Analiza e S100 shënues proteinave të lidhura me dëmtim të trurit


S-100 është i veçantë astrocitoma glial proteina që mund të lidhet Kal­Pastaj, në skelë. pesha 21 000 Da. Proteina është identifikuar për herë të parë në vitin 1965 BW Moore mori emrin e vet, sepse tretshmëria në 100% sulfatit të amonit. Ai përbëhet nga dy nënnjësi - por edhe p. S-100 (Pβ) i pranishëm në përqendrime lartë në qelizat glial dhe shvannovskyh (lemmotsytov), ​​S-100 (c) - në qelizat glial, S-100 (aa) - in në­muskujve perechnopolosatyh, mëlçinë dhe veshkat. Proteina është e metabolizuar nga veshkat, biologjike koha e tij gjysmë-jeta është 2 orë qelizat Astrohlialnye -. Shumica e mnohochis­Qelizat përhap në indet e trurit. Ata formojnë një rrjet tre-dimensionale, që është korniza e referencës për neuroneve. Komerciale kits dispozicion mund të përcaktojë formën e proteinave S-100 (ies) dhe S-100 (C), që është i përshtatshëm për diagnozën e indet e trurit. Në vitet e fundit, përkufizimi i kësaj proteine ​​janë përdorur gjithnjë në kache klinikë­shënues tion e dëmtimit të indit të trurit në qarkullim cerebrale. Në pacientët me përqëndrime të pikut Stroke e S-100 në serum dhe lëngut cerebrospinal në­blyudaetsya tashmë në ditët e para të sëmundjes, goditje ishemike gjatë kësaj pik është në ditën e 3-të. Niveli lidhet me rritjen e përqendrimit ob'yek­dëmtimi emom trurit. Niveli i S-100 në sy­Gjaku TAP wrenchs e pacientëve me goditje ishemike shkallën e dëmtimit të trurit më shumë se 5 cm 3 ishte dukshëm më e lartë se vëllimi i lezioneve më pak se 5 cm3, dhe përqendrimi i korrespondentit proteinave­relirovala me peshën e çrregullimeve neurologjike. Në ishemike naybol goditje­Qafa Përmirësimi S-100 zbuluar në pacientët me lezione cortical në tru. Subkor­lezione tikalnye shoqëruar me rritjen më pak të rëndësishme si përqëndrimin e proteinave në serum dhe në lëngun cerebrospinal.


Proteina S-100 lëshuar në gjak në pacientët e operuar nën kushtet yskusst­vennogo qarkullimin. Përqendrimet e pikut llogari për jashtëtrupor fund qarkullimit dhe pastaj zvogëlohet në rastet e pakomplikuara. Pacientët me grenzat trurit­Japin lozhneniem proteina vazhdon në periudhën postoperative. Niveli S-100 më i madh se 0.5 mg / L 2 ditë pas operacionit të zemrës tregon praninë e Neuve pacientit­Komplikime rolohicheskih.

S-100 - Marker potencial shënues dëmtimi i trurit e melanoma malinje.

Familja Proteina S100 (i njohur deri më sot, të paktën 25 anëtarë: S100A1 - S100A18, trichohylin, fillagrin, repetin, S100B, S100G, S100P, S100Z) - kaltsiyzv'yazuyuchyy vogël proteinat dimeric e M. për 10.5 kDa, e pranishme vetëm në kurrizorë. Proteinat S100 formojnë nëngrupin më të madh të të ashtuquajturit «EF-dorës» kalciumit detyruese proteinat (fushë kaltsiyzv'yazuyuchyy Struktura: spirale E - loop - spirale F), i cili, për shembull, janë gjithashtu kalmodulina dhe Troponin C. Emri është S100 dhënë në përshkrimin e saj të parë në Tretshmëria (tretshmëria) 100% ngopur sulfatit të amonit. Proteinat S100 mund të formojnë dy homo- dhe heterodimer, përveç të lidhin Ca2 + Zn2 + dhe 2NJM + joneve .. Interesat ndryshuar organizimin hapësinor të proteinave S100 dhe siguron lidhje të proteinave të ndryshme - cak biologjike veprimet e tyre (dokumentuar më shumë 90 caqe potenciale proteina).


