Parametrat e gjakut rruazë e bardhë


Qelizat e bardha të gjakut (qelizat e bardha të gjakut, qelizat e bardha të gjakut, WBC)


Qelizat e bardha të gjakut - rruazat e gjakut, përgjegjëse për zbulimin dhe neutralizimin e komponentëve të huaja, mbrojtjes imune kundër viruseve dhe baktereve, heqjen e qelizave të vdekura të trupit tuaj. Leukocytes Arsim (leucopoesis) është në palcën e eshtrave dhe nyjeve limfatike.

Ka 5 lloje të leukociteve, neutrofile, limfocitet, monocitet, eosinophils, bazofileve. Llogaritja e përmbajtjes së përqindjes së këtyre formave të mbajtura në testin e emërimit WBC. Numri i qelizave të bardha të gjakut mund të ndryshojnë gjatë gjithë ditës nën ndikimin e faktorëve të ndryshëm, rehati, megjithatë, kufijtë e vlerave të referencës.

Rritja fiziologjike e qelizave të bardha të gjakut (leukocytosis fiziologjike) ndodh kur marrja e tyre në gjak nga gjaku depo, të tilla si pas një vakt (kështu që është e këshillueshme për të analizuar në një stomak bosh) pas ushtrimit (përpjekje fizike nuk janë të rekomanduara për marrjen e gjakut) në gjysmën e dytë ditë (mundësisht duke marrë gjak për analizë të shpenzimeve në mëngjes), me stresin, ekspozimi ndaj të ftohtit dhe të nxehtit. Rritja fiziologjik Gratë në numrin e qelizave të bardha të gjakut të vërejtura në periudhën premenstrual, në gjysmën e dytë të shtatzënisë dhe lindjes. Rishpërndarja Jet leukocytosis fiziologjik me kusht mur dhe qarkullojnë pishina e neutrofile, mobilizimin e pishinë e palcës së eshtrave. Me leykopoeza stimulimit nën ndikimin e agjentëve infektivë, toksina, nën ndikimin e faktorëve të inflamacionit dhe nekrozë indeve, toksina endogjen rrit numrin e qelizave të bardha të gjakut duke rritur formimin e tyre në palcën e eshtrave dhe nyjeve limfatike. Disa agjentë infektive dhe farmakologjike mund të shkaktojë reduktimin e qelizave të bardha të gjakut (leukopenia). Mungesa e qelizave të bardha të gjakut në fazën akute të sëmundjes infektive, veçanërisht në qoftë se ndryshim lënë në formulën e leukociteve (rritur përmbajtjen e formularëve të rinj) është një shenjë e pafavorshme. Leukocytosis mund të zhvillohet si pasojë e tumoreve në indeve hematopoietic (përhapjen leukemic qelizë me ardhjen e formave të shpërthimit). Sëmundje hematologjike mund të zbulohen edhe në rrezatimit. Leukocytosis dhe leukopenia zakonisht zhvillohet si rezultat preimuschstvennoho ngritur ose ulur në lloje të caktuara të qelizave të bardha të gjakut (shih. Orthocytosis).

Njësitë: mijë / ml (x tetor 3 qeliza / ml).
Njësia Alternativa e masës: 109 qeliza / l.
Faktori i konvertimit: 109 qeliza / L = 10 mars qelizat / UL = mijë / microliter.

Vlerat referente:

Moshë Niveli i leukociteve mijë / ml
1 vit 6,00-17,50
1 - 2 vjet 6,00 - 17,00
2 - 4 vjet 5,50 - 15,50
4 - 6 vjet 5,00-14,50
6-10 vjet 4,50-13,50
10-16 vjet 4,50-13,00
'16 4,50-11,00

Rritja (leukocytosis):

reaktive (fiziologjike) leukocytosis:

 1. ndikimi i faktorëve fiziologjike (dhimbje, të ftohtë apo të nxehtë vaskë, stërvitje, stresi emocional, ekspozimi ndaj diellit dhe rrezet UV);
 2. Shteti pas ndërhyrjes kirurgjikale;
 3. menstruacioneve;
 4. gjatë lindjes.

leukocytosis rezultuar stimulimi leykopoeza:

 1. proceset infektive-inflamator (osteomielit, pneumonia, bajame, sepsa, meningjit, abscesi, apendiksit, abscesi, artrit, pyelonephritis, peritonit) etiologji bakteriale, virale ose fungale;
 2. dehje, duke përfshirë endogjen (acidosis diabetik, eklampsia, uremia, përdhes);
 3. djegiet dhe lëndimet;
 4. gjakderdhje akute;
 5. kirurgji;
 6. zemra sulmon organet e brendshme (miokardit, mushkëritë, veshkat, shpretkë), sulm reumatike;
 7. Tumoret malinje;
 8. Terapi glukokortikoidi;
 9. anemia akute dhe kronike të etiologies ndryshme (hemolitike, autoimmune, posthemorrahycheskaya);

leukocytosis tumor: leukimi myelo- dhe lymphocytic.

