Studim faktor reumatoid


Faktor rheumatoid (RF, faktor reumatoid, RF) - një provë që është shpesh rëndësishëm në diagnozën e artritit reumatoid dhe sëmundje të tjera reumatike.

Faktor reumatoid eshte nje antitrup që reagojnë me antitrupat e tij. Faktor reumatoid është e vendosur zakonisht në gjak. Në të lartë titer faktor më reumatoid zbuluar në artriti reumatoid, sindromi Sjogren. Ajo gjithashtu mund të ndodhë në sëmundje të tjera autoimune (scleroderma, dermatomyozyte, eritematoz sistemik lupus), sëmundje të caktuara të gjakut (Waldenstrom macroglobulinemia), sëmundjet infektive (sifilizi, tuberkulozi, Endokarditi subakut bakterial, hepatiti, malaria, mononukleoza infektive), sarkoidosis. Për më tepër, vlera e tij (titri) është zakonisht më e ulët se në artrit reumatoid.


Vini re se faktori reumatoid mund të zbulohen në shumë shumë sëmundjeve. Zbulimi i saj nuk është gjithmonë tregojnë praninë e artritit reumatoid, si dhe sëmundjet reumatike. Për më tepër, zbulimin e faktorit reumatoid nuk është në vetvete tregon praninë e sëmundjes (sidomos në një sasi të vogël dhe / ose të moshuar). Në interpretimin e rezultateve duhet të marrë parasysh pamjen klinike dhe ekzaminimin tjera.

 Çfarë është faktor reumatoid (RF faktor, Rheumatoid, RF)?

Këto proteina autoantibodies të veçanta me të Ig G (IgG). Në artritit reumatoid dhe sëmundje të tjera autoimune, nuk është një gjendje në të cilën sistemi imunitar bën strukturat e saj si trup i huaj dhe fillon prodhimin autoantibodies, i projektuar për të eliminuar të indeve të vet si arsim të huaj. Në autoantibodies artritit reumatoid është faktor aq reumatoid, përpara të tyre në Ig trupit G, e cila ndryshoi gjendjen e tij nën ndikimin e viruseve apo ndikimet tjera negative. Vlerat e ulëta të ka pak vlerë diagnostike. Fëmijët me artriti reumatoid juvenil Rusi shpesh negative. Në pacientët e moshuar Nivele të larta të faktorit reumatoid mund të përcaktohet pa manifestimet klinike të artritit reumatoid. Për shkak se vlera e ngritur reumatoid faktor duhet të konfirmohet nga laboratori tjetër dhe të dhënave klinike.

Indikacionet e analizës së faktorit reumatoid:

 •   artrit reumatoid (proces përcaktimi i aktivitetit, monitorimi dhe trajtimi i sëmundjeve moti);
 •   sëmundje të tjera autoimune;
 •   semundjet inflamatore kronike.

Përgatitja për të studiuar: Grumbullimi i gjakut kryhet në një stomak bosh; përjashtojnë pirjen e duhanit.
Kohëzgjatja: 1 ditë.

Kur vlera e rritur?

 •   Rheumatoid arthritis.
 •   Syndrome Sjogren.
 •   Skleroderma.
 •   Dermatomyozyt.
 •   Sëmundje Waldenstrom (macroglobulinemia).
 •   Sarkoidosis.
 •   Lupus erythematosus sistemike.
 •   Sëmundje kronike inflamatore: sifilizi, tuberkulozi, Endokarditi subakut bakterial, hepatiti kronik aktiv, malaries, mononukleoza infektive (zakonisht titri faktor reumatoid më e ulët se në artrit reumatoid).