PSA Test


Qëllimi i testit PSA


Normalisht gjaku përmban një sasi të vogël të antigjenit specifik të prostatës (PSA). PSA - një proteine ​​të veçantë që prodhon prostatës në meshkujve të rritur. Me rritje, inflamacion dhe sëmundje të tjera të nivelit PSA prostatës në rritje të gjakut. Rrit ai dhe Prostate Cancer. Përcaktoni nivelin e PSA mund të jetë një test i gjakut. Ashtu si me çdo analize, rezultatet e mundshme të rreme pozitive dhe negative të rreme. Nganjëherë pacientët me analizën e kancerit të prostatës jep një rezultat negativ, dhe në njerëzit me diagnozë të PSA ngritur tmerrshme nuk është konfirmuar.

Meshkujt mbi moshën 50 vjeç janë të rekomanduara për çdo vit nënshtrohen provimit dixhital zorrës së trashë dhe testin PSA. Njerëzit me trashëgimore keq fillimin më të mirë shfaqën 45 vjet. Por në këtë pikë ka një mendim tjetër. Disa ekspertë janë kundër detyrueshme të shqyrtuar në mënyrë të gjithë njerëzit. Diskutoni me mjekun tuaj nevojën për ekzaminim është në rast se ju jeni mbi 50 ose në historinë tuaj familjare të kancerit të prostatës. Që nga dobia e testit sfiduar, ju duhet së pari së bashku me mjekun tuaj për të vlerësuar të gjitha rreziqet dhe përfitimet e saj.

Testi i gjakut për PSA mund të përdoret gjithashtu për të ndjekur zhvillimin e sëmundjes apo për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit.

Përgatitjet për testin PSA

Përgatitjet e veçanta për testin PSA nuk është e nevojshme. Për të shmangur rezultate të rreme, më mirë të marrë provimin PSA vetëm para gisht zorrës së trashë ekzaminimit ose dy ditë apo më shumë pas tij.

Analizë

Për të studiuar e gjakut PSA marra nga një venë. Me futjen e hala ju mund të ndjeni dhimbje, por ajo shpejt kalon. Një pjesë e vogël e tipit të gjakut në një provëz dhe dërgohen në laborator.

Kohëzgjatja e trajtimit

Marrjen e mostrave të gjakut për PSA merr 3-5 minuta.

Analiza e keqe PSA: çfarë duhet të bëjmë?

Nëse përmbajtja është pak më e lartë se PSA normale dhe çdo gjë provim zorrës së trashë të dyshimtë është gjetur, mjeku mund të përsërisë analizën.

Niveli i PSA kalon 4 ng / ml do të thotë 20-25% probabilitet -vu kancerit të prostatës. Nëse niveli i PSA mbi 10 ng / ml, probabiliteti i kancerit është mbi 50%. Sa më i lartë niveli i PSA në gjak, aq më i madh rreziku i kancerit.

Megjithatë, rezultati testi PSA në vetvete nuk është një bazë për diagnozën "kancer". Nivelet e PSA mund të rritet 2-3 herë në hyperplasia mirë (zgjerimit) të prostatës. Përveç kësaj, ajo mund të rritet për shkak të infeksioneve, inflamacion në gjëndër prostatës, dhe pas biopsi ose kirurgji të prostatës.

Nëse niveli i PSA më lart normale, duhet të kalojë ultratinguj transrectal e prostatës (TRUS). Për të konfirmuar diagnozën "kancer" gjithashtu duhet biopsi tuaj.

Rreziqet gjatë testit PSA

Nga vetë, testi PSA është e lidhur praktikisht me rrezik. Por një rezultat i rremë pozitiv i kësaj analize bën pacienti shumë nervoz dhe të kalojë disa studime të tjera rezultate negative lodhshme dhe të rreme të vështira për të diagnostikuar kancerin.

Kufizimi i testit normale PSA

Shumica e njerëzve mbi 40 vjet nivelit të PSA në gjak është më pak se 4 ng / ml. Në meshkuj më të rinj se 40 vjet ajo nuk duhet të kalojë 2.7 ng / ml.