Veshkave transplantim transplantim të veshkave


Transplantimi i veshkave është larg nga trajtimi më efektive për fund-fazë dështimi kronik i veshkave. Përveç kësaj, kostoja e çdo pacient, i cili kryhet një transplantim të veshkave në mënyrë të konsiderueshme më të ulëta në krahasim me koston e trajtimit të një pacienti në hemodializë dhe dializën peritoneale. Rritja vjetore e pacientëve me finale faza nedostatatochnostyu renale kronike, sipas vende të tilla si Japonia, SHBA, është 230-300 persona për 1 milion banorë. Prandaj problemi i disponueshmërisë së organeve të donatorëve të pacientëve është veçanërisht akute. Aktualisht, shumë transplant të pazgjidhur ligjore dhe etike të organeve njerëzore.


Aspektet juridike të transplantimit të organeve dhe indeve të parashtruara në "Kodin e parimeve themelore të transplantimit të organeve njerëzore", miratuar me 44 seancë OBSH në vitin 1991 dhe "Konventa për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Dinjitetit të njeriut në lidhje me përdorimin e Biologjisë dhe Mjekësisë", i cili hyri në fuqi 24 janar 2002 në Strasburg.

Pika kyçe e problemit të transplantimit të organeve dhe indeve është parimi i ligjshmërisë. Kështu ka dy modele kryesore ligjore që mbrojnë të drejtat e donatorëve kufomës. Ky "prezumimin e pëlqimit" ose modelin francez, dhe "sistemi i informuar pëlqimin" - modeli i SHBA-kanadez. Sipas "prezumimit të pëlqimit", ndalimi i trafikimit të organeve pas deklaratës klinike vdekjes zbatohet vetëm për personat në jetë, qoftë me gojë apo me shkrim, ka konfirmuar kundërshtimin e tyre të trafikimit të organeve. Ka një ndalim ligjor dhe familja e ngushtë vdiq nga e përdorur atë si një donator kufomës. Kjo është, bazuar në modelin francez, pëlqimin për heqjen e organeve është konsideruar "prezgjedhur" derisa ajo është e refuzuar. 

Në të kundërt, "sistemi i informuar pëlqimin" trafikimit të organeve kryhet vetëm me pëlqimin e dhuruesit me shkrim, dhe në rast se të afërmit pas vdekjes së tij dhe shprehu marrëveshjen e tyre.

Në botën e sotme, si modeli i përbashkët ligji i transplantimit të organeve, si dhe prezumimin e pëlqimit vepron në Belgjikë, Francë, Austri, Poloni, Letoni, Finlanda, Estonia, Lituania, Rusia dhe Bjellorusia. Pëlqimi i informuar është i detyrueshëm në Mbretërinë e Bashkuar, SHBA, Kanada, Holandë, Zvicër dhe Gjermani. Në çdo rast, heqja e organeve, mjekët janë të detyruar të informojnë të afërmit e të ndjerit për mundësinë e këtij operacioni, dhe do të kryejë operacionin vetëm nëse pëlqimin e tyre. Megjithatë, ligjet e Suedisë lejojë "i mitur" heqjen e organeve dhe indeve të tilla si Hipofiza, kornea, pa pëlqimin e të vdekurit apo të afërmit e tyre.

Së pari ne kemi nevojë për të përcaktuar konceptet themelore në transplantim. Donatorëve - një person ose organ ind është transplantuar një personi tjetër. Marrësi - një person i cili merr një organ donatorëve apo indeve. Marrje ryshfeti - organ apo donator indeve që merr nga marrësi. Sensibilizimi - një ndjeshmëri të veçantë ndaj substancave të huaja, duke çuar në zhvillimin e një numri të reaksioneve alergjike.

