Matja basal Shpjegimi trupi BT temperatura Rregullat e trupit basal Listat e temperaturës


Temperatura basal - Kjo eshte temperatura e trupit të pjesës tjetër pas të paktën 6 orë gjumit. Në faza të ndryshme të ciklit menstrual tek gratë temperaturës basal është vazhdimisht në ndryshim nën ndikimin e ndryshimeve të hormoneve në trupin e një gruaje.

Matja temperaturën e trupit basal BT - test i thjeshtë funksionale të cilat çdo grua mund të mësojnë në shtëpi. Metoda bazohet në hipertermi (temperaturë) efekteve të progresteronit në qendër thermoregulatory vendosura në hipotalamus.

Pse një orar të temperaturës basal


Duke pasur një orar të luhatjeve të temperaturës basal saktësisht mund të parashikojë jo vetëm në fazën e ciklit menstrual në këtë moment, por dyshoj shmangiet e mundshme nga norma. Këtu janë, çfarë saktësisht mund të kenë nevojë matje aftësi temperaturën e trupit basal në jetën e përditshme:

1. Nëse ju doni të merrni shtatzënë dhe nuk mund të parashikojë kur ovulacioni ndodh - kohë të favorshme për konceptimin - jashtë të pjekur, të aftë për të fekonduar një vezë nga gjëndër e vezores në zgavrën e barkut;
ose anasjelltas, ju nuk dëshironi të mbeteni shtatzënë, për shkak temperaturën e trupit basal (BT) mund të sigurojë "ditë të rrezikshme".
2. Për të përcaktuar në fillim të shtatzënisë, kur periudhës vonesa.
3. Në matjen e rregullt të temperaturën e trupit basal mund të përcaktojë shkakun e mundshëm të vonesë menstruacioneve, shtatzënisë, mungesa e ovulacionit ose ovulacionit fund.

4. Nëse gjinekologu juaj dyshon se ju keni çrregullime hormonale, infertilitetit ju ose partneri juaj nëse jo pas një viti të jetës rregullt seksuale është shtatzënia ndodhur gjinekolog mund të ju rekomandojmë për të matur temperaturën e trupit basal (BT) për të identifikuar shkaqet e mundshme të infertilitetit.
5. Nëse ju doni të planifikoni marrëdhënie seksuale të fëmijës.

Si për të matur temperaturën basal (BT)

Siç mund ta shikoni, matja e saktë e temperaturën e trupit basal (BT) ndihmon përgjigjur shumë pyetjeve të rëndësishme. Shumica e grave e di se çfarë për të matur temperaturën basal (BT), por pak e dinë se si për të kryer hulumtime të nevojshme. Mundohuni të kuptoni këtë çështje.

Së pari, nevoja për një menjëherë e kuptojnë se çdo gjë që shifrat marrë temperaturën e trupit basal (BT), kjo nuk është arsye për vetë-diagnozën dhe edhe më shumë për veten. Deshifrimin e basal Listat temperaturën e trupit duhet të angazhohet vetëm gjinekolog kualifikuar.

Së dyti, nuk do të bëjë ndonjë konkluzionet flutur - Temperatura basal (BT), duhet të jetë të paktën 3 cikle menstruale të përgjigjen pak a shumë të saktë pyetjen - kur ju ovulate dhe në qoftë se ju keni një çekuilibër hormonal dhe kështu me radhë D..

Rregullat themelore për matjen e temperaturën e trupit basal (BT)  

1. Masa Temperatura basal (BT), duhet të jetë dita e parë e ciklit menstrual (dita e parë e menstruacioneve) orar përndryshe nuk do të pasqyrojë dinamikën e plotë të ndryshimeve.

2. Masa temperature themelor (BT), mund të jetë në gojë, në vaginë ose anus, kjo e fundit e preferueshme. Shumë gjinekologë besojnë se metoda e zorrës së trashë është më e besueshme dhe i jep më pak gabime se të gjithë të tjerët. Në gojë, ju keni nevojë për të matur temperaturën rreth 5 minuta, vaginës dhe rektumit rreth 3 minuta.

Nëse keni matur temperaturën basal (BT) në një vend, atëherë lokacioni tjetër e matjes dhe matjen termometër kohëzgjatja nuk mund të ndryshohet. Sot, goja, nesër vaginë, dhe një ditë pas në zorrën e trashë - variacione të tilla janë të papërshtatshme dhe mund të çojë në lzhediahnostike. Temperatura axillary basal (BT), nuk mund të matet!

