Ilaçe për trajtimin e dhimbjeve kronike


Dhimbje Fjala vjen nga poena Latine, që do të thotë "dënim" ose "pagesa". Pavarësisht nga fakti se ajo është përvoja të pakëndshme ndijor lidhur zakonisht me sëmundje apo lëndim, ajo gjithashtu mund të ketë një etiologji të panjohur. Shoqata Ndërkombëtare për Studimin e Pain (Shoqata Ndërkombëtare për Studimin e Pain) identifikon tre lloje kryesore të dhimbjes: (1) dhimbje akute, për shembull, si rezultat i traumave ose inflamacion; (2) dhimbja e lidhur me kancerin dhe (3), dhimbje kronike malinje. Gjithkush sjell të ndryshme dhe të përgjigjet në dhimbje.


Akute analgesics lechetsya dhimbje në kombinim me medikamente që eliminojnë shkakun e dhimbjes (inflamator, antibiotikët) në trauma kombinuar me trajtimin konservativ të zonës së dëmtuar. Në këtë artikull ne do të përqëndrohet më shumë në ilaçe për trajtimin e dhimbjeve kronike të etiologji të panjohur.

Si për të rrahur dhimbje kronike?

Medikamente mund të ndihmojë në kontrollin e dhimbjes kronike. Për trajtimin e dhimbjes kronike përdorur shumë drogë, duke përfshirë edhe ata që janë të shpëtuar me recetë dhe ata që shiten pa recetë. Këto medikamente mund të kenë efekte anësore dhe duhet të bëhet në përputhje të plotë me recetë. Në disa raste, ajo mund të marrë disa javë para se të mjekësisë për të ndihmuar në lehtësimin e dhimbjeve. Për të shmangur ndërveprime të rrezikshme të drogës, është e rëndësishme që ju të tregoni mjekut tuaj në lidhje me atë që ju merrni medikamente (përfshirë ilaçe bimor dhe mjekësi plotësuese dhe alternative).

Zgjedhja e barnave kundër dhimbjeve

Droga e përdorur për të trajtuar dhimbjet kronike përfshijnë si në vijim:

Analgjezik (analgesics), të tilla si acetaminophen apo droga nonsteroidal anti-inflamatore të tilla si aspirina ose ibuprofen (p.sh., Advil), të cilat mund të administrohet për dhimbje nga butë për të moderuar dhe redukuar inflamimin. Gjithmonë të marrë këto barna në pajtim të plotë me recetë ose dozen e specifikuar në paketë. Mos e merrni shitur mbi counter NSAIDs për më shumë se 10 ditë, në qoftë se ju nuk e keni rënë dakord më parë këtë me mjekun tuaj.

Ilaqet kundër depresionit, të tilla si ilaqet kundër depresionit tricyclic (p.sh., amitriptyline), të cilat mund të përdoren për të trajtuar dhimbjet kronike, pavarësisht nga fakti se jo të gjitha ilaqet kundër depresionit janë efektive për lehtësim dhimbje. Duloksetina (Cymbalta) - është një lloj tjetër i antidepressant që është miratuar nga Zyra e Administratës Food and Drug të SHBA-ve për trajtimin e dhimbjes neuropatike periferale në.

Kortikosteroidet, si prednisone, përdoren për të reduktuar inflamacion dhe dhimbjen.

Droga me gojë, si Mexitil, e cila vepron si anestezi lokale në mënyrë për të nënshtruar dhimbjen.

Droga anticonvulsant, që mund të lehtësuar dhimbjen, i cili ka rrënjët e saj në nerva (dhimbjes neuropatike). Shembujt përfshijnë:

Gabapentin (Neurontin) për post-herpetike nevralgji (dhimbje nervore nga zoster).

Pregabalin (Lyrica) për nevralgji post-herpetike dhe nevropati diabetik (dhimbje nervore nga diabeti).

Carbamazepine (eikuilibrues) për të ndihmuar në kontrollin e episode të dhimbjes fytyrës së nevralgji trigeminal. Nëse jeni duke marrë carbamazepine përditshme, ju duhet të kontrolloni periodikisht për të shkuar në një mjek në mënyrë që të parandalojë zhvillimin e efekteve anësore serioze (të tilla si një reaksion alergjik ose probleme të mëlçisë).

