Analiza e urinës Zimnitskiy


Studim osmorehuliruyuschey funksionit renal


Funksioni kryesor i veshkave - një pastrim, me edukate selektiv të gjakut shtesë për trupin dhe vonesa e kërkuar, e cila siguron mirëmbajtjen e qëndrueshmëri të gjakut. Testi më i thjeshtë funksional i bazuar në përcaktimin se aftësia e veshkave për të përqëndrohet dhe të holluar urinë.

Studimi është i bazuar në aftësinë e veshkave për të përqëndrohet në osmotike dhe holluar urinë. Këto procese varen funksionimin efikas të nephrons, të hemodinamikën përgjithshme që përcaktojnë rheology gjakut, rrjedhjen e gjakut, veshkave rregullimin neurohumoral dhe faktorë të tjerë. Shkelja e ndonjë lidhje të çon në një ndryshim në funksion renal.

Urinë për Zimnitskiy: përgatitja për ofrimin e analizave

Analiza e urinës Zimnitskiy përshkruara kur ekziston dyshimi se pacienti zhvillon dështimi i veshkave ose inflamacion veshkave.

Mblidhni urinën për analizë nga Zimnitskiy - nuk është një detyrë e lehtë. Kjo kërkon një ditë të tërë dhe gjashtë kanaçe. Çdo - për urinë emetuara nga çdo katër orë gjatë ditës. Kur urina është mbledhur në çdo pjesë dhe të përcaktojë shumën e pjesës. Këto llogaritje janë komplekse, por është e rëndësishme që numri i ndarë urinë në ditë, ishte më shumë "Natë" numri dhe proporcioni të gjitha pjesëve shkonin në një mënyrë të caktuar - 1010-1012.

Test Zimnitsky

Test Zimnitsky bazuar në një studim të dendësisë relative në pjesë të caktuara të urinës të lëshuara gjatë urinimit rastit gjatë ditës në një ritëm të caktuar. Studimet e kryera në mënyrë normale pa kufizim diete e lëngjeve.

Urina është mbledhur çdo tre orë gjatë ditës dhe të eksplorojnë shumën e tij, dendësi relative dhe sasinë e klorur natriumi dhe ure. Përmbajtja e klorur dhe ure është e vendosur ditën dhe natën pjesë të urinës. Shuma totale e urinës, nënvizoi gjatë ditës, 65-75% e dehur lëngshme.

Në një reagim normal veshkat janë gjykuar në kriteret e mëposhtme:

 • tepërt e prodhimin e përditshme urinës gjatë natës
 • Luhatjet e mëdha në numër dhe relative e dendësisë së urinës 1,004-1,032 në disa prej veprave të
 • dallimi në mes dendësi më të lartë dhe më të ulët relative, e cila nuk duhet të jetë më pak se 0007
 • mprehtë rrit urinë pas marrjes së lëngjeve
 • heqja e veshkat paktën 80% të lëngshme

Rreth patologji të tregojnë:

 • urinim monotoni
 • Tepërt Nata e prodhimit të përditshme urinës
 • amplitudë të vogël Dendësia relative (1,007- 1,009 -1.010 -1,012)
 •   polyuria
   
  Metodat bazuar në hulumtimet e spastrimit funksionin e veshkave (pastrimin), konsiderohet si më i besueshëm.

Gjatë pastrimit të veshkave do të thotë se numri i serumit (plazma) gjak (ml), e cila plotësisht i pastruar për njësi kohe nga disa substanca ekzogjene apo endogjene. Nuk janë si më poshtë lloje pastrimit:

 1. Pastrimin e filtrimit kur një substancë të lëshuar nga filtrimit dhe nuk është reabsorbed në tubthave. Një pastrimin e tillë kreatininës. Ajo përcakton sasinë e filtrimit glomerular.
 2. Pastrimin Ekskretsionnyy kur substanca lëshuar filtrimit dhe sekretim tuba pa reabsorption. Kjo përcakton sasinë e pastrimit me anë të veshkave ishte plazma. Kjo substancë është diodrast.
 3. Pastrimin Reabsorbtsiynu, ku substanca liruar filtruar dhe reabsorbed plotësisht në tubthave. Këto substanca janë glukozë, proteina. Pastrimi i tyre është e barabartë me 0. Në përqendrime të larta të substancave në pastrimin e gjakut përcakton kapacitetin maksimal për reabsorption tuba.
 4. Pastrimin e përzier aftësia vërejtur në substancë fyltruyuschehosya një reabsorption pjesshëm. Kjo pastrimin ka ure.

Substancat Pastrimi përcaktuar dallimin në mes të kësaj substance në urinë dhe plazma në 1 min. Llogarit pastrimin (c) të formulës:

 
C = (U x V): R
 
ku C - pastrimin e substancës në ml / min
U -kontsentratsiya i substancës në urinës në mg / ml
V - diuresis në ml / min
P - përqendrimi i substancës në plazmën në mg / ml

Pastrimi varet nga mosha, kështu që është e ndryshme në fëmijët dhe të rriturit, si dhe shkallën e dëmtimit të veshkave.
 
Më shpesh për të zbuluar mosfunksionim renale (glomeruli e kapaciteteve funksionale dhe tubthave), si dhe në diagnozën diferenciale të nefropati përdorur kreatininës dhe ure.

Rritja përqendrimet e gjakut të kreatininës dhe ure, mosfunksionim i njëkohshëm i veshkave - një shenjë dështim patognomonike veshkave, por përqendrimi i kreatininës në gjak rritet më herët se ure. Përcaktimi atë për të identifikuar disfunksioni renal më e rëndësishme.