Testi rutine


Indikacionet për testin tredmil
Contraindication
Përgatitja për procedurën
Metodat e provës tredmil
Shpjegimi i rezultateve
Ndërlikim

Muskujve të zemrës (myocardium) - muskujve më të fuqishme dhe të qëndrueshme në trupin e njeriut. Falë miokardi bërë rrjedhë e vazhdueshme e gjakut në të gjitha organet dhe indet dhe të sigurojë oksigjen dhe ushqyesve qelizat. Por qelizat miokardit gjithashtu kërkon oksigjen, që kryhet plotësisht funksionin e saj shtrëngohet. Për këtë rrjet ndërthur zemrës e enëve të gjakut që quhet koronare apo koronare. Nëse arteria është e clots bllokuar pjesërisht apo plotësisht ose pllakave aterosklerotike, ata bëhen të pakalueshme për gjak, dhe pastaj ekziston një mospërputhje në mes të rrjedhës së gjakut dhe kërkesës të miokardit oksigjenit. Kjo është veçanërisht e manifestuar gjatë ushtrimit kur ka një rritje të normës zemër (HR), dhe miokardi nevojë për më shumë oksigjen se sa në pjesën tjetër. Kjo situatë çon në zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës (CHD) dhe infarkt miokardi.


Në mënyrë tipike, këto sëmundje manifestohen klinikisht të ndritshme dhe me metoda tjera hulumtuese (EKG, monitorimin EKG, ehokardiografi). Por ndonjëherë sëmundje koronare arterie mund të jetë asimptomatike ose shfaqet asnjë simptom specifike. Në raste të tilla, mjeku mund të përshkruajnë një pacient për të mëtejshëm provë diagnoza tredmil.

Punë rutine - Kjo metodë e dobishme diagnostike bazuar në përdorimin e ushtrimit matur nën mbikëqyrje mjekësore (në këmbë në një punë rutine) për të rritur normën e zemrës, e cila përdoret për të vlerësuar reagimin ndaj rritjes së kërkesës miokardi oksigjen. Kështu, tredmil Testi zbulon praninë e sëmundjeve të caktuara të zemrës, si dhe për të konfirmuar ose të hedhur poshtë diagnozën në rastin e të dhënave për EKG veçantë apo simptomat klinike të mosmarrëveshjes EKG.

Pajisje për test tredmil

Në një metodë rutinë të hetimit, ka modifikime tredmil provë - tredmil me analizën e gazit (Vlerësimi i gjendjes funksionale të mushkërive në studimin e përqendrimit të oksigjenit dhe dioksidit të karbonit mbytje dhe tym), stresit - ehokardiografi (me ultratinguj i zemrës para dhe pas ushtrimit), testi me studimin Doppler (studimin e fluksit të gjakut në zemër para dhe pas ushtrimit).

Indikacionet për testin tredmil

1. Ekzaminimi i pacientëve nuk ankohen për kardio - sistemin e enëve të gjakut:

- personat mbi 40 vjet të angazhuar në profesione të rëndësishme shoqërore (shoferët e transportit publik, pilotët, pilotët, inxhinierë, etj), si dhe ata që janë përfshirë në sport,
- Burrat mbi 40 dhe gratë mbi 50 vjeç me një histori të dy apo më shumë faktorët e rrezikut për sëmundje të zemrës - diabet, hipertension, prania e vdekjes së papritur kardiake në të afërmve nën moshën gjashtëdhjetë vjeç, nivelet e rritura të kolesterolit dhe metabolizmit shoqërues lipidet, obeziteti, pirja e duhanit,

- Pacientët mbi 40 vjet para operacionit të planifikuar në gjinekologji, kirurgji të përgjithshme, urologjisë, onkologjisë dhe të tjerët kirurgjikale (nëse është e nevojshme)

2. Shqyrtimi i pacientëve me ankesat e zemrës;
- Diagnoza CHD, sqarim klasë funksionale (FC - kriter klasifikimi që lejon për të dalluar në mes të shkallës së manifestimit të dhënave klinike apo instrumentale në varësi të ushtrimit)
- vlerësimi i vazhdueshëm i terapi të drogës, apo trajtimi i kryer kardiak,

- Diagnostics "heshtur" ishemi miokardi (ishemi asimptomatike zbuluar në një elektrokardiogramë)
- Diagnoza e hipertensionit, aritmi kardiake (dridhje konvulsiv atriale, tachyarrhythmias atrial), mungesa e rrjedhës së gjakut në gjymtyrë të ulëta,
- Ekzaminimi i aftësisë së kufizuar në pacientët me sëmundje koronare të zemrës, ose pas infarktit të miokardit.

