Analiza e spermës derdh spermogram


Pa mjek konsultim andrologist në spermë deshifrim ju mund të merrni në forumin tonë

Spermë - Metoda kërkimore për vlerësimin e aftësisë derdh oplodotovoryayuschey e spermës mashkullore. Analiza spermë tregon sasiore, cilësore, parametrat morfologjike të spermës.

Analiza spermë kryer nëse:


 1. Martesat jopjellor (identifikimin e spermës mashkullore Factor - infertilitetit mashkullor). Martesa e quanin shterpë, në të cilën shtatzënia nuk ndodh brenda 1 viti e aktivitetit të rregullt seksual pa përdorimin e kontraceptivëve.
 2. Steriliteti te meshkujt (prostatitis, varicocele, infeksion, traumave, çrregullime hormonale).
 3. Përgatitja për mbarësimit artificial.
 4. Planifikimi shtatzënisë.
 5. Dëshira e njerëzve për të parë fertilitetin e tyre (pjellorisë).

Duket spermës?

Material për studim është mbledhur nga masturbim. Ju mund të sjellë spermës në një, enë sterile hermetikisht të mbyllur në të ngrohtë (në depresion pomyshechnom ose inkubator në temperaturën e trupit), një orë pas datës së analizave. Duke vënë përmbajtje e analizës së paku 4 ditë, por jo më shumë se një javë. Gjatë kësaj periudhe refuzimin e trajtimeve ngrohjes, alkoolit. Pas antibiotikët duhet të jetë të paktën 2 javë.

Metodat spermë: fazë kontrasti mikroskopirovanie, errësirë ​​të veçantë për vlerësimin e morfologjisë spermës.

Spermë normale

• Vëllimi - më shumë se 2 ml;
• Konsistenca - trashë;
• hollim pas 10-30 minuta;
• Viskoziteti deri në 2 cm;
• Color - white-ka filluar të thinjet;
• Erë - specifik;
• pH 7,2-8,0;
• trazim - me re;
• zhul - jo;
• Numri i spermatozoideve në 1 ml - 20 mln.- 200 milionë .;
• Numri i përgjithshëm i spermës në derdh - më shumë se 40 milion .;
• Numri aktyvnopodvyzhnyh spermës - më shumë se 25%;

• numri total aktyvnopodvyzhnyh dhe i ulur - më shumë se 50%;
• Akoma spermatozoidet - më pak se 50%;
• Mungesa e aglutinim dhe grumbullimit;
• Numri i leukociteve në 1 milion;
• spermatozoidet normale - më shumë se 50%;
• Sperm me kokë normal morfologjinë - mbi 30%;
• kafaze spermatogenesis - 2-4.

Spermë shpjegim, parametrat lëshoj një fjalë e klasifikimit:

• aspermiya - Mungesa e bërtas,
• olyhozoospermyya - reduktimin e numrit të spermës në derdh (më pak se 20 milionë në 1 ml)

• azoospermyya - Mungesa e spermës në derdh,
• kriptozoospermiya - disponueshmëria e spermës të vetme në derdh pas centrifugimit,
• astenozoospermyya - uljen lëvizshmëri të spermës,
• teratozoospermyya - reduktimi i morfologjisë normale spermës.

Rezultate spermë

Kur rezultatet e tjera se normale, duhet 1-2 javë për të kaluar sperma përsëri dhe aplikoni rezultatet te mjeku-andrologist për të kërkuar për arsye lindur patologji. Përjashtim dyshohet infeksion gjenital, në këtë rast, trajtimi duhet të fillojë menjëherë. Për shembull, ndikimi i prostatitis në spermë shfaqet në lëvizshmëri të spermës. Ndikim të madh në cilësinë e spermës kthen prostatitis ngjitëse (posaçërisht të shkaktuara nga infeksionet, sëmundjet seksualisht të transmetueshme). Inflamacion në prostatës reduktuar spermës lëvizshmëri, promovon aglutinimit tyre (lidhjes për shkak të pranisë në sipërfaqen e spermës organeve bakteriale apo produktet e tyre metabolike) dhe formimin e formave të dëmtuar (për shembull, si rezultat i ureaplasmosis të dobët të spermës).

Si për të përmirësuar spermë?

Ndonjëherë ju mund të përmirësojë cilësinë e spermës duke hequr faktorët dëmshme industriale dhe të brendshme, duke krijuar një ritëm normal të punës dhe pjesa tjetër duhet gjithashtu të sigurojë ushqim të mirë, ritmin e duhur të jetës seksuale. Mirëdita të angazhohen në ushtrime fizike me një fokus në ushtrimet që përmirësojnë legen performancës muskujve dhe bark.

