Pulmonar arterie emboli


Emboli pulmonare (PE) - një sëmundje e rëndë karakterizohet nga mbyllja e plotë ose të pjesshëm të lumen të trombo arteries pulmonare. Në mënyrë tipike, këto clots nga venat e gjymtyrëve të ulëta apo legen, ndonjëherë me zemër të drejtë.

 

Trombozë emboli pulmonare.

Emboli pulmonare është shkaktari kryesor i vdekjes së papritur. Për fat të keq, vetëm 30% e pacientëve është diagnostikuar in vivo.

Shkaqet e emboli pulmonare


Të gjithë faktorët e rrezikut për emboli pulmonare mund të ndahen në tre grupe në varësi të mekanizmit kryesor i trombo.

1. Dëmtimi në mur venë. Ky grup përfshin sëmundjeve të tilla si thrombophlebitis (inflamacionit të murit venoz, e kombinuar me venë trombozë), phlebitis (inflamacionit të murit të formimit venë me shtimin e infeksionit të jashtme, të tilla si injeksioneve intravenoze), si dhe dëmtime të plotë që përfshin ose këputje pjesshëm i venë murit (intravenoz kirurgji vaskulare formulim kateter).

2. rrjedhjen Lokale gjakut ngadalësuar. Rëndësia kryesore është zgjatur pjesa tjetër shtrat, sidomos kur kombinohet me comorbidities të rënda, të tilla si dështim të zemrës, ngjeshja zgjatur indet përreth venë, në procesin e ndreqim suva me thyerje të rëndësishme dhe qëndrimit të gjatë në një pozicion ulur, duke përfshirë fluturimet , duke lëvizur.

3. Përmirësimi i koagulimit të gjakut. Ky faktor rreziku është mbizotërues në individë me sëmundje të caktuara trashëguese të sistemit të gjakut, inflamacionit kronik, ndërsa duke marrë drogë kontraceptive.

Për mpiksjen e formuar në lumen të venë ka karakteristikat e mëposhtme: një fund të një mpiksje gjaku bashkangjitur në mur, lëviz tjera lirshëm në lumen të venë. Në lëvizjet mprehta e plumbit është një mpiksje gjaku që merr nëpërmjet gjakut në zemër e drejtë, dhe arteries pulmonare, duke shkaktuar, në varësi të madhësisë së trombo, mbylljen e plotë ose të pjesshëm të lumen të saj. Barkushe të drejtë nuk është në gjendje të shtyjë gjak në trombirovannuyu arteries pulmonare, ai është rënia e plotë dhe të ndaluar. Gjaku nga mushkëritë nuk është për zemrën e majtë, anijet e mëdha që largohen nga zemra, duke shkaktuar një rënie të presionit të gjakut. Pas një periudhe shumë të shkurtër kohe një zemër të zbrazët pushon së kontratës.

Simptomet e emboli pulmonare

Arterie Lechhochnaya ndan në arteriet gjithnjë e më të ngushtë, e cila është arsyeja pse ajo bëhet mpiksje strehim që thyen. Natyra e manifestimeve të jashtme të emboli pulmonare varet nga sasia e lezioneve vaskulare të mushkërive.

• Kur "off" më shumë se 50% e anijeve pulmonare, përfshirë arterie kryesore pulmonar zhvillon emboli pulmonare masiv. Ajo karakterizohet nga zhvillimi i shokut (rënie e presionit të gjakut, gulçim, pavetëdijshme). Kjo gjendje zakonisht shpejt fatale.

• trombozë 30-50% vaskulare pulmonare ndodh submassivnuyu emboli pulmonare. Kjo kundër një sfond të shkallë të ndryshme të ashpërsisë së presionit të gjakut dyspnea është normale. Pacienti është i zbehtë, ngjyrë kaltërosh mund maja e hundës, veshëve, buzët. Ai është i ngacmuar, i shqetësuar, nuk mund të ulen ende. Në disa raste, lehtësim pak është arritur në një pozicion horizontal. Ndoshta paraqitja e dhimbje në zemër, palpitations.

