Eritrociteve parametrat e gjakut ESR


Hemoglobinë (Hb, hemoglobinë)


Pigment frymëmarrjes e gjakut, e cila është e përfshirë në transportin e oksigjenit dhe dioksidit të karbonit, e cila shërben si funksion tampon (ruajtjen e pH). Përfshira në eritrocitet (rruazat e kuqe të gjakut). Ajo përbëhet nga një pjesë e proteinave - globin - dhe pjesë hekur-porfyrynovoy - heme. Kjo strukturë proteina chetvertychnoy formuar nga 4 nënnjësi. Hekuri në heme është dvuhvalentnoy formë.  

Forma fiziologjike të hemoglobinës:

1) oxyhemoglobin (HbO2) - Lidhja e hemoglobinës me oksigjen prodhuar kryesisht në gjak arterial dhe i jep një ngjyrë të kuqe (oksigjeni lidhet me atomit të hekurit me anë të bonove të koordinimit); 2) reduktohet hemoglobinës apo dezoksyhemohlobin (HBH) - hemoglobinës, i cili i dha oksigjen të indeve; 3) carboxyhemoglobin (HbCO2) - Komponimi hemoglobina me dioksid karboni; formuar kryesisht në gjak venoz, i cili për këtë arsye bëhet ngjyrë të errët qershi.  

Forma patologjike të hemoglobinës:

1) karbhemohlobin (HbCO) - e formuar nga helmimin me monoksidit të karbonit (CO), dhe hemoglobina humbet aftësinë për të bashkëngjitur oksigjen;

2) methemoglobin - formuar nën ndikimin e nitriteve, nitrateve dhe medikamente të caktuara (hekuri tranzicioni ngjyra të ferric për të formuar methemoglobin - HbMet.

Përmbajtja e hemoglobinës në gjak e njerëzve është disi më e lartë se në femra. Në foshnjat vërejtur rënie fiziologjike e përqendrimit hemoglobinës. Reduktuar hemoglobinë në gjak (anemi), mund të jetë rezultat i rritjes së humbjes së hemoglobinës në gjakderdhje të ndryshme ose në rritje të shkatërrimit (hemolizës) e qelizave të kuqe të gjakut. Shkaku i anemisë mund të jetë një mungesë e hekurit të nevojshme për sintezën e hemoglobinës, ose vitamina të përfshira në formimin e qelizave të kuqe të gjakut (kryesisht B12, acid folik), si dhe shkeljet formimin e qelizave të gjakut me sëmundje specifike hematologjik. Anemia mund të ndodhë përsëri në sëmundje të ndryshme kronike nehematolohichnyh.

Njësitë: g / dL.
Njësia Alternativa e masës:
g / l.
Faktori i konvertimit:
g / l x == 0.1 g / dL.
Vlerat referente:  

Mosha, gjinia Niveli i hemoglobinës g / dl
2 javë 13,4-19,8
2-4,3 javë 10,7-17,1
4,3-8,6 javë 9,4-13,0
8, 6 javë - 4 muaj. 10,3-14,1
4 - 6 muaj 11,1-14,1
6-9 muaj 11,4-14,0
9-12 muaj 11,3-14,1
1 - 5 vjet 11,0-14,0
5 - 10 vjet 11,5-14,5
10-12 vjet 12,0-15,0
12-15 vjet Femrat 11,5-15,0
Burrat 12,0-16,0
15-18 vjet Femrat 11,7-15,3
Burrat 11,7-16,6
18-45 vjet Femrat 11,7-15,5
Burrat 13,2-17,3
45-65 vjet Femrat 11,7-16,0
Burrat 13,1-17,2
'65 Femrat 11,7-16,1
Burrat 12,6-17,4

Ngritja e hemoglobinës:

 1. sëmundje të shoqëruara nga rritja e numrit të qelizave të gjakut të kuqe (fillore policitemia dhe të mesme);
 2. koagulimit të gjakut;
 3. sëmundje kongjenitale të zemrës;
 4. sëmundje pulmonare të zemrës;
 5. arsye fiziologjike (banorët e malësisë, pilotët pas lartësi fluturimit, alpinistë, pas stërvitje rritur).

Reduktimi në hemoglobinë:

anemi e etiologies ndryshme (simptomave primar).

