Analiza e lëngun cerebrospinal lëngun cerebrospinal


CSF (lëngu cerebrospinal ose kurrizore, CSF) - Lëngu biologjike e nevojshme për funksionimin e SNQ. Hulumtimi i tij është një nga llojet më të rëndësishme të testeve laboratorike. Ai përbëhet nga fazës preanalitychnoho (përgatitjes së subjektit, mbledhur materiale dhe shpërndarjen e saj në laborator), analitike (në fakt të kryer hulumtime) dhe postanaliticheskoy (Transkripti i rezultatit). Vetëm ekzekutimi i saktë i të gjitha manipulimet në secilën prej këtyre fazave përcakton cilësinë e analizës.


Lëng cerebrospinal (CSF) është i formuar në plexuses vaskulare të ventricles të trurit. Në të rritur në të njëjtën kohë në hapësirë ​​dhe ventricles e trurit subarhnoidalnyh qarkullon 110-160 CSF ml në kanalin kurrizor - 50-70 ml. CSF prodhuar vazhdimisht me një shpejtësi prej 0,2-0,8 ml / min, në varësi të presionit intracranial. Në ditë në një person i shëndoshë është formuar 350-1150 ml CSF.

Lëngun cerebrospinal të marra nga birë e kanalit kurrizore, më shpesh - mesit - sipas metodave neurologë të njohur dhe neurosurgeons. Pika e tij të parë hequr ("pista" të gjakut). Pastaj CSF mbledhur të paktën 2 tuba: në tub rregullta (kimike, tsentryfuzhnuyu) për analizën e përgjithshme klinike dhe kimike, sterile - për studim bakteriologjike. Në formën e studimit referimit mjeku CSF duhet të specifikojë jo vetëm emrin e pacientit, dhe diagnoza klinike dhe qëllimin e hulumtimit.

Ajo duhet të mbahet mend se mostrat e dorëzuara për CSF laboratorit duhet të mbrohen nga perhrevaniya ose ohlazheniya dhe mostra të dizajnuara për të zbuluar teste polysaccharides bakteriale serohicheskih duhet të jetë e ngrohtë në një banjë me ujë për 3 min.

Në fakt testimi laboratorik CSF (faza analitike) kryhet sipas rregullave të miratuara në diagnostifikim laboratorike klinike në analizën e ndonjë lëngjeve biologjike dhe përfshin hapat e mëposhtëm:

- Analiza makroskopike - vlerësimi i pronat physicochemical (vëllimi, ngjyra, karakter)

- numërimi numrin e qelizave
- Mikroskopi drogës amtare dhe njolla Citologjia drogës;
- biokimike,
- Studimet mikrobiologjike (tregues).

Ne kemi gjetur të përshtatshme dhe informative në disa raste të plotësuar kërkime CSF imunologjik dhe ndoshta - në testet e tjera, rëndësia e të cilave është diskutuar në literaturë.

Treguesit shpjeguese pijeve

Pangjyrë normale CSF dhe porozrachna (si ujë të distiluar, në krahasim me të cilat zakonisht përshkruajnë vetitë fizike të alkoolit).

Gri ose gri-jeshile pijeve zakonisht shkaktohet nga bakteret e përziera dhe leukociteve. Ngjyra e kuqe e ndryshme CSF intensitet (eritrohromiya) për shkak të përzierje e qelizave të kuqe të gjakut, të cilat janë gjetur në hemoragji të freskëta apo të lëndimit të trurit. Vizualisht zbuluar praninë e qelizave të kuqe të gjakut, kur ata mbajnë më shumë se 500-600 ml.

Në proceset patologjike të lëngshme mund të ksantohromnyy - pikturuar në produkte të verdhë apo të verdhë-kafe prishja e hemoglobinë. Ajo duhet të mbahet mend, dhe të rreme ksantohromii - CSF ngjyra droga detyruar. Rrallë kemi përmbushur CSF gjelbër ngjyra (purulent meningjit, absces i trurit). Literatura përshkruar ngjyrën korchnevyy dhe pijeve - cysts Breakout kraniofarinhiomy në mënyrë cerebrospinal fluid.

