Hemodializë


Hemodializë - një metodë e pastrimit të gjakut duke hequr toksina zgjedhjeve nëpërmjet një membrane artificiale semipermeable. Ajo është përdorur tek pacientët me infarkt renale akute dhe kronike.

"Babai" i dializë është konsideruar si një kimist skocez Graham, i cili në 1856 përshkroi distancën difuzionit dhe e quajti "dializë". Kur ai e kuptoi procesin e levizjes difuzionit të substancave shkrihet në ujë me peshë të ulët molekulare nëpërmjet një membrane semipermeable nga një zgjidhje më të koncentruar (urina) në më pak të koncentruar (ujë të distiluar). Për herë të parë në seancën hemodializë e njeriut mbajtur Georg Haas në vitin 1911 në Strasburg. Si filtra gjakut përdorur membranat koloidale tubat si hollë. Si një mjet i hedh lëng gjak është përdorur fillimisht hiruidin (një medikament që rrjedhin nga sekrecionet e gjëndrave të pështymës e Leeches mjekësore), dhe pastaj heparin (e shkëputur nga mëlçinë e bagëtive). Designed makinë Haas për dializë ndryshonte madhësinë rëndësishëm. Ajo përbëhej nga tetë kontejnerë cilindrike mbushur me dializiruyuschey lëngshme, të cilat ishin brenda tub, e cila u gjakderdhje.


Aparatet Haas për hemodializë.

Në periudhën 1926-1928 ai kaloi rreth 20 sesione të hemodializës për pacientët me dështim akute renale. Çdo seancë dializë zgjati rreth 60 minuta. Për fat të keq, të gjithë pacientët në një kohë të shkurtër vdiq nga helmimi i gjakut dhe dehje.

Në vitin 1943, W. Kolff përdorur më parë si një filtra membranë celofan. Pesëmbëdhjetë pacientët me sëmundje akute renale pas seancave hemodializë vdekur. Vetëm gjashtëmbëdhjetë sëmurë pas dy seancave dializë kryer dështimin mbijetuar veshkave shëroheshin. Ky trajtim është kritikuar ashpër anëtarët e komunitetit shkencor. Vetëm shpikje J. Merril flaka fotometrinë - Metoda për vlerësimin e përbërjes kimike të gjakut, dukshëm ka zvogëluar vdekshmërinë e pacientëve trazirat e ujit dhe bilancit electrolyte.

Aktualisht dializë përhapur në mjekësi ka ndihmuar për të mbajtur jetën e miliona pacientëve me dështim akute dhe kronike renale.

Indikacionet hemodializë

Kryerja e një sesion të hemodializës treguar në këto shtete.

• simptomat uremik (për shkak të akumulimit të substancave të dëmshme në gjak që nuk janë shfaqur me sëmundjen e veshkave) dehje: nauze, vjellje të përsëritura, dobësi, ethe e butë, presionit të paqëndrueshme të gjakut.

• teprica të lëngshme, e cila manifestohet në rezistent ndaj trajtimit edemë formë, dhe të rritur ose ulur në përqëndrime të gjakut të kalium, natrium, klor.

• dëmtim të rëndë renale, shkalla e filtrimit glomerular nën 10 ml / min (në fëmijët dhe në pacientët me diabet është më pak se 15 ml / min).

• acidosis decompensated - nje gjendje e lidhur me një rritje në aciditetit gjakut (Ph) prej më pak se 7.35.

• rrezikshme për jetën ënjtje të trurit dhe mushkërive lidhur me dehje.

Kundërindikimet hemodializë

Për contraindications kronike hemodializë janë si më poshtë:

• Reduktimi i shënuar në presionin e gjakut shoqëruar me humbje të konsiderueshme të gjakut ose lirimin e sasive të mëdha të urinës, për shembull, në periudhën fillestare të sindromës nefrotike.

• koagulimit të gjakut të ngjarë të bollshëm gjakderdhje Zhvillimi

• sëmundjet kardiovaskulare në fazën dekompensimi në të cilën seanca e hemodializës mund të ndërlikojnë ndjeshëm gjendjen e pacientit.

• Procesi aktiv inflamatore, të tilla si tuberkulozit të organeve të brendshme, sepsis.

• kancer me metastaza

• pacienti sëmundje mendore.

Në një seancë të jashtëzakonshme për hemodializë akute ka contraindications.

Hemodializë

Seanca akute dializë treguar në pacientët me infarkt akut i veshkave të cilët janë në gjendje kritike. Si rregull, ajo është mbajtur në njësinë e kujdesit intensiv. Numri dhe frekuenca e trajtimeve të përcaktuara nga ashpërsia e pacientit. Në mënyrë tipike, kjo seanca të gjata ditore. Nën kushte të favorshme rimëkëmbjen e mundshme të funksionit të veshkave me një defekt ose plotësisht, ose, në raste të rënda, zhvillimin e dështimit të veshkave kronike.

Hemodializë kronike kryer në pacientët me fund-fazë dështimi kronik i veshkave. Për të nuk ka nevojë për hospitalizim. Pacientët të shkojnë nga shtëpia në qendrat dializë ambulatore apo zyrave në spital. Pas procedurës, ata kthehen në shtëpi, se cilësia e jetës së tyre praktikisht nuk është zvogëluar.