3. Masa Temperatura basal (BT), është e nevojshme në një dhe të njëjtën kohë, mundësisht në mëngjes, menjëherë pas zgjimit, pa marrë nga shtrati.

4. Gjithmonë përdorni të njëjtin termometër - dixhital ose merkuri. Nëse jeni duke përdorur merkur - mos harroni për të shkundur para përdorimit.

5. Record rezultatet menjëherë, duke bërë shenjë në qoftë se atë ditë apo një ditë më parë ishte diçka që mund të ndikojë në punën e temperaturën e trupit basal (BT), konsum të alkoolit, fluturime, stresi, sëmundjet e frymëmarrjes, sëmundjet inflamatore, rritjen e aktivitetit fizik, seksual veprojnë brenda natës ose në mëngjes, duke marrë drogë - pilula gjumi, hormonet, droga psikotrope, etj Të gjithë këta faktorë mund të ndikojnë në temperaturën basal dhe të bëjë studimi i pabesueshëm.

Kur marrjen e masës oral kontraceptive BT nuk ka kuptim!

Pra, për të bërë një orar të plotë të luhatjeve të temperaturës basal (BT), ju do të duan të shohin indikatorët:
- Kalendari Data muaj;
- ditë të ciklit menstrual;
- Treguesit basal temperatura;
- Karakteri i shkarkimit nga trakti gjenital në një cikël të caktuar ditor të gjakut, mukusit, viskoze, i holluar me ujë, me të verdhë, të thatë, etj Është e rëndësishme për të shënuar tërësinë tërhequr graphics, sepse gjatë shkarkimit ovulacionit nga qafën e mitrës janë më të holluar me ujë;
- shenjë e nevojshme për një ditë të caktuar, nuk e vë të gjithë faktorët nxitje e listuara më lart që mund të shkaktojë ndryshim BT. Për shembull: miratuar alkoolit përpara, fjeti keq, ose ka pasur marrëdhënie seksuale në mëngjes para se të matjes, etj Indikacionet për të bërë patjetër, madje edhe të vogla, ose grafika e pranuara nuk do të përputhen me realitetin.

Në versionin e përmbledhur të dhënat tuaja basal temperaturës duhet të paraqitet në një tabelë si kjo:

Data Dita MC BT Mark guximshme
       
5 Kor 13 36.2 i holluar me ujë, transparente piu verë një ditë më parë
6 14 Kor 36,3 trashë, transparente _________
7 Kor 15 36.5 bardhë, i trashë _________

Grafiku basal temperaturën e trupit normë

Para caktimin temperaturën e trupit basal (BT), duhet të dini se si për të ndryshuar temperaturën e tyre basal duhet ndikuar normalisht nga hormonet?

Cikli menstrual tek gratë ndarë në 2 faza: folikulare (hypothermic) dhe lyuteynovaya (hipertermia). Në fazën e parë të zhvillimit gjëndër nga e cila veza vjen më vonë. Në të njëjtën vezore fazës prodhojë estrogjenit forcuar. Gjatë fazës folikulare të BT është nën 37 gradë. Më tej atje në mes ovulyatsiya- 2 faza - ciklit menstrual për 12-16 ditë. Një ditë para ovulacionit BT ulur në mënyrë dramatike. Më tej, gjatë ovulacionit dhe menjëherë pas lirimit të progesterone dhe BT rritur nga 0.4-0.6 gradë, e cila është shenjë e besueshme e ovulacionit. Faza e dytë - lyuteynovaya, ose përndryshe ajo quhet faza Luteal - zgjat rreth 14 ditë dhe në qoftë se koncepti nuk ka ndodhur, menstruacioneve fund. Në fazën Luteal janë procese shumë të rëndësishme, ekuilibri midis estrogjenit të ulët dhe të lartë prohesterona- kështu Korpus luteum përgatit trupin për një shtatzëni të mundshme. Në këtë fazë basal temperaturën (BT) është mbajtur zakonisht në rreth 37 gradë dhe më lart. Në prag të menstruacioneve dhe ditët e para të temperaturës të ciklit basal (BT), ulur përsëri me rreth 0.3 gradë dhe të gjitha fillon përsëri. Kjo është normale në çdo grua të shëndetshme duhet të jetë luhatjet në temperaturën e trupit basal (BT) - ulje dhe ngritje nëse jo, atëherë ne mund të flasim për mungesën e ovulacionit, dhe si pasojë infertilitetit.