Hematokriti (Ht, hematokriti)

Hematokriti - një përqindje (%) i volumit total të gjakut, që përbëhet nga qeliza të kuqe të gjakut. Hematokriti pasqyron raportin e qelizave të kuqe të gjakut dhe plazmës, jo numri i përgjithshëm i qelizave të kuqe të gjakut. Për shembull, pacientët në shok për shkak të trashje e hematokritit në gjak mund të jetë normal ose edhe të lartë, edhe pse, për shkak të humbjes së gjakut, numri i përgjithshëm i qelizave të kuqe të gjakut mund të reduktohet në mënyrë të konsiderueshme. Prandaj hematokriti nuk mund të përdoret për të vlerësuar shkallën e anemisë menjëherë pas humbjes së gjakut apo transfuzionit. Hematokriti mund të ulet pak kur duke gënjyer gjakut. Gabimisht rezultatet e rritur mund të ndodhë me compression zgjatur kapëse për ndaljen e gjakut të venave kur të marrë gjak. Rënia hematokriti i pavlefshëm mund të jetë një rezultat i hollimit të (vizatim gjakut nga të njëjtën gjymtyrë menjëherë pas injeksioneve intravenoze) në gjak.

Njësitë:%.
Vlerat referente:  

Mosha, gjinia Hematokriti Indeksi,%
2 javë 41-65
2-4,3 javë 33-55
4,3-8,6 javë 28-42
8, 6 javë - 4 muaj. 32-44
4 - 6 muaj 31-41
6-9 muaj 32-40
9-12 muaj 33-41
1 - 3 vjet 32-40
3 - 6 vjet 32-42
6-9 vjet 33-41
9-12 vjet 34-43
12-15 vjet Femrat 34-44
Burrat 35 - 45
15-18 vjet Femrat 34-44
Burrat 37-48
18-45 vjet Femrat 35 - 45
Burrat 39-49
45-65 vjet Femrat 35-47
Burrat 39-50
'65 Femrat 35-47
Burrat 37-51

Rritja hematokriti:

 1. erythremia;
 2. policitemia simptomatike (defekte të lindura të zemrës, dështim të frymëmarrjes, hemoglobinopathies, kanceri i veshkave, i shoqëruar me rritjen e formimin e eritropoietines, sëmundje polycystic veshkave);
 3. hemokontsentratsyya në sëmundje djeg, peritonit, dehidratim (në diarre të rëndë, të vjella të pakontrollueshme, djersitje të tepruar, diabeti).

Reduktuar hematokriti:

 1. anemi;
 2. hyperhydratatsyya;
 3. gjysma e dytë të shtatzënisë.

Qelizat e kuqe të gjakut (qelizat e kuqe të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut, RBC)  

Qelizat e kuqe të gjakut - rruazat e gjakut që përmbajnë hemoglobinë transporton oksigjen dhe dioksidit të karbonit. Eritrocitet e pjekur nuk duhet bërthamat kanë formë dyskovydnuyu. Jetëgjatësi mesatare e qelizave të kuqe të gjakut - 120 ditë. Madhësia e porsalindur e qelizave të kuqe të gjakut është disi më i lartë se në të rriturit. Rritja e numrit të qelizave të kuqe të gjakut të quajtura erythrocytosis (polihlobulii).

Zvogëlimi i numrit të qelizave të kuqe të gjakut (dhe hemoglobinës) - anemia. Fiziologjik shënuar policitemia në sapolindur në ditët e para të jetës, stresit, rritjen e aktivitetit fizik, djersitje, agjërimi. Numri i qelizave të kuqe të gjakut mund të fiziologjikisht pak poshtë pas ngrënies, mes 17,00 dhe 7,00 orë, si dhe marrjen e gjakut në pozicionin e shtrirë në shpinë. Pas compression zgjatur kapëse për ndaljen e gjakut mund të merrni gabim fryrë rezultate. Në përcaktimin e numrit të qelizave të kuqe të gjakut në diagnozën duke përdorur një numër të karakteristikave morfologjike të qelizave të kuqe të gjakut që janë matur me Analyzer automatike (shih indekset eritrociteve MCV, MCH, MCHC.), Ose figurative - një shpifjeve të gjakut nën mikroskop kur llogaritet leykoformuly. Normalisht, diametri i qelizave të kuqe të gjakut është 7,2-7,5 mikron. Qelizat e kuqe të gjakut me një diametër prej 6.7 mikronë ose më pak të quajtura microcytes më shumë se 7,7 mikronë - makrotsitami më shumë se 9,5 mikronë në diametër - mehalotsity.  

Macrocytosis - një shtet ku 50% ose më shumë nga numri i përgjithshëm i qelizave të kuqe të gjakut përbëjnë makrotsity. Ka foliyevodefitsytna në B12 dhe anemi, mëlçisë.

