Testi i corticotropin


Një mostër e corticotropin përdoret për të diagnostikuar mosfunksionim të lëvore veshkave në të ulët apo normale urinar 17-KS dhe 17-SHDSH me normale ose përmbajtjen e glukokortikoideve në gjak. Një test i bazuar në faktin se futja e corticotropin stimulon sekretimin e kortikosteroidet lëvore veshkave, përcaktohet duke rritur urinar 17-KS dhe 17-ACS, si dhe rritjen e përmbajtjes së glukokortikoideve në gjak.

Mostra përbëhet nga 40 IU corticotropin intramuskular për 2 ditë. Para testit, pas 1 dhe 2 ditë pas administrimit të studimit corticotropin përsëritur funksion të lëvore të gjëndra veshkave. Nëse në ditën e parë pas administrimit të corticotropin nxjerrje e 17 KS dhe 17-SHDSH rrit rreth 2 herë, dhe ditën tjetër ai është një rritje të mëtejshme, mostra e vlerësuar si pozitive, duke treguar se gjenezën e hipofizës patologji. Në mungesë të ndryshimeve të konsiderohet testi negativ (lezioni parësor i gjëndra veshkave). Gjithashtu, të vlerësohen rezervon të lëvore të veshkave gjëndra se në qoftë se përmbajtja e 17-SHDSH rritur më pak se 2 herë, pra, rezervat janë të pamjaftueshme.