Reduktimi (leukopenia):

 1. disa infeksione virale dhe bakteriale (gripit, ethe tifoide, tularemia, Hepatiti viral, septikemi, fruthi, malaria, fruthi, shytat, tuberkulozi miliary, AIDS);
 2. lupus erythematosus sistemike, artriti rheumatoid dhe të tjerë. collagenoses;
 3. sulfonamides pritjen, chloramphenicol, analgesics, NSAIDs, tyreostatykov, citostatikët;
 4. ndikimi i rrezatimit jonizues;
 5. Format Leykopenichni të leukimi;
 6. splenomegaly, hypersplenism, splenzhektomii postare;
 7. hypo- dhe aplazionit i palcën e eshtrave;
 8. Sëmundja Addison-Birmera;
 9. shoku anafilaktik;
 10. lodhje dhe kakeksia;
 11. anemi pernytsyoznaya;
 12. Sindromi Felty;
 13. Sëmundje Gaucher;
 14. hemoglobinuria paroksizmal nate.

Leukocytes Leykoformuly (qelizat e gjakut të bardhë, qelizat e bardha të gjakut)

Qelizat e bardha të gjakut - qelizat e gjakut që lidhen me funksionet mbrojtëse. Tiparet morfologjike (lloji i bërthamë, ekzistenca dhe natyra tsytoplazmatycheskyh inclusions) janë 5 lloje kryesore të qelizave të gjakut të bardha - neutrofileve, limfocitet, monocitet, eosinophils dhe bazofileve. Përveç kësaj, leukocite ndryshojnë në shkallën e pjekurisë. Shumica e qelizave paraardhës pjekur format e leukociteve (të rinj, mielotsity, promyelocytes, qelizat formë shpërthim) dhe qelizat plazma, Rinisë qelizat shenjë paralajmëruese erythroid bërthamore dhe të tjerët. Në gjakun periferik të shfaqet vetëm në rastet e patologjisë. Lloje të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut të kryer funksione të ndryshme, në mënyrë të përcaktuar raportin e llojeve të ndryshme të leukociteve, format e reja të përmbajtjes, të zbuluar forma patologjike celularë, një përshkrim të ndryshimeve karakteristike në morfologjinë e qelizave, duke reflektuar një ndryshim në veprimtarinë e tyre funksionale, është një informacion të vlefshëm diagnostikues.

Disa opsione të ndryshojë (ndryshim) orthocytosis:

 • Left Shift (i pranishëm në gjak rritet numri i neutrofileve band, mund të shkaktojë metamyelotsytov (të rinj) miyelotsytiv)) mund të tregojë: sëmundje akute infektive; tendosje fizike; acidosis dhe gjendje kome. ndryshim djathtë (granulocitet e gjakut duket hipersehmentirovannye) mund të tregojë: anemi megaloblastic; veshkave dhe të mëlçisë; Shteti pas transfuzionit të gjakut. përtëritje e rëndësishme e qelizave (në gjakun e treguar metamyelotsytov praninë, miyelotsytiv, promyelotsytov, qelizat shpërthim) mund të tregojë: leukimi kronike; eritroleykoz; myelofybroz; metastazat e tumoreve malinje; Leukemitë akute.

Ndryshimi i popullsive të veçanta të leukociteve:

Neutrocytosis - duke rritur numrin e përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut nga neutrofilet.

Neutropenia - reduktimi i neutrofile.

Limfocitoza - rritja e limfociteve.

Lymphopenia - ulja e limfociteve.

Eosinophilia - rritja e eosinophils.

Eosinopenia - reduktimi i eosinophils.

Monotsitoz - rritja e monocitet.

Monopeniya (monotsytopeniya) - ulje e monocitet.

Neutrofile

Neutrofile - lloj më të shumta e qelizave të bardha të gjakut, ato përbëjnë 50-75% të të gjitha leukociteve. Emërohet për paraqitjen tsytoplazmatycheskyh granulat errësirë ​​për Himza. Varësisht nga shkalla e pjekurisë dhe formën e bërthamës në gjakun periferik të lirimit band (të rinj) dhe segmentit neutrofile (pjekur). Numri më i ri neutrofil qelizave - të rinj (metamiyelotsyty) mielotsity, promyelocytes - shfaqet në gjakun periferik në rastin e patologjisë dhe është një testament për të stimuluar formimin e qelizave të këtij lloji. Funksioni i tyre kryesor - Mbrojtja nga infeksioni nga chemotaxis (lëvizja e drejtuar drejt agjentë stimuluese) dhe fagocitozës (tretje dhe thithjen) mikroorganizmave të huaj.