Mosha, gjinia Niveli i qelizave të kuqe të gjakut milion / ml
2 javë 3,9-5,9
2-4,3 javë 3,3-5,3
4.3 javë - 4 muaj. 3,5-5,1
4 - 6 muaj. 3,9-5,5
6-9 muaj. 4,0-5,3
9-12 muaj. 4,1-5,3
1 - 3 vjet 3,8-4,8
3 - 6 vjet 3,7-4,9
6-9 vjet 3,8-4,9
9-12 vjet 3,9-5,1
12-15 vjet Femrat 3,8-5,0
Burrat 4,1-5,2
15-18 vjet Femrat 3,9-5,1
Burrat 4,2-5,6
18-45 vjet Femrat 3,8-5,1
Burrat 4,3-5,7
45-65 vjet Femrat 3,8-5,3
Burrat 4,2-5,6
'65 Femrat 3,8-5,2
Burrat 3,8-5,8

Rritja e nivelit të qelizave të kuqe të gjakut (policitemia):

 1. erythremia ose sëmundje Vakeza - një variant i leucemia kronike (policitemia primar);
 2. Policitemia mesëm: a) absolute - në kushte hypoxic (sëmundje kronike të mushkërive, sëmundje të lindura të zemrës, stimulimin e erythropoiesis (hipernefroma, sëmundjes Cushing, hemanhioblastoma cerebellar) kur ekziston stimulimi i erythropoiesis dhe rritja e numrit të qelizave të kuqe të gjakut, b) në lidhje - në koagulimit të gjakut ( djersitje, të vjella, diarre, djegiet, rritjen edema e tepruar dhe ascites) kur volum plazmës është reduktuar, duke ruajtur numrin e qelizave të kuqe të gjakut.

Reduktimi i eritrociteve (erytrotsytopeniya):

 1. mangësi anemi e etiologies të ndryshme - si rezultat i mangësi hekuri, proteina, vitamina, protsesov aplastycheskyh;
 2. hemoliza;
 3. leukemia, mieloma;
 4. metastazat e tumoreve malinje.

Indekset e eritrociteve

Indekset e eritrociteve - vlera është llogaritur, duke i lejuar për të karakterizuar indikatorëve sasiore të rëndësishëm të qelizave të kuqe të gjakut. MCV - vëllimi mesatar i qelizave të kuqe të gjakut (të thotë vëllimit të qelizave). Ky opsion është më i saktë se vlerësimin vizual të madhësisë së qelizave të kuqe të gjakut. Megjithatë, kjo nuk është e besueshme për një numër të madh të qelizave të kuqe të gjakut me formë të ndryshuar. Bazuar në vlerën e MCV dalluar mikrotsitarnye anemi (mangësi hekuri, talasemia), normocytic dhe macrocytic. Mikrotsytoz karakteristikë e hekurit mangësi anemi, macrocytosis - për B12 dhe foliyevodefitsytna. Anemia aplastike është normë - ose makrotsytarnoy.

Vlerat referente:

Rritja MCV:  

 1. anemi megaloblastic (mangësi B12, foliyevodefitsytna);  
 2. macrocytosis (anemia aplastike, hypothyroidism, sëmundje të mëlçisë, tumore malinje metastases);  
 3. pirja e duhanit dhe të pijshëm.

Reduktimi MCV:  

 1. mikrotsitarnye dhe anemia hypochromic (hekur anemia mangësi, sëmundje kronike, talasemia);  
 2. hemoglobinopathies; Hyperthyroidism (të rralla).

MCH - Përmbajtja mesatare e hemoglobinës (do të thotë hemoglobinë qelizë).  

Llogaritur në terma të shpërndarjes absolute vlerës së përqendrimit hemoglobinës në numrin e qelizave të kuqe të gjakut. Kjo vendosje përcakton përmbajtjen mesatare të hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut dhe të veçantë një indeks të ngjashëm me ngjyra, por më saktë pasqyron sintezën e Hb dhe nivelin e tij në eritrociteve. Bazuar në këtë indeks anemi mund të ndahen në normo-, hypo- dhe hyperchromic. Normohromiya karakteristike për njerëzit e shëndetshëm, por mund të ndodhë edhe në hemolitik dhe anemia aplastike dhe anemi lidhur me humbje akute e gjakut. Hypochromia për shkak të rënies në qelizat e kuqe të gjakut (mikrotsytoz) ose një rënie në vëllim normal hemoglobinës. Dmth. Gipohromiya mund të kombinohet me një rënie në qelizat e kuqe të gjakut, dhe vërejtur në normo- dhe macrocytosis. Hiperhromiya nuk varet nga shkalla e ngopjes së qelizave të kuqe të gjakut, hemoglobinë, dhe vetëm për shkak të vëllimit të qelizave të kuqe të gjakut.

Njësitë dhe faktorët e konvertimit: PG (pykohramm).

