Përcaktoni nivelin e dehidroepiandrosteron


Dehidroepiandrosteron (DHEA) - është një androgen, e cila i referohet 17-ketosteroids; Zona sekretuar rrjetë e lëvore veshkave. Ai ka një gjysmë-jetë të shkurtër dhe përqendrim maksimal në gjak në mëngjes. DHEA në katabolizuyetsya androstenediol, Tc dhe 5α-dihidro-T.

DHEA është një tregues shumë të ndjeshme të aktivitetit në sintezën e veshkave androgen. Është e domosdoshme për origjinë diferencial diagnoza virilnogo sindromi dhe identifikimin e hiperandrohenemii Burimi: sëmundje e veshkave gjëndra apo vezoret. Përveç kësaj, shifra e kërkuar në vlerësimin tiparet e pubertetit tek fëmijët, sepse rritja e DHEA në gjak lidhet edhe me zhvillimin e karakteristikave seksuale dytësore.


Në interpretimin e rezultateve të përcaktimit në DHEA gjakut duhet të konsiderohet si një ndryshueshmëri të fortë normë sekrecion saj. Pra, është e informative për të përcaktuar nivelin e sulfate DHEA, nivelet absolute të gjakut është 300 herë më i lartë se DHEA. Gjatë gjysmë-jetës, mungesa e ritmit circadian e sekretimit dhe të detyrueshme për të transportuar proteinat e gjakut të përcaktuar stabilitetin dhe besueshmërinë e saj për një interpretim të veçantë të rezultateve laboratorike si një shënues të veçantë të sekretimit veshkave androgen.


Indikacionet për përcaktimin e përmbajtjes së sulfate DHEA:

• Diagnoza diferenciale e sëmundjeve ovarian në qoftë se një nivel në rritje të T, e përcakton DHEA-sulfate, mund të vendosë nëse kjo është për shkak të sëmundjes së veshkave gjëndra (androheniziruyuschim tumor, hyperplasia, sindromi Cushing, mangësi e 21-hydroxylase apo 11-β-hydroxylase) ;

• tumoret veshkave;

• osteoporosis;

• pubertet të vonuar;

• pubertet në fillim.


Niveleve normale gjakut (mg / 100mL):

§ burra (19-59 vjet) - 35-441;

§ gra (19-48 vite) - 10-333;

§ gra (mbi 50 vjet) - 32-204;

§ fëmijët (1 muaj) - 8,8-338;

§ Fëmijët (1-11 vjet) 0-90;

§ fëmijët (11-15 vjet) 20-263;

§ fëmijët (15-17 vjet) 30-238.


Serum numrin ose plazma (EDTA, heparin), është e nevojshme për të analizuar - 0.1 ml, analiza e 3-4 orë.