Citologjik shpifjeve Pap testi, testi Pap


Citologjik (qafës së mitrës) shpifjeve (një tjetër emër - analiza e shpifje, Pap test) është një shumë e thjeshtë, e shpejtë dhe krejtësisht pa dhimbje për studimin e pacientit. Sjellja e tij gjatë normale për shkak të karrige gjinekologjike. Nga parandalimit të shpifjeve bërë pothuajse çdo grua që nga fillimi i jetës së saj seksuale.

Qëllimi kryesor i Smears - identifikimin e ndryshimeve në qelizat e qafës së mitrës që më vonë mund të zhvillohet në kancereve. Në rast se gruaja kthehet tek gjinekologu rregullisht, ndryshimet janë të regjistruar në një fazë shumë të hershme, e cila është karakterizuar nga kërkesat minimale për trajtim. Gjithashtu, përveç diagnostik anomalitë celularë shpifje tregon praninë e një numri të mikroorganizmave të dëmshme në vaginë dhe për të përcaktuar gjendjen e mukozës. Ajo duhet të mbahet mend se rezultatet e testit ndonjëherë nuk lejojnë për të vënë diagnozën përfundimtare dhe metoda të tjera kanë nevojë për provim shtesë.


Strisho citologjike është marrë në përputhje me kërkesat e tre seksioneve të mukozës vaginale, me harqe e saj, me sipërfaqen e jashtme të mitrës dhe të kanalit të qafës së mitrës. Kjo përdor një shpatull të veçantë. Pas marrjes së çdo mostër është aplikuar në xhami, dhe pastaj të dërguar në analizë rigoroze në laborator citologjike. Ata, nga ana tjetër, Smears citologjike studiuar në detaje për praninë e devijimeve të vogla në strukturën e qelizave. Në mënyrë tipike, kjo është përdorur metodën errësirë ​​Papanicolaou, tharje, duke shqyrtuar nën një mikroskop dhe kështu me radhë. Kombinimi i manipulimeve mësipërme jep rezultate të sakta.

Shumë gra të shqetësuar për mënyrën se si shpesh ju keni nevojë për të përsëritur procedurën për marrjen strisho citologjike. Sipas mjekëve pajtohen për këtë çështje. Siç e dini, shumica e qelizave merr rreth 10 vite të ndryshimeve të lehtë në strukturën e kancerit formuar për shkak të mjekëve tha se nuk ka nevojë për të kryer hulumtime shpesh. Por në të njëjtën kohë, në praktikë ka raste të zhvillimit të shpejtë e sëmundjes. Është e rekomanduar frekuencën e egra një herë në vit apo vit e gjysmë.

Kanceri i qafës së mitrës (kanceri i qafës së mitrës) është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjes nga kanceri dhe vdekshmërisë në mesin e grave në mbarë botën. Mënyra më e mirë për të zbuluar kancerin e qafës së mitrës - test të rregullt Pap apo Pap testi. (Dad është një version i shkurtuar i emrit të mjekut i cili zhvilloi një provë të shqyrtimit.) Pap testi është i bazuar në studimin mikroskopike të qelizave të marra nga qafën e mitrës.

Në një Pap testi mund të zbulojë disa infeksione virale (p.sh., papillomavirus njeriut [HPV]) dhe faktorë të tjerë provokimin e kancerit. Trajtimi në kohë mund të ndalojë kancerin e qafës së mitrës përpara se të zhvillohet plotësisht. Një grua mund të ketë kancer i qafës së mitrës dhe nuk e di në lidhje me të, për shkak se kanceri është shpesh asimptomatike.