Vlerat referente:

në fëmijët dhe të rriturit, në varësi të moshës

Moshë Neutrofile segmentuar,% Neutrofile thikë,%

15 ditë

31-56

1 - 6

15 ditë - 1 vit

17-51

1 - 6

1 - 2 vjet

29-54 1 - 6

'25

33-61 1 - 6
5 - 7 vjet 39-64 1 - 6
7-9 vjet 42-66 1 - 6
9-11 vjet 44-66 1 - 6
11 - 15 vjet 46-66 1 - 6
'15 48-78 1 - 6

Rritja e nivelit të neutrofile (neutrophilia, neytrofiliya):

 1. Infeksioni (të shkaktuara nga bakteret, kërpudhave, protozoa, rickettsia, disa viruse, spirochete); inflamacioni (reumatizma, artriti rheumatoid, pankreatiti, dermatitis, peritonit, Tiroidet e); Gjendja pas operacionit; nekroza ind ishemike (zemra sulmon organet e brendshme - infarkti, veshkave dhe kështu me radhë f..); dehje endogjen (diabet, uremia, eklampsia, nekrozë e hepatocytes) stresi fizik dhe barra emocionale dhe stresi: ndikimi i ngrohjes, të ftohtë, dhimbje, djegiet dhe lindjes, gjatë shtatzënisë, me frikë, zemërim, gëzim; kancer (tumoret e organeve të ndryshme); duke marrë medikamente të caktuara, të tilla si kortikosteroidet, droga Digitalis, heparin, acetilkolinės; helmimi me plumb, merkur, glycol etilenit, insekticide.

Reduktimi i neutrofile (neutropenia):

 1. disa infeksione të shkaktuara nga bakteret (tifos dhe paratifoide, bruceloza), viruset (gripit, fruthit, li e dhenve, hepatiti, rubeola), protozoa (malaria), rickettsia (tifoja), infeksion të zgjatur në njerëz të moshuar dhe debilitated; sëmundjet e gjakut (hipo-dhe aplastike, hekuri dhe anemi megaloblastic, hemoglobinuria paroksizmal nate, leukimi akute, hypersplenism); neutropenia lindur (agranulocytosis trashëguar); Sindromi Chediaka Hyhasy; shoku anafilaktik; hyperthyroidism; Efekti citostatikë, drogës anticancer; Neutropenia medicinale e lidhur me rritjen e ndjeshmërisë ndaj individëve të barnave të caktuara (NSAIDs, Anticonvulsants, antihistamines, antibiotikët, barna antivirale, droga psikotrope, droga që prekin sistemin kardiovaskular, diuretik, antydyabetycheskyh drogës).

Limfocitet

Limfocitet - një popullatë e qelizave të bardha të gjakut që ofrojnë mbikëqyrje imunitar (njohjen e "mik apo armik"), formimin dhe rregullimin e përgjigjes humorale dhe qelizore imunitar, software kujtesës imun. Trajtojnë Agranulocyte (nuk përmbajnë granula në citoplazmë). Limfocitet bërë 20 për - 40% të numrit të përgjithshëm të leukociteve. Ata janë në gjendje të njohin antigjenet të ndryshme në sipërfaqen e sajë të receptorëve të veçanta celularë. Popullatat e ndryshme të limfociteve kryejnë funksione të ndryshme - të ofrojë imunitet efektive qelizore (duke përfshirë refuzim transplantimit, shkatërrimin e qelizave të tumorit), përgjigje humorale (në formën e sintezës së antitrupave ndaj proteinave të huaja - të klasave të ndryshme të imunoglobulinave). Limfocitet përzgjedhje përdorur rregullatorët proteina - citokineve përfshira në rregullimin e përgjigjes imune dhe koordinimin e të gjithë sistemit imunitar si tërësi, këto qeliza që lidhen me sigurimin memorie imunologjike (aftësinë e trupit për të përshpejtuar dhe zgjeruar përgjigje imune në takime të përsëritura me agjentë të huaj).

E RËNDËSISHME! Duhet të kihet parasysh se WBC pasqyron relative (përqindje) përmbajtja e llojeve të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut, dhe një rritje ose ulje në përqindjen e limfociteve mund të mos pasqyrojnë vërtetë (absolute) limfocitozë ose lymphopenia, dhe të jetë rezultat i një rënie apo rritje të numrit absolut të llojeve të tjera të qelizave të bardha të gjakut (neutrofile zakonisht ).

