Ekzaminim mjekësor rekomandohet për burrat


Në këtë artikull ne kemi përfshirë një listë të masave të rekomanduara për njerëzit që kujdesen për shëndetin e tyre. Në çdo rast lista e studimi identifikon mjekun. Kjo merr në konsideratë karakteristikat individuale, sëmundje kronike, predispozicion gjenetik dhe mosha e pacientit.

Rregullt mjekësore komente. Doktor mat presionin e gjakut, norma e zemrës dëgjon, peshon dhe shqyrton pacientit. Ndonjëherë komente rregullta janë sëmundje që asimptomatike (p.sh., hipertension). Në provim ju mund të diskutojnë me mjekun tuaj dietën tuaj, aktivitetit fizik, etj Lidhur me shpeshtësinë e inspektimeve ka konsensus, por në mënyrë të qartë se me moshën duhet të vizitoni mjekun më shpesh. Një mjek i jep këshilla.


Tensioni i gjakut. Lidhur me shpeshtësinë e kontrollit presion nuk ka rekomandime të qarta. Është e dëshirueshme për ta bërë atë të paktën një herë në vit. Nëse ka treguesit e mësipërm 120/80 duhet të shihni një mjek. Në rast të kërcënimit të mjekut hipertensionit do të rekomandojë kontrolle të rregullta mjekësore dhe presionin e monitorimit në shtëpi.

Ekzaminimi testicular. Është e rekomanduar në lidhje me shfaqjen e tjera të kancerit. Vetë testicular joefikase, kështu që ajo duhet të jetë vetëm për njerëzit që janë në rrezik të kancerit. Në çdo rast, ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj.

Kontrolluar nivelin e kolesterolit në gjak. Personat më të vjetër se 20 vjet janë të rekomanduara për të kontrolluar nivelin e lipoprotein (triglicerideve "të dobishme" dhe "të dëmshme" kolesteroli,) në gjakun e çdo 5 vjet. Nëse ekziston rreziku i mjekut sëmundjeve kardiovaskulare mund të rekomandojë kontrolle më të shpeshta.

Kontrolli për kancerin e prostatës. Lidhur me mjekët e tij mendohet e nevojshme larg. Ngadalë kanceri i prostatës progresive nuk shkakton dëm, por disa trajtime (kirurgji, radiotherapy) është aplikuar. Disa ekspertë besojnë se të dhënat nuk të mjaftueshme për qëllimin e inspektimeve të përgjithshme. Tjetër rekomanduar që t'i nënshtrohen një inspektimi vjetor është gjithë njerëzit të shëndetshme mbi moshën 50 vjeç, të cilët parashikojnë jetëgjatësinë të paktën 10 vjet. Ai përfshin analizë për antigjen specifik të prostatës (PSA) dhe provim dixhital zorrës së trashë. Burrat në rrezik për kancerin e prostatës (zezaket dhe personat me histori kanceri i prostatës familjare) duhet t'i nënshtrohen inspektimit vjetor, që prej 45 vjetësh.

Kontrolli për kancerin e zorrëve. Këto teste në mënyrë të qartë e dobishme. Megjithatë, mjekët janë të ndarë në frekuencën e tyre. Kjo duhet të vendoset në mënyrë individuale me një mjek.

Burrat më të vjetër se 50 vjet janë të rekomanduara për të kryer një nga provimet e mëposhtme:

  • Gjak okult fekal (1 në çdo 1-2 vjet)
  • Sigmoidoscopy (1 në çdo 5 vjet)
  • Gjak okult fekal në shtëpi (nëse është e mundur) dhe sigmoidoscopy
  • Colonoscopy (1 çdo 10 vjet)
  • Klizmë barium me kontrast të dyfishtë (1 në çdo 5 vjet)

Megjithatë, disa ekspertë me reputacion mjekësor besojnë se një ekzaminim i tillë duhet të bëhet vetëm për njerëzit me grupin e ndërmjetme me rrezik.

Në praninë e sensibilitet të onkozabolevniyam (p.sh., trashëgim keq) duhet të kontrollohen më shpesh ose mosha më herët. Faktorët e rrezikut - sëmundje inflamatore zorrë, polyps, kancerit të një lloj të caktuar të trajtimit të radioterapi.

Aneurysm aortic. Është e rekomanduar për të pësojë ultrazërit 1 herë në mes të 65 dhe 75 vjet, individët që pijnë duhan ose kanë tymosur në jetën e tyre.

Një test i gjakut për HIV. Kjo analizë duhet të marrë:

  • Në prani të kontaktit (homoseksuale pakten 1 vit).
  • Para ose gjatë shtatzënisë një partner grua (mundësisht të testuar paraprakisht).
  • Në rastin e përdorimit të drogës intravenoze (1 vit).
  • Në mungesë të një rritje të rrezikut të infektimit me HIV janë të rekomanduara për të testohen gjatë ekzaminimit të rregullt mjekësor.

Analiza e sheqerit në gjak. Personat më të vjetër se 45 vjet të cilët janë në rrezik në rritje për zhvillimin e diabetit tip II, është e rekomandueshme që të kontrolloni sheqerit në gjak 1 në çdo 1-2 vjet. Faktorët e rrezikut - mbipeshë, jetesës i ulur, predispozitë gjenetike. Në prani të presionit ose kolesterolit nivele të larta të gjakut duhet të jetë e nevojshme për të marrë një test të gjakut për të sheqerit, sepse diabeti në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e sulmit në zemër. Shumica e njerëzve duhet të fillojë kontrollin pas 45 vitesh, njerëzit me rrezik të lartë - para.

Kontroll dentar. Vizitat e rregullta tek dentisti mund të mbani shëndetin e dhëmbëve dhe trupin. Frekuenca e saktë e vizitave duhet të parashikojë një mjek. Në mënyrë tipike, 2 vizita parandaluese në vit rekomanduar.

Verifikimi i. Në moshën 40 vjeç duhet t'i nënshtrohen një ekzaminim të plotë sy. Atëherë vizioni duhet të kontrollohet 1 herë në 1-4 vjet. Në praninë e sëmundjeve që prekin sytë (diabet, sëmundje kronike sy dhe kështu me radhë. P.), Inspektimi vend më të mirë shpesh.

Shqyrtime lëkurës. Mos harroni në lidhje me kontrollet e pavarura të lëkurës. Ajo duhet të i kushtoj vëmendje të plagë të pashëruara, dhe skuqje, veçanërisht në zonat e hapura. Te mjeku këshilluar për të kërkuar praninë e çdo ndryshim në madhësi, formë dhe ngjyrë e moles vjetra, dhe shfaqjen e të rejave.