Faktorët e rrezikut për kancerin e qafës së mitrës:
o shumë partnerë seksualë (ose partnerët seksualë që kanë shumë partnerë)
o Duke filluar aktivitetin seksual në moshë të hershme
Infeksionet o virale si HPV, virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (HIV) ose virusi herpes simplex (HSV)
o sistem të dobësuar imunitar
o Disponueshmëria e kancerit të fundit të sistemit riprodhues
o Pirja e duhanit

Shqyrtimit për kancerin e qafës së mitrës është i rekomanduar për çdo vit grua, që prej 18 vjetësh, ose kur ajo bëhet seksualisht aktive, qoftë nën 18 vjeç. Grua me rezultat negativ Pap testi brenda tre vjetëve mund të shfaqen më shpesh, në qoftë se gjatë kësaj periudhe nuk ka seks.

Upper kufi moshe për shfaqjen ekzistojnë se incidenca e kancerit të qafës së mitrës rritet me moshën. Shumë shpesh, diagnoza e kancerit është vënë gratë mbi moshën 50 vjet. Edhe pas menopauzës, gratë duhet rregullisht të bëjnë një shpifje PAP.
 
Shumë gra më të vjetra mendojnë se nuk ka më nevojë për Pap testi, mendojnë se ata janë në rrezik të zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës për shkak të moshës së tyre, sepse ata nuk mund të jenë seksualisht aktive. Kjo nuk është e saktë. Këto gra kanë nevojë për një shpifje Pap për shkak të rrezikut të tyre më të lartë. Edhe në qoftë se mitra është hequr, ajo duhet të kryejë shqyrtimit vjetor vjetor për kancerin, në qoftë se historia është një Pap testi i parregullt rezultatet ose kancer të sistemit riprodhues.

Komplikimet Pap testi

Procedura e Smears Pap nuk është e komplikuar dhe e dhimbshme. Rreziku i vetëm - nuk është zbulimin e kancerit të qafës së mitrës dhe dështimin e saj të trajtimit. 

Përgatitja për Pap testi

Koha më e mirë për Pap testi - në çdo kohë pa rrjedhën menstruale.

2 ditë para testit, për të shmangur në vijim, për shkak se ajo mund të maskojë qelizat abnormale dhe të çojë në rezultate të rrejshme shpifjeve negative:
   Marrëdhënia seksuale
   Douching
   Përgatitjet vaginal (përveç mjekut vypisannostyu)

   Kontraceptive vaginale të tilla si shkume kontraceptive, krem ​​ose jellies. 

Gjatë procedurës, Pap testi

Smears Pap janë zakonisht një ekzaminim gjinekologjik pjesë dhe është shoqëruar me një provim të gjirit, bëhet një specialist obstetër-gjinekolog. Ajo Smears do të marrë vetëm rreth 1 minutë kohë totale të inspektimit.

Gruaja do të shtrihen në karrige gjinekologjik në shpinë, gjunjët ngritur dhe këmbët në stirrups fikse. Mjeku do të përdorë një metali apo plastike mjet të vogël të quajtur një pasqyrë për të hapur vaginës në mënyrë që muret e vaginës dhe mitrës mund të shihet qartë.

Mukusit mostër dhe qelizat do të merren nga qafën e mitrës (pjesa e mitrës që shtrihet në vaginë) dhe mukozën e qafës së mitrës (brenda mitrës) duke përdorur një kruajtëse prej druri apo një furçë të vogël qafës së mitrës.

Qelizat mostër janë shpërndarë në mënyrë uniforme në një copë qelqi dhe bllokoj siguruar. Kjo mostër është dërguar në një laborator për një ekzaminim të plotë nën një mikroskop. Nëse mjeku përdor një lloj të ri të quajtur ThinPrep Pap testi shpifjeve, mostra është larë në anije dhe i dërguar në një laborator për ekzaminim.

Cytologist (specialist shqyrton dhe interpreton elemente shpifjeve rezultatet e Pap testi) e konsiderojnë të dyja llojet e testeve.

Gjatë egra një grua mund të ndjehen pak siklet. Shumica e grave bëjnë asgjë, ose të ndjehen të ose të ndjehen presion. Ndihmë relaksuar jashtë për të shmangur plotësisht parehati. Një grua duhet të merrni frymë ngadalë dhe të përqendrohen në lehtësimin e barkut dhe këmbët.

