Përcaktoni nivelin e aldosteronit


Aldosteronit - është më aktive e myneralokortykoydov. Veprimi kryesor është për të ruajtur fluide dhe electrolyte homeostasis, sasitë e qarkullojnë vëllimit të gjakut dhe presionin e gjakut. Ky efekt realizohet duke aktivizuar thithjen dhe eliminimin e natriumit, kaliumit dhe nxjerrje hidrogjenit në tubthave skajor renale; si edhe nëpërmjet rregullimin e shkëmbimit ekstraqelizore jon dhe ujë.

Në mesin e rregullatorëve të sekretimit të Al në vendin e parë për të kërkuar sistemin reninë-angiotensin-aldosteronit, atëherë nivelet e gjakut të kaliumit dhe ACTH.Rritja e sekretimit të Al ndodh kur:

  • hypovolemia;
  • Hyponatremia;
  • ortostatizm.


Gjaku i tij tepërt manifestuar rritje përqendrimin e reduktimit natriumi - alkalosis kalium. Efekti i mungesës së gjakut Al - kthimi.


Indikacionet për përcaktimin e përmbajtjes së Al në gjak:

• Sindromi Connes;

• Diagnoza e pamjaftueshmërisë veshkave;

• Diagnoza diferenciale e hiperaldosteronizëm primar apo sekondar;

• Diagnoza diferenciale e hipertensionit;

• Diagnoza e dështimit të veshkave;


Vlerat normale në gjak (pg / ml):

të rriturit:

• gënjyer-8-172,

• këmbë - 30-355;

Fëmijët:

• sapolindur - 300-1900,

• nga 1 muaj deri në 2 vjet - 20-1100,

• 3 deri 16 vjet - 12-340;


në urinë - 1,4-20 mg / 24 orë.


Vëllimi i mostrat e serumit ose plazma (EDTA, heparin) e gjakut dhe urinës nevojshme për analiza - 0.1 ml, analiza - 2-3 orë.

Mbledhja e urinës duhet të kryhet brenda 24 orëve duke mbledhur urinë ruhet në një enë të errët në një vend të ftohtë, shtoni 10 g / l acid borik, pas mbledhjes së saktë të matur volumin.