  
Konsideroni shembujt e grafikët e temperaturës basal (BT), se ata duhet të jenë në kushte normale dhe patologjike. Grafiku temperaturën e trupit basal (BT) që ju të shihni më poshtë tregon dy kushte normale fiziologjike që mund të jenë në gra të shëndetshme: 1-jargavan kurbë - temperaturë basal (BT), i cili duhet të jetë në ciklin normal menstrual, e cila përfundon menstruacioneve; 2 kurbë e gjelbër - Temperatura basal (BT), gratë me cikël normal menstrual, shtatzënisë përfundoi. Vija e zezë -liniya ovulacionit. Verë e kuqe liniya- shenjë e 37 gradë, është për grafikë ilustruese.

 

Tani të përpiqemi për të deshifroj këtë orar temperaturës basal. Shënim funksion të detyrueshëm të temperaturën e trupit basal (BT) është cikli dvuhfaznost normal menstrual - që duhet të jetë gjithmonë në mënyrë të qartë të dukshme në grafikun si fazë hypothermic dhe hipertermia. Në fazën e parë të temperaturës basal (BT) mund të shkojnë 36,2-36,7 gradë. Këto luhatje ne shohim në këtë grafik 1-11 cikël ditor. Pastaj, në ditën e 12-BT bie në 0, 2 gradë, e cila është pararendës për të ovulacionit fillon. Në rritje 13-14-ditor shihet padeniya- menjëherë pas ndodh ovulacioni. Më tej, temperatura e dytë fazu- basal (BT) vazhdon të rritet 0.4-0.6 gradë në krahasim me fazën e parë -Në këtë rast, në 37 gradë dhe temperatura (linjës tregohet burgundy) mban fundin e ciklit menstrual dhe para menstruacioneve bie - ciklin 25-ditor. Në ditën-të të ciklit të 28 është ndërprerë linja -Kjo do të thotë se cikli mbi dhe filloi një cikël të ri menstrual. Por ka një tjetër mundësi, Vija e gjelbërt, ju shihni, nuk rënie, por në rritje për 37.1. Kjo do të thotë se ka shumë të ngjarë në gratë me linjë salatovoy në temperaturën e trupit tabelë basal (BT) ka ndodhur shtatzënisë. Rezultatet False pozitive matëse temperaturën e trupit basal (rritje basal temperaturë në mungesë të luteum korpusin) mund të jenë të infeksionet akute dhe kronike, si dhe disa ndryshimet në të pjesëve të larta të sistemit nervor qendror.

Është e rëndësishme të dini se kur caktimin temperaturën basal!

1. Në një cikël normal menstrual tek gratë shëndetshme shkonin prej 21 deri 35 ditë, zakonisht 28-30 ditë, të dy tabelë. Megjithatë, disa cikli gratë mund të jetë më i shkurtër se 21 ditë, ose anasjelltas, më shumë se 35. Kjo makinë për të hyrë në gjinekologun. Ndoshta ky mosfunksionim ovarian.

2. Orari temperaturën e trupit basal (BT), gjithmonë duhet të pasqyrojë në mënyrë të qartë ovulacionit, e cila ndan mes fazës së parë dhe të dytë. Gjithmonë predovulyatornogo menjëherë pas uljen e temperaturës në mes të ciklit gruaja është ovulating orarin -Në këtë ditë të 14 të shënuar nga një vijë të zezë. Për shkak se koha më optimale për konceptimin është dita e ovulacionit dhe 2 ditë për të. Në shembullin e këtij orari, ditët më të favorshme për konceptimin janë cikli 12,13 dhe 14 ditë. Dhe një tjetër gjë: ju nuk mund të zbulojë uljen predovulyatornom temperaturën e trupit basal (BT) vetëm para ovulacionit, dhe shikoni se pidvyschennya- nuk ka asgjë nuk do të tmerrshme të ngjarë ovulacioni ka filluar tashmë.

3. Gjatësia e fazës së parë të normës mund të ndryshojë, zgjatet ose zvogëluar. Por gjatësia e fazës së dytë nuk duhet normalisht ndryshojnë dhe është rreth 14 ditë (plus ose minus 1-2 ditë). Nëse keni vënë re që në fazën e dytë që ju keni 10 ditë më të shkurtër, ajo mund të jetë një shenjë e dështimit të fazës së dytë dhe kërkon gjinekolog konsultimit. Në gjatësi grave të shëndetshme të fazën e parë dhe të dytë normalisht të jetë pothuajse i njëjtë, të tilla si 14 + 14 ose 15 + 14 ose 13 + 14 dhe kështu me radhë.