Përgatitja për transplantim të veshkave

Kur planifikoni një transplantim të veshkave është shumë e rëndësishme të marrin në konsideratë aspektet imunologjike të trajtimit. Së pari, pajtueshmërinë e performancës së donatorëve dhe marrësit varet transplantim. Së dyti, trupi i ulët përmirëson donator përputhshmëria sensibilizimin se transplantimi i përsëritur çon në refuzimin më të shpeshta të organeve. Për të vlerësuar pajtueshmërinë e molekulave bëhet përcaktimi HLA (antigjenet serisë njeriut) që njerëzit janë Moe (kompleks i madh histocompatibility). Këta tregues përcaktojnë donatorëve dhe marrësit. Në rast të përputhshmërisë pamjaftueshme zhvillim marrje ryshfeti pas reagimeve transplantim refuzimit.

Llojet e mëposhtme të reagimeve të refuzimit:

• Refuzimi sverhostroe - zhvilluar 1 orë pas transplantimit. Lidhur me veshka dhuruara dëmtojë antitrupa ekzistuese në trupin e marrësit. Këta antitrupa janë formuar zakonisht për shkak të transplantimit të mëparshme të dështuar, shtatzënisë apo transfuzionit të gjakut.

• refuzimi akut është për shkak 5-21 ditë pas transplantimit të veshkave. Ky reagim është për shkak të faktit se në përgjigje të bjerë në trup marrje ryshfeti zhvilluar antitrupa që janë projektuar për të mbrojtur trupin nga trupi i huaj. Këto antitrupa të shkaktojë vdekjen e transplantim.

• refuzimi kronik ndodh në afat të gjatë. Arsyeja mund të jetë një infeksion apo nuk shërohet plotësisht i reagimit akute refuzimit.

Një nga metodat kryesore për përcaktimin e donatorëve-marrësit pajtueshmërinë është i drejtpërdrejtë ndër-mostër (ndër-ndeshje). Ky serum test i marrësit përcaktohet predsuschestvuyuschye antitrupa potencialisht të dëmshme që mund të dëmtojë marrje ryshfeti. Si monitorimin e pacientëve presin transplantim të veshkave, ju keni nevojë për çdo tre muaj për të dhënë gjak në një laborator për të përcaktuar antitrupa të rrezikshme që mund të formohet, për shembull, pas një transfuzioni i gjakut. Kur një nga donatorët është kryer testin ndër-ndeshje.

Pas transplantimit kryer gjithashtu testin cross-ndeshje që është pozitiv në rastin e refuzimit të transplantit. Antitrupat për transplantim të përcaktuara në 1,2 dhe 4 javë pas transplantimit, pastaj çdo 3 muaj.

Të gjithë donatorët janë të ndarë në dy lloje - kufomë të gjallë. Të jetosh donatorëve - një person i cili vullnetarisht japin pjesë të trupit ose transplantet e organeve. Donatorët kufomës - është donatorët vdekur organet e të cilëve janë hequr menjëherë.

Transplantimi nga një donator që jeton ka disa avantazhe:

1. Rezultatet e operacioneve më të mirë si një organet donatorëve jetojnë më shumë në përputhje me trupin e marrësit. Në këtë drejtim, pasi transplantimi është përdorur ymmunosupressyvnaya më i butë (përgjigje dërrmuese imun) terapi.

2. Prania e një donatori të gjallë redukton koha e kaluar në dializë marrësit. Në disa raste ka një transplantimi dodializnomu, dmth menjëherë pas konfirmimit të diagnozës dështimit terminal i veshkave. Përveç kësaj, transplantimi i organeve nga një dhurues të gjallë zakonisht planifikuar operacioni, duke ruajtur cilësinë e jetës së marrësit.

Veshkave transplantim

Para së gjithash, zgjedhja është testimi i rëndësishëm i donatorëve për pajtueshmërinë. Në rast se rezultatet e një studimi të plotë kryer me identifikimin e contraindications donatorëve. Veshkat donatorëve kundërindikuar:

• në sëmundjeve të sistemit urinar;
• Sistemi i rëndë decompensated kardio vaskulare;
• tumoret malinje e çdo lokalizimin;
• diabetit;
• sëmundje thromboembolic;
• alkoolizmi, dhe sistemi sëmundje mendore.