Përfaqësuesit e proteinave S100 shfaqin theksuar tkanespetsifichnuyu dhe shprehje kletochnospetsifichnuyu. Ata janë të përfshirë në procese të ndryshme - reduktimin, lëvizshmërisë, rritjen e qelizave dhe diferencimit, për përparim cikli celular, transkriptimin, organizimin membrana qelizore dhe dinamikën e Cytoskeleton, për mbrojtjen kundër dëmit oksidativ te qelizave, fosforilimi, sekrecion. Është supozuar se proteinat S100 shërbejnë funksione si brendaqelizor dhe jashtëqelizore, disa proteina S100 sekretuara citokineve dhe të veprojë në mënyrë të ngjashme. S100Β, e cila është prodhuar kryesisht astrocytes të trurit, një shënues të astrohliyi aktivizimit, oposreduyuschym efektet e tyre nëpërmjet ndërveprimit me zemërim (receptor për produktet fund glycation avancuar - receptorët e produkteve fund glycation). Është treguar se S100Β ekspozitave aktivitet neurotropik në përqendrimet fiziologjike dhe neyrotoksycheskyy në përqëndrime të larta. Format e ndryshme të kancerit të tregojnë një ndryshim të shënuar produkteve S100. Rritja e sekretimit S100Β karakteristikë e melanoma malinje. S100 - Ndërveprimi bujë luan një rol të rëndësishëm për shkak të inflamacionit dhe kancerit, mbijetesën e qelizave të tumorit dhe progresion malinje. Interes klinik në S100 shoqëruar me përdorimin e saj si një shënues të dëmtimit të trurit në lëndime traumatike të trurit, sëmundja Alzheimer (S100Β, lëshuar nga indet nekrotike mund përkeqësojnë neurodegjenerimit nga S100Β-induktuar apoptozës), hemorragji subarachnoid, goditje dhe çrregullimeve të tjera neurologjike; në monitorimin e melanoma malinje dhe sëmundjeve të tjera neoplastike, dhe sëmundjeve inflamatore.


Test përcaktoj sasinë S100 (COBAS, Roche Elecsys 1010) që synon identifikimin dhe Hoods S100A1B S100BB. S100A1 dhe S100B (proteinat funksionale mund të përfaqësohet si homo- ose heterodimer) e shprehur kryesisht nga qelizat e sistemit nervor qendror, kryesisht astrohliey por të prodhuar edhe në qelizat melanoma dhe, në një farë mase në indet e tjera. Testi mund të përdoret për monitorimin dhe kontrollin e trajtimit, zbulimin e hershëm të metastases dhe përsëritje (por jo për diagnozën!) Në pacientët me melanoma malinje dhe për një vlerësim gjithëpërfshirës të pacientëve me dëmtim të trurit të parashikueshme.


Melanoma. S100 rrit sekretimit në pacientët që vuajnë nga melanoma malinje (sidomos në fazat II, III dhe IV), niveli S100 lidhet me progresion tumor, fazë e sëmundjes dhe mund të përdoret në mënyrë për të parashikuar, të zbuluar përsëritje dhe metastazë (jo për diagnoza primare). Tejkalimi monitorimin provë kufi, trajtim në pacientët me melanoma presin, mesatarisht, në% - pacientët pa simptoma të sëmundjes - 5.5%; me metastases rajonale - 12.5%; metastases në lëkurë / nyjet e largëta limfatike - në 47.6%; largët / metastases organeve të brendshme - në 42,9% (bazuar në vazhdim). Në grupin e kontrollit e njerëzve të shëndoshë që tejkalojnë pragun vërejtur në 4.9% (interval besueshmërie 95%).


Në rast të niveleve të larta të S100 rekomanduar studime të përsëritur për të përjashtuar lozhnopolozhytelnoho rezultatin dhe të kryer studimet përkatëse tomografike për të përmirësuar saktësinë e diagnozës.

Pacientët e rritur me një dëmtim të mundshëm të trurit. Niveli S100 është në rritje në lëngun cerebrospinal dhe është lëshuar në gjak në situata të ndryshme klinike. Matja e çrregullime neurologjike S100 c matja e CRP krahasuar me inflamacion sistemike. S100 mund të zbulohet në pacientët me lezione trurit të origjinave të ndryshme, duke përfshirë lëndimet traumatike apo goditje në tru.


Pas rritjes së S100 pash fillon gjatë 8 orëve të para, rritja vazhdon për 72 orë, përqendrimi S100 në korrelacion me sasinë e dëmit dhe efektet neurologjike e pash. Rritja S100 pas hemorragji spontane subarachnoid lidhet me peshën e sëmundjes (niveli më lart 0.3 mg / L është i lidhur me kursin pafavorshme). Dëmtimi traumatik i trurit shoqëruar me rritjen e S100 në lëngun cerebrospinal dhe serum.