Më efektive për përmirësimin e cilësisë së spermës është trajtimi i Urological, sëmundjet endokrine dhe duke marrë drogë të caktuara medicinale. Cilat droga dhe kohëzgjatja e pranimit të tyre emëron urolog, andrologist.

Shteti vlerësuar për të spermës spermatogenesis (spermiohramme).

Për spermiolohicheskoho diagnozën e saktë në kohën e derdh duhet të respektojë kushtet e mëposhtme:

 • maturi nga derdhje për 2-7 ditë (koha optimale 4 ditë);
 • përmbahet nga marrja e pijeve alkoolike, duke përfshirë birrë, droga fuqishëm (opiateve dhe qetësuesve) gjatë kësaj periudhe;
 • mbajtja e vizitave sauna, banja dhe tubs nxehtë të marrë 2-7 ditë;

Shpesh pacientët raportojnë diagnozë andrologist spermiolohicheskiy dhe jepni duart tuaja në spermë pa shpjegim të detajuar. Pacientët nuk është një numër i madh i pyetjeve: çfarë treguesit nuk plotësojnë, do të thotë këtë mospërputhje, si tregues spermës të lidhura?

Ne u përpoq të bëjë për ju një tabelë të indikatorëve kyç spermës me komente të shkurtra. Tabela tregon performancën e OBSH normave spermiolohicheskih (4 botim, Cambridge University Press, 1999 (MEDPRES 2001)), dhe rekomandoi standardeve.

Ne shpresojmë se kjo tryezë do të ju ndihmojë më mirë të lundruar në spermë, por vë në dukje se fara e vlerësuar tërësisht dhe të saktë të interpretuar ato mund të jetë vetëm një profesionist.

Treguesit spermë, normat dhe devijimet e tyre të komentuar:

Spermë Indeksi Çfarë bën treguesin OBSH Standardet Koment
Na-qeveritare Rekomando standardeve
Mirëmbajtjen Term Numri i ditëve të mospërdorimit seksuale para analizë 2-7 ditë Dështimi në përputhje me rezultatin e testit Termat e mirëmbajtjes nuk mund të krahasohet me diagnoza standarde dhe spermiolohicheskiy në këtë rast duhet të konsiderohet i pasaktë. Mesatare mbajtja koha janë optimale për derdh kërkimore. Analiza përsëritet duhet të marrë me të njëjtën periudhë të mospërdorimit të parë.
3-5 ditë, optimale - 4 ditë
Fushë Vëllimi i përgjithshëm i derdh. 2 ml dhe më shumë Vëllimi i derdh më pak se 2 ml kualifikohet si mikrospermiya, e cila në shumicën e rasteve janë të lidhura me funksionin e pamjaftueshme e gonads paranazale *. Kufiri i sipërm i vëllimit të derdh WHO nuk është i kufizuar. Megjithatë, sipas vëzhgimeve tona, vëllimi i derdh rritur më shumë se 5 ml. shpesh tregon inflamacion në gonads paranazale.
3-5 ml
Ngjyrë Lëshoj një fjalë Color. Pak gri Ngjyrë kuqe ose kafe tregon prezencen e gjakut qe mund te shkaktuar nga prania e një tumori në gurët prostatës ose plagosjeve. Nuancë të verdhë mund të jetë një alternativë norma tregojnë sëmundjen apo verdhëz apo marrjen e vitaminave të caktuara.
Të bardhë, gri apo të verdhë
PH Vlera e joneve negative dhe pozitive. 7.2 dhe më OBSH Ekspert i kufizuar vetëm pH të ulët. Megjithatë, sipas vëzhgimeve tona, jo vetëm uljen e pH më poshtë 7.2, por të rritur atë mbi 7,8 në shumicën e rasteve tregon praninë e inflamacionit në gonads paranazale.
7,2-7,8
Koha hedh lëng Hollimit Koha e spermës me rregullat viskozitetit. Deri në 60 minuta Hollimi më zakonisht është rezultat i proceseve afatgjata inflamatore në gonads paranazale, të tilla si prostatës (prostatitis), fshikëzat seminale (vesiculitis) ose mangësi enzimë. Ne besojmë se një hollim të një nga treguesit spermiolohicheskih më të rëndësishme. Është e rëndësishme që sperma shpejt mori mundësinë e lëvizjes aktive. Hollimit zgjatur, sperma lëviz në një të mesme trashë, në vend të humbasin energji biologjikisht dispozicion (ATP) janë më të gjatë në mjedis vaginë acid i cili redukton lëvizshmërinë e tyre dhe për këtë arsye aftësinë e tyre fekondimit.
Deri në 60 minuta
Viskozitetit (logjike) Viskoziteti i derdh. Matur në inç fije, me të cilat formuar dhe të ndara nga një tubth rënie ose një gjilpërë të veçantë. Pika të vogla individuale (deri në 2 cm). Arsyet për rritjen e viskozitetit të jeni në të njëjtën kohë dhe me rritje hollim. Në udhëzimet që nuk rregulla të qarta mbi viskozitetit të spermës. Tha se vetëm në vijim: "Në një bërtas normal, që vijnë nga tubth formon një pikë të veçantë të vogël, dhe viskozitet mostër e formave patologjike një fije më shumë se 2 cm". Ne besojmë se rënia rarefied spermës normale nuk duhet të merren më shumë se 0,5 cm., Që sipas tanë pacientëve vëzhgimet fertilitetit spermë viskozitet më të madhe se 0.5 cm., Dhe nga më shumë se 2 cm., Është reduktuar në masë të madhe.
0,1-0,5 cm
Dendësia e spermës Numri i spermatozoideve në 1 ml. bërtas. 20 milionë. Dhe më shumë

