Përcaktoni nivelin e testosteronit


Testosterone (T) - një hormon steroid me një peshë molekulare prej 288,4. Prodhuar nga lëvore veshkave dhe vezoreve ne nje raport prej 1: 1 ne nje sasi prej rreth 1 mg / ditë. Rreth 97-99% të hormonit qarkullon në gjak shoqëruar me beta-globulin dhe formën globulin testosterone-svyazshayuschim. Në mëlçi, ndodh inactivation e T dhe transformimin e saj në një 17-COP.

Androgjene në trup femëror janë substrate për formimin e estrogjenit, si dhe të stimulojnë predovulyatornom LH rritje.

Së bashku me TC vezoret formë Δ4-androstenedione (Δ 4-ASK) -androhen, e cila i referohet COP-17 dhe prodhuar të njëjtin lëvore veshkave. Ajo karakterizohet nga ritmin circadian e sekretimit me një maksimum në mëngjes. Dinamika e ciklit menstrual maksimum vërejtur në periudhën e ovulimit. Në indeve periferike hormon është konvertuar në androgens (T dhe 5α-dihidro-T). Niveli Δ4-ASK rritur në hyperkortytsyzme virilnogo sindrom, sindromi sclerogangliac ovarian.


Me një përmbajtje të ulët në gjak dhe fluide folikulare androgens rritje proces aromatizues dhe arsimit estrogjenit në të lartë - atresia shkaktuar të gjëndër. Rritja e numrit të tyre në gjak kur hyperplasia nga gjëndra veshkave dhe tumoret hormon-aktive në gratë shkakton formimin e karakteristikave dytësore seksuale mashkullore (virilism).

Për të vlerësuar efektin e androgen periferike është përcaktimi i domosdoshëm në gjak 5α-dihidrotestostsrona (5α-dihidro- T). Kjo është e formuar në indeve periferike target androgjenit te Tc nën ndikimin e 5α reductase dhe stimulon formimin e flokëve në femra. Përkufizimi i saj është i domosdoshëm për diagnozën e mungesës kongjenitale 5α-reductase.

Më parë e përdorur gjerësisht analizat biokimike të gjakut dhe nxjerrje e përgjithshëm androgen - 17-ketosteroids (17-KS). Me futjen në praktikën klinike të RIA dhe metodave ELISA, si dhe, duke pasur parasysh koston e lartë dhe kompleksiteti i metodave biokimike, kjo e fundit bëhet e tepërt.


Indikacionet për përcaktimin e përmbajtjes së androgens në gjak:

  • zbulimin e çrregullimeve të gonads dhe gjëndra veshkave;
  • Diagnoza e hirsutism dhe virilism;
  • Sindroma Klinefelter dhe sëmundje të tjera kromozomale;
  • hypopituitarism;
  • androhensinteziruyuschie tumoreve ovarian, veshka dhe gjëndra veshkave;
  • Abuzimi e mashkull-lloj orientimi seksual gjatë pubertetit;
  • çrregullime seksuale në meshkuj dhe femra.


Nivelet normale të gjakut të T grave varion 0,2-1,0 ng / ml (0,3-5,4 nmol / l).


Numri serum nevojshme për analiza - 0,3 ml, analiza e 3-4 orë.