Studim mbi faktor antinuclear


Faktori Antinuclear (Antitrupa Antinuclear, antitrupat antinuclear, ANF, antitrupa antinuclear, ANA) - një nga testet më të zakonshme të përdorura në diagnostikimin e sëmundjeve autoimune.

 

Faktor Antinuclear është një familje e antitrupave që lidhen tek acidet nukleike dhe proteinat të lidhura. Këto substanca janë kryesisht në bërthamën e qelizave, dhe kështu që ky test është quajtur "anti-bërthamore" (Bërthamë - bërthamë). Përshkruara më shumë se 100 lloje të këtyre antitrupave të drejtuara kundër acidet nukleike, histonet, proteina, komponentët membrana bërthamore splaysosom, rybonukleproteinu, proteina nucleolar, proteina centromere. Test për praninë e faktor antinuclear themel diagnostikimin e sëmundjeve autoimune dhe është testi më së shpeshti të përshkruara këtë drejtim. Faktor Antinuclear gjendet në shumicën e pacientëve me sëmundje të shpërndara lidhës indeve. Ndonjëherë faktor antinuclear të gjeni edhe në infektive, sëmundjet inflamatore dhe kancerit. Ndonjëherë provimin për vlerësimin e aktivitetit të sëmundjes dhe trajtimit efikasitetin përsëritet.


 

Vini re se rezultatet e përcaktimit të antitrupave antinuclear marra në laboratorë të ndryshëm mund të ndryshojnë për shkak të dallimeve në metodat e aplikuara dhe antigjenet e përdorura.

 

Zbulimi i faktorit antinuclear nuk është në vetvete tregon praninë e sëmundjes. Në interpretimin e rezultateve duhet të marrë parasysh pamjen klinike dhe ekzaminimin tjera.