Vlerat referente:

në fëmijët dhe të rriturit, në varësi të moshës

Moshë Limfocitet%
2 javë 22-55
2 javë - 1 vit 45-70
1 - 2 vjet 37-60
'25 33-55
6-7 vjet 30 - 50
8 vjet 30 - 50
9-11 vjet 30-46
12-15 vjet 30-45
'15 19-37

Rritja e limfociteve (Limfocitoza):

 1. Sëmundjet infektive: mononukleoza infektive, hepatiti viral, infeksion citomegalovirus, kollës së mirë, SARS, toxoplasmosis, herpes, Rubeola, infeksioni me HIV; Sëmundjet e sistemit të gjakut: leucemia limfocitike akute dhe kronike; lymphosarcoma, sëmundje e rëndë zinxhir - sëmundje e Franklin; tetrachloromethane helmim, plumb, arsenik, disulfide karbonit; droga e trajtimit të tilla si levodopa, phenytoin, acid Valproik, analgesics narkotike.

Reduktimi i limfociteve (lymphopenia):

 1. infeksion akut dhe sëmundje; tuberkulozi miliary; humbja e limfatike nëpër zorrët; Sëmundja Hodgkin; lupus erythematosus sistemike; anemia aplastike; pamjaftueshmëri renale; Kanceri i fund-fazë; imunodeficiencave (mungesa e qelizave T); radioterapi; administrimi i barnave me aktivitet citotoksike (chlorambucil, asparahynaza), glukokortikoideve, administratës serum antilymphocytic.

Eozinofilet

Eozinofilet (granula tsytoplazmatycheskye ngjyrosur me ngjyra acid) - është qelizat e bardha të gjakut që janë të përfshirë në përgjigje trupit të parazitare, alergjik, autoimune, infektive dhe sëmundjeve onkologjik. Ndryshimet eozinofilik në leykoformuly ndodhin kur komponenti alergjik në patogjenezën e sëmundjes, i shoqëruar nga IgE hiper. Këto qeliza janë të përfshirë në reaksionet e indeve që përfshijnë parazitët ose klasë e antitrupave IgE, ato ofrojnë një efekt citotoksik në parazitet. Ndryshimet e vlerësimit në numrin e eosinophils gjatë inflamacionit ka vlerë paralajmërues.

Eosinopenia (reduktimin e numrit të eosinophils në gjak më pak se 0,2x109 / l) është vërejtur shpesh në inflamacion të hershme.

Eosinophilia (rritja e numrit të eosinophils 5%) korrespondon me fillim të shërimit. Megjithatë, një numër i sëmundjeve infektive dhe të tjera me nivele të larta të IgE karakterizohen nga eosinophilia pas inflamacionit, duke treguar nezakinchenist përgjigje imune ndaj komponentin e saj alergjik. Në të njëjtën kohë të reduktuar numrin e eosinophils në faza aktive e sëmundjes shpesh tregon peshën e procesit dhe është një shenjë e pafavorshme. Në përgjithësi, ndryshimi në numrin e eosinophils në gjakun periferik është rezultat i një çekuilibër të proceseve të prodhimit në qelizat e palcës kockore, migrimit dhe shpërbërja e tyre në inde.

Vlerat referente:

në fëmijët dhe të rriturit, në varësi të moshës

Moshë Eozinofilet%
2 javë. 1 - 6
2 javë. - 1 vit 1 - 5
1 - 2 vjet 1 - 7
'25 1 - 6
5 vjet 1 - 5

Rritja (eosinophilia):

 1. ndjeshmeri alergjik i organizmit (astma, rhinitis alergjik, ethet bari, dermatitis atopik, ekzema, vasculitis granulomatoz eozinofilik, alergji ushqim);
 2. alergji të drogës (shpesh medikamente të tilla - aspirina, aminophylline, prednisolon, carbamazepine, penicilinë, chloramphenicol, sulfonamides, tetracycline, droga anti-TB);
 3. sëmundjet e lëkurës (ekzema, dermatiti herpetiformis); parazitare - hlystyani dhe protozoar - pushtimi (giardiasis, echinococcosis, ascariasis, trikinoz, strongyloidosis, opisthorchiasis, toxocarosis dhe t d..);
 4. Faza akute e sëmundjeve infektive (ethe flakë të kuqe, dhenve, mononukleoza infektive, tuberkulozi, gonorrea);
 5. Tumoret malinje (sidomos metastatic dhe nekrozë); semundjeve proliferative e sistemit hematopoietic (sëmundja Hodgkin, leukemia akute dhe kronike, limfoma, policitemia, sëmundja Hodgkin, semundja mieloproliferativ, kusht pas splenectomy, sindroma hipereozinofilnyy);
 6. inflamacion i indit lidhor (polyarteritis nodosa, artriti reumatoid, skleroza sistemike);
 7. Sëmundje të mushkërive - sarkidoz, pneumoni pulmonare eozinofilik, qelizat hystyotsytoz me eozinofilike Langer rrjedhje, eozinofilnfarkt pulmonare infarkt (shenjë) të pafavorshme.