Kundërindikimet për kërkime

Pavarësisht nga lehtësinë e përdorimit, qasjes, sigurinë dhe diagnozë të saktë për pacientin, por ka contraindications për testin tredmil. Këto përfshijnë:

- vaskular patologji akute - infarkt akut të miokardit, pash, aneurysm aortic, thromboembolism sistemike (pulmonare, bryzzheechnoy, arteriet femurit), trombozë deje e ekstremiteteve të ulëta
- shtetet infektive dhe akute febrile,
- ethe akute reumatike, perikardit akute, miokardit akut,
- zemra kronik decompensated në - sëmundje të zemrës, dështimi rënda të zemrës, edemë pulmonare, arrhythmias komplekse,
- frymëmarrjes, ndihmon tretjen e ushqimit dhe sistemeve të endokrine në decompensated (astma, kesh, diabeti, etj)

- patologji akute kirurgjike (pancreatitis akute komplikuar ulçerë stomakut, etj).

Përgatitja për një pacient në provë

Pacienti mund të dërgohen për testim të tredmil departamentin e diagnostifikim funksionale e Poliklinika ose të profilit repart (kardiologjisë, kirurgjisë apo llogari tjetër kur shqyrtimi para se të planifikuar kirurgji). Directions kryer terapist, kardiolog ose mjek. Para testit pacienti duhet t'i nënshtrohet metodave të tjera diagnostike - EKG Holter, (e përditshme) monitorimi EKG, ultratinguj e zemrës.

Një ditë para testit për një pacient në konsultim me një mjek duhet të ndërpritet medikamente që ndikojnë në normën e zemrës dhe për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut koronare (Beta - blockers, nitroglycerin dhe analoge të saj). Ju duhet gjithashtu të eliminuar apo zvogëluar numrin e cigareve të pira dhe kufizojnë konsumin e kafe, pasi substancat që përmbajnë një ndikim të drejtpërdrejtë në Shkalla e incidencës dhe mund të shtrembërojnë rezultatet e testimit.

Për tre - kater orë përpara ekzaminimit pacienti është i lejuar për të marrë një mëngjes të lehta, por vetëm para ushqimit të hulumtimit më të mirë për të mos marrë. Regjimi i ujit të lejuara në vëllimin e zakonshme.

Si është tredmil provë

Siç është përmendur tashmë, pacienti është dërguar në tredmil testin në mënyrë rutinore me klinikë ose e lagjes profilin, në të cilën ai u shtrua në spital në kohën e studimit. Pas marrjes së rezultateve të një elektrokardiogramë, echocardiogram dhe inspektimit infermiere mjek kardiolog ose e sheh pacientin në metodat funksionale ndarjes. Pastaj ai ishte i ftuar në zyrë dhe i kërkoi që të shtrihem në shtrat për presionin e gjakut (BP) dhe regjistrimet EKG në pjesën tjetër (ushtrim). Për këtë pacient elektroda mbivendosur mbi gjoks duke përdorur suva dhe fikse në pranga aparat matës tensioni (pajisje për matjen e tensionit të gjakut) shpatullën.

Pas regjistrimit të të dhënave të pacientit kërkuar për të marrë një pozitë të rehatshme në punë rutine dhe të fillojnë të ecin në ritmin e tij të zakonshme. Ajo është vazhdimisht EKG dhe tensioni i gjakut mjeku monitor kompjuteri. Çdo tre minuta, duke ndryshuar kendin e punë rutine dhe përshpejton shkalla e lëvizjes, që është dosed rritje të aktivitetit fizik. Kjo vazhdon derisa pacienti fillon të ndjehen ndjesi të pakëndshme subjektive apo siklet (dhimbje koke, marramendje, gulçim karakteristikë e sëmundjes së arteries koronare presion dhimbje gjoksi ose dhimbje të tjera në zemër). Gjithashtu, studimi mund të ndalet në qoftë se ka pasur një rritje të konsiderueshme në presionin e gjakut, nuk ka pasur shenja të aritmia kardiake ose ishemi miokardi në EKG.

