Dhe lipoprotein


Lipoprotein (a) - Kjo substancë që përbëhet nga proteina e lipideve dhe pjesët është forma kryesore e lipideve transportuese në trup. Ajo është sintetizohet në mëlçi dhe për përbërjen lipidet është praktikisht identike me densitet të ulët lipoprotein, megjithatë, përmban më shumë proteina.

Performance NORMA (mg / raste)
Treguesit burra
0-90 vjet
30
 
Shifrat femra
0-90 vjet
30
 
barrë
1-40 jave
30

Përgatitja për kërkime:


Materiali për studimin e serumit të gjakut. Gjaku i mbledhur nga venat në tub vakum menjëherë pas marrjes së ofruar laborator.


Përgatitja e pacientit - agjëruar 12 orë, eliminojnë hormonet, acid nikotine, phenytoin.

Përmbajtja Vlera Referenca e lipoprotein (a) [Lp (a)] në serum - 0-30 mg / dl.

LP (a) përbëhet nga APO (një), i cili është nga natyra hlikopro-Teyinom dhe i lidhur në mënyrë kovalente me APO-B100. LP (a), ka ngjashmëri të rëndësishme strukturore të plazminogjenit. LP (a) kolesterol më të mëdha, por ka krahasuar ato me dendësi të lartë dhe lëvizshmërisë electrophoretic duhet të para-SS-LP. Për përbërjen e lipideve të LP (a) nuk është e ndryshme nga LDL, por proteina Lp (a) më shumë. Lp (a) sintetizohet në mëlçisë. Të gjitha owls­Metodat ymmunohymycheskye rrip për përcaktimin LP (a) të vërtetë të zbulojë proteina - apo (a).

Rritja e përqendrimit të LP (a) në serum - një faktor rreziku për sëmundje arterie koronare. Sipas literaturë, përmbajtje mesatare prej APO (a) nivelet në pacientët me sëmundjet koronare të zemrës është 12 mg / dL. Në 2/3 pacientët zhvillimi i atherosclerosis varet nga prania e përqëndrime të larta në gjak­tions Lp (a). Të krijojë një lidhje të ngushtë mes përqendrimit të LP (a) në serum dhe zhvillimin e sëmundjes së arteries koronare. Studimet epidemiologjike kanë treguar se tek njerëzit me përqendrimet normale të kolesterolit, por është rritur nga­kujdestarinë Lp (a) (sipër 30 mg / dl) rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës së paku 2 herë më të lartë. Rreziku rritet në 8 herë në qoftë se të dy përqendrime të larta të LDL dhe LP (a). Infarkt miokardi zhvilluar në 4 herë më shpesh në të rinjtë, në të cilën përmbajtja e APO (a) më i madh se 48 mg / dl. Pacientët me përmbajtje atherosclerosis e APO (a) rritur gjithashtu.

Përqendrimi i LP (a) niveli i rritur pas operacionit në pacientët me kancer, diabet, Lindje­Faza e mizëri e reumatizma.

Apo Ndërtesa Ngjashmëria (a) dhe proteinat akute faza lejon për të kon­TVSH atë si një proteine ​​të veçantë të atheroma akute faza në proceset shkatërruese-sklerotike në mur anije. Përcaktimi i PP (a) - një aktivitet vlerësimi i testit të procesit aterosklerotike. Përmbajtja e saj në Cro­ve lidhet me zonën e lezioneve atheromatous e aortës, nivelin e gi­perhlikemii, nganjëherë shënuesit koagulimit të gjakut dhe dështimi i veshkave funksionet nxjerrës. Hipertensioni në aterosklero­se shpesh e kombinuar me rritjen e përqendrimit të gjakut të LP (a).

Perqendrimi i PP (a) nivelet përcaktohen gjenetikisht dhe infusion­schee nuk ka barna që ulin atë. Në këtë drejtim, e vetmja strategji e trajtimit për pacientët me një përqendrim më të lartë të LP (a) - eliminimin e të gjithë faktorëve të tjerë të rrezikut CHD (pirja e duhanit, pesha e tepërt, hipertensionit, kolesterolit të lartë të përqendrimit).

