Transplantimit gut


Rastet e përpjekjeve të pasuksesshme për të rivendosur florës normale të zorrëve bakteriale pas përdorimit të antibiotikëve, në sfondin e sëmundjeve të traktit gastrointestinal, janë duke u bërë shkelje më të shumta dhe probleme fron (kapsllëk ose diarre) janë një sëmundje të qytetërimit. Në Shtetet e Bashkuara në vitet e fundit është përdorur gjerësisht dhe me shpejtësi duke fituar popullaritet transplantim të florës normale të zorrëve e marrësit të shëndetshme të donatorëve që vuajnë nga çrregullime të karrige. Eksperienca e akumuluar të Amerikës së Veriut pozitiv i madh klinik, rekomandimet e Instituteve Kombëtare të Shëndetit (NIH, SHBA) i dha arsye për përdorimin e kësaj metode inovative të trajtimit në Rusi.


Në vitin 2012, hulumtuesit në spital emrin e Henry Ford kryer një studim që përfshin 49 pacientë që vuajnë nga diarre të rëndë korrente shkaktuar nga Clostridium difficile. Për procedurën është përdorur endoscope përmes të cilit zorrës së trashë e pacientëve të administruara zgjidhje homogjenizuar dhe filtruar, e cila përfshinte ujë të ngrohtë dhe 30 deri 50 gram feçe marra nga donatorët zdorovoyh. Në disa raste, zgjidhja është administruar gjatë procedurave colonoscopy.

Si rezultat, 90% e pacientëve brenda dy orëve pas procedurës ishte oreksi gjatë ditës ata mendonin një përmirësim të dukshëm, dhe një javë më vonë ata mendonin plotësisht të shëndetshëm. Në këtë rast, brenda tre muajve të terapisë se nuk ka zhvilluar ndonjë komplikime apo efektet anësore të trajtimit.

Një studim i kryer në vitin 2013 nga shkencëtarët nga Universiteti i Amsterdamit gjetur se transplantimi fekal në traktin gastrointestinal është 03:57 herë antibiotikët më efektive. Fillimisht e planifikuar për të rekrutuar kërkuesit për të marrë pjesë në gjykimet e 120 pacientëve, por në fund vendosi për të ndaluar gjykimin pavarësisht dallimeve të dukshme në shëndetin e të dy grupeve të vullnetarëve. Nga 16 anëtarët e grupit të marrjes transplantim fekal, 13 janë shëruar plotësisht pas procedurës së parë, dy - pas së dytë (94%), ndërsa dy të 26 pacientëve të trajtuar me vancomycin, mbulohen vetëm shtatë (27%). Anëtarët e tjerë të grupit vetë kanë kërkuar mjekët për të shpenzuar ato në të njëjtën procedurë dhe rikthehet pas një ose dy infuzione.

Gjithashtu në shkurt të vitit 2014 në SHBA ishte kampione banka e parë në botë fekal për pacientët që vuajnë nga diarreja korrente të rënda të shkaktuara nga shtamet antibiotikëve të baktereve difficile Clostridium.

Në trajtimin e infeksioneve të zorrëve, transplantimi i baktereve fekal nga donatorët mund të ndihmojë në uljen e peshës. Hulumtuesit shpresojnë në eksperimente të mëtejshme për të përcaktuar mekanizmin e veprimit të baktereve në procesin e humbjes së peshës dhe mund të ofrojë një metodë të re, jo-kirurgjikale për humbje peshe.

Disa vite më parë, shkencëtarët australianë kanë propozuar për të trajtuar pacientët që vuajnë nga të dy sëmundjes Parkinson dhe kapsllëk, duke transplantimit stol. Si rezultatet e hulumtimit përmes terapisë eksperimentale në pacientët ulur simptomat e sëmundjes themelore, duke përfshirë edhe sëmundjen e Parkinsonit, skleroza e shumëfishtë, artriti reumatoid dhe sindromi i lodhjes kronike.

Sipas hipotezës së shkencëtarëve, në kundërshtim me microflora në rrjedhjen e gjakut përfshin antigjene të ndryshme. Ato shkaktojnë reagim imun tepruar që ndikon në zhvillimin e sëmundjes së Parkinsonit dhe sëmundjet autoimune. Këto supozime janë konfirmuar nga studime të tjera. Në veçanti, sipas ekspertëve holandezë, transplantimi fekal përmirëson ndjeshmërinë e insulinës në pacientët me sindromin metabolik.

