Daily monitorimi Holter EKG dhe presionin e gjakut


Dëshmi
Contraindication
Përgatitja dhe monitorimin e procesit të
Shpjegimi i rezultateve
Monitorimi Komplikimet

Në thelb të muskulit të zemrës është që mbante në impulset e saj elektrike që shkaktojnë tkurrje të qelizave të muskujve. Ky fenomen është studiuar dhe baza për regjistrimin e sëmundjeve të ndryshme të zemrës me një pajisje të quajtur electrocardiograph - aparat për regjistrimin e një elektrokardiogramë (EKG). Nëse ju keni një zemër proceset patologjike janë EKG ndryshimet karakteristike e sëmundjeve të caktuara (sëmundje të zemrës koronare, hipertension, etj).


Por jo gjithmonë foto të plotë të asaj se si një sëmundje të veçantë është në dispozicion vetëm gjatë EKG standarde, pasi ka fshehur (fshehur, "memec") format e sëmundjeve të zemrës, nuk manifestohen klinikisht dhe të regjistruara në një elektrokardiogramë mbi një sfond të aktivitetit fizik. Për diagnozën e sëmundjeve të formave EKG Ushtrimi i zbatueshëm (tredmil testi veloergometry) dhe EKG monitorimit nga Holter.

Monitorimi EKG - Kjo metodë e dobishme për diagnostikimin e sëmundjeve të sistemit kardiovaskular, bazuar në zbulimin e aktivitetit elektrik gjatë ditës, e cila ndodh në procesin e muskulit të zemrës (miokardit) dhe ndryshon në varësi të pranisë së sëmundjeve të caktuara të zemrës në një pacient.

Kjo metodë, e zhvilluar nga shkencëtari amerikan Holter, është si vijon - pacienti nga një mjek në elektroda gjoks janë instaluar që lexon informacion në lidhje me zemrën dhe i lidhur me një pajisje portative, në të cilën përpunimin e të dhënave dhe regjistrimin e tyre si kthesa grafike - electrocardiograms janë ruajtur në kujtesën. Nëse pacienti është aplikuar në të njëjtën kohë në pranga sup (pajisje të ngjashme konvencionale për matjen e presionit të gjakut - aparat matës tensioni), në këtë rast lejon për monitorimin e matjeve dinamike të presionit të gjakut ditës oshilometrike metodë (elektronike).

Në raste diagnostikuese paqarta hulumtim mund të zgjatet deri në shtatë ditë në qoftë se 24 orët e para nuk ka pasur Regjistrim ndryshime suksesshme patologjike në EKG, dhe simptomat e pacientit të vazhdojë të shqetësojë për të cilin qëllim dhe provim.

Pajisje për monitorim EKG Holter

EKG dhe presionin e gjakut nga Holter ka disa avantazhe mbi EKG standarde dhe sjelljes EKG me aktivitet fizik, që nga kohë një EKG kryer në qetësi dhe zgjat disa minuta, ju nuk mund gjithmonë të regjistrohen ose ishemi miokardi (pristupoobraznye) arrhythmias paroksizmal. Gjithashtu, metoda lejon EKG në një gjendje të veprimtaritë e zakonshme shtëpiake, nga të njohur për pacientët aktivitetit fizik, i cili është i rëndësishëm për korrigjimin e pacientëve në të cilën ka një përkeqësim i zemrës me aktivitet minimal. Përveç kësaj, kemi parasysh disponueshmërinë e metodës, lehtësinë e studimit, jo invazivitetin (nuk ka dëme në indet e trupit).