CSF trazim mund të jetë për shkak të përzierje e qelizave të gjakut apo mikroorganizmave. Në rastin e trazim e fundit mund të hiqet me anë të centrifugimit. Kur përmbajtja e CSF rritur shumat e fibrave trashë bëhet opalestsyruyuschey.

Dendësia relative e lëngut cerebrospinal marra nga birë mesit, 1,006-1,007. Kur inflamacion i meninges, lëndimet e trurit dendësisë relative të rritet cerebrospinal fluide në 1015. Ajo ul me mbiprodhimin e lëngut cerebrospinal (hydrocephalus).

Me rritjen e përmbajtjes fibrinogjenit në lëngun cerebrospinal është formuar film fybrynoznoy ose mpiksje që ndodh më shpesh në meningjit tuberkulozit. Ndonjëherë tub e lëngshme lënë në temperaturën e dhomës për një ditë (nëse është e nevojshme për të konstatuar - formuar apo film?). Në prani të fybrynoznoy filmit transferuar gjilpërë preparovalnoy në një rrëshqitje qelqi dhe me njolla nga Tsilem-Nielsen apo metodë tjetër për zbulimin e mykobakteria. CSF normale për 98-99% të ujit.

Megjithatë, studimet e përbërjes së saj kimike është një detyrë e rëndësishme. Kjo përfshin përcaktimin e nivelit të proteinave, glukozë dhe klorur, dhe në disa raste plotësohet nga tregues të tjerë.

Proteina në lëngun cerebrospinal

Më shumë se 80% të proteinës CSF vjen nga plazma nga ultrafiltrimi. Përmbajtje proteina eshte normal në pjesë të ndryshme: a ventricular - 0,05-0,15 g / l, tsysternalnyh 0,15-0,25 g / l, mesit 0,15-0,35 g / l. Për të përcaktuar përqendrimin e proteinave në lëngun cerebrospinal mund të përdoret me ndonjë metodat uniforme (me acid sulfosalytsylovoy dhe sulfate amonit, etj). Nivele të larta të proteinave në lëngun cerebrospinal (hiperproteinarhiya) mund të jetë për shkak të faktorëve të ndryshëm pathogenetic (Tabela 1).

Studimi i proteinave CSF nuk mund vetëm të specifikojë natyrën e procesit patologjik, por edhe për të vlerësuar gjendjen e barrierës gjak-tru. Një tregues për këtë qëllim mund të albuminës me kusht që niveli i saj është vendosur në një cerebrospinal qasje fluide imunologjike. Përcaktimi i albuminës është kryer për shkak të faktit se ai, duke qenë një proteine ​​të gjakut, nuk sintetizohet në vend dhe për këtë arsye mund të jetë një "shënues" i antitrupave që infiltruar nga qarkullimit të gjakut, si rezultat i pengesë dëmtuar pėrshkueshmėrisė. Përcaktimi njëkohshme e albuminës serum (plazma) gjak dhe proteinave cerebrospinal fluide na lejon për të llogaritur indeksin e:

 

Në këtë yntaktnom indeksi BBB më pak se 9, me dëmin e saj të moderuar - 9-14, me nje shënuar - 14-30, me dëme të rënda - 30-100, si dhe një rritje prej më shumë se 100 pikë në humbjen e plotë të barrierës.

Në vitet e fundit, interes të veçantë CNS proteinat pijeve rritur - neyronspetsyfichna enolaza, S-100 proteina, proteina myelin themelore (MBP) dhe disa të tjerë. Një premtuese mes tyre për qëllime klinike duket MBP. Në lëngun cerebrospinal normale eshte pothuajse mungon (përqendrimi nuk e kalon 4 mg / l) dhe paraqitet vetëm në sëmundje. Ky tipar laborator nuk është specifik për subjektet të caktuara që po reflekton madhësinë e lezioneve (kryesisht lidhur me shkatërrimin e çështjes bardhë). Disa autorë konsiderojnë MBP ardhshëm vendosmëri në CSF për monitorimin neyroSPYD. Për fat të keq, ende mbeten probleme të lidhura me përcaktimin e drejtpërdrejtë të përqendrimit proteinave.

