Colposcopy


Colposcopy - Ekzaminim i detajuar i mitrës nën zoom optik të ndryshme duke përdorur një colposcope - një mikroskop binocular. Për qafën e mitrës ishte e parashikueshme, mur vaginale ndarë instrument të veçantë gjinekologjike (pasqyrë) si në provim normale gjinekologjike. Ekzaminimi Sam merr rreth 10 minuta.

Për cilësinë maksimale dhe sasinë e informacionit gjatë kolposkopisë janë teste të veçanta të tjera, trajtimi i 5% zgjidhje acetik acid qafës së jodit, përdorimi i filtrave të ndryshme optike. Kjo ju lejon për të identifikuar fushat e indeve, më të dyshimtë për dysplasia.


Qëllimi kryesor i kolposkopii metodën - Shiko për shenja të neoplasia qafës së mitrës intraepiteliale (patologjisë beninje të epitelit të qafës së mitrës squamous) dhe shenjat e keqdashje të jetë e mundur, sidomos në gratë me shenja të atypia celulare në egra cytologic. Në funksionet diagnostike kolposkopisë për të përcaktuar zonat më të prekura të epitelit dhe të kryejnë në përputhje me rrethanat biopsi të qafës së mitrës. Kjo e fundit është thelbësore për diagnostikimin e mëtejshëm të saktë histologjike, konkluzioni histologjike, sepse ajo shpesh vendos për të "ndarë" qafën e mitrës, dhe nganjëherë pacienti. Është e rëndësishme të dini se një biopsi është marrë zonë me të vërtetë më të prekur, dhe keqdashje nuk ishte humbur. Procesi i marrjes së një biopsi (madhësia e qafës së mitrës Zona 2 - 3. mm) zakonisht krejtësisht pa dhimbje dhe vetëm disa gra është ndjenjë e një siklet pak.

Përgatitja për colposcopy ngjashme me përgatitje për ndonjë ekzaminim gjinekologjik:

Colposcopy nuk është kryer gjatë periudhës. Gjithashtu nuk është koha më e përshtatshme është e mesme e ciklit, sepse gjatë kësaj periudhe, në kanalin e mitrës prodhon sasi të mëdha të mukusit. Ajo është e mirë për të kryer hulumtime menjëherë pas menstruacioneve, ose para saj. A nuk e kanë prag marrëdhënie seksuale pa prezervativ, përdorni një lubrifikant (krem hidratues intime) dhe për të prodhuar douching.

Nëse ju nuk jeni alergjik ndaj Acetaminophen (Tylenol, Panadol), mjeku juaj mund të sugjeroj që ju të marrë një prej këtyre barnave para procedurës. Aspirina dhe ibuprofeni nuk janë të rekomanduara si ato kontribuojnë në rritjen e gjakderdhje gjatë procedurës.

Që metodë është subjektiv (mjek përfundon në bazë të asaj që ai e pa), konkluzioni i mirë kërkon aftësi të larta dhe përvojën e mjekut, e cila prodhon kolposkopinë.

Gjatë një procedure colposcopy

Ju do të kërkohet të zhvishet dhe të qëndrojnë në një karrige gjinekologjike. Procedura mund të zgjasë deri në 30 minuta.

Mjeku juaj do të shqyrtojë vaginë duke pasqyra tuaj duke përdorur vetëm ujë për lubrifikim, për lubrifikantë mund të pengojnë saktësinë e testeve laboratorike. Pasqyra do të mbetet brenda për procedurën.

Mjeku juaj do të kontrollojë vaginë tuaj dhe qafën e mitrës duke përdorur një mikroskop binocular. Asistenti mund të shtoni një sasi të vogël të kripur (ujë i kripur) në vaginë për të njomet sipërfaqe dhe zbutur dhimbjen e procedurës

Menjëherë pas ekzaminimit, qafën e mitrës është trajtuar me acid acetik. Përgatitja mund të pak pirja e duhanit. Pas shqyrtimit të mjekut vaginës dhe qafës së mitrës do të vendosë nëse për të kryer një biopsi (marrë mostrat e indeve).

Për të shfletoni zona të caktuara të qafës së mitrës mund të përdorni ngjyra të veçanta. Më të zakonshme - jod
  
Biopsi: Nëse ndonjë anomali vërehet, mjeku do të bëjë një biopsi. Ju mund të ndjeheni pak siklet për disa sekonda. Mjeku gjithashtu mund të bëjë endocervical curettage - scraping qafën e mitrës, e cila mund të shkaktojë ndjenjë nepryatnostey shkak të vrull. Çdo mostër të marra nga këto procedura do të dërgohet në një laborator për ekzaminim nën një mikroskop.

Pas një procedure colposcopy

Pas kolposkopisë, ju duhet të veshin pads sanitare. Sasi të vogla të gjakderdhjes mund të ndodhë brenda 3-5 ditësh. Pas një procedurë colposcopy mund të jetë përzgjedhja e rrallë e errët, ndonjëherë gjelbër, i ngjan llum kafeje. Kjo është normale. Megjithatë, ju duhet të shmangin douching, marrëdhënie seksuale, medikamente vaginale ose tampona, deri sa gjakderdhja nuk ndalet.

Doktori juaj përdor disa metoda për të përcaktuar rezultatet e procedurës. Nxjerrë në pah acid acetik zonat e parregullt në qafën e mitrës. Materiali merret pas një biopsi do të dërgohet në një laborator, ku më shumë teste do të zhvillohet, duke përfshirë me përdorimin e reagents veçanta identifikojnë qelizat normale dhe jonormale. Raportojë rezultatet dërguar te mjeku. Ndoshta rezultatet e testeve laboratorike që ju duhet të prisni disa ditë. Nëse ju nuk keni rezultate brenda 2-3 javësh, telefononi mjekun tuaj.

Kur për të kërkuar kujdes mjekësor 

Kontaktoni mjekun tuaj në ndonjë nga rastet e mëposhtme:

Nëse ju të përjetojnë të rënda gjakderdhje (më shumë se 1 PAD çdo 2-3 orë), ose në qoftë se gjakderdhja vazhdon për më shumë se 5 ditë.

Nëse keni ethe, shkarkimin abnormale vaginale ose siklet në zonën e barkut dhe legenit më shumë se 24 orë pas procedurës kolposkopisë.

Komplikimet colposcopy kërkojnë kujdes mjekësor urgjent është e rrallë. Nëse ju keni dhimbje të forta barku, marramendje, gjakderdhje pakontrollueshme ose ethe, kërkojnë ndihmë të menjëhershme në departamentin e emergjencës spitalin më të afërt.