Doppler


Doppler - një metodë e ultrazërit, mat shpejtësinë e rrjedhës së gjakut në enët e mitrës, kordonin e kërthizës dhe fetusit. Në praktikë obstetrik është përdorur vetëm 10 vitet e fundit.

Shkencëtarët në natyrë Doppler në 1842 fuqi fizike sot përdoret me sukses në mjekësi për të matur shpejtësinë e rrjedhjes së gjakut duke përdorur valët ultratinguj. Kjo metodë na lejon për të vlerësuar shpejtësinë dhe cilësinë e rrjedhës së gjakut në enët e mitrës, kordonin e kërthizës dhe fetusit. Një rrjedhë normale të gjakut do të thotë se fëmija është duke marrë ushqim të mjaftueshëm dhe e mbrojtur nga ndikimet e jashtme. Si rezultat ai është në rritje dhe në zhvillim normalisht. Me përmirësimin e pajisjeve diagnostikuese me ultratinguj ishte për të vlerësuar rrjedhën e gjakut në enët e më të frutave. Moderne, progresive elektrike mënyra operativ impuls, e cila ju lejon për të regjistruar rrjedhjen e gjakut në enët më të vogla të zemrës fetale dhe dhomat e saj, dhe në arteriet mitrës.


Në disa raste, Doppler mund të ndihmojë?

Arterie mitrës

Është e njohur se në shtatzëninë e hershme zakonisht nuk zhvillojnë një komplikim serioz i shtatzënisë si preeclampsia (tensioni i lartë, ënjtje, proteinave në urinë). Dhe kjo shfaqje nivele normale të rrjedhës së gjakut në arteriet mitrës. Megjithatë, nëse konfirmuar të dhënat Doppler rrezikun e preeclampsia, një grua që më parë rekomandojnë kujdes vëzhgojnë regjimit-ujë i kripur (futje e reduktuar kripë në minimum numrin e dehur e lëngjeve në ditë nuk duhet të kalojë 1.5 litra, dietë ushqyese përfshin ushqime të pasura me proteina shtazore mish, peshk, shpezë, vezë, djathë). Përveç kësaj, nëna shtatzënë këshilluar të mos e teproj, fle më shumë, për të shmangur situata të vështira. Nëse është e nevojshme, mjeku juaj mund të përshkruajnë terapi të drogës.

Është e rëndësishme për të monitoruar rrjedhën e gjakut në arteriet e mitrës, në qoftë se një grua vuan nga sëmundje kronike të tilla si hipertensioni, diabeti, reumatizma, sëmundjet e koagulimit të gjakut, kur enët e trupit të saj fillimisht nuk e mjaft e fortë. Është e rëndësishme për të kuptuar se zvogëlimi "ushqim" mitër gradualisht çon në "uria" fëmijë. Një Doppler ndihmon për të kuptuar mekanizmin e shkeljeve të tilla dhe të zgjedhin trajtimin shënjestër.

Në rastin e abortit kërcënuar kur mitra fillon të kontratës para kohe shpesh, dhe ka anije majë vuajtje dhe rrjedhën e gjakut në arteriet mitrës. Sesioni Doppler ndihmon parashikojnë zhvillimet negative. Trajtimi i butë, terapi qetësues dhe antispasmodic mund të shpejt të rivendosur ekuilibrin në shtatzënë.

Arteriyipupovyny

Anijet e kordonin e kërthizës - e vetmja mënyrë në të cilën rritet fetusi merr të domosdoshme për jetën. Është e rëndësishme që të njohin dhe të kontrollit. Ndryshimet më të zakonshme shkaktojnë në rrjedhjen e gjakut në enët e kordonin e kërthizës - një sëmundje e placentës. Në mesin e këtyre ndryshimeve inflamatore kundër sfondit të infeksioneve mikrobike dhe virale, ënjtje të placentë, e quajtur konfliktin rezus e nënës dhe fëmijës, nëna e diabetit, tiparet strukturore të anomalitë kongjenitale të placentës dhe kordonit të kërthizës. Në identifikimin e indikatorëve të rrjedhjes së ndryshuar të gjakut në enët e kërthizës kurrizit taktikat mjeku varet nga gjendja e fetusit. Nëse dimensionet korrespondojnë shtatzënisë, mjeku kupton se ndryshimet kanë dalë zbuluar kohët e fundit dhe kanë mundësi për të rregulluar atë. Zakonisht në këtë situatë të përshkruajnë trajtim parandalues, i cili synon - për të përmirësuar funksionin e qelizave të placentës (actovegin) për të rivendosur qarkullimin e gjakut (trental, Courant, aspirina, Hofitol). Nëse Biometry fetusit zbulon madhësive asimetri (kokë, bark, hips gjatësi) ose mospërputhje të madhësisë shtatzënisë, ju keni nevojë për një trajtim më intensiv që është bërë mirë në një spital me pikoj intravenoz të ilaçeve të nevojshme.

Anijet fetusi

Ndryshimet në rrjedhjen e gjakut në këto anije të ndodhin vetëm disa kohë pas fillimit të rrjedhjes së gjakut në arterie kërthizës dhe shpesh sugjerojnë hipoksi. Hipoksi do të thotë një mungesë e oksigjenit në qelizat e indeve, e cila është transportuar në qelizat e gjakut. Oxygen - një element i rëndësishëm, i cili përfshin "të drejtën" metabolizmin në qelizë. Nëse jo të mjaftueshme oksigjen, reaksionet kimike në qelizë nuk janë "në fund", Dhe energjia e nevojshme për rritjen dhe funksionimin indet mungojnë. Kjo situatë kërkon trajtim intensiv në spital.