Glukoza në pijeve

Glukoza gjetur në lëngun cerebrospinal normale në një përqendrimi 2,00-4,18 mmol / l. Kjo vlerë është subjekt i luhatjeve të mëdha edhe në njerëz të shëndetshëm në varësi të regjimit të ushqimit, aktivitetit fizik dhe faktorë të tjerë. Për vlerësimin e duhur të nivelit të glukozës në CSF rekomanduar të njëjtën kohë dhe për të përcaktuar nivelin e tij në gjak, ku ajo zakonisht është 2 herë më i lartë. Nivelet e ngritura të glukozës në gjak (hiperhlikoarhiya) ndodh ne diabet, encefalit akute, çrregullime ishemike qarkullimit dhe sëmundje të tjera. Hipohlikoarhiya vërejtur në meningjitit etiologji të ndryshme ose inflamacion pa mikrobe, tumoret e trurit dhe membranat, të paktën - në infeksion herpes, hemorragji subarachnoid.

Disa përparësi mbi glukoze si një shënues diagnostik është kripë e acidit laktik (acid laktik), sepse përqendrimi i saj në lëngun cerebrospinal (1,2-2,1 mmol / l) nuk varet nga nivele të tilla. Niveli i saj është rritur ndjeshëm në shtete të ndryshme që kanë të bëjnë me shkeljen e metabolizmit të energjisë - menynhytah - veçanërisht të shkaktuara nga Gram-pozitive florës, hipoksi trurit dhe disa të tjerë.

Chloride në lëngun cerebrospinal

Chloride - Përmbajtja në lëngun cerebrospinal normal - 118-132 mg / dl. Rritjen përqendrim në lëngun cerebrospinal është vënë në shkeljes së heqjen e tyre nga trupi (sëmundje e veshkave, sëmundje zemre), sëmundjet degjenerative dhe tumoret e sistemit nervor qendror. Reduktimi i klorur vërejtur në encefalit dhe menynhytah.

 

Enzimat në pijeve

CSF karakterizohet nga aktiviteti i ulët i enzimave që përmbahen në të. Ndryshimi i aktivitetit enzimë në lëngun cerebrospinal në sëmundje të ndryshme janë zhvillime kryesisht jospecifik dhe paralele përshkruara në gjakun e këtyre sëmundjeve (Tabela 2). Një qasje e meriton interpretim ndryshon veprimtarinë e phosphokinase kreatinë (Cpk). Kjo enzimë është paraqitur në indet e tre fraksioneve që janë karakterizuar jo vetëm nga dallimet molekulare, por edhe natyra e shpërndarjes në inde, CK-MB (myocardium), CK-MM (muskul), CK-BB (trurit). Nëse Cpk Aktiviteti i përgjithshëm në lëngun cerebrospinal ka një vlerë themelore diagnostik (kjo mund të rritet në tumoret, infarkt cerebral, epilepsi dhe sëmundje të tjera), pjesë Cpk-i Forumit është mjaft shënues të veçantë të dëmtimit të indit të trurit dhe të veprimtarisë së tij në CSF lidhen me shkallën e Glasgow.

Numri i qelizave dhe CSF tsytohrama

Në studimin e lëngjeve biologjike, CSF dhe duke përfshirë, natyrisht llogaritet numri i qelizave dhe Smears tsytohramy njolla azureozinom (me Romanovsky-Himza, Nohta, Pappenheym). Llogaritja e elementeve celulare në lëngun cerebrospinal (cytosis definicion) të prodhuara nga kamera Fuchs-Rosenthal, pas hedhur lakmusi tij Samson 10 herë. Përdorimi i këtij ngjyrë dhe jo disa tjetrin. duke lejuar qelizat për të ngjyroset për 15 minuta dhe për të mbajtur qelizat e paprekur për 2 orë.