Kur krahasojmë përqendrimin S100 rezultatet tomography demonstruar një vlerë të lartë negative parashikuese e testit (asnjë dëmtim në rezultatet e imazhit otritsitelnom rezultojnë në S100) - 99 - 100%, por me vlerë të ulët pozitive parashikuese (prania e lezioneve të rezultateve të trurit scan në S100 mësipërme pragun) - 9 - 13%. Testi Ndjeshmëria 96,5-100%, specifikat prej 30 - 35% për interval besueshmërie 95%. Në lëndimit moderuar trurit traumatik dhe rritjen S100BB S100A1B mund të vërehet në 31% dhe 48% të pacientëve, pa shenja të dukshme të dëmtimit njohës. Treguesi nuk mund të konsiderohet si një parashikim të besueshëm të rezultateve të gjata neurologjike në raste të tilla, sidomos në fëmijët.


Është e nevojshme për të interpretuar me kujdes rezultatet, jepet mundësia për të ndikuar në ndryshime në integritetin e pengesë gjak-tru. Lirimi i parakohshëm S100 mund të jetë rezultat i dëmtimit mekanik gjatë pengesë hematologjisë përzgjedhja S100B shprehje ose aktivizimin e trurit, kur të përfshirë në inflamacion sistemike. Burimet potenciale të mundshme ekstracerebral S100B (chondrocytes, adipocytes). Rritja S100 (1,5 mg / l), pas arrestimit kardiak dhe ringjalljen pasuese reflekton rrezikun e lartë të pasojave të rënda neurologjike.

Analiza Indikacionet për proteina S-100:

- Kontrolli dhe monitorimi i suksesit terapi
  melanoma malinje, zbulimin e hershëm e përsëritje dhe metastazë.
- Si nje testi shtesë në kombinim me vrojtimet
  Dëmi potencial në tru (duke përfshirë traumatike
  lëndim të trurit, goditje) për vlerësimin e përgjithshëm dhe parashikim
  Efektet neurologjike. 

Proteina Shkalla Përmbajtja e S-100

në serumin normalisht pak se 0,105-0,2 mg / L;
në lëngun cerebrale kurrizore - më pak se 5 mg / l.

Shpjegimi i rezultateve të testit për proteina S-100:

Ju lutemi vini re: S100 matjen e përqendrimit mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të rezultateve shqyrtim marra nga metoda të ndryshme nuk mund të krahasohet direkt me njëri-tjetrin, kjo mund të shkaktojë një keqinterpretim. Nëse keni nevojë për të ndryshuar procedurat e testimit S100 gjatë monitorimit serial krahasueshmërinë e rezultateve duhet të konfirmohet nga matje paralele nga dy metoda.


Njësitë: mg / l.
Vlera Referenca: 0,105 mg / l (95% e njerëzve të shëndoshë pa manifestime të dukshme të ndonjë patologji).

Rritja proteina S-100 në serum dhe lëngut cerebrospinal

Rritja proteina S-100 në serum dhe lëngun cerebrale kurrizore (CSF) në çrregullime të trurit krovoob­rrotullimi shkak të aktivizimit të microglia. Në plagë­Ajo Faza mikrohlialnye qelizat cerebrale infarkt në fushën peryynfarktnoy shprehur proteina S-100 familje dhe në mënyrë aktive shtohen, dhe proteinat e shprehur jo më shumë se 3 ditë pas një sulmi në zemër. Kjo sugjeron se aktivizimi i microglia popullsisë së përhershme është një përgjigje e hershme për ishemi indet e trurit dhe mund të përdoret si një shënues të hershme të dëmtimit.


Rritja e vlerave:

Onkologji: melanoma malinje (të lidhura me fazën e sëmundjes);

Çrregullime neurologjike:

  1. dëmtimi metabolike trurit;
  2. dëmtimi traumatik i trurit;
  3. Hemorragji spontane subarakinoidale;
  4. Sëmundja Alzheimer;
  5. pash;
  6. Multiple skleroza (luhatjet e nivelit të);
  7. eritematoz sistemik lupus (i përfshirjes neuropsikiatrike - sindromi i trurit organike, konfiskimet, incidenteve kardiovaskulare psikozë);
  8. encefalopati hepatike;
  9. çrregullim bipolar gjatë acarimin, por jo gjatë faljen;
  10. dëme neurologjike pas arrestimit kardiak dhe ringjalljen e mëvonshme;

kushtet fiziologjike, trajnimi intensiv fizik

 S100 matjen e përqendrimit mund të ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme në varësi të rezultateve shqyrtim marra nga metoda të ndryshme nuk mund të krahasohet direkt me njëri-tjetrin, kjo mund të shkaktojë një keqinterpretim. Nëse keni nevojë për të ndryshuar procedurat e testimit S100 gjatë monitorimit serial krahasueshmërinë e rezultateve duhet të konfirmohet nga matje paralele nga dy metoda. mg / l. Vlera Referenca: 0,105 mg / l (95% e njerëzve të shëndoshë pa manifestime të dukshme të ndonjë patologji). melanoma malinje (të lidhura me fazë të sëmundjes); trajnimi intensiv fizik.