Shënuesit biokimike e diagnozës osteoporozën Osteoporozën


Diagnoza e hershme biokimike e osteoporozën.


Objektivi kryesor i shënuesve biokimike e osteoporozën është kryesisht për shkak se ata mund të vlerësojnë metabolizmin e eshtrave, e cila është e rëndësishme për të zgjedhur trajtimin dhe vlerësimin e rezultateve të trajtimit, si dhe pacientët me osteoporozën dhe metabolizmit të kockave të lartë është shumë më mirë të reagojnë për të përgatitjeve të tilla aktive antirezorbtivnoy si estrogjenit dhe kalcitonin. Nëse treguesit e metabolizmit kockave korrespondojnë me të tretën më të ulët e varg normale apo edhe më të ulët, një efekt të rëndësishëm trajtim nuk ka gjasa.

Shënuesit biokimike janë përdorur edhe për të vendosur mbi nevojën për terapi të drogës në gratë postmenopausal: metabolizmin e eshtrave të përmendura më lart dhe vlerën më të ulët të densitetit të kockave në krahasim me vlerat normale, aq më e madhe nevoja për emërimin terapi të drogës. Përcaktimi i metabolizmit të kockave mund të lejojë mjeku për të rregulluar naznachaemuyu terapi për konfirmimin përfundimtar të metodave diagnozën densitometrical.

Rezultatet e shumë studimeve klinike sugjerojnë se shënuesit metabolizmi kockave mund të përdoret për të parashikuar veprimet antirezorbtsionnoy terapisë në mases kockore. Pagesat besueshme tregojnë se efikasiteti i terapisë në pacientët individual mund të kenë nevojë për të kontrolluar për një periudhë të gjatë (dy vjet). Ri-përcaktimin e shënuesve të kockave mund të zvogëlojë afat për tre muaj.

Identifikimin e shënuesve të osteoporozës, ndryshe nga disa metoda instrumentale jo e lidhur me ekspozimin e trupit.

Përcaktimi i shënuesve biokimike e resorption kockave dhe remodeling ju lejon të:

- Kur shqyrtimit parandaluese për zbulimin e pacientëve me çrregullime metabolike remodeling dhe resorption e kockave;
- Normë dhe për të parashikuar mbi nivelin e humbjes së kockave;
- Për të dhënë një vlerësim objektiv i efektivitetit të këtij trajtimi, brenda dy muajve;

- Zgjidhni drogës më efektive në një rast të veçantë dhe për të përcaktuar dozen optimale për çdo pacient individualisht.

Në diagnostifikim biokimike vlerësojnë shkallën e formimit dhe shkatërrimin e indeve të eshtrave. Kjo tregon se prevalenca e treguesve të performancës frakturë kockave e formimit të saj tregon zhvillimin e osteoporozës ose mungesa e efektivitetit të trajtimit.

Shënuesit biokimike e remodeling kockave

Phosphatase alkaline me origjine kockore përmbahet në membranën e osteoblasts. Si një tregues i remodeling përdorur shpesh aktivitetin e përgjithshëm të phosphatase alkaline në serum, por kjo masë ndjeshmërinë e natyrshme të ulët dhe specifikat. Që nga shkaqet një rritje e konsiderueshme e serumit alkaline phosphatase mund të jenë të ndryshme. Për shembull, pacientët e moshuar mund të jetë për shkak të një defekti në mineralizimit të kockave ose ndikimin e një nga shumë barnave të cilat rrisin aktivitetin e natyrshme e isoenzyme mëlçisë.

Osteocalcin, ashtu-quajtur kockave gla-proteina, sintetizohen kryesisht në osteoblasts dhe përfshinte kockave matriksin ekstracelular. Pjesë e kësaj proteine ​​merr në gjak, ku ajo mund të matet me metoda imunitar. Përmbajtja e osteocalcin përcaktojë gjak, ajo u rrit në shkatërrimin e kockave me anë të disa sëmundjeve endokrine dhe të reduktuar mungesën e vitaminës D.

Krijuar se shumica e shteteve, dizajn karakterizohet sopryazhennostyu dhe sintezë e indeve të eshtrave, osteocalcin mund të konsiderohet si shënues adekuat të kockave remodeling norma, dhe në situata ku resorption dhe sintezë e kockave të ndara - një shënues të veçantë të formimit të kockave.

Shënuesit biokimike e resorption kockave

Përcaktimi i kalciumit me stomak bosh në mëngjes pjesën e urinës (sootnesennoho e sekretim kreatininës) është metoda më e lirë e vlerësimit rezorbimit kockor. Kjo metodë është e dobishme për përcaktimin e projektimit të zgjeruar në masë të madhe, më pak të ndjeshme.

Deoksipiridonolin (DPID) është një lidhje ndër--pyridine natyrshme në kolagjenit të pjekur dhe nuk mund të jetë transformimi i mëtejshëm metabolike. Ajo është excreted në urinë në formë të lirë (rreth 40%) dhe e lidhi formë peptides (60%). Përkufizimi DPID urina ka disa avantazhe:

specifikat e lartë për metabolizmin e eshtrave;
mungesa e transformimit të metabolizmit në prodhimin e urinës;
për të kryer hulumtime pa kufizime mëparshme dietetike.

Vlera e shënuesve biokimike për diagnostikimin dhe monitorimin e terapisë osteoporozën

Monitorimi i kryer nga llojet kryesore të grupeve terapi të drogës çuan në përfundimet e mëposhtme:

- ngritjen e nivelit të phosphatase alkaline dhe osteocalcin në serum vërejtur shpesh në pacientët me fluoridet osteoporozën. Identifikimi i këtyre shënuesve është e rekomanduar për të kontrolluar efektin stimulues të fluorit në formimin e kockave;

- droga antirezorbtsionnye tilla si estrogjenit dhe bisphosphonates, duke rezultuar në osteoporozën, e cila zhvillohet pas menopauzës, një rënie të konsiderueshme në përqendrimin e shënuesve të resorption kockave dhe sinteza e kockave, deri premenopazualnoho nivel.

Dinamika e tillë e shënuesve biokimike në përputhje me ngadalësuar humbjen e eshtrave të vendosur në osteodensitometrii për 9 muaj. trajtim.