Indikacionet për kryerjen e monitorimit Holter

Kjo metodë hulumtimi është përdorur në rastet e mëposhtme:

1. Diagnoza e CHD (sëmundje koronare të zemrës)
- Prinzmetal angina pectoris (vasospastic)
- bezbolevaya ("memec") ishemi miokardi,
- angina e qëndrueshme dhe të paqëndrueshme,
- infarkt miokardi, veçanërisht formë bezbolevaya saj
- Gjendja pas kryerjes vdekjen e papritur kardiake
2. Diagnoza e hipertensionit
3. Diagnoza e arrhythmias zemrës
- Sindromi i sëmurë sinus,

- Sindromi Wolff - Parkinson - White (ERW - sindromi)
- zgjatur QT interval sindromi,
- dridhje atrial,
- AV - bllok, bllok sinoatrial,
- takikardi ventricular
4. defekte në zemër
- për të diagnostikuar aritmi, shoqëruar shpesh me defekte të fituara të zemrës, defekte veçanërisht mitrale valve
5. Inspektimi rutinë
- Personat që i nënshtrohen një operacioni në zemër dhe organe të tjera
- Pacientët me diabet (angiopatin diabetik - Patologjia e enëve të gjakut, duke përfshirë koronare)

6. Monitorimi i efektivitetit të trajtimit
- antiarrhythmic dhe antianginal (angina)
- në sëmundje të zemrës koronare të zemrës (stenting koronare arterie, koronare - kirurgji koronare të anashkalojë) dhe kur aritmi (radiofrekuencave, lazer larguarit - shkatërrimi i rrugëve të tjera në zemër, një instalim artificiale stimulues kardiak dhe monitorimin e funksionimin e saj efektiv)
- emërimin dhe vlerësimin e antihipertensive (presionit të gjakut uljen) droga.

Monitorimi Holter për mund të jetë për shfaqjen e simptomave tek një pacient;

- nën presion apo djegia dhimbje prapa gjoksit dhe zemër, me ose pa rrezatim (mu në shpatullën e majtë, krahun e majtë apo jo);
- dhimbje në pjesën e majtë të gjoksit të një natyre tjetër, me një lidhje të qartë me aktivitet fizik ose pa të;
- karakterizohet nga dhimbje në zemër gjatë natës (shpesh në peredrankovi) orë - tipike për angina Prinzmetal;
- ndjenja e mungesës së ajrit, episode të rënda frymarrje me kollë mbytës;
- ndërprerje periodike të zemrës, ndjenja fundosje e zemrës;
- marramendje të shpeshta dhe / ose marramendje.

Kundërindikimet për monitorimin e përditshëm

Aktualisht Kundërindikimet për studim nuk janë. Megjithatë, në disa pacientë, studimi nuk mund të jetë teknikisht e mundshme, të tilla si trauma të rënda e kraharorit, plagë ose djegur sipërfaqeve të mëdha të lëkurës së gjoksit, me një shkallë shumë të theksuar të trashje.

Përgatitja e pacientit për Holter EKG dhe monitorimin e presionit të gjakut

Për këtë studim, pacientët nuk duhet të përgatisin. Eva mund të hani dhe të lëngshme në shumat e zakonshme, në mëngjes para se procedura e lejuar mëngjes të lehta. Alkooli dhe kafe duhet të fshihet, si dhe uljen e numrit të cigareve të pira, për shkak se këto produkte mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në funksion të contractility dhe kryerjen e muskulit të zemrës.

Si është hulumtimi?

Pacienti mund t'i referohet procedurës si nga klinika, dhe me burg, në të cilin koha e studimit është shtruar në spital (Departamenti i kardiologjisë, endokrinologji, kirurgji, etj). Herët në mëngjes pacienti vjen në departamentin e diagnozës funksionale, ai u ftua për të shkuar në zyrën ku mjeku kryen konferencë mbi të ardhmen e kërkimit. Atëherë pacienti në lëkurë të murit të përparmë gjoks instaluar elektroda (5 - 7 varësisht nga modeli) duke përdorur etiketat e disponueshme që i ngjajnë suva konvencionale. Këto elektroda janë të lidhura me një pajisje të lëvizshëm që është veshur në të gjoksit ose në një rrip. Në rastin e bifunksionale studimit (dyfishtë) kur EKG monitoruar së bashku me PB, pacienti është aplikuar në shpatullën pranga, lidhur edhe me pajisjen. E gjithë procedura e instalimit zgjat jo më shumë se 10 minuta pa shkaktuar parehati.

