E gjakut komplet, shkalla e eritrociteve sedimentimit


Gjaku i plotë përshkruajnë pothuajse të gjitha sëmundjet, shtatzënisë dhe si një masë parandaluese për të zbuluar sëmundje. Gjaku i plotë marrë nga gisht.

Gjaku i plotë përfshin përcaktimin e përqendrimit të hemoglobinës, numri i eritrociteve, leukociteve dhe trombocitet, vlera e hematokritit dhe indekset e eritrociteve (MCV, MCH, MCHC).

Indikacionet për numërimin e plotë të gjakut dhe ESR


Gjaku i plotë së bashku me orthocytosis përdorur gjerësisht si një nga metodat më të rëndësishme të ekzaminimit për shumicën e sëmundjeve. Ndryshimet që ndodhin në gjakun periferik, jo-specifike, por në të njëjtën kohë të pasqyrojnë ndryshimet në të gjithë organizmit.

Orthocytosis hulumtim është i rëndësishëm në diagnozën e hematologjike, infektive, sëmundjet inflamatore, dhe vlerësimin e ashpërsia e gjendjes dhe efektivitetin e terapisë. Në të njëjtën kohë, nuk orthocytosis specifik - ato mund të kenë një natyrë të ngjashme në sëmundje të ndryshme apo, anasjelltas, mund të ketë ndryshime jo të ngjashme në të njëjtën sëmundje në pacientët të ndryshme. Orthocytosis ka karakteristikat e moshës, kështu që ndryshimet duhet të vlerësohen nga pikëpamja e normës moshës (kjo është veçanërisht e rëndësishme kur shqyrton fëmijë).

Eritrociteve norma sedimentation (ESR):

Sëmundje inflamatore.
Infeksionet.
Tumoret.
Screening me kontrolle parandaluese.

Matjet ESR duhet të konsiderohet si një provë të shqyrtimit që ka specifikat për një sëmundje të caktuar. ESR përdoret zakonisht në numërimin e gjakut kombinim.

Përgatitja për numërimin e gjakut dhe norma sedimentation eritrociteve

Gjakut komplet është kryer në një stomak bosh. Midis vakt fundit dhe dhurimit të gjakut në analizën e përgjithshme duhet të jetë të paktën 8 orë. Është e këshillueshme për 1-2 ditë para se të test për të përjashtuar nga dietë e yndyrore, ushqime të skuqura dhe alkoolit. Një orë para se të marrë gjakun duhet të përmbahen nga pirja e duhanit.

Është e nevojshme për të eliminuar faktorët që ndikojnë rezultatet e hulumtimit: stresi fizik (running, ngjitje shkallët), skuqje emocional. Para se procedura duhet të pushoni për 10-15 minuta, qetësohen.

Në mjekim duhet të paralajmëroj mjeku.

Gjaku nuk duhet të marrë pas radiografi, ekzaminim zorrës së trashë apo fizioterapi.

Laboratorë të ndryshëm mund të aplikojnë metoda të ndryshme dhe njësitë matëse. Për të korrigjuar vlerësimin e rezultateve ishte të rekomandojë për të marrë kërkime në të njëjtin laborator në të njëjtën kohë. Krahasimi i këtyre rezultateve do të jenë më të krahasueshme.

Deshifrim numërimin e gjakut

Analizues Moderne hematologjia lejojnë karakteristika të sakta dhe shumë informative e qelizave të gjakut.

Çdo ndryshim në numërimin e gjakut dhe anormale interpretohen si të parregullt dhe të kërkojë shqyrtim të kujdesshëm të pacientit. Ndryshimet në hemogram në sëmundje shumë mund të ketë nonspecific. Në këtë rast, ato janë përdorur për monitorimin dinamike e pacientëve në drejtim të prognozë.

Në sëmundjet e sistemit të gjakut hulumtimit të gjakut numërimin e merr vlerën prioritet diagnostike. Ajo përcakton strategjinë e mëtejshme të shqyrtimit të mëtejshëm të zgjedhjes pacientit të regimens trajtimit dhe nevojën për monitorimin e terapisë.

Në hematologjisë analyzer prodhues të ndryshëm akuza normale të gjakut mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të rregullave të përdorura në një vend të caktuar. Në vijim janë treguesit normale të gjakut periferik e të rriturve MZSR sipas rendit të. 

Standardet e parametrave të gjakut

Vlera e gjakut Vlera normale
Hemoglobinë, g / l
   Burrat
   Femrat
 
130,0-160,0
120,0-140,0
Qelizat e kuqe të gjakut (RBC), * 1012 / litër
   Burrat
   Femrat
 
4,0-5,0
3,9-4,7
Hematokriti,%
    Burrat
    Femrat
 
40-48
36-42
Përmbajtja mesatare e hemoglobinës (MCH), fq 27,0-31,0
Ritmi mesatar eritrociteve (MCV), PL mkm3 80,0-100,0
Hemoglobina mesatar përqendrimi (MCHC), g / dl 30,0-38,0
Gjerësia e shpërndarjes vëllimi eritrociteve (RDW-CV),% 11,5-14,5
 
Retikulocitet, ‰ (ose%) 2,0-12,0 (0,2-1,2)
Qelizat e bardha të gjakut, * 109 / L 4,0-9,0
   Neutrofile% (109 / L)
        Stabnuclear
        Segmentuar
 