Analgjezik, të cilat janë zbatuar direkt në lëkurë (analgesics lokale) të tilla si krem ​​EMLA ose patch lidokainovyy (Lidoderm), dhe duke çuar në mpirje të lëkurës dhe të zvogëlojë dhimbjen.

Capsaicin - Substancë natyrore e cila është në djegës, dhe është përdorur për prodhimin e krem ​​i sigurt analgjezik lokal veprim.

Capsaicin dhimbje sinjalet ndryshimet në lëkurë, duke bllokuar dhimbjen pa bllokuar ndjenjat e tjera. Aplikimi i parë i capsaicin mund të shkaktojë një ndjesi djegie. Para se të përdorni capsaicin gjithmonë veshin dorashka dhe për të shmangur duke prekur sytë, dhe nuk e fshij ato para se të kujdesshëm për të mos lani duart me sapun dhe ujë.

Analgesics narkotike sintetike, të cilat mund të dobësojë moderuar për dhimbje të forta. Shembuj të analgesics sintetike narkotike përfshijnë morfinë, oxycodone (të tilla si Oxycontin), hidrokodonit me acetaminophen (të tilla si Vicodin, Lortab, ose NORCO), ose Acetaminophen me codeine (të tilla si Tylenol me codeine). Për të trajtuar dhimbjet nervore, analgesics narkotike sintetike janë të kombinuara ndonjëherë me droga të tjera, të tilla si, për shembull, gabapentin.

Trajtime të tjera që mund të përdoren në trajtimin e dhimbjeve kronike janë:

Injeksion për bllokadë nervore. Për lehtësim të dhimbjes në anestezisë dëmtuar nervore administruar. Anesthetics mund të zvogëlojë dhimbjen për disa ditë, por dhimbja zakonisht kthehet. Pavarësisht nga fakti se bllokimi i nervave zakonisht nuk kurë dhimbje kronike, ata mund të ju lejojnë për të filluar terapinë fizike dhe për të zgjeruar gamën e levizjes se ju mund të kryejnë.

Injeksione epidural steroide (Injections të steroid rreth shtyllës kurrizore). Edhe pse këto injeksione janë përdorur për shumë vite dhe mund të sjellë lehtësim për dhimbje prapa ose dhimbje qafe, një sëmundje e shkaktuar nga disk ose nervore ngjeshje, kjo terapi nuk i ndihmon të gjithë.

Injeksione pulë në pikën. Ata mund të lehtësojë dhimbjen duke injektuar anestezion në drejtim të pule (ose fusha të veçanta të dhimbshme) lidhur me dhimbje kronike të fytyrës apo fibromyalgia. Bllokada nervore ose injeksione të tjera të ndihmojë për të lehtësuar dhimbjen për shumë njerëz. Megjithatë, është e paqartë se si e bën këtë lloj të trajtimit. Këto injeksione nuk lehtësojnë dhimbjet kronike në çdo rast.

Informacion për të menduar 

Mjekim Përdorimi dhimbja është e nevojshme vetëm pas konsultimit me doktorin tuaj. Disa dhimbje mund të tregojë patologji akute që kërkon kirurgji të menjëhershme, mbytja nga dhimbje në këtë rast, ju jeni të rrezikuar jetën.

Ilaçet mund të punojnë më mirë në qoftë se ata janë të kombinuara me trajtime të tjera të tilla si terapi fizike në mënyrë që të ndikojnë shkaqet e ndryshme të dhimbjeve kronike.

Ilaçet mund të zvogëlojë ose përkohësisht të lehtësuar dhimbjet kronike. Së pari ju do të më shumë gjasa të përshkruajnë droga të cilat efektet anësore më pak. Pastaj, nëse është e nevojshme, ju rritet gradualisht dozën, ose të përshkruajnë një ilaç tjetër.

Ne ju inkurajojmë që të shmangin alkool ndërsa merrni painkillers drogë, dhe për të shmangur marrjen e dozave që tejkalojnë doza mjekun tuaj.

Medikamente të marra çdo ditë, mund të jetë pjesë e një trajtim efektiv afatgjatë të dhimbjes kronike. Megjithatë, ndonjëherë mjekim pjesërisht ose plotësisht e humb efektivitetin e saj në rast se përdoren për një kohë të gjatë për shkak se trupi juaj prodhon rezistencë për të.