Për dhurimin e veshkave e nevojshme që veshka e mbetur ishte plotësisht i shëndetshëm. Për shkak se organet e donatorëve të sistemit urinar duhet të shqyrtohet me kujdes.

Hiq veshkave dhuruesi është një operacion i rëndësishëm dhe i rrezikshëm. Rreziqet që lidhen me këtë operacion janë të ndarë në dy pjesë:

• lidhur hershëm me transaksionin dhe periudhës së hershme postoperative.
• Në fund të lidhur me jetën e mëvonshme në mungesë të veshkave.

Studimi donatorët vonë rrezikut, kërkuesit kanë kryer një studim të madh. Vlerësuar dy grupe njerëzish. Grupi i kontrollit përfshinte individë të cilët për shkak të traumave ose neoplazme u hequr veshkën. Grupi hetuar përbëhej nga donatorët që jetojnë në veshka pas largimit të suksesshëm të organeve. 20 vjet pas largimit të studiuesve veshkave analizuar shkaqet e vdekjes dhe cilësinë e jetës së pacientëve. Ajo u gjet se dallimet në mes kontrollit dhe grupi i studimit pothuajse nuk ishte. Kjo e lejoi autorët për të dhënë studimet e tij "zgjat veshkave Donatorëve jetën."

Operacioni hequr donatorët e veshkave, si rregull, mënyrë të hapur.

 

Detail e operacioneve heqjen e veshkave në donatorit.

Treguar Postoperatively aktivizimin e hershme të donatorit, parandalimin e komplikimeve tromboembolike.

Donatorët kufomës janë individë që vdiqën nga një dëmtim i trurit, goditje, ruptures cerebrale aneurizëm, dhe tumoreve të trurit pa metastazë. Në praninë e sëmundjes njohur veshkave, mosha më të vjetër se 65 vjeç, HIV, Hepatitit B dhe C, sepsë bakteriale, donacion organ është i kundërindikuar. Trupin Heqja vetëm pasi të ketë konstatuar vdekjen e trurit.

Pas nxjerrjes për të transferuar trupin e veshkave marrësit në një gjendje të ishemi (mungesës së ushqimit dhe oksigjenit). Prandaj, një seri e masave të nevojshme për të mbështetur trupin. Këto përfshijnë mirëmbajtjen më të gjatë të funksionimit normal të veshkat nga donatorët trupi konservimit të largët në një mjedis të veçantë, dhe se si të agjërojnë marrësit e transaksionit.

 

Magazinimit transplantim enë.

Pas transplantimit të veshkave

Pas një operacioni për një marrës javë në departamentin përtëritja dhe të kujdesit intensiv, ku me kusht monitorimin e vazhdueshëm të parametrave vitale. Nën kushte të favorshme, ndërsa ai kalon në spital, pastaj dërgohet në trajtim ambulator nën mbikëqyrjen e nephrologist. Ajo mban teste të rregullta ndërveprimit, vlerësimin e funksionit marrje ryshfeti. 

Për të shtypur formimin e antitrupave për të shartuar terapi përdorur imunosupresiv. Ai përfshin citostatikëve (Sandimmun, takrolimus), droga mikrofenolovoy acid (Mayfortik) dhe hormonet (metilprednizolone) për një skemë të veçantë. Nëse është e nevojshme, mund të përdoren agjentët antibacterial dhe antifungal.

Transplantimi i veshkave promovon mbijetesën dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientëve me fund-fazë dështimi i veshkave. Shkencëtarët amerikanë zbuluan se rreziku i vdekjes në marrësit pas operacionit në krahasim me pacientët që janë në dializë dhe në pritje transplantimit, më të larta vetëm brenda 100 ditëve pas operacionit. Pas kësaj kohe, rreziku i vdekjes është reduktuar pothuajse përgjysmë. Deri tani me të gjitha llojet e zëvendësimit të veshkave Terapi veshkave transplant është prioriteti më i lartë.