Vlerat referente:

Mosha, gjinia MCV, fl
2 javë 88-140
2-4,3 javë 91-112
4,3-8,6 javë 84-106
8.6 javë. - 4 muaj. 76-97
4 - 6 muaj. 68-85
6-9 muaj. 70-85
9-12 muaj. 71-84
1 - 5 vjet 73-85
5 - 10 vjet 75-87
10-12 vjet 76-94
12-15 vjet Femrat 73-95
Burrat 77-94
15-18 vjet Femrat 78-98
Burrat 79-95
18-45 vjet Femrat 81 - 100
Burrat 80-99
45-65 vjet Femrat 81-101
Burrat 81-101
'65 Femrat 81-102
Burrat 81-103

Mosha, gjinia MCH, fq
2 javë 30-37
2-4,3 javë 29-36
4,3-8,6 javë 27-34
8.6 javë. - 4 muaj. 25-32
4 - 6 muaj. 24-30
6-9 muaj. 25 - 30
9-12 muaj. 24-30
1 - 3 vjet 22-30
3 - 6 vjet 25-31
6-9 vjet 25-31
9-15 vjet 26- 32
15-18 vjet Femrat 26-34
Burrat 27-32
18-45 vjet Femrat 27-34
Burrat 27-34
45-65 vjet Femrat 27-34
Burrat 27-35
'65 Femrat 27-35
Burrat 27-34

Rritja MSN:  

 1. anemi megaloblastic (vitamina B12 dhe foliyevodefitsytnoyi);  
 2. sëmundje të mëlçisë;  
 3. Rritja e rreme (mieloma e shumefishte, hyperleykotsytoz).

Reduktimi MCH:hekur mangësi anemi

MCHC (do të thotë qelizë përqendrimit hemoglobinës) - koncentrimin mesatar i hemoglobinës

Llogaritet duke pjesëtuar përqëndrimin e hemoglobinës (në g / 100 ml) në hematokritit dhe duke e shumëzuar me 100. Treguesi reflekton eritrociteve hemoglobinës mbushje; përshkruan raportin e hemoglobinës në vëllimin e qelizave. A nuk varet, pra, në sasinë e qelizave, në kontrast me SIT.

Njësitë: g / dL. Njësia Alternativa e masës: g / l. Faktori i konvertimit:g / l x == 0.1 g / dL.

Vlerat referente:

Mosha, gjinia ICSU g / dl
2 javë 28-35
2-4,3 javë 28-36
4,3-8,6 javë 28-35
8.6 javë. - 4 muaj. 29-37
4-12 muaj. 32-37
1 - 3 vjet 32-38
3-12 vjet 32-37
12-15 vjet Femrat 32-36
Burrat 32-37
15-18 vjet Femrat 32-36
Burrat 32-36
18-45 vjet Femrat 32-36
Burrat 32-37
45-65 vjet Femrat 31-36
Burrat 32-36
'65 Femrat 32-36
Burrat 31-36

Rritja ICSU:spherocytosis kongjenitale dhe anemi tjetër sferotsitarnoy.

Reduktimi ICSU:  

 1. hekuri anemi mangësi; talasemia;  
 2. disa hemoglobinopathies.

ESR

Njësitë:mm / orë.  

Vlera e referencës  

Mosha, gjinia ESR, mm / h
'10 0-10
10-50 vjet Njeri 0-15
Grua 0-20
'50 Njeri 0-20
Grua 0-30

Rritja (përshpejtuar ESR):

fiziologjik:

 1. mosha të avancuara;
 2. gratë gjatë shtatzënisë, menstruacioneve, në periudhën pas lindjes.

patologjike:

 1. inflamacion;
 2. dehje;
 3. infeksionet akute dhe kronike (pneumoni, osteomielit, tuberkulozi, sifilizi);
 4. sëmundjet autoimune (collagenoses);
 5. infarkt miokardi;
 6. lëndimet, eshtra të thyer;
 7. Gjendja pas shoku, procedurat operacionale;
 8. Statusi anemi pas humbjes së gjakut;
 9. sëmundje e veshkave (nefrit kronike, sindroma nefrotike);
 10. Tumoret malinje;
 11. paraproteinemii (mieloma e shumëfishtë, macroglobulinemia Waldenstrom);
 12. fibrinosis;
 13. ilaçe (estrogjenit, glukokortikoide).

Ulet (ngadalshëm ESR):

 1. uria, në masë të reduktuar të muskujve;
 2. marrjen e kortikosteroidet;
 3. shtatzënisë (sidomos semestri i 1 dhe 2);
 4. dietë vegjetariane;
 5. hyperhydratatsyya;
 6. miodistrofiey.