është një pengesë serioze - paaftësia për të bllokohet mikroorganizmave.

Plotësimi Canal Gutta-Percha - side Metoda (lateral) kondensimi i ftohtë Gutta-Percha. Kondensimi anësore e këmbët të ftohtë Gutta-Percha me filler (sealant) konsiderohet si metoda më e besueshme për nënshkrimin e kanal rrënjë. Së bashku me këtë, ka indikacione se efektiviteti i vulës lateral është përcaktuar zellin pastrim kanal rrënjë. Është vërejtur se brenda 15 ditë pas ndalimit inflamacion pakësuar, dhe një vit më vonë ishte riparimin e indeve periodontale.

Në kryerjen e metodës anësore kondensimit të përfshijë hapat e mëposhtëm.

Fit pin qendror.
Tharje kanal.
Hyrje sealant.
Hyrje në pin kryesore kanal.
Zhvendosja e pin në murin e kanalit.
Prezantimi i këmbët shtesë, i shkrirë më parë sealant formuar në hapësirë.
Plotësimi kanalin kunjat Gutta-Percha me përsëritjen e asaj procedure.
Prerje tepërt Gutta-Percha në gojën e kanalit.
Kondensimi vertikal i Gutta-Percha në grykën e kanalit.
Plotësimi zgavrën.

Thermodrier

Thermodrier - Në këtë mënyrë dhëmbi kanal rrënjë Gutta-Percha nxehtë në një bartës plastike, e cila quhet sigurues. Kur ngrohja deri është Gutta-Percha dhe plastike pronat përmes këtij kanali është e mbyllur fort dhëmb. Mbyllur zvogëlon rrezikun e mikroorganizmave në kanal rrënjë. Ky sistem ka fituar popullaritetin e saj pas shfaqjes së mjeteve me të cilat u shfaq për të mekanikisht trajtuar kanalin e dhëmbëve.

Thermophiles procedurë kanal rrënjë në vijim: pin plastike me ngrohur Gutta-Percha futur ngadalë në kanal rrënjë dhe Gutta-Percha presion mbush gjithë degën anën dhe tubules. Nga rruga këtu dhe mori emrin e dytë të kësaj teknike - mbushje volumetrike, pasi kjo plombyruetsya Pasi të gjithë sistemin e rrënjë e dhëmbit.

Ngroh Gutta-Percha është shumë plastike dhe për këtë arsye mbyllur të përkryer jo vetëm kanalin kryesor të dhëmbëve, por pak tubules laterale, gunga në sipërfaqen e brendshme të kanalit të dhëmbit. Rezultati - Cilësia e njëkohshme e dhëmbit themelor dhe plotësues kanal nënshkrimin. Kjo lejon për nënshkrimin e lartë ngushtësi, e cila në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e një patogjene kanal rrënjë. Për më tepër, sistemi Thermodrier përfshin përdorimin e paste pak toksike nënshkrimin dhe në një masë më të vogël, por ajo mund të reduktojnë ndjeshëm intensitetin e dhimbjes në një dhëmb pas procedurës së kanalit mbushje. Përveç kësaj, kur duke përdorur sistemin Thermodrier reduktuar ndjeshëm kohën e trajtimit, i cili krijon rehati shtesë për pacientin.

Natyrisht, teknikë kërkon shpenzime të mëdha materiale, maja kërkuar endodontic e stërvitje, furrat veçanta për ngrohje Gutta-Percha, me cilësi të lartë instrumente të shtrenjta endodontic (shumë prej të cilave mund të përdoren vetëm disa herë). Pavarësisht nga ky sistem Thermodrier fituar popullaritet në stomatologji dhe është përdorur me sukses në vendin tonë sot.

Përparësitë kryesore të Thermodrier:

• sigurimin e lartë në krahasim me metodat e tjera të nënshkrimin ngushtësi;

• më pak rrezik nga proceset inflamatore pas nënshkrimit;
• pak toksicitetit te pacientit;
• Mungesa e reagimeve të dhimbshme pas procedurës rrënjë-kanali dhëmb;
• Shpejtësia e trajtimit

Metoda depoforeza

Kjo metodë është përdorur në mbushje të dhëmbëve me kanalet e thyer dhe të lakuar. Metoda depoforeza hidroksidit të bakrit dhe kalcium mund të ruani dhëmbët mjaft të këqija. Duke përdorur një instrument të veçantë në drogës kanal rrënjë injektuar. Depo formuar drogës. Ky kanal është sterilizimi, si hidroksid - kalciumi bakri ka veti të forta antibacterial.

Si vrojtimeve klinike, material ideal për kanalet rrënjë deri tani atje. Megjithatë mirë është Gutta-Percha, e cila është e inerte në indet përreth, thuajse nuk ka ndryshuar volumin, kanali obturyruet besueshme, lehtë për t'u përdorur.