Numri i qelizave në të gjithë qelizë ndarë nga 3, kështu që të merrni cytosis në 1 ml. Për saktësinë cytosis më të madhe të gjetur tre dhomat. Në mungesë të dhomës Fuchs-Rosenthal mund të përdorni kamera Goryaeva duke numëruar qelizat nëpër rrjet si në tre qelizat, rezultati shumëzohet me 0.4. Deri më tani ka mospërputhje në njësitë cytosis - numri i qelizave në një qelizë, 1 ml ose 1 litër. Ndoshta ende e këshillueshme për të shprehur numri cytosis e qelizave për ml. Për numëruar numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe qelizave të kuqe të gjakut në lëngun cerebrospinal mund të përdoren sisteme të automatizuar.

Rritja e qelizave në CSF (pleocytosis) shfaqet më shpesh në sëmundje inflamatore, në një masë më të vogël - në acarim të meninges. Pleocytosis më e theksuar vërehet në infeksionet bakteriale, fungale lezionet e trurit dhe meningjitit me tuberkuloz. Në epilepsi, arahnoydyte, hydrocephalus, proceset degjeneruese dhe sëmundjet e tjera të cytosis CNS mbetet normale.

Qelizat Pikturë Përgatitja amtare lakmusi Sansoni lejon qelizat e diferencuara të besueshme të mjaftueshme. Por më saktë karakteristikat e tyre morfologjike arritur pas fiksimit dhe errësirë ​​citologjike përgatitjet gatuar. Qasja moderne për përgatitjen e drogave të tilla përfshin përdorimin e tsitotsentrifuhi. Megjithatë, edhe në SHBA ata janë të pajisur me vetëm 55% e laboratorëve. Prandaj, në praktikë përdoret një mënyrë të thjeshtë - depozitimin e qelizave në një rrëshqitje qelqi. Përgatitjet duhet të jenë tharë mirë në ajër dhe pastaj pikturuar.

 

Në përgatitjet njolla janë numëruar elementet qelizore. Ata janë kryesisht qelizat e gjakut (zakonisht - limfocitet dhe neutrofile, të paktën - monocitet, Eozinofilet, bazofilet), plazma mund të takohen dhe të qelizave direk, makrofagjet, topa grimcuar (forma degjeneruese një lloj i veçantë i makrofagjeve - lipofahi një shtet të degjenerimit yndyror) qelizat arahnoendoteliya, epindimy . Morfologjia e këtyre elementeve qelizore në përgjithësi i njohur mirë mjekët dhe diagnoza laboratorike është përshkruar në detaje në shumë tekste. Shkalla dhe natyra e pleotsitoz tsytohramy lejojë pijeve për të sqaruar natyrën e procesit patologjik (Tabela 3).

Neytrofilnyyleykotsytoz shpesh shoqërohet me infeksion akut (lokale dhe meningjit shpërndarë). CSF eosinophilia ndodh rrallë - nëse echinococcosis meningjiti eozinofilik trurit. CSF eosinophilia nuk lidhet përgjithësisht me numrin e eosinophils në gjak. Limfocitike pleocytosis CSF ndodh në meningjit virale, skleroza e shumëfishtë, në fazën kronike të meningjit tuberkuloz pas operacionit për membranat trurit. Në proceset patologjike në sistemin qendror nervor të shënuar polimorfizem e limfociteve, ndër të cilat janë të aktivizuara. Ato karakterizohen nga prania e citoplazmë të bollshme me granula të vetme faintish azurofilnoy, disa qeliza kanë vidshnuruvannyam ose fragmentimin e citoplazmë (klazmatoz). Qelizat plazma shfaqen në tsitohramme në meningjit viral ose bakterial, proceset inflamatore ngadaltë në periudhën e shërimit në neyrosyfylyse. Monocitet pëson degjenerimin në pijeve më të shpejtë limfocite vërejtur në sklerozë të shumëfishtë, panentsefaliti progresiv, i ngadalshëm proceset kronike inflamatore. Makrofagjet - "orderlies" CSF shfaqet me hemoragji, infeksione, nekrozë traumatike dhe ishemike.

