Stem qelizat e kurrizit kërthizës dhe gjakun periferik


Qelizat burimore - një hierarki e qelizave të veçanta të organizmave të gjallë, secila prej të cilave është në gjendje të ndryshojë më vonë (dallojnë), në mënyrë të veçantë (p.sh. të marrë specializimin dhe zhvillimin e mëtejshëm si një qelizë normale). Dallimi në mes qelizave burimore është se ata mund të ndajnë një kohë të pacaktuar deri në "kthesë" a qelizat e pjekur dhe të pjekur në mënyrë tipike kanë një numër të kufizuar të cikleve të ndarjes.

Sipas hipotezave aktuale dhe konceptet në stacione gjitarësh burimore ekzistojnë për të gjitha llojet e indeve dhe organeve gjatë gjithë jetës së individit.


Për më tepër, ka prova se ka një multipotent vetme (universale) qelizat burimore. Më tej specializimin e saj të përcaktuar nga një sërë stimujsh, e cila ndodh në trup celular.

Bindshëm vërtetuar se këto qeliza nuk janë vetëm germs e gjakut të gjithë, dhe qelizat e tjera të trupit. Nën kushte të caktuara, që nga qelizat burimore të gjakut mund të merren qelizat e muskujve skeletik, qelizat e muskujve të zemrës, rritet një kockë të vërtetë dhe kërc, dhe madje edhe të rriten qelizat e trurit - neuronet. Këto të dhëna laboratorike janë aplikuar në klinikë. Me transplantimin e qelizave të gjakut bërë hapat e parë në trajtimin e sëmundjeve të muskujve të skeletit (Duchenne miopatia) patologjisë endokrine (diabet), sëmundjet degjenerative të sistemit nervor qendror (Alzheimer, skleroza e shumëfishtë). Trajtimi i infarkt akut të miokardit, duke përdorur eksperimentin e qelizave burimore shkuar përtej dhe përfshirë në praktikën klinike. Qelizat e transfuzionit periodike të marra në fillim të jetës mund të ngadalësojë procesin e plakjes. Transplantimi i qelizave burimore që kanë vetitë e teknikave të caktuara të inxhinierisë gjenetike bën hapat e parë të suksesshëm.

Duke pasur parasysh shpejtësinë e zhvillimit të bioteknologjisë, ne besim mund të parashikojnë paraqitjen e aplikacioneve duke përdorur transplantim të modifikuar të qelizave burimore të gjakut për të trajtuar sëmundje të pashërueshme dhe çaktivizimin sot.

Në nasotyaschee kohë në botë çdo vit në sëmundje të ndryshme i kryer më shumë se 20.000 transplantet e qelizave burimore.

Burimet e qelizave burimore

Shumica e pasura qelizat e gjakut kurrizit të porsalindur. Këto qeliza burimore, ndër të tjera, kanë aftësinë më të madhe për të ndarë dhe të specializimit, dhe nuk nënshtruar mjedisin e jashtëm dhe të brendshëm.

Procedura për grumbullimin e gjakut kurrizit është projektuar mirë dhe të sigurt për nënën dhe fëmijën. Që në fillim të viteve '90 në SHBA, Evropë, Japoni, Australi, dhe tani ne Rossi nga prindërit e tyre praktikuar grumbullimin, ngrirjen dhe ruajtjen e jetës së qelizave të gjakut kurrizit porsalindur. Deri më sot, banka mban më shumë se 100,000 mostra.

Një tjetër burim i qelizave burimore është palca e eshtrave. Nën kushte të caktuara, qelizat e marra në gjak periferike qarkullojnë dhe ka një kohë të shkurtër.

Gjatë dy dekadave të fundit ka zhvilluar një metodë që lejon për të marrë qelizat embrionale nga gjaku dhe për të mbajtur atyre një kohë të gjatë pa humbje të pronave. Kjo teknikë përfshin nxitjen e hematopoiesis para rritjes së qelizave të donatorëve në interes gjak në Bibël dhe gardh përdorimit të tyre ndarësi të qelizave të gjakut.