Pap testi nuk duhet të jetë i dhimbshëm. Nëse një grua ndjen dhimbje gjatë testit, ajo duhet të i kushtoj vëmendje të këtij mjeku. 

Pas procedurës, Pap testi

Koha shpifjeve rezultatet në klinikat e ndryshme të ndryshme, mjeku juaj do t'ju tregojë se kur do të vijnë rezultatet.

Rezultati negativ ose normale provë do të thotë se qafën e mitrës tuaj është e shëndetshme, ka një formë të shëndetshme dhe madhësinë.

Rezultatet pozitive ose anormale shpifjeve do të thotë se diçka e pazakontë në mostër gjetur qelizat abnormale të madhësive të ndryshme dhe forma.

Parregullt rezultat Pap testi nuk do të thotë gjithmonë kancer. Qelizat nganjëherë duket i parregullt, por nuk janë kanceroze. Gruaja do të kthehet në klinikë për shqyrtim të mëtejshëm.

  
Mos harroni se qelizat abnormale jo gjithmonë bëhen kancer, por disa faktorë (p.sh. identifikimin e HPV) janë më të rrezikshme se të tjerët.
  
Infeksioni i qafës së mitrës mund të çojë në rezultate pozitive të testit. Maja, Trichomoniasis, klamidia, apo infeksion gonorrheal mund të shkaktojnë qelizat në qafën e mitrës pamjen e inflamacionit. Pas trajtimit, infeksioni pap rezultat shpifjeve zakonisht kthehet në normale.
  
Human Papilloma Virus (HPV) gjithashtu mund të bëjë një rezultat pozitiv shpifjeve. Virusi mund të ekzistojnë në qafën e mitrës ose vaginë dhe shkakton lythat gjenitale. Shumë lloje të HPV janë identifikuar, dhe disa prej tyre të lidhur me kancerin e qafës së mitrës. Në qoftë se një grua ka HPV, ajo ka një rrezik më të lartë të zhvillimit të kancerit të qafës së mitrës.

  
Smears rezultat mund të jetë pozitiv për shkak se ajo tregon ndryshimet që mund të zhvillohen në kancerin e qafës së mitrës.
  
Në qoftë se një grua ka një jonormale Pap testi rezultat rishqyrtim, një mjek swabs duhet të merren 4-6 muaj për 2 vjet për të marrë 3 teste të njëpasnjëshme negative.
  
Në qoftë se një rezultat pozitiv është marrë nga infeksioni diskreditimi për të trajtuar shkaku themelor. PAP - Testi duhet të përsëritet brenda 2-3 muajve për shkak se kanceri i qafës së mitrës mund të jetë infeksion latent.

  
Ndërsa shpifjeve PAP është metoda më e mirë për zbulimin e hershëm të kancerit të qafës së mitrës, ky sistem nuk është i përsosur në mënyrë që edhe laboratori më i mirë mund të humbasë disa ndryshime qelizore, një grua duhet të marrë shpifjeve vit.
  
Kohët e fundit, dy sisteme të kompjuterizuara (PAPNET dhe AutoPap) janë miratuar në SHBA për qelizat abnormale Pap testi. Për të siguruar saktësinë e testeve që ata përdorin teknologji kompjuterike recheck Pap vija, në të cilën qelizat abnormale mund të zbuluara cytologist. Këto teste janë më të shtrenjtë se kostoja e një shpifje normale Pap, por ato mund të jenë të dobishme në qoftë se një grua ka një rrezik të lartë të kancerit të qafës së mitrës. Kontrolloni me mjekun tuaj për këto metoda.

Interpretimi goditje

Saktë të interpretuar rezultatet e shpifje vetëm mund të mjek-specialist. Në praktikë moderne është ndryshime të gjera Vlerësimi në qelizat në të ashtuquajturën teknikë diskreditimi kur nga pesë fazat e sëmundjes.

Faza 1: Qelizat me disa devijime nuk janë në dispozicion, nuk është një foto normale citologjik. Kjo fazë është karakteristikë e grave të përkryer të shëndetshme.

