Pertubatsiyi Tubat fallopiane


Pertubatsiyi (. Lat personave nga + Anat Tuba [uterina] tub mitrës, defekt sinonim tubat fallopiane.) - Studimi metodë të qenët i qartë Tubali nga hyrja e tyre me anë të mitrës dioksidit të karbonit, ajrit ose oksigjenit. Përdorur kryesisht për të identifikuar shkaqet e infertilitetit.

Kundërindikimet për pertubatsiyi janë:

Procesi i përgjithshëm ose lokal infektive;
III-IV shkalla e pastërtisë së vaginës;
gjakderdhje nga kanali i qafës së mitrës;
rritur shkallën e sedimentimit të eritrociteve dhe për të rritur numrin e leukociteve në gjak.


Pertubatsiyi nuk rekomandohet më herët se 2 muaj pas baltë dhe 4 muaj pas inflamacionit akut në organet gjenitale.

Para se të eksploruar pertubatsiyi vaginë përmbajtjes (shtupë) transmeton bymanualnoe (vaginale-bryushnostenochnoe) studim, një përmbledhje e vaginës dhe mitrës duke përdorur pasqyra vaginale.

Pertubatsiyi kryer sanitare ambulatoriale (në klinikën antenatale apo poliklinikës) në fazën e parë të ciklit menstrual, kështu që kjo periudhë e mukozën e mitrës dhe tubat fallopiane hollë dhe nuk e pengon kalimin e gazit. Përveç kësaj, rreziku për të marrë gazit të rrjetit të enëve të gjakut të mitrës dhe të tubave fallopiane gjatë kësaj periudhe pak. Për përdorim pertubatsiyi më të mirë të dioksidit të karbonit, të dhënë prona e tij me shpejtësi të shpërndarë në gjak.

Gruaja është në karrige gjinekologjik në pozitë për operacionet vaginale. Qafën e mitrës të zbulojë nëpërmjet pasqyra vaginale dhe fiksuar pas pincë duhura trajtimit plumb, pastaj injektohen në mitër tip të veçantë ose pipëz Shultts në mënyrë që të fort afër kanalit të qafës së mitrës (nuk hetim në mitër para se të procedurës për të shmangur dëmtimin dhe marrjen e gazit në enë ). Gaz është injektuar në mitrës gradualisht nën presionin e 200 mm Hg. Art. (Teprica e këtij niveli mund të shkaktojë thyerje të rënda mitrës).

Për vlerësimin e qenët i qartë Tubali duhet të marrë parasysh rezultatet e dëgjim bark dhe një ndjenjë e grave gjatë pertubatsiyi. Kur një gaz me mitrës ashpër në dëgjim bark përcaktuar tingujt karakteristike e borisë. Simptoma subjektive hyrje e gazit në zgavrën e barkut është frenykus-simptomë - dhimbje në rajonin e duhur supraclavicular për shkak të stimulimit të phrenic mbaresa nervore gazit. Në qoftë se ju shkelin të qenët i qartë tubave ka dhimbje në bark të ulët.

Të pertubatsiyi më informative në të cilat duke përdorur pajisje të posaçme me shkrim regjistruar luhatjet në presionin e gazit në sistemin, duke reflektuar pėrshkueshmėrisė dhe shtrëngohet veprimtarinë e tubave të mitrës - kimohraficheskuyu pertubatsiyi. Të dhënat jepen kimohraficheskuyu identifikuar një numër të opcioneve për statusin Tubali:

Tubat fallopiane kalimit të lirë: presioni në të cilin gazi fillon të rrjedhë në zgavrën e barkut (presion maksimal) ende 60-90 mm Hg. Art .: lëvizshmëri e tubave fallopiane është i mirë; Whenauscultation zhurma tub është definuar në të dy anët e zgavrën e barkut; frenykus-simptomë duket pas hyrjes 70-100 ml të gazit në qoftë se pacienti mori një pozicion vertikal.

Vrull e tubave fallopiane, presioni i gazit mbetet në numrat e njëjtë (100-140 mm Hg Artit..) Për një kohë të gjatë, një rënie të mprehtë në shënimin e tij pas futjes së antispasmodics; peristaltikės e tubave fallopiane dhe frenykus-simptomë të shfaqet pas rënies presionin e gazit.
Tubat fallopiane ngathtësi: gazi lehtë të depërtojnë në zgavrën e barkut, nën presionin e saj maksimal se normale, (rreth 40 mm Hg Art..) peristaltikės ngadaltë i tubave fallopiane; frenykus-simptomë duket shpejt dhe mirë e shprehur.
Pėrshkueshmėrisė e vështirë (stenozë) e tubave fallopiane, tensioni i lartë maksimale (.. 160-180 mm Hg Art) është reduktuar gradualisht, por presioni minimale në të cilën tub është mbajtur pėrshkueshmėrisė mbetet i lartë (mbi 100 mm Hg Art..); peristaltikės e tubave fallopiane nuk definuara pothuajse; frenykus-simptomë butë.

Pengimi i tubave fallopiane, presioni i gazit është vazhdimisht në rritje, duke arritur në 160-200 mm Hg. c .; mungon Tubali peristaltikės; Whenauscultation shëndoshë fryhet barku nuk është e përcaktuar; në pertubatsiyi ka dhimbje në bark të ulët, frenykus negative-simptomë.
Informatat veçanërisht e vlefshme për gjendjen e tubave fallopiane mund të merret duke krahasuar kimohraficheskoypertubatsii rezultatet dhe metrosalpingography.

Pas grua pertubatsiyi duhet të jetë nën mbikëqyrjen e personelit mjekësor për 1-2 orë.

Komplikimet (inflamacion akut në organet e legenit, këputje e tubave fallopiane, emboli ajri) janë të rralla në mosrespektimin dhe shkeljen e kushteve provedeniyapertubatsii teknologjinë e saj.