Tjetra, pacienti është dhënë një ditar, ku pllaka të formuar në formën e nevojshme për të shënuar kohën dhe veprimet e ndërmarra në këtë kohë, dhe dhimbje apo ndjenjat e tjera të pakëndshme. Që pacienti duhet të rregullojmë një ditë çdo gjë që po ndodhte në atë - duke fjetur, duke ngrënë, duke ecur, ngarkesës fizike dhe psiko-emocionale e punës, periudhë tjetër. Detyrueshëm ilaçe kohë të caktuar, pasi kjo është e rëndësishme për mjekun në aspektin e ndikimit të një droge në funksionin kardiak. Gjatë studimit nuk mund të lahet ose dush, si pajisje të pavlefshme kontaktit dhe elektroda me ujë.

Një ditë (ose disa ditë, në varësi të recetë) pacienti kthehet në të njëjtën dhomë ku elektroda të vidkleyuye Doktor në gjoksin e tij, heq pranga dhe mbart pajisje portative lidhet me një kompjuter dhe të merr të gjitha informatat që tashmë analizuar nga pajisja . Mjeku vlerëson të dhënat dhe i jep konkluzionin se në mandatin e ardhshëm duhet të transferohen tek mjeku për trajtim rregullim të mëtejshëm nëse është e nevojshme.

Pas marrjes së rezultateve pacienti mund të shkojë në shtëpi (në qoftë se të dhënat nuk kanë zbuluar shkelje serioze të zemrës, duke kërkuar pranimin e menjëhershëm në spital), ose departamenti, i cili ishte dërguar për ekzaminim.

Shpjegim Rezultatet e përditshme e monitorimit

Well lexuar pacienti ka marrë një protokoll kërkimore? Përveç elektrokardiogramë dhe përshkrimet e tyre të shkurtër, në formë të shtypur një konkluzion deklaruar parametrat e mëposhtme:

- Lloji i monitorimit - EKG, presionin e gjakut, ose të dyja së bashku
- numri i përgjithshëm i normës së zemrës (HR) - është rreth një mijë ose më shumë në ditë
- sinus ose nesinusovyy (me dridhje atrial, vibrim atrial, për shembull) ritëm
- Shkalla maksimale dhe minimale të zemrës për një natë

- Norma mesatare e zemrës dhe lloji i saj (tahy-, ose njeri-bradysystole, që do të thotë përshpejtuar, palpitations normale apo të rralla, respektivisht)
- Karakteristikat e BNJ - një reagim ndaj stresit (normalisht duhet të jetë i përshtatshëm - rritje brenda vlerave të pranueshme), normë më të ulët të zemrës gjatë natës, ose nuk arrihet norma submaximal zemrës (75% e maksimale, kjo do të thotë arritjen e tolerancë të mirë të aktivitetit fizik, dështimi sugjeron shfaqjen e ishemi në ngarkesa të ulët)
- Niveli i tolerancës stërvitje - lartë, të mesëm ose të ulët

- përshkruan arrhythmias nëse ata janë gjetur, të tilla si ventrikular ose rreh supraventikulare, i vetëm, çift apo grup, treguar shkund takikardi nëse atje
- përshkruan ndryshimet në perfuzionit të miokardit, të tilla si pengimi i repolarization apo episode të rimëkëmbjes apo depresionit (ulje) segment ST - shenjat e ishemi miokardi, në kohë lindin nga ose aktivitet të lidhura, ose shoqërohet me dhimbje, gulçim ose simptoma të tjera subjektive .

A është komplikimet e mundshme gjatë monitorimit?

Nuk ka procedurë hetimi është plotësisht i sigurt për pacientin, sepse paraqiten komplikime.