Verdhëz, një yellowing e lëkurës


Yellows - Kjo është një yellowing e lëkurës dhe mukozës, e cila është veçanërisht e dukshme në sclera e syrit, sipërfaqen e poshtme të gjuhës (në qoftë se ajo është e ngritur në krye të qiellit), dhe mbi pëllëmbët. Këtu verdhëz shfaqet për herë të parë. Yellowing e lëkurës është i shoqëruar edhe nga urina e errët - urina "birrë me ngjyrë" - duket simptomë e hershme.

Yellowing e lëkurës është shpesh një shenjë e rritjes së bilirubin në gjak. Ndonjëherë lëkura kthehet verdhë me përmbajtje rritjen e carotene në gjak që vjen abuzimin e karrota ose portokalli dietat.


Bilirubin - një pigment i gjakut, e cila është një produkt ndarje e hemoglobinë. Hemoglobinë, nga ana tjetër, është e hekur-proteina që kryen funksionin e transportit për oksigjenit dhe dioksidit të karbonit dhe gjendet në qelizat e kuqe të gjakut - eritrociteve.

Bilirubina është direkte dhe indirekte.

Formuar pas rënies së hemoglobinës, bilirubin detyruar të proteinat plazma. Kjo është quajtur bilirubin indirekte, nuk është i tretshëm në ujë dhe nuk mund të excreted në urinë apo biliare.

Bilirubin indirekte merr në mëlçi, ku ekspozuar ndaj një sërë reaksioneve biokimike që çon në formimin e bilirubin drejtpërdrejtë. Bilirubin drejtpërdrejtë të lirë është excreted në biliare në zorrë dhe urinës.

Shkaqet më të shpeshta të verdhëz.

Sëmundje të mëlçisë (hepatiti akut dhe kronik, cerozë, cysts, lezionet parazitare, tumoreve beninje dhe malinje, sindromi Gilbert, dhe të tjerët.).
Sëmundje vrerit traktit (ngushtimi, tumoret, gur fshikëz e tëmthit dhe biliare kanalet).
Hetimi i rritjes shkatërrimin e qelizave të kuqe të gjakut (disa sëmundje të lindura të gjakut, helmimi me drogë, alkool, helme, me djegie të gjera, hemorragji).
Nuk është një verdhëz gabuar kur vetëm lëkura me ngjyrë (jo rrëshqitës), për shkak të akumulimit të carotene në atë me përdorimin e tepruar të karrota, portokall, kungull, droga (akryhinu, acid Pikrik).

Llojet e verdhëz:

Varësisht nga niveli në të cilin vuan procesin e heqjes bilirubin nga trupi, lëshojnë 3 lloje të verdhëz:

Verdhëz hemolitike ndodh në avari të përshpejtuar të hemoglobinës, bilirubin formuar kur aq shumë sa që të mëlçisë nuk ka kohë për të kthyer bilirubin indirekt direkt. Prandaj, ky lloj i verdhëzës ngritur bilirubin indirekt.

Verdhëz hepatike për shkak të mëlçisë nën ndikimin e ndonjë arsye: hepatitit viral, drogës ose dëmtim toksike mëlçisë, kesh, dëme të alkoolit, Leptospirosis, pseudotuberculosis dhe të tjerët. Në gjak shpesh rrit përmbajtjen e drejtpërdrejtë bilirubin, për shkak të reuptake tij në gjak nga qelizat e mëlçisë -Kjo Dështimi për përpunim.

Holestatychnazhovtuha. Është rezultat i lëvizjes së biliare nëpër kanalet biliare bllokim. Kjo mund të ndodhë kur mbylljes gypit biliare ose gur fshikëz e tëmthit apo tumor. Nëse verdhëza cholestatic edhe bilirubin më të drejtpërdrejtë në rritje, për shkak të akumulimit të tij të tepërt në kanalet biliare dhe të kundërt thithjen në gjak.

Shkaqet më të shpeshta të verdhëz infektive është Hepatiti viral A, B ose C. Në akut verdhëz hepatitit viral mund të shoqërohet me ethe, simptoma të ndryshme pesimist - dhimbje barku, nauze, vjellje, një shkelje e karrige.

Sa e rrezikshme mjetet juridike për verdhëz popullore

Mos u mundoni për të trajtuar me verdhëz, ajo mund të çojë në pasoja negative. Literatura (në internet shumë) shpesh ndodhin popullore recetave trajtimin e verdhëz. Ka nga ata që të rekomandojë trajtim bile supë, por nëse verdhëz shkaktuar gurëve të tëmthit dhe kanalet biliare, atëherë ky trajtim utyazhelyt shtetit. A mos presin komplikime! Fillimi më parë i trajtimit nën mbikëqyrje mjekësore, aq më lehtë do të jetë për t'u marrë me verdhëz.

Çfarë duhet të bëni me shfaqjen e verdhëz

Kur ngjyra e verdhë e lëkurës, sy sclera, duart duhet të konsultoheni me një mjek për të përcaktuar shkakun. Nëse gjendja është akute (helmimi, djegiet, etj.) Është e nevojshme për të thirrur një ambulancë. 

E cila kthehet mjekët verdhëz

Mjeku urgjencës
Gastroenterologist
Sëmundje infektive
Hematologist

Në shenjë e parë e yellowing e lëkurës ose mukozës, si dhe urina e errët duhet menjëherë të konsultoheni me mjekun!