Ndonjëherë CSF janë qelizat abnormale - artikuj që në tiparet e tyre morfologjike nuk mund të kreditohet për forma të caktuara celulare. Qelizat atipike janë gjetur në proceset kronike inflamatore (meningjitit tuberkuloz, sklerozë të shumëfishtë, etj), dhe shpesh ata janë qelizat e tumorit. Probabiliteti gjen qelizat e kancerit në lëngun cerebrospinal në tumoret e trurit është e vogël (më pak se 1.5%). Zbulimi i qelizave të shpërthimit në lëngun cerebrospinal në malignancies hematologjike sugjeron neyroleykoze.

Në analizën e CSF është e rëndësishme për të vlerësuar vlerën e proteinave dhe elementeve qelizore (veçim). Në qelizë-shprehur proteina shkëputje shënuar pleocytosis me përmbajtje normale ose rritur pak proteina. Kjo është tipike e meningjitit. Belkovokletochnaya veçim karakterizohet hiperproteinarhiey nën cytosis normale. Ky kusht është tipike për proceset ndenjur në mënyra të lëngut cerebrospinal (tumor, arachnoiditis, etj).

Situata klinike nganjëherë kërkojnë numëruar numrin e qelizave të kuqe të gjakut në krovyanystom cerebrospinal fluid (për sasi mishërim të gjakderdhjes). Numërimi i qelizave të kuqe të gjakut, si dhe plumbit në gjak. Siç u tha më lart, ngjyra e ndryshimeve pijeve, në qoftë se ka më shumë se 1 mm 500-600 eritrociteve shënuar ngjyrim ndodh në prani të rreth 2000, dhe ajo bëhet hemorragjike në nivelin e qelizave të kuqe të gjakut se sa 4000 / microliter.

Studimi mikrobiologjike e CSF

Një nga sëmundjet më të zakonshme të sistemit nervor qendror eshte purulent meningjit. Në raste të tilla urgjencë të veçantë kërkimore mikorobiolohicheskoe. Ai përfshin një provë paraprake - përgatitjet mikroskopi dhe metodat klasike kulturore. Bakteryoskopyya pijeve ka kufizuar vlerë diagnostike, veçanërisht CSF kur transparente. Pap bëra nga llum pijeve të marra nga centrifugimit, okarshivayut metilen blu apo Gram edhe pse disa autorë mendojnë se versioni i fundit i ngjyrës "traumatike" formimin elemente dhe krijon objekte. Kur meningjit dhe abscese zbuluar florën ndryshme nga natyra e sëmundjes. Çfarëdo diagnoza rezultati mikroskopi i meningjitit bakterial duhet të konfirmohet nga rezultatet e kulturës, e cila është e rëndësishme në diagnozën e këtij grupi të sëmundjeve dhe zgjedhjen e terapisë adekuate. Ajo është zhvilluar në bazë të Urdhrit № 375 ruse Ministrinë e Shëndetësisë së 23.12.98 "Për masat për forcimin e mbikqyrjes epidemiologjike dhe parandalimin e infeksionit meningococcal dhe meningjit purulent bakterial." Shkaku më i zakonshëm i meningjitit bakterial është një gram-negative dyplokokk Neisseria meningitis, të cilat në 80% të rasteve mund të zbulohen edhe kur mikroskopi.

CSF mikroskopi

Normalisht vetëm të paraqesë në limfocitet cerebrospinal fluide dhe monocitet. Në sëmundjet e ndryshme dhe kushtet patologjike në pijeve do të jenë lloje të tjera të qelizave.

Limfocitet janë të ngjashme në madhësi me eritrociteve. Limfocitet kanë një bërthamë të madhe dhe një bezel ngushtë Cyto unpainted­plazma. Normalisht pijeve përmban 8,10 limfocitet celularë. Numri i tyre rritet në tumoret e sistemit nervor qendror. Limfocitet janë proceset kronike inflamatore në predha (meningjit tuberkulozi, tsistitserkoznom arahnoydyte).

Qelizat plazma në lëngun cerebrospinal. Qelizat e madhe limfocitet thelbi i madh ndodhet eccentrically, shumë citoplazmë dhe një sasi relativisht e vogël e core (madhësi qelizë - 6,12 mikron). Qelizat plazma janë gjetur vetëm në lëngun cerebrospinal në raste patologjike, proceset afatgjata inflamatore në tru dhe membranat, me encefalit, meningjit me tuberkuloz, tsistitserkoznom arahnoydyte dhe sëmundjeve të tjera në periudhën postoperative, me plagë të ngadaltë shëruese.