Vëmendje 4. paguajë me diferencën e temperaturës midis vlerave mesatare të orarit të parë dhe të dytë të fazës. Nëse diferenca është më pak se 0,4 gradë, ajo mund të jetë një shenjë e çrregullimeve hormonale. Ju duhet provim nga një gjinekolog - një test të gjakut për progesteronit dhe estrogjenit. Përafërsisht 20% e monophasic orarit të tillë temperaturë basal BT- ndonjë ndryshim të rëndësishëm temperaturës në mes të fazave është një variant i normës në këta pacientë hormonet janë normale.

5. Në qoftë se ju shtyjë menstruacioneve dhe hipertermia (rritur) temperatura basal BT është mbajtur mbi 18 ditë - kjo mund të tregojë një shtatzëni të mundshme (vija e gjelbër në grafik). Nëse menstruacionet ende të vijë, por ndarja e pakta, ndërsa temperatura basal BT është ende e lartë - ju duhet të kontaktoni menjëherë gjinekologun tuaj dhe të bëjë një test shtatzënie. Më shumë gjasa - një shenjë e abortit filluar.

6. Nëse temperatura basal në fazën e parë të BT u rrit ndjeshëm për 1 ditë, pastaj ra - nuk është një shenjë për brengosje. Kjo është e mundur nën ndikimin e faktorëve që ndikojnë në ndryshimet në temperaturën e trupit basal (BT) provokuar.

Tani e konsiderojnë shembuj të basal temperaturën e trupit Listat BT me patologji të ndryshme gjinekologjike:

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): Estrogjenit - dështim prohesteronovaya. 

 

Orari monophasic, pothuajse pa luhatje të mëdha të temperaturës të kurbë. Nëse rritja në temperaturën e trupit basal (BT) në fazën e dytë të shprehur dobët (0.1-0.3 C) pas ovulacionit, është e mundur shenja hormoniv- mungesën e progesteronit dhe estrogjenit. Ju duhet një test të gjakut të këtyre hormoneve.

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): cikle anovulatory, pra mungesa e ovulacionit

 

Nëse nuk ka ovulacionit dhe nuk formojnë korpus luteum, progesterone prodhuar, kurba e temperaturën e trupit basal (BT) monoton: nuk ka kërcyer shprehur apo ovulacionit padeniy- nuk ndodh, respektivisht, dhe një grua të bëhet shtatzënë me orarin e temperaturës basal (BT), nuk mund. Ciklet Anovulatory janë normale në gra të shëndetshme, në qoftë se një cikël ndodh jo më shpesh se një herë në vit. Prandaj, gjatë shtatzënisë dhe laktacionit mungesës së ovulacionit si normë. Nëse të gjithë e mësipërme nuk zbatohet për ju, dhe kjo situatë është përsëritur në një cikël të ciklit - patjetër ju duhet të kthehet në një gjinekolog. Mjeku do t'ju përshkruajnë trajtim hormonal.

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): Faza e pamjaftueshme Luteal (sinonime: dështimi i fazës së dytë, faza Luteal)

 

BT temperatura basal ngrihet disa ditë para përfundimit të ciklit për shkak të mungesës hormonal dhe kur është vetëm pak para menstruacioneve nuk është zvogëluar, nuk ka zapadenye tipike predovulyatornom. Faza e dytë zgjat më pak se 10 ditë. Getting shtatzëna me këtë tabelë temperaturën e trupit basal (BT) është e mundur, por shanset e abortit. Ne kujtojmë se normalisht në fazën e dytë të hormoneve progesterone. Nëse hormon është sintetizohet në sasi të pamjaftueshme, BT rritet shumë ngadalë, dhe shtatzënia mund të ndërpritet. Në këtë tabelë temperaturën e trupit kryesor (BT) duhet të testohet për progresteronit në fazën e dytë të ciklit. Në qoftë se progesterone është ulur, atëherë të jetë i sigurt që të caktojë hormonet fazën e dytë - gestagens (Utrozhestan ose Duphaston). Gratë shtatzëna me progesterone ulët, këto barna janë të përshkruara në 12 javë. Me tërheqjen e menjëhershme të drogës mund të ndodhë gabim.

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): mangësi estrogjenit.