Faza 2: ka ndryshime të vogla në strukturën e qelizave për shkak, megjithatë, pezmatimi i organeve. Kjo fazë është edhe normë, por mjeku duhet t'ju tregoj një ekzaminim të plotë për të identifikuar shkakton inflamacion dhe eliminimin e tyre.

Faza 3: janë qeliza me anomalitë në strukturën e bërthamave, por numri i tyre nuk është e mjaftueshme. Në këtë situatë, ju duhet të përsëris vija apo ekzaminim histologjik të indeve të veçantë modifikuar.

Faza 4 - mund të zbulojë qelizat individuale me ndryshimet padyshim malinje (të tilla si rritjen e bërthamave të qelizave në peshë, ndryshimet në kromozome dhe citoplazmë). Megjithatë, kjo jep arsye për sëmundje të dyshuar vetëm, dhe jo për diagnozën përfundimtare.

Faza 5 - Smears vërejtur një numër të madh të qelizave të kancerit tipike.

Besueshmëria e Smears citologjike nga vagina lartë (Pap test), kur është fjala për ndryshimet në qafën e mitrës. Megjithatë, analiza nuk thotë asgjë në lidhje me gjendjen e mitrës, vezoret apo tubat fallopiane. Dhe në 20-30% të rasteve Pap test jep rezultate të rreme-negative. Garanci është interpretimi i saktë i të dhënave ofron vetëm një ekzaminim të plotë (colposcopy biopsi cervikale mukoza etj).

Shumica laboratorë në Shtetet e Bashkuara të përdorin një standard i vendosur kushteve quajtur klasifikimi Bethesda (diagnoza qafës së mitrës-vaginale citologjik) për të raportuar apo interpretimi i rezultateve të shpifjeve PAP. Në Klasifikimi Bethesda Mostrat e Pap testi, të cilat kanë qelizat abnormale janë interpretuar si "Lezioni negative intraepiteliale apo keqdashje" (Kjo është, gratë nuk kanë kancer).

Mostrat me çrregullime celularë janë të ndara në kategoritë e mëposhtme (siç përcaktohet në Institutin Kombëtar të Kancerit):
   ASC (qeliza atipike squamous): qelizat squamous janë të hollë, qelizat banesë që formojnë sipërfaqen e mitrës. Bethesda Sistemi i ndan këtë kategori në dy grupe:
  ASC-SHBA (qeliza atipike squamous me rëndësi të papërcaktuar): qelizat squamous nuk duket absolutisht normale, por mjekët nuk janë të sigurt se çfarë ndryshimesh do të thotë kancerin. Ndonjëherë këto ndryshime janë të lidhura me infeksionin HPV. ACS-SHBA janë konsideruar anomali butë.

 
  ASC-H (qeliza atipike squamous, nuk mund të përjashtohet lezione squamous intraepiteliale): qelizat nuk janë normale, por mjekët nuk janë të sigurt se çfarë ndryshimesh do të thotë kancerin. ASC-H shpesh do të thotë kusht precancerous.
  
   AGC (qeliza atipike gjëndrave): qelizat gjëndrave -sliz-prodhimin e qelizave të gjetur në kanalin endocervical (qendër e mitrës), ose në rreshtim të mitrës. Qelizat e gjëndrave nuk janë normale, por mjekët nuk janë të sigurt se çfarë do të thotë ndryshime celularë.
  

   AIS (adenokarcinoma endocervical), qelizat parakanceroze në indet e gjëndrave.
  
   LSIL (lezione të butë squamous intraepiteliale): Low-grade do të thotë se ka disa ndryshime të hershme në madhësinë dhe formën e qelizave. Fjala Lezioni i referohet një sipërfaqe prej indeve anormale. Intraepiteliale referohet shtresën e qelizave që formojnë sipërfaqen e mitrës. LSILs konsiderohet devijime të vogla si pasojë e infeksionit HPV.
  