Rritur ose ulur Dendësia spermës është përcaktuar si polizoospermiya ose olyhozoospermyya respektivisht. Kufiri i sipërm i indeksit të densitetit spermës normale të ekspertëve të cilët nuk është e kufizuar. Megjithatë, sipas vëzhgimeve tona, rritja e dendësisë më sipër 120.000.000 spermës. / Ml, në shumicën e rasteve, e kombinuar me aftësinë e tyre të ulët mbarësuese në shumë pacientë oligozoospermia pas ndryshoi. Prandaj, ne besojmë se pacientët me polizoospermiey kërkojnë follow-up. Shkakton ndryshime në dendësinë e spermës nuk është kuptuar plotësisht. Besohet se ato janë rezultat i çrregullimeve endokrine, çrregullime të fluksit të gjakut në scrotum, efektet toksike apo radioaktive në testis (të rritur ose të shtypur spermatogjenezes), dhe më pak inflamacion - imun çrregullime.

20-120,000,000.
Numri total spermës Dendësia e spermës, shumëzuar me vëllimin. 40 milion. Dhe më shumë Arsyet për rregulla të mundshme mospërputhje janë të njëjta si në paragrafin e mësipërm.
Nga 40-600,000,000.
Sperm lëvizshmëri Aftësia për të udhëtuar.
Vlerësohet nga 4 grupe kryesore:
1. Active-celular me lëvizje drejtvizor (A)
2. joaktive, ose lëvizja e drejtë (B)
3. Lëvizja ulur, ose vibrational ose rrotulluese (C)
4. Ende (D)

Lloji Një 25%
ose A + 50%
60 min. pas derdhje

Lëvizshmëri reduktuar spermës quhet astenozoospermiyeyu. Shkaqet nuk astenozoospermiyi plotësisht e qartë. Ne e dimë se astenozoospermyya mund të jetë për shkak të rrezatimit ose efekte toksike, inflamacion ose faktorë imunologjike. Gjithashtu, rëndësi dhe kushtet mjedisore. Astenozoospermiya shpesh vërejtur në njerëz që punojnë në temperaturë të lartë (Cook, mjek, punonjës "dyqan të nxehtë" etj).
Lloji Një 50%
tipi B - 10-20%
tipit C - 10-20%
Tipi D - 10-20%
60 min. pas derdhje
Morfologji Përmbajtja e spermës derdh me strukturën normale dhe të aftë për të fekondimit. Më shumë se 15%

Nuk ka konsensus si ekspertë për të vlerësuar morfologjinë e spermës, dhe nga përmbajtja normative vlerës së spermës normale në derdh. Prandaj, vlerësimi i morfologjisë spermës - një nga kapitujt më subjektive dhe të diskutueshme në studim spermiolohicheskom. Zakonisht morfologjikisht spermës normale deri 40-60%. Në teratospermiya diagnozën, që është "spermës shëmtuar"Vendoseni në ato raste kur numri i spermës me strukturën normale është më pak se 20%. Përkeqësimi Parametrat morfologjike shpesh është e përkohshme dhe ndodh kur stresi, efektet toksike, dhe të tjerët. Gjithashtu, lëshoj një fjalë morfologjike picture varet në masë të madhe për gjendjen e mjedisit në rajon si pacient. Në mënyrë tipike, numri i formave patologjike është në rritje në mesin e banorëve të zonave industriale.

Më shumë se 20%
Të jetosh spermës (ndonjëherë - spermë të vdekur) Përmbledhja e jetesës spermës në përqindje derdh. Më shumë se 50%

Përmbajtja në derdh 50% spermës vdekur quajtur nekrospermiyeyu. Nekrospermiya, si dhe përkeqësimi i morfologjisë shpesh është i përkohshëm. Shkaqet Nekrospermiyi mundshme - helmimi, sëmundjet infektive, stresi dhe të tjerët. Nekrospermiya Long-jetuar tregon çrregullime të rënda të spermatogenesis.