• Kur prekur më pak se 30% e arteries pulmonare lind emboli pulmonare nemasyvna. Në herë të parë manifestimet e jashtme mund të mungojë. Rritja e temperaturave, dukuri e kollë (ndoshta të përgjakshme), forcat dhimbje gjoksi kërkoni këshilla mjekësore. Nëse gjoks X-ray e mushkërive zbuloi karakteristike hije trekëndore - infarkti pulmonar (vdekjes së zonës së indeve të mushkërive për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të ushqyesve dhe oksigjen).

 

Mushkëritë miokardit.

Provimi për emboli pulmonar dyshuar

Siç shihet nga përshkrimi, manifestimet e jashtme të emboli pulmonare janë nonspecific. Prandaj, zbulimin e faktorëve të rrezikut për sëmundje dhe paraqitja e kërkesave të mësipërme, në radhë të parë për të përjashtuar emboli pulmonare si një gjendje të rëndë që është kërcënuese për jetën. Diagnoza e emboli pulmonare kryhet vetëm në një spital, për shkak se në dyshimin më të vogël të nevojshme në spital.

Në diagnozën e emboli pulmonare vështirësi ballafaqohen si ankesat nonspecific dhe pa testet kanë ndjeshmëri të lartë. Në përgjithësi, sa më poshtë llojet e diagnozës:

• Përkufizimi i gjakut D-dimer. D-dimers - indeksi i produkteve të zbërthimit fibrion rrit formimin e mpiksjen e gjakut në trup. Rritja vlera flet për emboli pulmonare.
• echocardiography. Kjo zbuloi shenja të drejtë zgjerimit të zemrës dhe rrit presionin në arterie pulmonar. Isubmassivnoy Electrocardiography informacion me emboli pulmonare masive.
• gjoks X-ray për të diagnostikuar rritur zemrën e duhur, zgjerimin pulmonare enëve të gjakut, dhe zemra sulmon mushkëritë.

• ehokardiografi jep informacion për shkallën e funksionit të zemrës dhe për të përcaktuar madhësinë e presionit në arteries pulmonare.
• venat ultratinguj e gjymtyrë të ulët tregon clots që mund të shkaktojë një emboli pulmonare, ose potencialisht të rrezikshme për zhvillimin e emboli pulmonare.
• Spiral Tomografi e kompjuterizuar. Vena administruar kontrast, atëherë, me ndihmën e tomography kompjuterike, indet e mushkërive shihet në aspektin e trombozë.
• Angiografia - mënyra më e saktë për përcaktimin e arteries pulmonare, por në të njëjtën kohë më invazive. Dosed vena administruar agjentëve kontrast dhe bëri një seri të X-rrezeve. Sipas "thyerje" pikturë e një anije të konkludojmë mpiksje e mbylljes.

Trajtimi i emboli pulmonare

Trajtimi i emboli pulmonare - një proces kompleks, efektiviteti i të cilit është rritur shumë herë me apel në kohë për ndihmë mjekësore. Ajo identifikuar dy qëllimet kryesore të trajtimit:

1. Ruajtja jeton.
2. Kujdes përsëritet emboli pulmonare.

Për të shpëtuar jetën duhet të shpejt të rivendosur qenët i qartë e anijes. Kjo është arritur me metodat konservatore dhe / ose kirurgjikale. Administruar intravenoz të drogës që shkrijnë mpiksje gjaku (streptokinase, alteplase, urokinase) dhe barna që parandalojnë mpiksjen e mëtejshme e gjakut (enoxaparin, dalteparin, heparin).

Thrombectomy - heqja kirurgjikale e trombo, tregon pamundësinë e ekspozimit të drogës.

Parandalimi i emboli pulmonare

Për të përjashtuar përsëritjen e emboli pulmonare duhet të kryejë një studim të plotë të venat e gjymtyrë të ulët dhe legen me zbulimin e vendeve potencialisht të rrezikshme dhe heqjen e drejtpërdrejtë të mpiksjen e gjakut, ose deklaratën e filtrave (kafe filtër) në lumenin e enëve të gjakut që mbajnë pjesë clots gjakut të shkëputura.