Pas presionit të gjakut kontroll shëtitje dhe EKG zgjat për rreth dhjetë minuta, pastaj mjeku interpreton rezultatet dhe do të lëshojë një opinion. Atëherë pacienti u shoqërua në zyrë ose në referimin nga klinika që ai mund të shkojnë në shtëpi në qoftë se ndjenja të kënaqshme në studim janë gjetur zhyzneuhrozhayuschyh shtete. Ora trajtimi është rreth dyzet minuta (të cilat 9-12 minuta të luajë direkt në aktivitet fizik), pa shkaktuar shumica e shkeljet e të qenit i rëndësishëm, pasi studimi vogël siklet me kërkesën e pacientit mund të ndërpritet.

Shpjegimi i rezultateve të testit

Si gjatë çdo ekzaminimit mjekësor, analiza e pavarur e rezultateve të testit është e papranueshme. Përfundimi lëshuar duhet domosdoshmërisht të vlerësojë mjek. Megjithatë, pacienti është e rëndësishme të dini se kryesor test qëllimi tredmil është për të përcaktuar nëse ai ka sëmundje koronare arterie apo sëmundjeve të tjera të zemrës dhe enëve të gjakut, si dhe për të përcaktuar pragun individuale e tolerancës (tolerancës) për aktivitet fizik, i cili luan një rol në taktikat e mëtejshme të trajtimit (për shembull, nëse një pacient duke pasur dhimbje ose EKG ndryshime në ushtrimin vogël, ajo duhet doobsledovat përdorur angiography koronare dhe për të përcaktuar mundësinë e trajtimit kirurgjik të sëmundjes së arteries koronare).

Le të analizojmë të dhënat. Në përfundim domosdoshmërisht tregojnë normën e rritet dhe shpejtësinë e duhur, niveli i ushtrimit tolerancës (TFN) - të lartë, të mesëm ose të ulët, ndryshimet në presionin e gjakut dhe EKG (norma e zemrës, duke rritur apo uljen (depresioni) segment ST, arrhythmias) dhe Ora përmes të cilit presionin e normalizuar të gjakut dhe shkalla e zemrës pas ndalimit testin.

Rezultatet e testimit janë të vlerësuar në se niveli aktual ishte submaximal (75% e maksimum), norma e zemrës (140-160 rrahje në minutë, në varësi të moshës dhe seksit). Nëse arrihet, dhe kështu pacienti nuk kanë dhimbje, gulçim, një rritje të konsiderueshme të presionit të gjakut, përçarje e zemrës, EKG regjistruar, dhe nuk ishemi miokardi, mostër konsiderohet negative, dmth të dhënat për diagnozën e kishte parashikuar.

Mostra është pozitive si në qoftë se pacienti ishin ankesat e dhimbje në zemër dhe / ose dëshmi objektive të ishemi miokardi në EKG.

Mostra është konsideruar e dyshimtë, Nëse pacienti është i shqetësuar jo tipike për ankesat ishemike dhe EKG u gjetën ndryshime diagnostikuese të rëndësishme.

Testi mund të jetë pak informacion kur studimi është ndërprerë me kërkesë të pacientit për shkak të rrethanave të tjera që nuk kanë të bëjnë me paraqitjen e ankesave të zemrës dhe enëve të gjakut.

Përveç këtyre rezultateve, konkluzioni, lloji i ngarkesës presionin e gjakut reagim - normotonicheskiy (presioni maksimal i gjakut rritet në 190/100 mm Hg), hipertonicheskkiy moderuar (PB brenda 190/100 - 210/100 mm Hg), hypertensive (presionin e gjakut më shumë se 210 / 100 mm Hg), hipotension (BP 140/80 - 150/90 mm Hg) simpatik - dobësi e përgjithshme (rritje graduale e tensionit të gjakut gjatë stresit, e ndjekur nga një rënie të mprehtë në kulmin e ngarkesës së tij ose në periudhën e parë të rimëkëmbjes minutë pas ecje ndërprerjes) .

A është komplikimet e mundshme gjatë testit?

Komplikimet gjatë tredmil testit të ndodhë në raste shumë të rralla. Këto përfshijnë - fikët (i dobët, rënia e një rënie të mprehtë në presionin e gjakut), goditje, infarkt akut të miokardit, dridhje ventricular, dridhje atrial dhe aritmi të tjera, vdekje e papritur kardiak, sulm astmatik në pacientët me astmë.

Parandalimi i komplikimeve është një rishikim i plotë i pacientit para kërkime për të identifikuar contraindications mundshme dhe mbikëqyrje të përforcuar mjekësore, kryerjen studim të gjendjes dhe të mirë-u inspektuar.