Reduktimi (eosinopenia):

faza fillestare e inflamacion, infeksion të rëndë septike; shoku, stresi; dehje komponimet e ndryshme kimike, metalet e rënda.

Monocitet

Monocitet - qelizat më të mëdha të qelizave të bardha të gjakut, përmbajnë granula. Merrni pjesë në formimin dhe rregullimin e përgjigjes imune, duke shërbyer si limfocitet dhe prezantimin e antigjenit si një burim i substancave biologjikisht aktive, duke përfshirë citokineve rregullatore. Ata kanë aftësinë të dallojnë lokale - janë prekursorëve të makrofagëve (i cili nga ana e tij pas largimit në gjak). Monocitet 2 - 10% e të gjitha leukociteve aftë amёbovidnomu lëvizjes, duke treguar fagocitare theksuar dhe aktivitetit baktericid. Makrofagjet janë në gjendje për të absorbuar deri në 100 mikrobeve ndërsa neutrofile - vetëm 20 - 30. Ata do të shfaqen në inflamacion pas neutrofile dhe shfaqin aktivitetin maksimale në mjedis acid në të cilën neutrofile humbasin aktivitetin e tyre. Në makrofagjet inflamacion fahotsytyruyut mikrobet dhe qelizat e bardha të vdekura të gjakut, qelizat e dëmtuara përflakur indet, duke hapur inflamacion qelizore dhe përgatitur atë për rigjenerimin. Për këtë opsion monocitet quajtur "kujdestaret e trupit."

Vlerat referente:

në fëmijët dhe të rriturit, në varësi të moshës

Moshë Monocitet%
2 javë. 5-15
2 javë. - 1 vit 4-10
1 - 2 vjet 3-10
2-15 vjet 3-9
'15 3-11

Monocitet Rritja (monocitozë):

 1. infeksionet (virale, fungale, etiologji rickettsial dhe protozoynoy) dhe periudha e convalescence pas infeksioneve akute; Granulomatodat, tuberkulozi, sifilizi, bruceloza, sarkoidosis, kolit ulcerative (nonspecific);
 2. collagenoses sistemik (SLE), artriti reumatoid, polyarteritis nodosa;
 3. sëmundjet e gjakut (monocitike akute dhe leukimi miyelomonotsytarnyy, sëmundjet mieloproliferativ, mieloma e shumëfishtë, sëmundja Hodgkin);
 4. helmim fosfor, tetrachloromethane.

Reduktimi i monociteve (monotsytopeniya):

 1. anemia aplastike (lezione palcës së kockave);
 2. leuçemia flokë qelizë;
 3. infeksion piogjen;
 4. lindjes;
 5. kirurgji;
 6. Shtetet shoku;
 7. marrjen e glukokortikoideve.

Bazofilet (Basophilis)

Popullsia më e vogël e qelizave të bardha të gjakut. Druri pikturuar ngjyra bazë. Bazofilet janë të përfshirë në celularë vonuar reaksionet alergjike dhe inflamatore të tipit të lëkurës dhe indet e tjera, duke shkaktuar ngjeshur, formimin fluide, rritjen e pėrshkueshmėrisė kapilar. Përmbajnë substanca biologjikisht aktive të tilla si histamine dhe heparin (të ngjashme me direk qelizat e indit lidhor). Leukocytes Basophilic mastociteve në fillimin e zhvillimit të reaksionit anafilaktik hypersensitivity menjëhershme.

Vlerat referente: 0 - 1%.

Bazofilet Rritja (basophilia):

 1. leucemia kronike mielogjene (eozinofilik-bazofylnaya Shoqata);
 2. myxedema (Hypothyroidism);
 3. dhenve; mbindjeshmëri ndaj ushqimit ose droga;
 4. reagimi për futjen e proteinave të huaja;
 5. nephrosis;
 6. anemi kronike hemolitik;
 7. Gjendja pas splenectomy;
 8. Sëmundja Hodgkin;
 9. trajtim estrogjenit, droga antithyroid;
 10. koliti ulcerativ.