Angiografi


Çfarë është angiografi?


Angiografi - Kjo metodë e hetimit të enëve të gjakut duke përdorur X-rrezeve. Kjo metodë mund të zbulojë ngushtim të enëve të gjakut (si rezultat i mbyllje, trombo ose pllakë aterosklerotike), zgjerimin e tyre në aneurysm, dhe keqformime të ndryshme (kurs ose king mbret dredha-dredha, hemangiomas) në pothuajse të gjitha pishina vaskulare në trup (zemrën , truri, bark, e sipërme dhe gjymtyrë të ulët). Në qoftë se hulumtimi është kryer arteriet, ajo është quajtur arteriography, nëse hetohen venë, ajo quhet venography.

Për imazhe nga x-rrezet substancë renhenokontrastnoe është futur përmes një tubi të veçantë fleksibël, i quajtur një kateter, është futur në arterie ose venë në disa pika. Zakonisht kateteri është futur në arterie femurit ose venë në ijë, por nganjëherë hulumtimi mund të bëhet dhe përmes qasjes në arterie ulnar dhe venë, dhe më pak përmes qasjes vende të tjera. Kontrasti futur shpërndarë në anije dhe pastaj lejon X-rrezet për të kujtoj anijeve. Kontrasti excreted mesme nga veshkat.

Performance studim angiografike mund të rekomandohet për ju në rastet e mëposhtme:

1) lezione aterosklerotike të aortës dhe degët e saj kryesore të periferike, arteriet koronare.

2) Zgjerimi i arterieve, të quajtur aneurysms.

3) Humbjet arteriet renale.

4) Sëmundja e aortës dhe degëve të saj.

5) keqformimeve të arteriale dhe anijeve deje.

6) trombozë thellë venë, ose clots gjakut në arterie pulmonar, quhet emboli pulmonare.

Si për t'u përgatitur për studimin?

Para se të kryejë angiografi gjithmonë duhet të bëhet e gjakut komplet dhe përcaktimin e parametrave të koagulimit dhe testet biokimike të gjakut për të vlerësuar funksionin e veshkave. Varësisht nga rezultatet e studimeve që do të jepen udhëzime në veçanti mund të anulohet përkohësisht aspirinë apo medikamente të tjera që zvogëlojnë koagulimit të gjakut, siç thoni cilat barna ju duhet të vazhdojë. Zakonisht 6 orë para angiografi nuk është e rekomanduar për të pirë ose diçka për të ngrënë. Por në varësi të comorbidity, të tilla si sëmundje të veshkave, ju mund të rekomandohet për të përdorur më shumë të lëngshme ose të vena futur një numër të lëngshme dhe janë ilaçe të veçanta. Nëse ju keni një tendencë për të zhvilluar reaksione alergjike dhe në komponente të veçantë të kundërt, jod, pastaj në mënyrë që të zvogëlojë rrezikun e reaksion alergjik ju gjithashtu mund të jepen ilaçe të përshtatshme. Pas kirurg vaskular studimi ju rekomandon trajtim më të përshtatshme për ju.

Çfarë komplikime mund të lindin gjatë angiography?

Shkelja e koagulimit të gjakut, dështimi i veshkave, trashje dhe mosha të avancuara janë të shoqëruara me një rritje të rrezikut të komplikimeve gjatë dhe pas angiography. Ka një rrezik të lartë të reaksioneve alergjike në kontrast ngjyrë. Të rritur sasinë e lëngjeve administrohet para dhe pas angiografi mund të rezultojë në progresion e dështimit të zemrës në pacientët me funksion të reduktuar miokardi kontraktil (infarkt në zemër congestive).

Çfarë është Angiografia në kohën e duhur?

Hulumtimet e kryera në një dhomë të pajisur posaçërisht me X-ray. Mjeku zgjedh vendin që do të administrohet përmes një kateteri për angiography. Zakonisht Angiografia është kryer përmes një qasje inguinale në arterie femurit dhe venë. Nga kateteri Lëkura juaj do të përpunohen zgjidhje antiseptik për të zvogëluar rrezikun e infeksionit. Pastaj mbajti anestezi lokale (intramuskulare anestetik Hyrje dhe subcutaneously në anije faqe shpuese), dhe pastaj të kryer një birë anije gjilpërë kateter të veçantë është kryer pas në një enë dhe pastaj prezanton sende të veçantë renthenokontrastnoe. Lëvizja është e kontrolluar nga kateteri në monitor gjatë flyuoroskopyy.

Kur kateteri arrin pishinë dëshiruar vaskulare, pastaj hyri në substancë rentehnokontrastnoe, përmes të cilit me anë të X-rrezeve, ne mund të merrni imazhin në ekranin e kompjuterit. Ndërsa hyjnë në kontrast ju mund të ndjehen të ngrohjes si shpërndarjen agjent kontrast në sistemin e qarkullimit të gjakut. Gjatë studimit mjeku mund t'ju kërkojë të mbajë frymën tuaj për 5-15 sekonda. Në të njëjtën kohë, gjatë studimit duhet të shtrihen në heshtje, si lëvizja e papritur mund të shtrembërojnë marrë nga X-ray imazhin.

Në fund të studimit, kateteri është hequr dhe 10-20 minuta e nevojshme për të vendosur anije të forta birë compression për të ndaluar gjakderdhje.

Angiografia zakonisht zgjat rreth një orë. Studimi për shkon gjatë gjatë angioplasty dhe stenting.

Çfarë ju duhet të bëni pas angiography?

Pas 6 orë e kërkimit ju do të jetë nën mbikëqyrjen e personelit mjekësor. Kështu që ju duhet të jetë në këtë pozicion (me gjymtyrë të drejtë) për të minimizuar rrezikun e gjakderdhjes nga enët faqen birë. Pas gjakderdhja është ndalur dhe në normat normale të funksioneve vitale Mjeku juaj do të ju lejojnë të merrni deri. Pas lëshimit nga spitali, e cila është zakonisht të nesërmen në shtëpi, ju mund të hani ushqim normale, por ne duhet të marrë mjaft e lëngjeve brenda 1-2 ditëve. Në të njëjtën kohë, funksioni renal të dëmtuar është e rekomanduar që ju përdorni më shumë të lëngshme. Pas Angiogram ju duhet të shmangin aktivitet të rëndë fizik, duke përfshirë makinë, ecin shumë. Nga aktivitet normal fizik ju mund të ktheheni brenda 1-2 ditëve.

Çfarë ndodhin komplikime pas angiography?

Komplikimet pas angiografi mund të përfshijnë: gjakderdhje, dhimbje, ënjtje në kateteri injeksion. Ftohje blu në fytyrë dhe gjymtyrë mund të jetë një shenjë e gjakderdhje apo trombozë punktirovat anije. Hematoma (blanë) në faqen shpuese anije - një të përbashkët, por duke rritur madhësinë e saj mund të tregojë gjakderdhje të vazhdueshme. Ndonjëherë gjatë angiografi mosfunksionim mundur veshkave dhe përparimin e dështimit të veshkave, veçanërisht në qoftë se pacienti tashmë ka sëmundje të veshkave. Reaksione alergjike gjithashtu e mundur për agjentin kontrast. Ne nuk duhet të harrojmë që mund të rrisë dështim të zemrës, manifestuar nga gulçim. Përveç kësaj, gjatë angiografi mundur dëmtim të enëve të gjakut, goditje dhe infarkt miokardi, dhe arrhythmias kardiake.