Me plakjen e qelizave burimore të kapitalit varfëruar, në mënyrë të konsiderueshme reduktuar aftësinë e tyre për të ndarë, ngadalësuar proceset e jetës, duke çuar në mosfunksionimin e organeve dhe sistemeve, plakja mund të jetë një shkak i kancerit. Parë qelizat e mbledhura dhe të ruajtura burimore, aq më i madh potenciali i tyre për rimëkëmbjen e funksioneve të humbura. Kështu, çdo person mund të bëhet një nga donatorët qelizë rrjedhin për veten e tij.

Qendrave të mëdha akademike mjekësore të, për shembull, PG RONTS tyre. MM Blokhin RAMS Kardiologji Research Center. Bakulev et al., Kanë zhvilluar dhe zbatuar protokollet e trajtimit duke përdorur qelizat embrionale të gjakut.

Mundësitë zgjedhja dhe përdorimi i qelizave burimore nga gjaku menstrual të grave të moshës riprodhuese.

Efikasiteti i terapisë qelizore është treguar dhe dëshmuar në fushat e mëposhtme të mjekësisë:

1. Oncology (Transplantimi i qelizave burimore të gjakut donatorëve të vërtetë të sëmurë apo të shëndoshë me sëmundje të gjakut ose tumoreve të ngurta).

2. hematologjisë (gjaku transplantin e qelizave donatorëve me të fituara apo të lindura anemia aplastike).
3. radiomedytsyna (sëmundje akute dhe kronike rrezatim).
4. Imunologjia (mungesës së imunitetit të lindura).
5. sëmundjet inflamatore (artrit rheumatoid, lupus eritematosus sistemik).
Hulumtimet klinike kryera gjatë dekadës së kaluar, u zgjerua indikacione për terapi qelizë dhe e lejuar atë për të zbatuar:
1. Kardiologji (Transplantimi i qelizave në infarkt miokardi zjarri, terapi atherosclerosis);

2. neurologji (rehabilitimin pas lëndimeve dhe sëmundjeve të trurit dhe palcës kurrizore);
3. Traumatologjisë dhe ortopedi (trajtimi i frakturave të eshtrave të gjata shëruar).

Edhe rezultatet pozitive të zbatimit të qelizave burimore në trajtimin e sëmundjeve të lindura (sëmundjet e magazinimit, sëmundja Gaucher është një shembull, Neumann-Pick).

Në afat të shkurtër (5-10 vite) Trajtimi i pacientëve me diabet, sëmundjet degjenerative nëpërmjet transplantimit të modifikuar ose klonuar donator qelizë rrjedhin (gjenetikisht)

Për shkak të vlerës së lartë e qelizave burimore si "blloqe ndërtimi" për trupin e personit të sëmurë, ne propozojmë programin në vijim të mbledhjes, cryopreservation dhe ruajtjen afatgjatë të hematopoietic qelizave të gjakut burimore të marra nga gjaku kurrizit të një fëmije të porsalindur apo gjak rritur periferik.

Marrja qelizat burimore nga gjaku kurrizit

Gjaku i kërthizës kurrizit takon fëmijë të porsalindur dhe përmban disa herë më shumë qeliza burimore, të cilat janë në faza të ndryshme të pjekurisë se gjaku rritur. Deri në fund të viteve '80 të shekullit të kaluar, gjaku kurrizit është praktikisht nuk përdoren për nevojat e fëmijës ose prindërve të saj. Transplantimi i parë i qelizave burimore të gjakut kurrizit kanë treguar efektivitetin e saj dhe përshtatshmërinë e magazinimit personale. Nëse gjaku kurrizit nuk do të shkatërrohen së bashku me placentë. Mbledhja e gjakut kurrizit pas lindjes - një unike, një herë në gjendje për të siguruar furnizimin e qelizave burimore pa ndonjë procedurë mjekësore and Drug Administration. Marrja qelizat embrionale nga çdo pjesë të tjera të kordonin e kërthizës dhe placentës - një mit të gjerë.

Avantazhet e gjakut kurrizit.