Më shumë se 50%
Qelizat spermatogenesis (qeliza embrion i papjekur) Qelizat spermatogenesis - qelizat e epitelit seminifer tubthave testiseve të. Nuk ka përqindjet Nuk janë në çdo derdh. Një numër i madh i numrit të qelizave spermatogenesis (Deskuamimi epiteliale), ndodh në formë sekretore e infertilitetit.
Deri në 2%
Aglutinimit e spermës

Aglutinimit e spermës - spermës është e fërkimit së bashku, e cila pengon lëvizjen përpara.

Normalisht nuk duhet të ketë

Aglutinimit e vërtetë është e rrallë dhe tregon trazirat në sistemin imunitar. Është e nevojshme për të dalluar e vërtetë nga bashkimi i aglutinim spermës. Ndryshe nga njësitë, ndërsa aglutinimit vërtetë e spermës dhe vetëm rrinë "prizë" prej tyre përmbajnë elemente qelizore.
Normalisht nuk duhet të ketë
Qelizat e bardha të gjakut Qelizat e bardha të gjakut. Ka gjithmonë.

* 1 106 (3-4 në një fushë standarde e parë)

Tejkalon standardet e tregon praninë e inflamacionit në organet gjenitale (prostatitis, vesiculitis, orchitis, uretritin, etj).
* 1 106 (3-4 në një fushë standarde e parë)
Qelizat e kuqe të gjakut Qelizat e kuqe të gjakut.

Normalisht nuk duhet të ketë

Prania e qelizave të gjakut të kuqe në spermë mund të shoqërohet me tumore, lëndime gjenitale, prania e gurëve në prostatë, vesiculitis. Simptomë të shqetësuar që kërkon vëmendje serioze!

Normalisht nuk duhet të ketë
Trupat amyloid

Formuar si rezultat i stagnimit sekrecion prostatës në fusha të ndryshme të saj. Numri i numëron.

Nuk ka standarde të OBSH

Caktuar si "Pranishëm / jo (+/-)". Trupat amyloid aktualisht mungojnë në shumë pacientë, e cila sugjeron një reduktim të funksioneve të prostatës.
Nuk ka Standardet
Kokrra lecithin

Gjëndër prostatës bërë. Numri i numëron.

Nuk ka standarde të OBSH

Caktuar si "Pranishëm / jo (+/-)". Një sasi e vogël e drithërave lecithin tregon një rënie në funksion të prostatës.
Nuk ka Standardet
Mukozë Të dhënat e përmbajtura në mukozë derdh.

Nuk ka standarde të OBSH

Mund të marrin pjesë normale. Një sasi e madhe e mukusit tregon inflamacion të mundshme të gonads paranazale.
Nuk ka Standardet

* Duke gonads kontraktuese përfshijnë prostatës, fshikëzat seminale, gjëndrat Cowper-së, dhe të tjerët.

Standardet spermë parametrave të përcaktuara në Udhëzimet e OBSH dhe na rekomandohet në disa raste të ndryshme.

Mundohuni për të argumentuar qëndrimin tonë.

 1. Standardet e propozuara të Organizatës Botërore të Shëndetësisë spermës parametrat janë zhvilluar nga mesatarisht mbledhur nga e gjithë statistikat botërore. Në të njëjtën kohë, në rajone të ndryshme, si rregull, mesatarja e treguesit meshkuj derdh spermiolohicheskie ndryshme. Për më tepër, këto dallime mund të jenë të rëndësishme.
 2. OBSH Udhëzime për autorët "gjetur më të mirë për çdo laborator të përcaktuar vlerat e veta normative për secilin tregues spermë".
 3. Ne ofrojmë standardet e performancës lëshoj një fjalë të marra nga studimet e kryera në qendrën klinike të andrology dhe gjëndër endokrine transplantet e udhëhequr nga Profesor I.D.Kirpatovskoho botuar veprat e ekspertëve rusë dhe laboratorin tonë dhe përvojën klinike.

Lëshoj një fjalë Studim - është një nga më subjektive e testeve laboratorike dhe rezultatet - spermës varet nga niveli aftësi të spermioloha.

Në disa organizata për derdh kërkimore përdorur gjerësisht pajisje të veçanta - spermoanalizatory. Ne jemi të bindur se sperma, të bëra në makinë duhet të dyfishohen spermioloha kërkime për shkak se pajisjet mund të "çrregulloj" disa struktura morfologjike së bashku. Për shembull, kreu spermës dhe leukociteve të vogla.

Në përfundim, duhet theksuar se asnjë nga treguesit standarde të derdh nuk specifikon vlerat minimale në të cilën një shtatzëni të mundshme.

Pa mjek konsultim andrologist në spermë deshifrim ju mund të merrni në forumin tonë