Phonocardiography


Gjatë punës zemra vazhdimisht pompa e gjakut nëpër trup, kryer nga kontraktimet ritmike të muskujve të zemrës dhe poperemennoy të mirë-krijuar të valvulës. Këto procese janë të shoqëruar nga tingujt që mund të dëgjohet duke bashkëngjitur veshin në gjoks ose një mjet të veçantë - mjeku phonendoscope. Nëse keni ndonjë sëmundje të zemrës është shoqëruar nga tingujt e parregullt - ngjyra të ndryshojë, zhurmat apo klikimeve. Për shembull, për çdo sëmundje të zemrës e karakterizuar nga një kombinim i fenomeneve të shëndosha.


Por jo gjithmonë vetëm duke përdorur phonendoscope paaftë për të dalluar mes zhurmës dhe sugjerojnë një diagnozë të veçantë. Atëherë mjeku mund të urdhërojë metodë shtesë e ekzaminimit të pacientit - phonocardiography.

Kjo metodë hulumtimi është bazuar në përforcim të shëndoshë që dalin në kuadër të strukturave të brendshme të zemrës, si dhe regjistrimin e tyre me vlerësimin e mëtejshëm të kurbë. Studimi në gjoks mëparshëm në gjashtë pikat më të mira të valvulave të dëgjuarit zemrës bashkangjitur mikrofona që konvertohet dridhjet e tingujve në elektrike. Sinjalet Tjetër phonocardiography janë të përpunuara dhe të regjistruara në formën e kthesa duke përdorur bojë në letër foto apo regjistrues. Për një më të rehatshme fenomene të shëndosha të krijoni vlerësim kryhet në të njëjtën kohë me regjistrimin e elektrokardiogramë.

Përparësitë e metodës përfshijnë sigurinë, disponueshmërinë, informative, jo-invazive, mundësinë e shqyrtimit të përsëritura. Komplikimet gjatë procedurës nuk zhvillohen.

Phonocardiography ende përdoren gjerësisht, por gradualisht u largua nga praktika klinike më rigoroz kërkimore - ehokardiografi (ultratinguj zemrës). Në vitet e fundit, nuk ka nevojë për të regjistruar dhe interpretuar ndryshime të shëndosha si ultratinguj zemra lejon të kujtoj, "shohin" zëvendës, por ajo do të jetë më e dobishme në aspektin diagnostik se "Dëgjo" shenja të tërthorta të njëjtën defekt.

Indikacionet për ekzaminim

Tregues kryesor për referim në një hulumtim mjek është në zhurmave dëgjimi shqyrtim apo tingujve jonormale, të cilat janë kryesisht në sëmundjet e lindura ose të fituara të zemrës:
- stenoza dhe / ose pamjaftueshmëria e mitral, trikuspidal, valvula aortes dhe valvulës pulmonare,
- atriale dhe defekte interventricular ndarëse, të hapur kanal arterial, stenozë kongjenitale të aortës dhe arteries pulmonare,
- reumatizmi me kardiak - sëmundje reumatike të zemrës, për të zbuluar sëmundje të zemrës në zhvillim.

Hulumtimi mund të shfaqet me ankesat e mëposhtme:
- shortness rënda fryma kur ecin, episode të frymarrje në pushim,
- ndjenja palpitations, aritmi në pushim ose gjatë tendosje,
- marramendje shpeshtë i shoqëruar nga humbja e vetëdijes (për shkak të rrjedhës së zvogëluar të gjakut në tru, të tilla si pamjaftueshmëri të aortës)
- dhimbje në zemër të llojeve të ndryshme, veçanërisht në të rinjtë.

Kundërindikimet phonocardiography

A të gjithë ju mund të kryejë një studim? Kundërindikimet për këtë metodë e diagnostikimit nuk ekziston, kështu që shpesh mund të kryejë të dy të rriturit dhe fëmijët. Hulumtimi mund të jetë e vështirë në rast të lëndimit të rëndë, djegiet gjoks, trashje theksuar dhe kushtet e tjera të ngjashme që komplikojnë rehatshëm mikrofon aftë për lëkurën e gjirit.

Shpjegimi i rezultateve

Çfarë mund të mësoni me anë të kësaj metode? Kur rezultatet e pranojnë disponueshmërinë analizuar mjeku tingull patologjike fenomene vendndodhjen saj amplitudë dhe fazat përputhen cikli kardiak mund të shkruaj pamje të plotë në lidhje me praninë e zemrës meta në pacient.

Në kurba grafike vibracioneve të shëndosha janë goditje, dhe më intensive të shëndoshë, më të larta dhe më e dendur përshkruar prek. Normalisht në fonokardyohramme regjistruar vetëm dy ngjyra - kardiake parë dhe të dytë që lind në sistollë (reduktimin) dhe diastole (relaksim) e muskulit të zemrës. Kur defektet janë formuar amplitudë të ndryshme foto dhe për të ndryshuar karakterin goditje në kurbë, që korrespondon me faza të ndryshme të ciklit kardiak. Për shembull, kur stenozë aortës është e regjistruar murmurisni systolic formë romb me mitrale stenozë - në rritje amplitudë ton presystolycheskyy parë dhe zhurma, valvula trikuspidal pamjaftueshmëri - fjongo systolic Zhurmat me amplitudë të ulët, me aortës pamjaftueshmëri -. Por shushurimë diastolik dhe kështu me radhë D.

Në zhurmave parregullt shoqëruese defekte të zemrës, duke shënuar funksionalitetin fonokardiohrammy mund të regjistroheni Tinguj (më së shpeshti ndodhin në fëmijët) dhe të zhurmës në lidhje anemi apo hipertensionit.

Pacientët duhet të mbahet mend se interpretimi i pavarur nga gjetjet nuk janë të pranueshme për shkak se rezultatet mund të duhet të vlerësojë një mjek të diagnostikës funksionale dhe mjek kardiolog -.