Test me dexamethasone


Test me dexamethasone (ose prednisolone) është përdorur për të përcaktuar zanafillën e hyperandrogenism dhe diagnozën diferenciale e hyperplasia tumoret Hormonalnoaktivnye lëvore veshkave dhe gjëndra veshkave, si dhe për diagnozën diferenciale e tumoreve hypercorticism shkak të hypothalamic-hipofizë rajon (sëmundje Cushing) dhe origjinës veshkave ( sindromi Cushing). Një test rekomandohet të ngritur urinar 17-KS dhe 17-ACS (ose në përqendrim të lartë 11-ACS në gjak).


Mostra është e bazuar në veprimin hlyukokortykoydnoho frenimit të drogës në sekretimit të corticotropin, treguar hormonoobrazovaniya rënie në korteksin e gjëndra veshkave. Qelizat Hormonoprodutsiruyuschie e korteksin e veshkave gjëndra janë të kontrolluara kortykotropyna ndërsa qelizat e tumorit hormonoproduktsiya pavarur i funksionit hipofizës.

Mostra është të emërojë dexamethasone 2 mg / ditë (4 pritje) për 2-3 ditë apo prednisolon 20 mg (4 doza) për 5 ditë (provë të shkurtër). Më pak përdorin një provë të madhe, e cila konsiston në emërimin e 8 dexamethasone mg (4 doza). Para dhe pas testet vendosur sekretim prej 17 KS, 17 ose ACS 11 nivele SHDSH mbajtjes. Zvogëlimi i këtyre parametrave me 50% ose më shumë (testi pozitiv) tregon hyperplasia e lëvore të veshkave gjëndra, nuk ka ndryshim (mostër negative) - ënjtje e lëvore e gjëndra veshkave.

Në sëmundjen e Cushing, këto teste janë pozitive, si veshkave gjëndra mbajë ndjeshmëri të reduktimin corticotropin, dhe sindromi i Cushing - negativ.

 Për të sqaruar zanafillën e hyperandrogenism mbajtur testi me dexamethasone si vijon:

Pacienti është caktuar dexamethasone 0,5 mg çdo 6 orë për 2 ditë. 2 ditë para testit dhe në ditën e 2 të drogës janë mbledhur urinë e përditshme për përcaktimin e 17-KS-S ose DEA.

Një mostër pozitiv studiuar treguesit e rënie më shumë se 50%, duke treguar se çrregullimet funksionale të lëvore veshkave.

Në mostër negative, gjegjësisht një rënie prej 17 CS dhe DEA-C pak se 25-50%, diagnostikuar gjenezën e tumorit të hyperandrogenism.