Parametrat e trombociteve të gjakut


Trombociteve (trombocitet, trombocitet) - hemacyte përfshirë në haemostasis.


Trombocitet - qeliza të vogla jo-bërthamore, formë ovale ose të rrumbullakët; diametër 2 - 4 mikron. Megakaryocytes paraardhësit janë trombocitet. Trombocitet në enët e gjakut mund të jenë të vendosura në muret dhe në gjak. Në pjesën tjetër (në gjak) trombocitet kanë formë dyskovydnuyu. Kur trombocitet bëhet sferoid aktivizuar qelizore dhe të formojnë një rriten veçantë (pseudopodia). Me outgrowths tilla trombocitet mund të rrinë së bashku me njëri-tjetrin ose të rrinë në mur dëmtuar anije. Trombocitet të ketë aftësitë e mëposhtme: grumbullimi, ngjitje, degranulimin, bandë retraktsyy. Në sipërfaqe ata mund të mbajnë faktorëve të koagulimit (fibrinogjenit), anticoagulants, substanca biologjikisht aktive (serotoninës) dhe qarkullojnë komplekset imune. Grumbullimi trombociteve dhe aderimin lejojë për të siguruar Hemostaza në enët e vogla: ata grumbullohen në dëmin, rrinë në mur dëmtuar. Stimulator i agregimin e trombociteve është trombin, epinephrine, serotonin, kolagjenit. Thrombin shkakton agregimin e trombocitet dhe psevdopodyy arsimit. Në granula e trombocitet janë faktorëve të koagulimit, enzimë peroxidase, serotonin, kalcium jonet Ca2 +, ADP (adenosine difosfat), von faktor Willebrand, fibrinogjenin trombociteve, faktor i rritjes trombociteve. Tërheqja e një mpiksje të gjakut - një trombocitet e pronës për të ngjizur dhe vulë squeezing serum. Kjo trombocitet rrinë në fillesa fibrinë dhe lirimin trombostenin që fibrion është depozituar në filamente, duke rezultuar kaluarën kompakt dhe të përdredhur, duke formuar një trombo primar. Numërimin trombociteve ndryshon në varësi me kohë të ditës dhe gjatë gjithë vitit. Trombociteve fiziologjik reduktimin e festoi gjatë menstruacioneve dhe shtatzënisë, dhe për të përmirësuar - pas ushtrimit.

Njësitë: mijë / ml (x tetor 3 qeliza / ml).
Njësia Alternativa e masës:x 109 qeliza / L.
Faktori i konvertimit:x 109 qeliza / L = x 10 Mar qelizat / UL = mijë / microliter.
Vlerat referente:150-400,000 / ml.

Rritja (thrombocytosis):

funksionale (reaktive) thrombocytosis - e përkohshme, e shkaktuar nga aktivizimi i hematopoiesis:

 1. splenectomy;
 2. inflamacion (sëmundje sistemike inflamatore, osteomielit, tuberkulozi);
 3. anemi e origjinave të ndryshme (pas humbjes së gjakut, hekur, hemolitik);
 4. Gjendja pas operacionit;
 5. kancer (kancer, limfoma);
 6. tendosje fizike;
 7. Humbja akute e gjakut ose i hemolizës;

thrombocytosis tumor:

 1. çrregullimet mieloproliferativ (leukimi mieloide);
 2. ydyopatycheskaya trombotsytemyya hemorragjike;
 3. erythremia.

Reduktimi (trombocitopenia):

trombocitopenia kongjenitale:

 1. Sindromi Viskot- - Aldrich;
 2. Sindromi Chediaka - Hyhasy;
 3. Sindromi Fanconi;
 4. Maj anomali - Hehhlina;
 5. Bernard Sindromi - Sol (trombocitet gjigand).

trombocitopenia blerë:

 1. purpura idiopatike autoimune trombocitopenike;
 2. trombocitopenia mjekësore;
 3. lupus erythematosus sistemike;
 4. trombocitopenia shoqëruar me infeksion (viral dhe infeksioneve bakteriale, rykketsyoz, malaria, toxoplasmosis);
 5. splenomegaly;
 6. mieloftiz dhe anemi aplastike (Bone palcë zëvendësimi nga qelizat e tumorit ose fijor ind);
 7. metastazë e tumoreve në palcën e eshtrave;
 8. anemi megaloblastic;
 9. hemoglobinuria paroksizmal nate;
 10. sindroma Evans (anemia hemolitike autoimune dhe trombocitopenia);
 11. DIC (koagulimit intravaskular te perhapur);
 12. transfuzioni i gjakut masiv, qarkullim jashtëtrupor;
 13. në periudhën neonatale (prematuritetit, sëmundjes neonatal hemolitike, neonatal autoymmunnaya purpura trombocitopenike);
 14. dëmtime kongjestive të zemrës;
 15. Sindromi Fisher - Evans;
 16. trombozë venë renale.