Monocitet indeve në lëngun cerebrospinal. Madhësia e qelizave - nga 7 në 10 mikrone. Në lëngun normale ndonjëherë mund të ndodhë si kopje e vetme. Monocitet janë identifikuar në lëngun cerebrospinal pas operacionit në sistemin qendror nervor, proceset afatgjata inflamatore në predha. Prania e indeve monocitit sugjeron një reagim aktiv indeve dhe shërimin normale plagë.

Makrofagjet në lëngun cerebrospinal. Nuk mund të jenë forma të ndryshme bërthamë, shpesh të vendosura në periferi të citoplazmën e qelizës kryesore përmban con­ulja e dy vakuolave. Në makrofagjet normale cerebrospinal fluide të ndodhë. Prania e makrofagjeve në numër normal të qelizave në lëngun cerebrospinal është vërejtur pas gjakderdhje, ose kur e procesit inflamator. Ato zakonisht ndodhin në periudhën postoperative, e cila ka vlerën e parashikimit dhe i tha se pastrimi i pijeve aktive.

Topa kokrrizë në lëngun cerebrospinal. Qelizat me infiltrimi yndyror - makrofagjet me praninë e pikat yndyrë në citoplazmë. Në përgatitjet njolla qelizat CSF kanë pak peryferychesky bërthamën e vendosur dhe krupnoyacheystoy citoplazmë. Madhësia e qelizave është i ndryshëm dhe varet nga pikat e yndyrë të përfshira. Plumba kokrrizë gjetur në lëngun patologjike marra nga cysts në qelizat e trurit prishjen e indeve të trurit në tumore.

Neutrofile në lëngun cerebrospinal. Qeliza identike në gjakun periferik pamjen neytrofylam. Prania e neutrofile në lëngun cerebrospinal, edhe në sasi minimale tregohet ose ish apo ekzistuese në përgjigje inflamatore. Prania e neutrofile ndryshuara tregon attenuation e inflamacionit.

Eozinofilet në lëngun cerebrospinal. Përcaktoni CSF në dispozicion në uniformë, zhavor shkëlqim. Eozinofilet janë gjetur në hemorragji subarachnoid, meningjiti, tuberkulozi dhe tumoreve frëngjyzak trurit.

Qelizat epiteliale në lëngun cerebrospinal. Qelizat epiteliale, duke kufizuar hapësirën pidpavutynovyy gjetur në lëngun cerebrospinal janë të rralla. Ky mëdha qelizat rrumbullakët me raundin e vogël ose berthamat ovale. Zbuluar në tumoret, nganjëherë në proceset inflamatore.

Qelizat e tumorit në lëngun cerebrospinal dhe komplekse. Ata janë në dhomë dhe përgatitjet njolla pijeve. Qelizat malinje mund të trajtojë këto lloje të tumoreve:

  •  limfoma, meduloblastoma;
  •  sponhioblastoma;
  •  astrocitoma;
  •  kancer.

Kristal në pijeve. Nuk janë në lëngun cerebrospinal rrallë, nëse shpërbërja e tumorit.

Elementet echinococcal në grepa likvore- skoleksa, scraps shell chitinous - në lëngun cerebrospinal janë të rralla.

PCR diagnostifikimi pijeve

Në vitet e fundit, disa perspektivat në neuroinfections etiologjik diagnozën e lidhur me zhvillimin e teknologjive gjenetike molekulare Acidet nukleike zbulimin e agjentëve infektivë në lëngun cerebrospinal (diagnostifikimit PCR).

Kështu, CSF është një mjedis qartë reagon me proceset patologjike në sistemin nervor qendror. Thellësia dhe natyra e ndryshimeve të saj janë për shkak të thellësisë së çrregullimeve pathophysiological. Laboratori i saktë vlerësimi likvorolohicheskih simptoma ndihmon për të sqaruar diagnozën dhe për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit.

VV Profesor UGMA treg, zëvendës shefi mjek Edo №1