   HSIL (squamous yarkovyrazhennyy plagë intraepiteliale): yarkovyrazhennym do të thotë se ka një ndryshim të dukshëm në madhësinë dhe formën e parregullt qelizave (precancerous), dmth qelizat janë shumë të ndryshme nga qelizat normale. HSILs karakterizohet nga anomalitë të rënda dhe kanë gjasat më të lartë të progresion të kancerit.

Kur për të kërkuar kujdes mjekësor

Fazat e hershme të precancer qafës së mitrës dhe kanceri shpesh nuk kanë shenja apo simptoma. Prandaj është e rëndësishme për të bërë vija të rregullta Pap. Simptomat zakonisht shfaqen kur kanceri përparon dhe është e vështirë për të ndaluar.

Nëse këto simptoma të thirrur mjeku juaj:

  • Shkarkimit të pazakontë vaginale 
  • Njollat ​​e gjakut ose gjakderdhje të lehta përveç periudhës normale të menstruacioneve 
  • Gjakderdhje apo dhimbje gjatë seksit

Këto simptoma nuk tregojnë në mënyrë të qartë e kancerit, këto simptome mund të shkaktojë faktorë të tjerë, por testi është i nevojshëm për të përcaktuar shkakun.

 
Nëse rezultati është Pap testi normale, një grua do të vazhdojë shfaqjen rutinë.

Nëse rezultati i Pap atipike (nuk mund të klasifikohet si normale apo jo normale), shtupë i dytë duhet të bëhen pas 4 muajsh. Nëse ri-test është jonormale, mjeku do të bëjë colposcopy. Gjatë këtij testi, mjeku duket në qafën e mitrës, nëpërmjet një instrumenti colposcope (mikroskop të veçantë) në kërkim për një shpjegim të anomalive në Pap testi. Ajo nuk ka dëm dhe nuk ka efekte anësore. Ndoshta kjo procedurë gjatë shtatzënisë.

  
Nëse ka qeliza abnormale në qafën e mitrës, mjeku do të kryejnë një biopsi (ind mostër vozmet për shikimin nën një mikroskop).

Nëse rezultati është vija abnormale të grave, menjëherë, që do të mbahet colposcopy dhe biopsi. Një biopsi është e vetmja mënyrë për të identifikuar gjendjen precancerous, kancer apo jo.
  
Disa lloje të biopsies kryhet nën lloje të ndryshme të anestezi.
  
Për trajtimin e indeve precancerous ose në një fazë shumë të hershme të kancerit, mjeku mund të largojë ind jonormal plotësisht gjatë biopsi.

  
Nëse shpifjeve dhe biopsi rezultatet janë normale, Pap testi të kryer përsëri pas 4 muajsh.
  
Nëse biopsi është normale, por nuk përjashtojnë shpifje, mjeku do të përsërisë kolposkopinë dhe biopsi.
  
Nëse rezultati biopsi - neoplasia intraepiteliale apo kanceri, ju duhet menjëherë të fillojë trajtim për kancerin e qafës së mitrës.

Këshilla të dobishme

1. Të gjitha gratë udhëheqëse jetën seksuale apo 19 vjet dhe më të vjetër është rekomanduar një herë në vit t'i nënshtrohet ekzaminim gjinekologjik me analizën citologjike diskreditimi për shpifje (Pap test). Pas dy rezultati negativ është marrë, kjo analizë mund të bëhet më pak - një herë në tre vjet, deri në gjashtëdhjetë e pesë.

2. Në qoftë se ju përdorni kontraceptivë hormonal apo pëson herpes gjenital, ajo është e rekomanduar për të marrë këtë analizë - bëjë maso shpifjeve dy herë në vit.

3. infertilitetit, gjakderdhje mitrës, mbipeshë (trashje), herpesi gjenital, lythat gjenitale, ndryshimi i shpeshtë i partnerëve seksual, duke marrë hormonet estrogjenit janë faktorët për rritjen e shpeshtësisë së cytologic shpifjeve.