 

Në fazën e parë të BT temperaturës basal nën ndikimin e estrogjenit është mbajtur në kuadër të 36,2-36,7 C. Nëse temperatura basal në fazën e parë të BT ngrihet përmendura më lart shenjë dhe në qoftë se ju shikoni hedhje papritur dhe ngjitet në tabelë, ajo është më e mundshme mungesa e estrogjenit. Në fazën e dytë ne e shohim të njëjtën foto - ulje dhe ngritje. Grafiku në fazën e parë të BT temperaturës basal rritet në 36,8 C, dmth mbi normë. Në fazën e dytë të luhatjeve të mprehta të 37-36,2 C (patologji të ngjashme, por mund të jetë më e lartë). Fertility në këta pacientë ulur në mënyrë dramatike. Në mënyrë që të trajtojnë gjinekologë përshkruajnë terapi të hormoneve. Duke parë një orar të tillë, nuk nxitojnë për të nxjerrë konkluzione, ky model mund të ndodhë në sëmundjet inflamatore gjinekologjike, kur estrogjenit është në rregull, të tilla si inflamacion i shtojca. Grafiku i paraqitur më poshtë.

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): Inflamacion i shtojca.

 

Ju mund të shihni në këtë tabelë me ulje të mprehta dhe ngritje se për shkak të inflamacionit të përcaktuar një herë ovulacionit ishte gjithashtu problematike për shkak se temperatura basal mund të rritet si BT në inflamacion dhe gjatë ovulacionit. Cikli 9-ditore, ne shohim rritja e këtij gabimi mund të merret rritje ovulimit, por kjo është e mundshme një shenjë e inflamacionit iniciuar. Kjo tabelë basal temperaturën e trupit (BT), për të dëshmon edhe një herë se është e pamundur për të nxjerrë konkluzione dhe për të diagnostikuar grafikë bazuar temperaturën e trupit basal (BT) një cikël.

Graphics shpjegim temperaturën e trupit basal (BT): endometritis.  

Ne kujtojmë se në fillim të ciklit menstrual temperaturës basal BT është zvogëluar. Nëse temperatura në fund të ciklit të mëparshëm ulur, dhe pastaj u rrit ndjeshëm në 37 0 për fillimin e menstruacioneve dhe nuk reduktohet, siç shihet në hrafike- ndoshta është një endometritis tmerrshme zabolevanii- dhe keni nevojë urgjente për trajtim nga një gjinekolog. Por në qoftë se ju shtyjë menstruacioneve ndërsa BT temperatura basal është rritur më shumë se 16 ditë nga fillimi i shërimit - ndoshta ju jeni shtatzënë.

Nëse keni vënë re se për 3 cikle menstruale të keni një ndryshim të qëndrueshëm në orarin që nuk korrespondojnë me norma - ju duhet të konsultoheni me një specialist.

Pra, çfarë duhet të jeni të alarmuar kur hartimit dhe interpretimit vizatimin temperaturën e trupit basal (BT):

- graphics basal temperaturën e trupit (BT) me temperaturë të ulët apo të lartë gjatë gjithë ciklit;
- ciklet më pak se 21 ditë dhe më shumë se 35 ditë. Kjo mund të jetë një shenjë e mosfunksionim ovarian, klinikisht gjakderdhje të dukshme në mes të ciklit menstrual. Apo ndoshta një foto të ndryshme - zgjeruar gjithmonë ciklin, duke rezultuar në çrregullim të rregullt menstrual për më shumë se 10 ditë dhe jo shtatzënisë;

- në qoftë se keni shikuar në fazën e dytë me shkurtimin oraret;
- nëse grafikë ose shenja anovulatory ovulacionit shënuar në mënyrë të qartë në tabelë;
- graphics me temperaturat e larta në fazën e dytë më shumë se 18 ditë dhe jo më shtatzënisë;
- graphics monophasic: dallimi në mes të parë dhe faza e dytë është më pak se 0, 4 C;
- në qoftë se grafika janë absolutisht normale BT: ovulacioni ndodh dy fazat e plotë, por shtatzënia nuk ndodh gjatë gjithë vitit me jetën e rregullt seksuale pa mbrojtje;

- mprehtë hedhje dhe ngjitet BT në të dy fazat e ciklit.

Në qoftë se ju ndiqni të gjitha rregullat për matjen e temperaturës basal trupit - ajo do të zbuloni shumë gjëra të reja. Gjithmonë mbani mend se në mënyrë të pavarur të nxjerrë përfundime në bazë të orareve është e nevojshme. Kjo mund të bëjë vetëm një mjek të kualifikuar - një gjinekolog dhe pastaj vetëm pas studimeve të tjera.

Obstetër-gjinekolog, MD Christina Frambos.