1. Mbledhja e gjakut kurrizit është bërë pas lindjes dhe ndarjes së saj nga nëna përmes kryqëzimin kordonit të kërthizës.
2. Procedura e mbledhjes së gjakut është pa dhimbje dhe të sigurt për të dy nëna dhe të porsalindur (fëmijë është ndarë nga kordonin e kërthizës dhe placenta nuk është e ndarë enët e gjakut dhe mbaresa nervore me murin e nënave mitrës).
3. A do vetëm gjaku që është në enët e gjakut të placentës dhe kordonit të kërthizës. Kjo do të thotë se as nënat as gjaku porsalindur nuk është marrë.
4. Mbledhja e gjakut nuk kërkon manipulimin e veçantë dhe administrimin e çdo të drogës.

5. Mbledhja Procedura zgjat vetëm disa minuta.
6. gjakut kërthizës kurrizit - më i pasur me qeliza burimore e substancës trupit të njeriut.
7. Qelizat e gjakut rrjedhin kurrizit janë të rinjtë të pranishëm me ndarje të pakufizuar të mundshëm dhe diferencimit.

Një përshkrim i shkurtër i metodës së marrjes qelizat e gjakut kurrizit.

Mbledhja e gjakut kurrizit është bërë pas lindjes dhe ndarjes së saj nga kordonin e kërthizës. As fëmijë nëna dhe as nuk do të ndjeni dhimbje. Në disa raste, devijim i mundshëm i gjakut të kordonit dhe placentë pas, në qoftë se nuk ka asnjë dyshim në tërësinë e saj. Gjaku është mbledhur në një sistem të veçantë ruajtës me birë gjilpërë nëpërmjet venë kërthizës. Pas gjakut pereteche nga kordonin e kërthizës në një sistem të veçantë, ajo dërgohet në laborator për përpunim, ndarjen e ruajtjes celular dhe afat-gjatë magazinimit.

Një studim i nënave para dhe pas mbledhjes së gjakut kurrizit.

Para për të mbledhur grua gjaku kurrizit në punë duhet të ekzaminohet nga një mjek dhe ekzaminohen për transportin e infeksioneve të rrezikshme (hepatiti B dhe C, HIV, sifilizi, gonorrea, etj). Ju duhet gjithashtu të bëjë një teste të përgjithshme dhe biokimike të gjakut (për të përcaktuar numrin e qelizave të gjakut, glukozë, bilirubin, proteina, dhe enzimat. Etj).

Trajnimi në cryopreservation e gjakut kurrizit dhe ruajtjen e zgjatur e qelizave burimore

Pas duke dhënë një sistem të veçantë të gjakut kordonit të kërthizës në laborator kryer përzgjedhjen e qelizave burimore, qelizat e hapësirës në një enë të veçantë dhe ngrirja e tyre në temperatura ultralow (minus 196 0C). Pastaj materiali i ngrirë është ruajtur në qelizat individuale në kriohranilischa nën një numër individual. Sipas rezultateve të gjakut të kordonit të përpunimit është bërë protokoll, i cili përfshin një përshkrim të procedurave dhe të parametrave të materialeve të cilësisë.

Qelizat raft në nitrogjen të lëngët është e pakufizuar. 

Marrja qelizat embrionale në të rritur (donatorëve)

Nëse gjaku kurrizit u korrur menjëherë pas lindjes, qelizat mund të merren nga gjaku periferik i donatorëve të shëndetshme rritur nën kushte të caktuara.

Një përshkrim i shkurtër i metodës së marrjes së qelizave burimore.

Procedura është e ndarë përafërsisht në dy pjesë

1) Mobilizimi i qelizave burimore në gjakun periferik:
Me qëllim rritjen e numrit të qelizave burimore në dhuruesit të gjakut periferik merr injeksione të granulociteve 8 kolonisë-stimuluese faktorit (G-CSF) subkutane në intervale prej 10-12 orë për 4 ditë. G-CSF është një ilaç i përftuar nga inxhinieri gjenetike.