Në transplantimin e parë të kulturave të microflora normale të zorrëve përfunduar me sukses në Novosibirsk në TSNMT në Akademgorodok. Transplantet e tilla në fakt - kolonizimin e zorrëve të pacientëve me simptomat e diarre / kapsllëk normale microflora zorrëve të marra nga një donator të shëndetshme. Kjo është një ekzaminim të plotë të nevojshme për të parandaluar transmetimin e sëmundjeve infektive dhe siguri në praninë e microflora normale të shëndetshme donator. Një standardet e provimit përdorur Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH, USA).

Indikacionet për transplantin e microflora

Transplantin kryer në sëmundjen kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja Crohn, koliti ulcerative), sindromi i irritimit të zorrëve (dyja konstipacionit dhe diarre me) obezitetit, për trajtimin e infeksioneve të C. difficile (enterocolitis pseudomembranous).

Transplantit Procedura microflora

Në fakt - është transferimi i feçe donatorëve të tretur në ujë dhe përmbajnë baktere të mira marrësit. Për microflora "kapur" bakteret kulturat janë vendosur pikërisht në vendin ku ata duhet të "jetojnë dhe punojnë", - i madh zorrë - duke përdorur fibrokolonoskopiya - endovideoskopicheskoho instrument i hollë fleksibël. Kjo procedurë (colonoscopy) është nën anestezi të përgjithshme (qetësim) pas konsultimit gastroenterologist, dhënies së provimit për planin individual dhe merr 1 ditë. Si rezultat pacienti merr rekomandime të detajuara dhe të rëndë vërejtura në gastroenterologist për 2 nedel.Sohlasno të hulumtimit mbi kafshët, bakteret fekal transplant të aftë për rivendosjen e microflora normale zorrëve me 90%.

Efektet anësore të procedurës

Pavarësisht popullaritetit në rritje, informacione kërkimore, veçanërisht në Rusi, kanë grumbulluar pak. Ka dëshmi se në qoftë se transplantin kryhet në pacientë me trashje, marrësi gjithashtu kërcënon të trashje! Nuk ka arsye për të besuar se i njëjti mekanizëm është i zbatueshëm për sëmundje të tjera.

Progresi shkencor, feces kapsula

Metodat ekzistuese të transplantim fekal microbiota - Transplantimi i feçe të marra nga donatorë të shëndetshme përmes colonoscope, një tub nasogastric ose klizmë - kanë një rrezik të mundshëm të dëmtimit të traktit gastrointestinal dhe janë parehati të durueshëm.

Pra, hulumtuesit amerikanë kanë sugjeruar oral metodë fekal transplantimit (me gojë) në trajtimin e infeksioneve të zorrëve. Rezultatet treguan se duke marrë kapsula ngrirë feçe si efektiv dhe të sigurt në luftën e shkaktuar nga bakter Clostridium difficile diarre si infuzion e feces përmes colonoscope ose tub nasogastric.

Metoda e re është: fekale të donatorëve shëndetshëm ngrirë, atëherë përzierë ato rrjedhin nga bakteriet e zorrëve dhe i mbushur në kapsula acid, i projektuar per administrim oral. Kryer më parë analizat laboratorike të feçe mostrave të infeksioneve të ndryshme dhe alergeneve.

Në studimin pilot të përfshirë 20 persona të moshës 11 deri 84 vjet me një infeksion zorrëve të shkaktuar nga C. difficile. Për dy ditë njëra mbi temën mori 15 kapsula të përmbajtjes fekal. Terapia eksperimentale 14 mashkull çoi për të përfunduar zhdukjen e simptomave pas një kurs të vetëm dy-ditore. Gjashtë pjesëmarrësit e mbetur e studimit kishin një kurs të dytë të trajtimit, pas së cilës pacientët si normale. Gjatë testit u vërejtur nuk ka efekte anësore të drogës.

Si autorë të studimit, pacientët të cilët nevojiten një kurs të dytë të terapisë, gjendja fillestare e shëndetit të ishte më e keqe se ajo e pacientëve të tjerë. "Të dhënat e fituara paraprake tregojnë sigurinë dhe efektivitetin e një qasje të re," - vuri në dukje studiuesit. - Tani ne mund të kryejë studime të mëdha dhe në shkallë të gjerë për të konfirmuar këto të dhëna dhe identifikimin e komponimeve aktive më efektive bakteriale për administrimin oral ".

Disponueshmëria, siguria dhe efektiviteti i kësaj metode të restaurimit të microflora normale japin mundësi të reja për të trajtuar probleme serioze të sëmundjeve kronike të traktit gastrointestinal dhe çrregullime metabolike.