Testet për diabet


Tashmë nga shenjat e hershme të pacientit, mund të dyshohet në diabet dhe në këtë rast duhet menjëherë të kalojë disa teste për të konfirmuar ose të hedhur poshtë dyshimet. Si, atëherë, mund të zbulojë diabetin?

Në diagnozën e diabetit Rol të rëndësishëm luajnë teknikat laboratorike dhe interpretimin e tyre të saktë.

Ka një studim të caktuar algoritmi i personave të dyshuar se kanë diabet. Njerëz të shëndetshëm me peshë normale trupore dhe trashëgim ngarkuar hetimin e glukozës në gjak dhe urinë (stomak bosh).


Kur një varg normal të nevojshme analiza të mëtejshme duket hlikilirovannyy hemoglobinës (HH). Rreth 5-8% e hemoglobinës në qelizat e kuqe të gjakut që është, shton molekulë glukozë në vetvete, sepse molekulat të tilla quhet glycated. Shkalla Hlikirovaniya varet nga përqendrimi i glukozës, e cila është ruajtur në qelizat e kuqe të gjakut të gjithë 120-ditore jetës së tyre (normal 4.5 -6,5% e hemoglobinës së përgjithshme). Prandaj, në çdo të dhënë hlykyrovannoho kohë përqindjen e hemoglobinës pasqyron nivelin mesatar të glukozës në gjak për 2-3 muajt e fundit para studimit. Në kontrollin e terapisë diabetit është e rekomanduar për të ruajtur nivelin e hemoglobinës glycated më pak se 7%, dhe trajtimin shikoni në nivelin e HS 8%.

Kur një nivel të lartë të hemoglobinës glycated (shqyrtimit në pacientët të shëndoshë) është e rekomanduar për të përcaktuar nivelet e glukozës në gjak 2 orë pas ngarkesës glukozës (75 g). Ky test është veçanërisht e nevojshme në qoftë se nivelet e glukozës në gjak në ose më lart normale por jo të lartë të mjaftueshme për të manifestuar shenjat e diabetit. Testi është kryer në mëngjes pas një fjetje të shpejtë (të paktën 12 orë). Përcaktoni glukozë burim dhe 2 orë pas marrjes së 75 g glukozë tretur në 300 ml ujë. Normalisht (pas ngarkesës glukozës), përqendrimi i saj në rritjen e gjakut, e cila stimulon sekretimin e insulinës. Kjo nga ana e zvogëlon përqëndrimin e glukozës në gjak pas 2 orësh është pothuajse kthehet në nivelin e prodhimit në një person i shëndoshë dhe nuk u kthye në normale, tejkalon vlerat fillestare dyfishuar në pacientët me diabet.

Duhet të theksohet se kjo është insulinës (një hormon i pankreasit) të përfshirë në mbajtjen e një niveli konstant të glukozës në gjak (shkallën e saj të sekrecioneve në nivelin e glukozës). Insulina është e nevojshme për diferencimin e formave të ndryshme të diabetit. Pra, lloji i parë i diabetit është e karakterizuar nga nivele të ulëta të insulinës, llojin e dytë - normal apo ngritur.

Përcaktimi i insulinës përdoret për të konfirmuar diagnozën në njerëz me intolerancë kufitare glukozës. Normalisht, insulina është e 15-180 pmol / L (2-25 mkED / l).

Mund të kenë nevojë Studime të tjera për të diagnostikuar diabet. Ky përkufizim i C-peptide antitrupave ndaj qelizave beta të islets të Langerhansit, antitrupave insulinës, antitrupat Gadit: leptin.

Po aq e rëndësishme është përcaktimi i C-peptide. Dhe Insulin C-peptide eshte konvertimit proinsulina produkt fund në qelizat beta e islets pankreatik. Përcaktimi i peptidit C kontrollon funksionimin e qelizave beta te pankreasit dhe prodhimin e insulinës. Diagnostike e rëndësishme se kjo është C-peptide për të vlerësuar nivelet e insulinës dhe më qartë marr nevojshme (mungon) dozën e insulinës. Nëse C-peptide në gjak ulet, kjo tregon mungesën e insulinës të prodhuar nga qelizat e veçanta të pankreasit. Normalisht, C-peptide eshte 0.5 - 2.0 mg / l.

Aktualisht fokusohet në zbulimin e antitrupave ndaj qelizave beta të islets të Langerhansit, të cilat mund të çojnë në shkatërrimin e qelizave veten dhe shkeljen e sintezën e insulinës, duke rezultuar në diabet është dukuri e tipit 1. Mekanizmat autoimune e shkatërrimit të qelizave mund të jetë natyra e trashëguar, po ashtu, mund të drejtohet dhe një numër i faktorëve të jashtëm, siç janë infeksionet virale, forma të ndryshme të stresit dhe të ekspozimit në mënyrë toksike veschestv.Takim, zbulimin e antitrupave ndaj qelizave beta mund të përdoret për diagnostikimin e hershëm dhe zbulimin e predispozicion për diabet tip 1. Pacientët me pranine e autoantibodies vëzhguar një rënie progresive në funksion të qelizave beta dhe sekretimit te insulines.

Antitrupat ndaj insulinës gjenden në 35-40% të pacientëve me diabet të diagnostikuar së pari tip 1. Antitrupat ndaj insulinës mund të ndodhë në fazën prediabetes.

Gjetur dhe antigjen, i cili paraqet objektivin kryesor për autoantibodies që lidhen me zhvillimin e diabetit ynsulynzavysymoho. Ky dekarboksilase antigen acid glutamik ishte (hosten) - marker shumë informative për diagnozën e prediabetes. Antitrupat Gadit mund të përcaktohet nga pacienti për 5-7 vite para manifestimit klinik të sëmundjes. Është e rëndësishme në vijim: Identifikimi i këtyre shënuesve lejon në 97% të rasteve dallojnë 1 diabetit tip nga tipi 2, kur klinike tip 1 diabet tip 2 maskuar.

Së fundi, shënues sinjal i peshës trupore - leptin, prodhuar në qelizat yndyrë. Ajo dërgon një mesazh në tru për të ndaluar të hahet dhe të rritur shpenzimet e energjisë. Megjithatë, ky mekanizëm është ndërprerë kur një peshë të madhe të tepërt. Këta njerëz një shumë e qelizave yndyrë që të fshehtë leptin, dhe rritjet e saj të nivelit të konsiderueshme me çdo peshë të tepërta gram. Kur leptin në gjak bëhet shumë, ajo pushon të luajë funksionin e tij alarmi.

Mbani mend gjithmonë se diagnoza në kohë dhe trajtim do t'ju lejojë për të shmangur ndërlikimet e sëmundjes.