Hulumtimi Kolpotsitolohicheskoe


Metoda bazohet në një ndikim të theksuar hormoneve steroide ovarian në organet e synuara, të cilat përfshijnë të epitelit vaginale. Si rezultat, gjatë ndryshimeve menstrual ciklike që ndodhin (cikle vaginale) epiteliale, e karakterizuar nga nivele të pjekurisë së qelizave epiteliale ndryshme. Nga muret vaginale ndan tri lloje të qelizave: parabasal - i vogël, me një diametër prej 15-25 mm, me një bërthamë të rrumbullakët, me origjinë nga më të ulët (embrion) shtresa të, e ndërmjetme - të mëdha, me një diametër prej 25-30 mikronë dhe bërthamë vezikular me një diametër prej rreth 9 um origjinë nga shtresa e mesme e qelizave epiteliale të vaginës, dhe sipërfaqe, më e madhe, me një diametër prej rreth 6 mikronë, qelizat poligonale formë që mund ose vezikular apo thelbi Piknotychne (diametër më pak se 6 mikron). Në rastin e fundit qelizat pasqyrojnë shkallën maksimale të maturimit të epitelit vaginal, e cila është vërejtur me rritjen mbushje estrogjenit të trupit.


Analiza sasiore e raportit të qelizave në shpifje dhe karakteristikat e tyre morfologjike janë baza e tsitodiahnostiki hormonal.

Për materiale Citologjia marra nga aspiratën ose instrument të butë prek murin anësor të vaginës (nuk bëj rrafsh me tokën Mukoza!): Një shpifjeve duhet të merrni vetëm ato qeliza të cilat janë të ndara lehtësisht nga mukozën vaginale. Materiali marrë është transferuar në një rrëshqitje qelqi, fikse dhe njolla. Për pikturë polikromatik metodë gjithnjë e më shumë duke përdorur Shorr (ose modifikim), e cila lejon qelizat të dallojnë eozinofilik (kuqe) dhe basophilic (blu) dhe teknikat e pikturë njëngjyrëshe (hematoxylin dhe eosin errësirë ​​ose hematoxylin dhe fuchsin).

Shpifjeve pikturuar nën mikroskop dhe Studimi i numëruar qelizat (200-300 qeliza, mundësisht nga qendra e pash). Kur qelizat e numërimit, tre indekseve (indeks).

1. IP (indeksi numerik, një indeks i pjekurisë) përfaqëson përqindjen e tre llojeve të qelizave epiteliale - parabasal, të ndërmjetme dhe sipërfaqësore. Shkruar si tre numra majta në të djathtë: ndryshim lënë qelizat ardhja parabasal, tregon dështimin e funksionit ovarian, zhvendosje të drejtë - rritjen e numrit të qelizave sipërfaqësore, e cila tregon mbushje të lartë estrogjenit të trupit.

2. CI - përqindja e qelizave sipërfaqësore me berthamat piknotychnyh numrin e përgjithshëm të qelizave në shpifje. Sa më i lartë ky indeks, aq më i lartë trupi mbushje estrohennaya.

3. IE - përqindja e qelizave siperfaqesore eozinofilik njomur të testit totale e qelizave. Ashtu si COI është një efekt masë estrogenic. Normalisht EI gjithmonë COI ulët ndryshe eosinophilia është origjina jo-hormonal.

Përveç këtyre indekseve të marrë parasysh grumbullim të citoplazmën e qelizave (për sistemin e trybalnoyu), vendndodhja e qelizave - ekzistenca e shtresave apo indeksi grumbullim, i cili është raporti i qelizave në grupe e 5 ose më shumë, në qelizat që ndodhen veç e veç. Këta dy tregues karakterizojnë ndikimin e progesterone.

Në egra mund të jenë shenja të ndryshimeve inflamatore në të cilën pamundur trajtim endokrinologjik, dhe cytolysis, të cilat janë subjekt i qelizave ndërmjetëse nga ekspozimi Dederleyna shkopinj.

Për studimin e Smears vaginale indirekt mund të gjykojë jo vetëm marrëdhëniet midis estrogjene dhe progestogjenet në trup, por edhe në hyperandrogenism. Llojet androgenic e pash janë karakterizuar nga ndërrime ka mbetur dhe paraqitja e disa më të mëdha se parabasal, rrumbullakosura qelizat, të pastër shpifjeve sfond citoplazmë të gjithë, i zbehtë ngjyrë (shpifjeve androgenic atrofik). Efekti më androgenic e kombinuar me estrogjenit, e cila manifestohet si një zhvendosje IP majtë, por më pak të rëndësishme se sa në rastin e parë, një ulje e CI dhe EI, edges lakuar qelizat e ndërmjetme (navicular ngjan shtatzënisë) tsytolytycheskye ndryshimet e shpeshta.

Nëse ju nuk mund kolpotsitolohicheskoho e studimit (ndryshime inflamatore të vaginës, gjakderdhje harlisur mitrës) përdorin urotsitohrammu. Në këtë rast, shpifjeve është marrë nga urina sedimenteve të marra nga centrifugimit. Ngjyra dhe vlerësimit goditje janë të njëjta si vaginale.

 

Performanca Kolpotsitolohicheskie nën ciklit normal menstrual (M ± m),%

Studimet me kohë (cikli fund)

ICS

KI

EI

Qelizat Parabasal

Qelizat e ndërmjetme

Qelizat Sipërfaqja

4-9

Izoluar në një përgatitje ose mungon

80,2 ± 7,9

19,9 ± 2,4

15,3 ± 2,1

10,6 ± 1,9

10-13

0

60 ± 6,7

40 + 4.1

30 ± 3,6

25.5 + 4

14-15-të (ovulacionit)

0

15 ± 2,1

85 + 9.3

80,7 + 9.3

75.4 + 6

16-20

0

60,5 ± 6,2

39.5 + 5.3

30.8 + 3.9

25,6 ± 4,7

21-27

0

80 ± 9,3

20 + .2.9

10,6 ± 2

8,8 ± 1,9