1,0-6,0 (0,04-0,30)
47,0-72,0 (2,0-5,5)
   Eozinofilet  0,5-5,0 (0,02-0,3)
   Bazofilet 0-1,0 (0-0,065)
    Limfocitet 19,0-37,0 (1,2-3,0)
    Monocitet 3,0-11,0 (0,09-0,6)
Trombocitet * 109 / L 180,0-320,0
Thotë vëllim trombociteve (MPV), PL 7,4-10,4
Gjerësia trombociteve shpërndarjes nga vëllimi, (PDW),% 10-20
Trombokrit (PCT),% 0,15-0,40
ESR, mm / h 2,0-20,0

Parametrat e eritrociteve (parametrat) e gjakut

 • Qelizat e kuqe të gjakut
 • Erythrocytosis
 • Hemoglobinë
 • Hematokriti
 • Ritmi mesatar i eritrociteve
 • Përmbajtja mesatare e hemoglobinës
 • Përqendrimi mesatar i hemoglobinës
 • Anisocytosis indeks (heterogjeniteti) e eritrociteve (RDW - width shpërndarja e qelizave të kuqe)
 • Morfologjia e qelizave të kuqe të gjakut
 • Retikulocitet
 • Norma sedimentation eritrociteve (niveli ESR)

Parametrat e trombociteve të gjakut

 • Trombocitet (PLT - trombociteve)
 • Thrombocytosis
 • Trombocitopenia
 • Ritmi mesatar i trombocitet (MPV - thotë vëllimi trombociteve)
 • Gjerësia trombociteve shpërndarjes nga vëllimi (PDW - width trombociteve shpërndarja)
 • Trombokrit (PCT - crit trombociteve)

Parametrat e gjakut rruazë e bardhë

 • Numri i leukociteve
 • Neutrofile
 • Eozinofilet
 • Bazofilet
 • Monocitet
 • Limfocitet
 • Qelizat Plasma
 • Qelizat atipike mononuclear

Formula rruazë e bardhë - është përqindja e llojeve të ndryshme të qelizave të bardha të gjakut (neutrofile, limfocitet, Eozinofilet, monocitet, bazofilet). Orthocytosis përfshin përcaktimin e (në%) neutrofileve, limfocitet, eosinophils, bazofileve, monocitet.

Norma sedimentation eritrociteve (ESR)

Norma sedimentation eritrociteve (ESR) - Tregues jospecifik i inflamacionit.

ESR - një tregues i shpejtësisë së ndarjes së gjakut në një provëz me antikoagulant shtuar 2 shtresa: të lartë (plazma transparente) dhe më të ulët (eritrocitet shlyera). Norma sedimentation eritrociteve lartësia e vlerësuar shtresë plazma formuar (në mm) për 1 orë. Masë specifike e qelizave të kuqe të gjakut është më e madhe sesa pesha specifik të plazmës, sepse in vitro në prani të antikoagulant (sodium citrate) nga graviteti qelizave të kuqe të gjakut vendosen në fund.

Procesi i zgjidhjes (sedimentimit) i eritrociteve mund të ndahet në 3 faza që zhvillohen me shpejtësi të ndryshme. Eritrociteve para ngadalë zgjidhur qelizat individuale. Atëherë ata formojnë agregateve - "kolona monedhë" dhe sedimentimi është më e shpejtë. Në fazën e tretë formuar shumë njësive të qelizave të kuqe të gjakut, ngadalësuar sedimentimit e tyre të parë, dhe pastaj gradualisht ndalesa.

Treguesi ESR ndryshon në varësi të shumë faktorëve fiziologjike dhe patologjike. Vlera e ESR në gratë pak më të larta se sa meshkujt. Ndryshimet në përbërjen e proteinave të gjakut gjatë shtatzënisë të çojë në rritjen e normës së sedimentimit eritrociteve në këtë periudhë.

Reduktimi i qelizave të gjakut të kuqe (anemi) nivele të çon në ESR përshpejtuar dhe, anasjelltas, në rritje përmbajtja e qelizave të kuqe të gjakut ngadalëson norma e sedimentimit. Gjatë ditës, luhatjet e mundshme në vlerë, niveli maksimal vërejtur gjatë ditës. Faktori kryesor që ndikon në formimin e "rouleaux" në eritrociteve sedimentimit është përbërja e proteinave të plazmës së gjakut. Proteinat Ostrofaznyh adsorbed në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut, duke zvogëluar përgjegjësinë e tyre dhe neveri e njëri-tjetrit, të kontribuojnë në formimin e "rouleaux" dhe përshpejtuar sedimentimit eritrociteve.

Përmirësimi i proteinave akute faza, të tilla si proteina C-reaktive, haptoglobin, mangësi alfa-1-antitripsines, inflamacion akut rrit ESR. Në proceset akute inflamatore dhe infektive të ndryshimit në normën e sedimentation eritrociteve vëzhguar 24 orë pas ngritjes së temperaturës dhe rritjen e numrit të leukociteve. Inflamacion kronik është shkaktuar nga rritja e normës së sedimentimit eritrociteve përqendrimit në rritje të fibrinogjenit dhe të imunoglobulinave.

Metoda e Westergren ndryshon nga metoda e zakonshme e përcaktimit të karakteristikave ESR i instrumentit Panchenkova përdorur tuba dhe rezultatet në shkallë kalybrovannoy sipas metodës Westergren. Rezultatet e fituara nga këto dy metoda është e njëjtë si në varg normale, të dy metodat kanë të njëjtat vlera të referencës. Metoda Westergren është më e ndjeshme për të rritur normën e sedimentation eritrociteve, dhe rezulton në një zonë të vlerave të larta të marra nga Westergren mbi rezultatet e arritura nga Panchenkova.

Dinamika ESR Përkufizimi, e kombinuar me teste të tjera, të përdorura për monitorimin e efektivitetit të trajtimit të sëmundjeve inflamatore dhe infektive.