2) Mbledhja e qelizave burimore ose marrja separaty:
Zbatuar në ditën e 5 nga fillimi i G-CSF stimulimit ndarës duke përdorur sistemet e disponueshme ndarjes gjakut dhe zgjidhjet standarde. Kohëzgjatja e trajtimit nuk është më shumë se 3 orë, në varësi të shpejtësisë së procedurës, pesha e donatorëve dhe parametrat e gjakut. Procedura kryhet nga qelizat mbledhjen e mostrave nga një gjak i trajtimit të venë në kuadër të shumës së tij gardhit ndarës të caktuar të qelizave burimore dhe kthen komponentët e mbetura të gjakut të donatorit përmes një venë.

Përfitimet qelizat burimore të gjakut.

1. Mundësia e gjakut periferik, pa përdorimin e anestezi të përgjithshme me traumatike minimale për dhuruesin.
2. Mundësia e seancave të shumta dhe të përsëritura të marrjes së qelizave burimore. 3. Shpejtësia relative e.
4. shërim të shpejtë të hematopoiesis në rastin e transplantimit, duke reduktuar kohën e shpenzuar në spital.

Cryopreservation e qelizave burimore.

Pas dorëzimit të laboratorit kryer përpunimin separaty. Pastaj koncentrohen qeliza është transferuar në kriokonteyner veçantë dhe të ngrira në temperatura ultralow (minus 196 0C). Më shumë material është ruajtur ngrirë në qelizat individuale kriohranilischa nën një numër individual. Sipas rezultateve të gjakut të kordonit të përpunimit është bërë protokoll, i cili përfshin një përshkrim të procedurave dhe të parametrave të materialeve të cilësisë.

Përdorimi i qelizave burimore.

Qelizat mund të përdoret për të trajtuar hematologjike dhe pacientët onkologjike (transplant të qelizave burimore të gjakut të donatorëve në të vërtetë të sëmurë apo të shëndoshë me sëmundje të gjakut ose tumoreve të ngurta). Në hematologjisë, radiomedytsyna, imunologji dhe fusha të tjera të mjekësisë, Transplantimi i qelizave të gjakut në fituar donatori apo anemi aplastike kongjenitale; semundja akute dhe kronike rrezatimi, kongjenitale imunodeficiencës; skleroza e shumefishte; artriti rheumatoid, lupus eritematosus sistemik dhe të tjerë.

Për shembull, vetëm një në Moskë, ka disa objekte shëndetësore publike që janë përdorur në trajtimin e pacientëve me qelizat burimore. Midis tyre janë qendra të tilla, si: Rossyskoy Cancer Research Center. MM Blokhin, mjekësore dhe kirurgjikale Center. NV Pirogov, hematologjike Research Center, Qendra Kërkimore për Kirurgjisë Kardiovaskulare. NJË Transplantimi Bakulev RAMS FNTS dhe organe artificiale Akademik Shumakova dhe të tjerët.

Transplantimi favorshme moti sipër me donatorin më të ngjashmërisë dhe marrësit për antigjenet histocompatibility (HLA - antigjenet rruazë e bardhë e njeriut - antigjenet histocompatibility, antigjenet serisë njeriut). Pick donatorëve është plotësisht në përputhje me marrësit për antigjene HLA, shumë të vështirë, për shkak se numri i kombinimeve të përbërë nga më shumë se 100 antigjeneve të kësaj familjeje, është jashtëzakonisht i lartë. Gjej donatori është plotësisht në përputhje me marrësit për antigjene HLA, në mesin e njerëzve të cilët nuk janë të afërmit e tij, pothuajse e pamundur. Mundësia e zgjedhjen e një donator plotësisht kompatibil midis vëllezërve dhe motrave është 1: 4, si gjenet HLA trashëguar nga ligjet e Mendelit. Kur trashëgimi HLA - antigjenët fëmija merr një gjen të secilit vend gjeometrik të dy prindërve, dmth antigjene histocompatibility gjysmë trashëguar nga nëna dhe gjysma nga babai.

Kështu, prezantoi programin e mbledhjes, cryopreservation dhe ruajtjen afatgjatë të qelizave burimore hematopoietic ndihmojë për të siguruar donatorët dhe të afërmit e tij "unike" në dispozicion vetëm për ta, qelizat, dhe qelizat do të mundësojë aplikimin nëse është e nevojshme.