Për seancën e dializës duhet të lidheni pacientit për aparatin "veshka artificiale". Para-formuar në të përhershme ose të përkohshme qasje të enëve të gjakut të pacientit. Qasje të përkohshme vaskulare, siç catheterization venat e mëdha (subclavian, qafës, venë femurit) në kuptimin modern të zbatueshme vetëm për procedurat e emergjencës.

Kateteri qendror në venë subclavian.

Përdorimi i tyre i zgjatur është i ndaluar për shkak të potencialit të tyre me një kalbëzuar të gjatë në këmbë dhe zhvillimin e kateter-lidhur sepsë.

Aktualisht, standard ari i qasjes adekuate enëve të gjakut është formimi i fistula arteriovenoze. Në përgjithësi, gjatë operacionit është qepur arterien radiale (parakrah fistula) ose arterie brachial (shpatull gyp) me venë nën lëkurë. Si rezultat, venë kryhet me shkarkimin e gjakut nga arteriet nën presion të lartë. Muri i venë trashet, pastrimin e saj është venë më e gjerë nuk vjen me një shpejtësi të lartë të mbledhjes së gjakut.

Gyp arteriovenoze.

Ky proces quhet arterizatsiey venë. Kjo ngre mundësinë trasha hala venë birë për dializë.

Deri qasje të përhershme të enëve të gjakut përfshijnë vendosjen e përhershëm (të përhershme) kateter dhe anashkalojë kirurgji. Catheters përhershëm përpunuara posaçërisht për të parandaluar zhvillimin e infeksionit, dhe nëse përdoret siç duhet, janë disa vjet. Në arterie dhe vena anashkalojë janë bashkuar proteza sintetike. Catheters përhershëm dhe shunts arteriovenoze preferuara në rast të pamundësisë së formimit fistula arteriovenoze natyrore, të tilla si struktura e lirshme ose të enëve të gjakut të tipit sjell arterie shumë të hollë.

Aparat "veshkave artificial" është një produkti, në formën e një bllok të vogël të sistemeve të ngopura elektrike dhe hidraulike që garanton proces pastrimi gjak sigurte dhe efektive e toksinave.

Aparat modern "veshkë artificiale".

Pajisjet mobile moderne janë nën kontroll të ndryshme të lehtë dhe të mirëmbajtjes. Çdo aparat "veshkë artificiale" përbëhet nga disa blloqe. Njësia e qarkullimit përfshin pompa që ofrojnë rrjedhjen e gjakut në dialyzer. Seanca Standard hemodializë zhvillohet me shpejtësinë e rrjedhjes së gjakut të 250-350 ml / min. Njësia është e pajisur dialysate ujë përzierjen dhe të përqëndrohen kripëra ultra në një përqindje të caktuar për të përgatitur zgjidhje të gatshme dializiruyuscheho. Zgjidhja e saktë Përbërja dializiruyuscheho luan një rol thelbësor në sigurimin e sigurinë e pacientit gjatë dializë. Njësia Extracorporeal përfshin dyalyzator dhe autostradës Krovoprovidni. Dyalyzator - është filtri, i cili është procesi i pastrimit gjakun e toksinave dhe ngopjes së substancave të dobishme.

Dukje kapilar dialyzer.

Karakteristikat kryesore të dialyzer është zona aktive sipërfaqe, madhësia e të cilit varet nga kapacitetet e rafinimit, dhe metodën e sterilizimit të dialyzer. Aktualisht preferuar janë dialyzers, sterilizuar nga rrezatimi gama ose avull të nxehtë. Sipas rekomandimeve të tanishme, dialyzer ripërdorimi nuk është i rekomanduar. Të dialyzers më e sigurt dhe efektive tani konsiderohen kapilar me membranat sintetike e polysulfones, heliksona, poliamiksa dhe të tjerët.

Pastrimit të menaxhimit dhe të kontrollit të gjakut përbëhet nga një sërë sensorë, detyra kryesore e të cilave është që të sigurojë një gjak efektiv procesin e pastrimit dhe sigurinë e pacientit.

Aktualisht rekomanduar trajtimet e hemodializë kronike 3 herë në javë për të paktën 4 orë. Dializë herë, shpejtesia rrjedhën e gjakut dhe lloji i dialyzer llogaritur në bazë të peshës trupore, moshës, prani të funksionit të mbetur të veshkave ne nje pacient.

Me brigadës ambulancë, transporti apo vetë pacienti të veçantë merr në hemodializë vendit të punës. Në dhomë dollap me kyç largimit veshje të sipërme, dresses up në një ndryshim të pastër e rrobave dhe këpucëve, ngrihet në dhomën e dializës. Para çdo procedure pacienti peshon personelit mjekësor (të vlerësojnë kompensimin lëngun në periudhën e mezhdializnyy), mat presionin e gjakut, norma e zemrës, vlerëson disa karakteristika të tjera fizike. Në të qëndrueshme mjeku gjendja e pacientit vendos për login hemodializë.