Ajo është themeluar tani një korrelacion të qartë në mes të përqendrimit­kolesterolit saj i përgjithshëm dhe vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare. Kur kolesterol poshtë 200 mg / dl (5.2 mmol / l) me rrezikun e arteriosklerozës pak. Nëse përqendrimi i LDL-kolesterolit meposhtme 100 mg / dL (2.59 mmol / l), sëmundje zemre ndodhin shumë rralle. Rritja e LDL-kolesterolit mbi 100 mg / dl vini re përdorimin e shkruaj, sepse­Gato yndyrna shtazore dhe kolesteroli. Dietë e varfër, pirja e duhanit dhe hipertensionit - faktorë aktiv synergistic që rrisin rrezikun e CHD. Kombinimi i një prej këtyre faktorëve me ndonjë të tjerë rreth 10 vjet përshpejton zhvillimin e arteriosklerozës koronare Barrens kritike­nr. Reduktimi i përqendrimit të kolesterolit total dhe rritjen HDL-kolesterolit ul normën e përparimin e arteriosklerozës. Reduktuar përqendrimi­tion e kolesterolit të përgjithshëm në gjak me 10% të çon në një rënie në vdekjet nga sëmundjet e zemrës me 20%. Rritja concentra­tratsyy HDL-kolesterolit nga 1 mg / dl (0,03 mmol / l), zvogëlon rrezikun e koronare AP­tolohyy 2-3% në meshkuj dhe femra. Përveç kësaj, pavarësisht nga­mbajtjen e kolesterolit total (duke përfshirë më të madhe se 5.2 mmol / l) mbetet një marrëdhënie e anasjelltë ndërmjet përmbajtjes HDL-kolesterolit dhe orë­Sëmundje Toto zemrës. Përqendrimet HDL-kolesterolit (më pak se 1.3 mmol / l) dhe triglycerides në gjak - treguesit e pavarur e parashikimit të gjasat e vdekjes nga sëmundje arterie koronare. Prandaj, përmbajtja e HDL-kolesterolit duhet të konsiderohet treguesi më i saktë paralajmërues në raport­SRI vdekshmërisë nga sëmundjet koronare të zemrës se sa koncentrim total kolesterolit.

Testet laboratorike - është një patologji
HDL + TG -50%
TG + kolesterolit + HDL-kolesterolit - 57%
TG + kolesterolit HDL kolesterolit +, apo-A + - 72%
TG + kolesterolit + HDL-kolesterolit + apo-A, apo-B + - 92%
TG + kolesterolit + HDL-kolesterolit, apo B + A + apo-B + Lp (a) - Deri në 100%

Në praktikën klinike duhet të marrë në konsideratë aspektet e mëposhtme.

 • Reduktimi i përqendrimit të kolesterolit LDL dhe të rrisë përqendrimet HDL-kolesterolit zvogëlon frekuencën e arteriosklerozës.
 • Raporti "kolesterolit total / HDL-kolesterolit" është zakonisht 3,4 deri në 75-89 vjet ajo rrit me 4.7; gjeni raportin optimal të 3.5, ndërsa vlerat e 5 ose më shumë arterie koronare rritet rrezik sëmundje në mënyrë të konsiderueshme.
 • Profili lipidet është e lidhur direkt me dominimin e termocentralit­tosterona në meshkuj dhe estrogjenit në gratë.
 • Përqendrimi i LP (a) veprimtaria serum pasqyron atheroma­Procesi sklerotike.
 • Mbi-të ushqyerit, trashje, pirja e duhanit dhe pasuri të ulët fizik­kep efekt të pafavorshëm në profilin lipidet.
 • Korrigjimi i çrregullimeve lipideve duhet të përfshijë jo vetëm uljen e përqendrimit të kolesterolit, por profilin lipidet negativ normalizimi.
 • Humbje peshe dhe ushtrim në përqendrimin e gjakut e rritjes HDL dhe LDL-kolesterolit dhe triglycerides - reduktimin.
 • Zhvillimi i arteriosklerozës fillon në një moshë të re, kështu që ajo tregon në fazat e mëvonshme të jetës mund të preventohet duke udhëhequr një mënyrë jetese të shëndetshme nga një moshë të re.

Optimale profilin e kolesterolit lipoprotein-siguron nivelin e ardhshëm të punës në serum.

 • Përgjithshme kolesterol - më pak se 200 mg / dL (5.2 mmol / l).
 • HDL-kolesterol - më shumë se 50 mg / dL (1.3 mmol / l).
 • LDL kolesterolit - më pak se 130 mg / dl (3.4 mmol / l).
 • Triglycerides - më pak se 250 mg / dl (2.3 mmol / l).

Nivele të larta të lipoprotein (a) në gjak është i lidhur me një rrezik të lartë të sëmundjeve koronare të zemrës, si dhe kontribuon në përparimin e arteriosklerozës me formimin pllakë në enët koronare. Gjithashtu, gjithmonë kanë një nivel të lartë lipoprotein (a) në pacientët me atherosclerosis e arterieve të ulët gjymtyrë, lezionet aterosklerotike të enëve të gjakut të trurit. Nga shtetet e tjera në të cilat përmbajtja e këtij treguesi në rritje të theksohet diabet, disa lloje kanceresh, si dhe në ditët e para pas operacionit (në këtë rast lypoproteyn (a) reagon proteina si akute faza).

Zvogëlimi i numrit të lipoprotein (a) zakonisht vërehet në hyperthyroidism (sintezë rritje të hormoneve tiroide), sëmundje të rënda të mëlçisë me dëshmi e dështimit të mëlçisë, uria zgjatur dhe cachexia (gërryes), sindromi malabsorption (malabsorption në zorrët për shkak të arsyeve të ndryshme).