Kryerja e një sesion të hemodializës në sallë dialyse.

Për t'u lidhur me aparatin "veshkë artificiale" është mbajtur në venë shpuese fistula, proteza, apo nëse lidhja kateteri Krovoprovidni rrugët në portet e kateterit. Kur mbushur me vija të gjakut për të parandaluar formimin e mpiksjen e gjakut të administruara heparin. Gjatë një sesioni të stafit mjekësor hemodializë është vlerësimi i pacientit (tensioni i gjakut, norma e zemrës, temperaturën e trupit) dhe nëse është e nevojshme program trajtimi korrigjim.

Pas sesionit pacienti është peshonte (për të vlerësuar sasinë e marrjes fluide dhe përkufizimin e "thatë" peshë, dmth peshë pa lëngshme tepërt) merr këshillën e mjekut në periudhën e mezhdializnyy dhe e dërgoi në shtëpi.

Një herë në muaj, gjaku i pacientit është marrë për analizë, për të vlerësuar shkallën e pastrimin e gjakut dhe, nëse është e nevojshme, të rregulluar hemodializë programit. Gjithashtu, studimi përcaktuar përqendrimin e hemoglobinës në gjak, qelizat e kuqe të gjakut, hematokriti, parametrat e metabolizmit të hekurit në trup për të përcaktuar taktikat e mëtejshëm të trajtimin e anemisë, si dhe nivelet e kalcium, fosfor, hormon parathyroid dhe vitaminë D metaboliteve për korrigjimin e metabolizmit fosfor-kalciumit. Çdo 6 muaj mbajti përkufizimin e viruset e hepatitit B dhe C, HIV dhe Treponema zbehtë në gjakun e pacientëve. Të gjithë pacientët që trajtohen me hemodializë, domosdoshmërisht duhet të vaksinohen kundër hepatitit B dhe C. Nëse është e nevojshme, i laboratorit të tjera të mundshme dhe analiza instrumentale, si dhe konsultimeve me ekspertët.

Komplikimet e mundshme të hemodializë

Pavarësisht nga thjeshtësia e dukshme e çdo sesioni hemodializë është një procedurë serioze që lehtë mund të çojë në komplikacione të rënda.

• Rënia e presionit të gjakut janë ndërlikimet më të shpeshta të sesionit hemodializë. Faktorët janë të moshës avancuar dhe comorbidities sistemin kardio vaskulare. Në përgjithësi, presionin e ulët të gjakut e lidhur me volumin e madh ose shpejtësinë e marrjes fluide gjatë dializë. Mjekimi kryhet duke ulur lëngshme marrjes dhe shërim opsione deficitit.

• Rritja e presionit të gjakut është edhe një komplikim serioz që patrajtuar mund të çojë në krizë zemre apo goditje në tru. Në trajtimin e hipertensionit është prioritet marrja adekuate fluide dhe përdorimi i drogës hypertensive.

• dhimbje të muskujve, të shoqëruara zakonisht me gardh tepërt e lëngjeve. Trajtimi përfshin ndalimin përzgjedhje fluide dhe futjen e zgjidhjeve hypertonicity lidhje me plazma.

• perzierit dhe te vjelles shoqëruar me presion rënie të gjakut, si dhe mosfunksionimi i traktit gastrointestinal. Trajtimi duhet të synojnë përmirësimin e presionit të gjakut, administrimin e antiemetics, trajtimin e sëmundjeve oportune të traktit gastrointestinal.

• Shumica e dhimbje koke në dializë është i lidhur me presion të lartë apo të ulët. Trajtimi konsiston në korrigjimin e presionit të gjakut dhe dhimbje administrimin e ilaçeve.

• Rritja e temperaturave i lidhur zakonisht me infeksion apo reagim biocompatibility. Nëse dyshoni se një sëmundje infektive është treguar duke marrë antibiotikë.

• Reagimi biocompatibility - një përgjigje e trupit të njeriut në kontakt me komponentë të gjakut aparatit "veshkë artificiale". Duket si një lloj reagimi alergjik anaphylaxis ose pyrohennoy reagim, i shoqëruar nga ethet, uljen e numrit të qelizave të bardha të gjakut, dhimbje prapa. Shoku anafilaktik është e karakterizuar nga një rënie të dukshme në presion, vështirësi në frymëmarrje dhe kërkon ndërprerjen e menjëhershme të dializë dhe kujdesit emergjent. Në përgjigje pyrohennoy treguar dializë pa ndërprerje duke përdorur trajtim simptomatike. Më pas rekomanduar identifikimin e materialit, në të cilën pacienti ka një reagim, dhe zëvendësimin e saj nga analoge sigurta.

• Pacientët me komplikime të rënda si disekvilibrium sindromi, aritmia, edemë cerebrale dhe mushkëritë, duhet të jetë në njësinë e kujdesit intensiv nën mbikëqyrjen e specialistëve.

Jeta shelfin e pacientëve gjatë seancave hemodializë është 10-15 vjet subjekt i ujit të pijshëm regjimit, qasje adekuate të enëve të gjakut dhe trajtim korrekt.